ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України у зв'язку iз запровадженням державного фiнансування полiтичних партiй в Українi

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У Законi України "Про полiтичнi партiї в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 23, ст. 118):

     1) доповнити роздiлом IV1 такого змiсту:

"Роздiл IV1
ДЕРЖАВНЕ ФIНАНСУВАННЯ ПОЛIТИЧНИХ ПАРТIЙ

     Стаття 171. Форми державного фiнансування полiтичних партiй

     За рахунок коштiв Державного бюджету України фiнансується статутна дiяльнiсть полiтичних партiй, не пов'язана з їхньою участю у виборах до органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, а також вiдшкодовуються витрати полiтичних партiй, у тому числi й тих, що входили до виборчих блокiв полiтичних партiй, пов'язанi з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї пiд час чергових та позачергових виборiв народних депутатiв України.

     У разi подiлу Державного бюджету України на загальний та спецiальний фонди витрати, передбаченi частиною першою цiєї статтi, провадяться iз загального фонду Державного бюджету України.

     Стаття 172. Обсяг державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй в Українi

     Щорiчний обсяг фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй (партiй, що входили до виборчих блокiв полiтичних партiй) з Державного бюджету України становить 0,01 розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленого на 1 сiчня року, що передує року видiлення коштiв, помноженого на кiлькiсть громадян, включених до списку виборцiв на останнiх чергових виборах народних депутатiв України.

     Стаття 173. Право полiтичної партiї на отримання державного фiнансування статутної дiяльностi

     Полiтична партiя має право на отримання державного фiнансування її статутної дiяльностi, якщо на останнiх чергових виборах народних депутатiв України виборчий список кандидатiв у депутати вiд цiєї партiї отримав чотири i бiльше вiдсоткiв голосiв виборцiв, якi взяли участь у голосуваннi, на пiдставах та в порядку, передбачених цим Законом.

     Якщо на час проведення останнiх чергових виборiв народних депутатiв України полiтична партiя входила до складу виборчого блоку полiтичних партiй, виборчий список кандидатiв у депутати вiд якого отримав чотири i бiльше вiдсоткiв голосiв виборцiв, якi взяли участь у голосуваннi, така полiтична партiя має право на державне фiнансування своєї статутної дiяльностi на пiдставах та в порядку, передбачених цим Законом.

     Стаття 174. Право полiтичної партiї на вiдшкодування витрат, пов'язаних з фiнансуванням передвиборної агiтацiї

     Полiтична партiя має право на вiдшкодування витрат, пов'язаних з фiнансуванням своєї передвиборної агiтацiї, якщо на останнiх чергових виборах народних депутатiв України виборчий список кандидатiв у депутати вiд цiєї партiї отримав чотири i бiльше вiдсоткiв голосiв виборцiв, якi взяли участь у голосуваннi, на пiдставах та в порядку, передбачених Законом України "Про вибори народних депутатiв України".

     Якщо на час проведення останнiх чергових виборiв народних депутатiв України полiтична партiя входила до складу виборчого блоку полiтичних партiй, виборчий список кандидатiв у депутати вiд якого отримав чотири i бiльше вiдсоткiв голосiв виборцiв, якi взяли участь у голосуваннi, така полiтична партiя має право на вiдшкодування витрат на пiдставах та в порядку, передбачених Законом України "Про вибори народних депутатiв України".

     Стаття 175. Порядок видiлення та розподiлу коштiв на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй

     Кошти, видiленi з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, розподiляються Мiнiстерством юстицiї України мiж полiтичними партiями, у тому числi i тими, якi входили до складу виборчих блокiв полiтичних партiй, у випадках, передбачених статтями 173, 174 цього Закону, пропорцiйно до кiлькостi голосiв виборцiв, поданих за списки кандидатiв у депутати вiд таких полiтичних партiй та виборчих блокiв полiтичних партiй вiдповiдно до iнформацiї про офiцiйнi результати виборiв, яка надається Мiнiстерству юстицiї України Центральною виборчою комiсiєю.

