ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.02.2004р. N 11/4-10-1279-ЕП

 

ТЕРМIНОВО !
Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо посилення контролю за давальницькими операцiями у сферi ЗЕД

     Звертаємо увагу, що вiдповiдно до п. 11 ст. 3 Закону України вiд 17.06.99 N 758-XIV "Про державне регулювання виробництва i реалiзацiї цукру", виробництво цукру в Українi з iмпортованої сировини допускається виключно за умови подальшого вивезення готової продукцiї у повному обсязi за межi митної територiї України.

     Згiдно зi ст. 233 Митного кодексу України митнi органи можуть проводити перевiрку товарiв, ввезених для переробки на митнiй територiї України, а також продуктiв їх переробки у будь-якої особи, яка здiйснює операцiї щодо переробки таких товарiв.

     З метою забезпечення контролю за вивезенням за межi митної територiї України готової продукцiї (цукру бiлого, сиропу, патоки тощо), виробленого з цукру-сирцю, ввезеного на митну територiю України в якостi давальницької сировини (далi - цукор-сирець), необхiдно.

     1. Надавати дозвiл на розмiщення цукру-сирцю в режим переробки при наявностi письмового повiдомлення (у довiльнiй формi) пiдприємства про мiсця зберiгання цукру - сирцю на кожному етапi переробки та вищезазначеної готової продукцiї iз зазначенням точних даних про мiсцезнаходження складу, його власника (володiльця) тощо.

     2. Митне оформлення цукру-сирцю та готової продукцiї (цукру бiлого, сиропу, патоки тощо) не за мiсцем розташування пiдприємства, яке отримало дозвiл на розмiщення цукру-сирцю в режим переробки, здiйснювати за письмовим погодженням Держмитслужби. До запиту митницi з обґрунтуванням необхiдностi такого оформлення додавати копiї необхiдних для прийняття рiшення документiв.

     3. Митному органу, в зонi дiяльностi якого здiйснюється переробка або зберiгання цукру-сирцю та готової продукцiї (цукру бiлого, сиропу, патоки), необхiдно здiйснювати перевiрку наявностi на складах пiдприємств зазначених цукру-сирцю та готової продукцiї з використанням митного забезпечення не менше двох разiв на тиждень.

     За результатами перевiрки складати Акт митного огляду (Додаток 3 до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 14.10.2002 N 561, у редакцiї наказу вiд 21.10.2003 N 715). При цьому реквiзити Акту митного огляду мають мiстити вiдомостi щодо ВМД, оформленої при ввезеннi на митну територiю України давальницької сировини (цукру сирцю).

     4. У разi виявлення порушень режиму переробки на митнiй територiї України здiйснювати такi заходи реагування:

     - про виявленi порушення негайно iнформувати Держмитслужбу;

     - вiдповiдно до пункту 2.10 Порядку застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 13.09.03 N 609 скасовувати дозвiл на розмiщення товарiв у режим переробки;

     - про виявленi порушення та скасуваннi дозволу на розмiщення цукру-сирцю у режим переробки на митнiй територiї України iнформувати податковий орган, яким взято на облiк простий вексель;

     - негайно iнформувати правоохороннi органи про виявленi порушення.

     Попереджаю про персональну вiдповiдальнiсть за контроль дотримання режиму переробки при здiйсненнi давальницьких операцiй з цукром-сирцем.

Заступник Голови Служби А.Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.