КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ I НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 16 сiчня 2004 р. N 45


Про затвердження Програми протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рiк

     Кабiнет Мiнiстрiв України i Нацiональний банк України постановляють:

     1. Затвердити Програму протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рiк, що додається.

     2. Контроль за виконанням Програми протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рiк покласти на Першого вiце-прем'єр-мiнiстра України, Мiнiстра фiнансiв Азарова М.Я.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ
Голова Нацiонального банку України С.ТIГIПКО

Iнд. 31

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України
вiд 16 сiчня 2004 р. N 45

ПРОГРАМА
протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2004 рiк

     Основною метою цiєї Програми є забезпечення реалiзацiї Сорока рекомендацiй Групи з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF), вжиття заходiв для подальшого удосконалення системи протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму.

Нормативно-правове забезпечення

     1. Проводити роботу, спрямовану на подальше впровадження мiжнародних стандартiв у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму, зокрема:

     розробити i подати на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв України пропозицiї щодо вдосконалення законодавчих актiв.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, Мiнекономiки, Держмитслужба, СБУ, МВС, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, iншi заiнтересованi державнi органи, за участю Нацiонального банку.
Протягом року;

     внести необхiднi змiни до власних нормативно-правових актiв.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, Мiнекономiки, Держмитслужба, СБУ, МВС, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, iншi заiнтересованi державнi органи, за участю Нацiонального банку.
Протягом року;

     пiдготувати пропозицiї щодо внесення змiн до Закону України "Про режим iноземного iнвестування" в частинi впровадження механiзму запобiгання внесенню iноземних iнвестицiй готiвковими коштами, джерела походження яких неможливо пiдтвердити.

Мiнекономiки, Мiнфiн, Нацiональний банк, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку.
II квартал;

     пiдготувати та подати на розгляд Кабiнетовi Мiнiстрiв України проект Порядку формування перелiку терористичних органiзацiй та осiб, пов'язаних з терористичною дiяльнiстю.

СБУ, МЗС, МВС, Мiн'юст, Держфiнмонiторинг.
II квартал;

     на пiдставi результатiв аналiзу стану боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, з метою недопущення приватизацiї державної частки пiдприємств привабливих галузей економiки з непiдтверджених джерел розробити та подати Кабiнетовi Мiнiстрiв України пропозицiї щодо удосконалення законодавства у сферi приватизацiї пiдприємств.

Фонд державного майна, Державна податкова адмiнiстрацiя, Мiнекономiки, МВС, СБУ, Мiн'юст.
Перше пiврiччя.

Органiзацiйно-управлiнськi заходи

     2. Здiйснювати методичне забезпечення дiяльностi суб'єктiв первинного фiнансового монiторингу, а також навчання i пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв з питань запобiгання i протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму.

Держфiнмонiторинг, Нацiональний банк, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнними паперами та фондового ринку.
I квартал.

     3. Проаналiзувати практику притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi осiб за злочини, пов'язанi з легалiзацiєю доходiв, одержаних злочинним шляхом, i на основi цього аналiзу розробити методичнi рекомендацiї щодо розкриття та розслiдування злочинiв зазначеної категорiї.

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя.
I квартал.

     4. Вдосконалити на науковiй основi форми та методи оперативно-розшукової дiяльностi у боротьбi iз злочинами, пов'язаними з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом.

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби.
Перше пiврiччя.

     5. Запровадити у вищих навчальних закладах, що здiйснюють пiдготовку фахiвцiв для правоохоронних органiв, спецiальний курс "Злочини у сферi господарської дiяльностi: кримiнально-правова характеристика, виявлення i розслiдування" (щодо особливостей порушення кримiнальних справ про легалiзацiю доходiв, одержаних злочинним шляхом, квалiфiкацiї цих злочинiв, провадження досудового слiдства).

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Держмитслужба, Держфiнмонiторинг.
III квартал.

