КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 17 грудня 2003 р. N 1963


Про затвердження Порядку поховання на територiї України громадянина, померлого на територiї iноземної держави, та опису зразка надгробка, що безоплатно споруджується на могилi померлої (загиблої) особи, яка має особливi заслуги та особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною

     На виконання статей 11 i 14 Закону України "Про поховання та похоронну справу" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок поховання на територiї України громадянина, померлого на територiї iноземної держави;

     опис зразка надгробка, що безоплатно споруджується на могилi померлої (загиблої) особи, яка має особливi заслуги та особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною.

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 грудня 2003 р. N 1963

ПОРЯДОК
поховання на територiї України громадянина, померлого на територiї iноземної держави

     1. Цей Порядок регламентує проведення поховання одинокого громадянина або громадянина, вiд поховання якого вiдмовилися рiднi (далi - громадянин), що помер на територiї iноземної держави.

     2. Поховання громадянина, що помер на територiї iноземної держави, здiйснюється за наявностi письмового волевиявлення про поховання його тiла в Українi, посвiдченого належним чином у вiдповiднiй iноземнiй державi.

     3. Для органiзацiї майбутнього поховання громадянин письмово звертається до вiдповiдної сiльської, селищної, мiської ради, на територiї якої вiн бажає, щоб його тiло пiсля смертi було поховане, з проханням дати згоду на проведення такого поховання.

     Пiсля отримання згоди вiдповiдної ради та визначення особи, яка дає згоду на перевезення тiла до мiсця поховання, оформляється письмове волевиявлення громадянина про майбутнє поховання його тiла в конкретному населеному пунктi України.

     Для поховання (пiдпоховання) тiла померлого на мiсцi родинного поховання необхiдна письмова згода на це користувача мiсця родинного поховання, посвiдчена вiдповiдно до законодавства України.

     4. Виконавець волевиявлення або особа, що дiє за його дорученням, повiдомляє вiдповiдну сiльську, селищну та мiську раду про смерть громадянина, на поховання якого видана згода ради, та дату доставлення тiла померлого до населеного пункту.

     Сiльська, селищна, мiська рада приймає рiшення стосовно строку та мiсця проведення поховання, визначає перелiк послуг, необхiдних для його проведення, та доручає ритуальнiй службi здiйснити поховання.

     5. Тiло померлого може перевозитися до мiсця поховання будь-яким видом транспорту за умови, що строк такого перевезення, органiзацiї та проведення поховання не перевищує 5 дiб пiсля смертi громадянина.

     У разi перевезення та поховання урни з прахом (останкiв) померлого строк проведення поховання не обмежується.

     У разi перевезення залiзничним, водним чи авiацiйним видом транспорту тiло померлого попередньо бальзамується i помiщається в металеву герметичну труну, яка обов'язково упаковується в дерев'яний ящик для транспортування у багажному вiддiленнi.

     Труна з тiлом померлого (урна з прахом), що перемiщується через державний кордон України, опечатується компетентним органом iноземної держави, на територiї якої помер громадянин, вiдповiдно до мiжнародних норм та правил щодо транспортування тiла померлого.

     6. Пiд час перемiщення тiла померлого через державний кордон України особа, яка супроводжує тiло померлого, пред'являє митному органовi такi документи:

     свiдоцтво про смерть або iнший документ, що пiдтверджує факт смертi, виданий компетентним органом iноземної держави;

     довiдку про те, що в тiлi померлого та трунi (урнi з прахом) немає вкладень, перемiщення яких через державний кордон України забороняється, видану компетентним органом iноземної держави i легалiзовану консульською чи дипломатичною установою України за кордоном.

     Перевезення тiла померлого територiєю України здiйснюється з дотриманням вимог санiтарного законодавства України.

     7. Фiнансування витрат на перевезення тiла вiд мiсця смертi до мiсця поховання забезпечує виконавець волевиявлення або особа, що дiє за його дорученням.

     Фiнансування витрат, пов'язаних з похованням та утриманням мiсця поховання, здiйснюється за рахунок коштiв вiдповiдного мiсцевого бюджету.

     8. Документи, що подаються для органiзацiї та проведення поховання, оформляються українською мовою.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 грудня 2003 р. N 1963

ОПИС
зразка надгробка, що безоплатно споруджується на могилi померлої (загиблої) особи, яка має особливi заслуги та особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною

     На могилi померлої (загиблої) особи, яка має особливi заслуги та особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною, безоплатно в межах вiдведеної пiд поховання земельної дiлянки споруджується надгробок, який складається з постамента-обелiска та намогильної плити. Елементи надгробка, як правило, прямокутної форми виготовляються з природного каменя будь-якого кольору завтовшки не менш як 12 сантиметрiв.

     Сумарна висота постамента-обелiска не повинна перевищувати 170 сантиментрiв, а загальна площа поверхнi комплекту деталей надгробка - 7 квадратних метрiв (з урахуванням видимих та невидимих поверхонь).

     На лицьовiй поверхнi надгробка карбується портрет померлої (загиблої) особи, дата її народження i смертi, прiзвище, iм'я, по батьковi та вiдповiдний напис - "Герой Радянського Союзу", "Герой Соцiалiстичної Працi", "Герой України", "Повний кавалер ордена Слави", "Нагороджений(на) чотирма (i бiльше) медалями "За вiдвагу", "Повний кавалер ордена Трудової Слави".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.