Документ скасований: Наказ № 240/718/1158/755 від 28.11.2006

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ФIНАНСОВОГО МОНIТОРИНГУ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Н А К А З

12.08.2003 N 94/387


Про затвердження Порядку надання Держфiнмонiторингом ДПА України узагальнених матерiалiв щодо фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та отримання iнформацiї про хiд їх опрацювання

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державного департаменту фiнансового монiторингу
Мiнiстерства фiнансiв України,
Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 21 липня 2004 року N 75/410

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 серпня 2003 р. за N 740/8061


     Вiдповiдно до Законiв України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом", "Про державну податкову службу в Українi", "Про мiлiцiю", "Про оперативно-розшукову дiяльнiсть" наказуємо:

     1. Затвердити Порядок надання Держфiнмонiторингом ДПА України узагальнених матерiалiв щодо фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та отримання iнформацiї про хiд їх опрацювання (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню взаємодiї з суб'єктами фiнансового монiторингу Держфiнмонiторингу (Несен С.О.) спiльно з юридично-правовим вiддiлом Управлiння мiжнародного спiвробiтництва та нормативно-правової роботи Держфiнмонiторингу (Саченко I.П.) забезпечити державну реєстрацiю в Мiнiстерствi юстицiї України цього наказу.

     3. Вiддiлу кадрової роботи, фiнансування та справ Держфiнмонiторингу (Поплевiчева Н.Г.) пiсля державної реєстрацiї забезпечити опублiкування цього наказу.

     4. Начальникам вiдповiдних структурних пiдроздiлiв ДПА України та Держфiнмонiторингу органiзувати вивчення Порядку особовим складом та встановити контроль за його виконанням вiдповiдно до вимог чинного законодавства.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Першого заступника Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України Жвалюка В.Р. та першого заступника Мiнiстра фiнансiв України - голову Державного департаменту фiнансового монiторингу Гуржiя С.Г.

Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України - голова Державного департаменту фiнансового монiторингу С.Г. Гуржiй
В.о. Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України О.I. Шитря

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного департаменту фiнансового монiторингу, Державної податкової адмiнiстрацiї України
12.08.2003 N 94/387
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 серпня 2003 р. за N 740/8061

ПОРЯДОК
надання Держфiнмонiторингом ДПА України узагальнених матерiалiв щодо фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та отримання iнформацiї про хiд їх опрацювання

     1. Цей Порядок визначає механiзм надання Держфiнмонiторингом ДПА України узагальнених матерiалiв щодо фiнансових операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, а також отримання iнформацiї про хiд опрацювання наданих матерiалiв.

     2. Iнформацiя про фiнансовi операцiї, одержана Держфiнмонiторингом, обробляється та аналiзується з метою виявлення в цих операцiях ознак легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     За наявностi достатнiх пiдстав, що фiнансова операцiя може бути пов'язана з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, Держфiнмонiторинг надає ДПА України узагальненi матерiали (далi - матерiали).

     3. Матерiали можуть складатись з таких вiдомостей:

     про суб'єктiв, задiяних у здiйсненнi фiнансової операцiї: повна назва i код ЄДРПОУ (для юридичних осiб), iдентифiкацiйний номер платника податкiв, прiзвище, iм'я та по батьковi (для фiзичних осiб);

     адреси реєстрацiї (мiсць проживання) суб'єктiв та їх контрагентiв, у т.ч. нерезидентiв;

     МФО, код ЄДРПОУ, назви банкiв та номери рахункiв через якi здiйснювалися операцiї, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом;

     розширений виклад змiсту операцiй, якi можуть бути пов'язанi з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, iз взаємовiдносинами та зв'язками мiж суб'єктами, обставин їх здiйснення та ймовiрними наслiдками, якi вони спричинили.

     Висновки у матерiалах повиннi об'єктивно та обiрунтовано мотивувати пiдозри стосовно того, що фiнансовi операцiї здiйснюються з метою легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     4. Рiшення щодо наявностi достатнiх пiдстав для передачi матерiалiв до правоохоронних органiв приймається експертною комiсiєю Державного департаменту фiнансового монiторингу по розгляду узагальнених матерiалiв, що пiдготовленi до передачi правоохоронним органам (далi - експертна комiсiя).

     До участi в засiданнях експертної комiсiї можуть залучатися експерти Державної податкової адмiнiстрацiї України, склад i повноваження яких затверджуються окремим наказом.