     6. Внести змiни до програм навчальних дисциплiн вищих навчальних закладiв i розробити навчально-методичнi рекомендацiї щодо навчання та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв правоохоронних органiв i фiнансових установ вiдповiдно до завдань iз запобiгання i протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, Держфiнмонiторинг, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнними паперами та фондового ринку, Держмитслужба, за участю Нацiонального банку.
II квартал.

     7. Забезпечити постiйне висвiтлення у засобах масової iнформацiї заходiв, що здiйснюються органами державної влади в межах їх компетенцiї у сферi боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та їх результатiв.

Держфiнмонiторинг, МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, Нацiональний банк, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Держкомтелерадiо.
Протягом року.

     8. Створити окремi роздiли з питань фiнансового монiторингу на WEB-сторiнках органiв державної влади та забезпечити регулярне оновлення цiєї iнформацiї.

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку.
I квартал.

     9. Проводити регулярний аналiз зовнiшньоекономiчних операцiй, що здiйснюються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi через офшорнi зони, з метою встановлення їх законностi.

Мiнекономiки, Державна податкова адмiнiстрацiя, Держмитслужба, МВС, СБУ.
Постiйно.

     10. Вжити заходiв для виявлення фактiв приховування чи маскування незаконного походження доходiв, визначення джерел їх походження, мiсцезнаходження i перемiщення, напрямiв використання (зокрема для провадження пiдприємницької, iнвестицiйної, iншої господарської та благодiйної дiяльностi, здiйснення розрахункових i кредитних операцiй), а також пошуку, арешту та конфiскацiї таких доходiв правоохоронними органами.

Держфiнмонiторинг, Державна податкова адмiнiстрацiя, МВС, СБУ, Держмитслужба.
Протягом року.

     11. Провести аналiз використання нових банкiвських та фiнансових технологiй з метою легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та з урахуванням його результатiв здiйснити заходи щодо внесення змiн до вiдповiдних нормативно-правових актiв.

Держфiнмонiторинг, Державна податкова адмiнiстрацiя, Мiнекономiки, МВС, СБУ, Нацiональний банк, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, iншi заiнтересованi державнi органи.
Протягом року.

     12. Проаналiзувати практику притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi осiб за вчинення злочинiв, пов'язаних з використанням коштiв, здобутих вiд незаконного обiгу наркотичних засобiв, психотропних речовин, їх аналогiв або прекурсорiв. За результатами аналiзу пiдготувати методичнi рекомендацiї щодо розкриття та розслiдування таких злочинiв.

МВС, СБУ.
Перше пiврiччя.

     13. Органiзувати роботу з пiдготовки проекту Комплексної програми протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, на 2005-2010 роки.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, Мiнекономiки, Держмитслужба, СБУ, МВС, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, iншi заiнтересованi державнi органи, за участю Нацiонального банку.
Протягом року.

Мiжвiдомче спiвробiтництво

     14. Продовжити роботу з укладення i практичної реалiзацiї мiжвiдомчих угод про спiвробiтництво та iнформацiйний обмiн у сферi боротьби з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванням тероризму.

Держфiнмонiторинг, iншi заiнтересованi державнi органи.
Протягом року.

     15. Забезпечити постiйну участь представникiв у роботi мiжвiдомчої робочої групи з дослiдження методiв та тенденцiй у вiдмиваннi доходiв, одержаних злочинним шляхом.

Держфiнмонiторинг, Державна податкова адмiнiстрацiя, МВС, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, СБУ, Мiн'юст, МЗС, Мiнекономiки, Держмитслужба, за участю Нацiонального банку, Верховного Суду України.
Протягом року.

     16. Забезпечити створення та функцiонування Єдиної державної iнформацiйної системи у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму.

Держфiнмонiторинг, МВС, Мiн'юст, Мiнекономiки, Держмитслужба, СБУ, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, ГоловКРУ, Фонд державного майна, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Держкомстат, Держкомзем, iншi центральнi органи виконавчої влади, за участю Нацiонального банку.
Протягом року.