     Кошти на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, що входили до складу виборчого блоку полiтичних партiй, розподiляються мiж такими полiтичними партiями вiдповiдно до статтi 176 цього Закону.

     Полiтичнi партiї, зазначенi у статтi 173 цього Закону, отримують право на фiнансування державою їхньої статутної дiяльностi з дня набуття повноважень Верховною Радою України вiдповiдного скликання. Право на державне фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй припиняється у день набуття повноважень Верховною Радою України нового скликання, якщо тiльки такi полiтичнi партiї не здобули це право повторно.

     Мiнiстерство юстицiї України забезпечує щоквартальне перерахування коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, на рахунки вiдповiдних полiтичних партiй. Кошти, видiленi з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, перераховуються на рахунки полiтичних партiй авансом на початку кожного кварталу.

     Фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй у перший рiк вiдповiдного скликання Верховної Ради України починається у перiод з 1 червня з одночасним видiленням коштiв, на якi полiтичнi партiї мають право за час, що минув з дня набуття повноважень Верховною Радою України вiдповiдного скликання.

     Стаття 176. Порядок розподiлу коштiв Державного бюджету України, видiлених на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, мiж полiтичними партiями, якi входили до складу виборчого блоку полiтичних партiй

     Порядок розподiлу коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, мiж полiтичними партiями, якi входили до складу виборчого блоку полiтичних партiй, визначається з'їздом таких полiтичних партiй.

     З'їзд полiтичних партiй проводиться не пiзнiше 7 днiв з моменту офiцiйного оприлюднення результатiв виборiв. Про прийняте на з'їздi полiтичних партiй рiшення щодо порядку розподiлу коштiв мiж полiтичними партiями уповноважена з'їздом особа протягом 3 днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення зобов'язана офiцiйно повiдомити Мiнiстерство юстицiї України.

     У разi, якщо у встановлений частиною другою цiєї статтi строк з'їздом полiтичних партiй, якi входили до виборчого блоку полiтичних партiй, не буде визначено порядок розподiлу коштiв на державне фiнансування статутної дiяльностi таких полiтичних партiй, рiшення про розподiл коштiв приймається Мiнiстерством юстицiї України у шiстдесятиденний строк з моменту офiцiйного оприлюднення результатiв виборiв народних депутатiв України. В такому випадку кошти на фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй, що входили до складу виборчого блоку полiтичних партiй, в межах коштiв, видiлених блоку вiдповiдно до частини першої статтi 175 цього Закону, розподiляються Мiнiстерством юстицiї України пропорцiйно до кiлькостi народних депутатiв України вiд кожної з полiтичних партiй, що входили до списку блоку.

     Рiшення, дiї або бездiяльнiсть Мiнiстерства юстицiї України можуть бути оскарженi уповноваженою особою полiтичної партiї, яка входила до складу виборчого блоку полiтичних партiй, до суду.

     Стаття 177. Пiдстави та порядок припинення або зменшення розмiру державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй

     Пiдставами для припинення державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй є:

     1) реорганiзацiя (крiм злиття i приєднання до iнших полiтичних партiй), лiквiдацiя (саморозпуск) полiтичної партiї, заборона дiяльностi полiтичної партiї, анулювання реєстрацiйного свiдоцтва полiтичної партiї в порядку, встановленому цим та iншими законами України;

     2) встановлення судом за поданням Мiнiстерства юстицiї України фактiв, якi свiдчать про те, що кошти, видiленi з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї, були використанi полiтичною партiєю на фiнансування участi у виборах до органiв державної влади або мiсцевого самоврядування, або на цiлi, не пов'язанi iз здiйсненням статутної дiяльностi.

     Рiшення про припинення фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї з пiдстав, передбачених частиною першою цiєї статтi, приймається Мiнiстерством юстицiї України. Це рiшення може бути оскаржене до суду у встановленому законом порядку уповноваженою особою партiї, позбавленої права на державне фiнансування статутної дiяльностi.