     Матерiали та, за наявностi, додатки до них надаються на паперових носiях разом iз вiдповiдним супровiдним листом за пiдписом голови Держфiнмонiторингу, а в разi його вiдсутностi - за пiдписом особи, що виконує його обов'язки.

     Копiя супровiдного листа надається до Генеральної прокуратури України.

     Матерiалам, згiдно з перелiком конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, надається гриф "Для службового користування". У разi, якщо матерiали мають додатки, якi мiстять комерцiйну та/або банкiвську таємницю, в узагальнених матерiалах та супровiдному листi до них робиться запис: "Додатки мiстять банкiвську та/або комерцiйну таємницю".

(пункт 4 в редакцiї наказу Державного департаменту фiнансового монiторингу Мiнiстерства фiнансiв України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.07.2004 р. N 75/410)

     5. Протягом п'яти робочих днiв з моменту отримання матерiалiв до Держфiнмонiторингу надсилається повiдомлення про номер i дату їх реєстрацiї в ДПА України. У разi направлення вказаних матерiалiв до вiдповiдних регiональних пiдроздiлiв ДПА України надсилається повiдомлення, у якому зазначаються назва регiонального пiдроздiлу та дата направлення первинних матерiалiв.

(пункт 5 в редакцiї наказу Державного департаменту фiнансового монiторингу Мiнiстерства фiнансiв України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.07.2004 р. N 75/410)

     6. Органiзацiя документообiгу, у т.ч. електронного, та проведення перевiрок матерiалiв, надiсланих до ДПА України, здiйснюється спецiалiзованим пiдроздiлом, завданням якого є запобiгання та протидiя легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     7. Про прийнятi рiшення по сутi матерiалiв, але не рiдше нiж раз на три мiсяцi, ДПА України iнформує про них Держфiнмонiторинг.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту фiнансового монiторингу Мiнiстерства фiнансiв України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.07.2004 р. N 75/410)

     8. У разi потреби уточнення даних, що мiстяться в отриманих матерiалах, ДПА України може запитувати у Держфiнмонiторингу додаткову iнформацiю. Запити повиннi мiстити посилання на номер та дату супровiдного листа Держфiнмонiторингу, яким направлялись такi матерiали i пiдписуються посадовою особою, що вiдповiдає за роботу служби, яка направила запит.

(пункт 8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту фiнансового монiторингу Мiнiстерства фiнансiв України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.07.2004 р. N 75/410)

     9. У разi отримання Держфiнмонiторингом додаткової iнформацiї стосовно фiнансових операцiй, матерiали щодо яких надавалися ранiше, - така iнформацiя обробляється, формуються додатковi матерiали, якi направляються до ДПА України в установленому порядку, з посиланням на номер та дату супровiдного листа, яким направлялись первиннi матерiали.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державного департаменту фiнансового монiторингу Мiнiстерства фiнансiв України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.07.2004 р. N 75/410)

     10. Iнформацiя стосовно переданих/отриманих матерiалiв та ходу їх опрацювання, у тому числi вхiднi та вихiднi реквiзити листiв, облiковується в автоматизованих iнформацiйних системах Держфiнмонiторингу i ДПА України.

     11. Одержанi ДПА України матерiали розглядаються в установленому законодавством порядку та в межах компетенцiї.

     12. Вiдомостi, що мiстяться в матерiалах наданих Держфiнмонiторингом, запитах i повiдомленнях ДПА України про хiд i результати їх опрацювання, належать до iнформацiї з обмеженим доступом, мають конфiденцiйний характер, є власнiстю держави, не пiдлягають передачi третiм особам i можуть бути використанi лише в рамках протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     13. ДПА України i Держфiнмонiторинг забезпечують збереження повноти i цiлiсностi отриманої iнформацiї, створюють i пiдтримують належнi умови для її використання, а також запобiгання несанкцiонованому доступу, поширенню i використанню.

     14. З метою недопущення незаконного поширення iнформацiї, у т.ч. при опрацюваннi матерiалiв i запитiв, а також передачi iнформацiї, вiдповiдальнi посадовi особи зобов'язанi забезпечити захист iнформацiї, яка стала їм вiдома внаслiдок виконання завдань, передбачених цим Порядком.

Начальник Управлiння взаємодiї з суб'єктами фiнансового монiторингу Державного департаменту фiнансового монiторингу Несен С.О.
Директор Департаменту боротьби з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом, Державної податкової адмiнiстрацiї України Бондаренко О.I.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.