     17. Забезпечити функцiонування Державного реєстру фiнансових установ.

Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг.
Протягом року.

     18. Проаналiзувати кримiнальнi справи та фiнансовi правопорушення з ознаками легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та визначити прiоритетнi напрями боротьби з вiдповiдними злочинами та правопорушеннями.

МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Держмитслужба, Держфiнмонiторинг.
Протягом року.

     19. Розробити та запровадити єдину державну статистичну звiтнiсть щодо порушених та розглянутих у судах кримiнальних справ за статтями 209, 209-1 i 306 Кримiнального кодексу України.

Держкомстат, Державна судова адмiнiстрацiя, МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Мiн'юст, Держфiнмонiторинг.
I квартал.

     20. Удосконалити механiзми мiжвiдомчої координацiї дiяльностi у боротьбi з незаконним обiгом вогнепальної зброї, наркотичних засобiв, торгiвлею людьми та незаконною мiграцiєю, а також забезпечення всебiчного, повного i об'єктивного проведення розслiдування справ, пов'язаних з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванням тероризму.

МВС, СБУ, Держмитслужба, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби.
Протягом року.

Практичнi заходи

     21. Розробити типологiї легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом, з урахуванням досвiду зарубiжних країн, фiнансових i правоохоронних органiв України для запобiгання вiдповiдним злочинам.

Держфiнмонiторинг, Державна податкова адмiнiстрацiя, МВС, СБУ, Держмитслужба, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, ГоловКРУ, Фонд державного майна, iншi заiнтересованi державнi органи.
Протягом року.

     22. На основi типологiй легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом, результатiв аналiзу Держфiнмонiторингом iнформацiї про фiнансовi операцiї, що подана суб'єктами первинного фiнансового монiторингу, та пропозицiй суб'єктiв державного фiнансового монiторингу пiдготувати пропозицiї щодо внесення змiн до законодавства стосовно розширення перелiку ознак, за якими фiнансовi операцiї пiдлягають фiнансовому монiторингу.

Держфiнмонiторинг, Державна податкова адмiнiстрацiя, МВС, СБУ, Держмитслужба, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Фонд державного майна, за участю Нацiонального банку, iншi заiнтересованi державнi органи.
Протягом року.

     23. Забезпечити проведення спiльних заходiв з метою недопущення незаконного здiйснення експортно-iмпортних операцiй з металопродукцiєю, мiнеральними добривами, енергоносiями, цукром, спиртом, зерном, iншими високолiквiдними матерiалами та сировиною.

Держмитслужба, МВС, СБУ, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, ГоловКРУ, Фонд державного майна, Державна податкова адмiнiстрацiя, Держкомзем.
Протягом року.

     24. Здiйснювати заходи щодо запобiгання використанню коштiв з непiдтверджених джерел для приватизацiї державної частки пiдприємств привабливих галузей економiки та внесення їх до статутних фондiв фiнансових установ.

Фонд державного майна, Мiнекономiки, Нацiональний банк, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Мiнекономiки, Державна податкова адмiнiстрацiя, МВС, СБУ.
Протягом року.

     25. Пiдвищити ефективнiсть оперативно-розшукової роботи з метою виявлення органiзованих угруповань, що ведуть заздалегiдь сплановану злочинну дiяльнiсть у фiнансовiй, банкiвськiй, зовнiшньоекономiчнiй сферi, здiйснюють операцiї з незаконним обiгом вогнепальної зброї, наркотичними засобами, психотропними речовинами, займаються торгiвлею людьми та легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

СБУ, МВС, Державна податкова адмiнiстрацiя, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби.
Протягом року.

     26. Здiйснювати заходи нагляду та контролю за дiяльнiстю суб'єктiв первинного фiнансового монiторингу у частинi безумовного виконання ними вимог Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом". Про виявленi порушення iнформувати Держфiнмонiторинг.

Нацiональний банк, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, iншi заiнтересованi державнi органи у межах своєї компетенцiї.
Щокварталу.

     27. Вжити заходiв до перекриття каналiв незаконної мiграцiї осiб, торгiвлi людьми, зброєю, надходження та транзиту через територiю України викрадених автотранспортних засобiв, наркотичних засобiв та психотропних речовин, а також виявлення механiзмiв легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, Держмитслужба, МВС, СБУ.
Протягом року.

     28. Здiйснювати постiйний контроль за цiльовим використанням бюджетних коштiв, що видiляються суб'єктам господарювання для виконання державних програм.

Мiнфiн, Державне казначейство, ГоловКРУ.
Протягом року.

     29. Вжити скоординованих заходiв, спрямованих на своєчасне викриття зловживань з боку окремих посадових осiб стратегiчно важливих для економiки пiдприємств.

Державна податкова адмiнiстрацiя, СБУ, МВС.
Протягом року.

     30. Провести спiльнi перевiрки з питань законностi одержання i цiльового використання кредитiв, наданих пiд державнi гарантiї, у разi наявностi пiдстав для проведення вiдповiдних оперативно-розшукових заходiв.

ГоловКРУ, МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг.
Протягом року.

Мiжнародне спiвробiтництво

     31. Забезпечити участь України у мiжнародних заходах, передусiм тих, що органiзовуються пiд егiдою Групи з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF), Ради Європи, Свiтового банку i Мiжнародного валютного фонду, у сферi протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, МЗС, Нацiональний банк, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг.
Протягом року.

     32. Продовжити роботу над залученням мiжнародної технiчної допомоги для здiйснення заходiв щодо посилення боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванням тероризму, органiзувати проведення робочих зустрiчей представникiв компетентних органiв України та держав - членiв ЄС для обговорення проблемних питань їх дiяльностi, обмiну практичним досвiдом, узгодження механiзму взаємодiї.

Держфiнмонiторинг, Нацiональний банк, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Мiн'юст, МЗС.
Протягом року.

     33. Забезпечити подальшу органiзацiю взаємодiї та iнформацiйний обмiн з компетентними органами iноземних держав i мiжнародними органiзацiями, дiяльнiсть яких спрямована на запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, МЗС.
Протягом року.

     34. Створити передумови для приєднання Держфiнмонiторингу до Егмонтської групи.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, МЗС.
III квартал.

     35. Забезпечити подальше iнформування заiнтересованих мiжнародних органiзацiй, зокрема Групи з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF), Спецiального комiтету експертiв Ради Європи з питань взаємної оцiнки заходiв протидiї вiдмиванню грошей (MONEYVAL) та Офiсу ООН з протидiї наркотикам та злочинностi (UNODC), про заходи, що вживаються в Українi для боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, подолання корупцiї та органiзованої злочинностi, хiд виконання цiєї Програми.

Держфiнмонiторинг, Нацiональний банк, Мiн'юст, МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Мiнекономiки, Держкомтелерадiо, МЗС, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг.
Протягом року.

     36. Продовжити роботу, пов'язану з пiдготовкою та укладенням мiжнародних договорiв мiжвiдомчого характеру про спiвробiтництво з питань боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

Держфiнмонiторинг, МЗС, Нацiональний банк, Мiн'юст.
Протягом року.

     37. Провести роботу, пов'язану з пiдготовкою та укладенням мiжнародних договорiв України з питань взаємного визнання i застосування перелiкiв терористичних органiзацiй, та осiб, пов'язаних з терористичною дiяльнiстю.

СБУ, Держфiнмонiторинг, МЗС, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, за участю Нацiонального банку.
Протягом року.

     38. Розробити та здiйснити комплекс заходiв щодо органiзацiї проведення в Українi мiжнародної конференцiї з питань боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом.

Держфiнмонiторинг, Мiн'юст, МЗС, МВС, СБУ, Державна податкова адмiнiстрацiя, Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку, Мiнекономiки, Нацiональний банк, Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг.
Друге пiврiччя.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.