     При реорганiзацiї шляхом злиття або приєднання полiтичної партiї, яка вiдповiдно до цього Закону має право на державне фiнансування, полiтична партiя - правонаступник полiтичної партiї, що припинила свою дiяльнiсть, отримує право на державне фiнансування статутної дiяльностi в межах коштiв, якi видiлялися з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї, яка припинила дiяльнiсть шляхом реорганiзацiї.

     Стаття 178. Державний контроль за цiльовим використанням полiтичною партiєю коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування її статутної дiяльностi

     Державний контроль за використанням полiтичними партiями коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування їхньої статутної дiяльностi, здiйснює Рахункова палата, Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України.

     Перевiрка обсягу та напрямiв використання полiтичними партiями бюджетних коштiв Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України здiйснюється у межах i у формах, встановлених Законом України "Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi", з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

     Перевiрка обсягу та напрямiв використання полiтичними партiями коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування їхньої статутної дiяльностi, здiйснюється Головним контрольно-ревiзiйним управлiнням України у перiод з 1 лютого по 1 березня року, наступного за роком, в якому було видiлено кошти на пiдтримку статутної дiяльностi полiтичної партiї.

     Якщо у ходi перевiрки буде виявлено факти, якi свiдчать про те, що кошти, видiленi з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї, були використанi нею на фiнансування участi у виборах до органiв державної влади або мiсцевого самоврядування, або на цiлi, не пов'язанi iз статутною дiяльнiстю, Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України звертається до суду щодо припинення державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї з повiдомленням про це Мiнiстерства юстицiї України. Рiшення суду про припинення фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї може бути оскарженим уповноваженою особою такої полiтичної партiї в порядку, встановленому законом.

     Стаття 179. Порядок вiдшкодування витрат полiтичних партiй, партiй, що входили до складу виборчих блокiв полiтичних партiй, пов'язаних з фiнансуванням передвиборної агiтацiї

     Порядок вiдшкодування витрат полiтичних партiй, партiй, що входили до складу виборчих блокiв полiтичних партiй, пов'язаних з фiнансуванням передвиборної агiтацiї пiд час виборiв народних депутатiв України, визначається Законом України "Про вибори народних депутатiв України";

     2) у статтi 17:

     частину першу статтi пiсля слiв "доходи i видатки" доповнити словами "звiт про обсяг та напрями використання коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї";

     пiсля частини першої доповнити новими частинами такого змiсту:

     "Кожна полiтична партiя, яка отримала державне фiнансування статутної дiяльностi, публiкує щорiчний звiт про обсяг та напрями використання коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування її статутної дiяльностi в порядку, встановленому роздiлом IV1 цього Закону, в офiцiйних загальнодержавних друкованих засобах масової iнформацiї "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

     Звiт полiтичної партiї про обсяг та напрями використання коштiв повинен бути переданий для опублiкування в офiцiйному загальнодержавному друкованому засобi масової iнформацiї не пiзнiше 1 квiтня року, наступного за роком, в якому з Державного бюджету України було видiлено кошти на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї. Зазначений засiб масової iнформацiї зобов'язаний опублiкувати цей звiт протягом 15 днiв з моменту отримання.

     Якщо звiт полiтичної партiї про обсяг та напрями використання коштiв не буде переданий без поважних на те причин полiтичною партiєю для опублiкування в офiцiйному загальнодержавному друкованому виданнi до 1 квiтня року, наступного за роком, в якому з Державного бюджету України було видiлено кошти на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї, Мiнiстерство юстицiї України приймає рiшення про зупинення перерахування коштiв на фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї на рахунок вiдповiдної полiтичної партiї. Фiнансування вiдновлюється з початку кварталу, наступного за кварталом, у якому полiтична партiя опублiкує свiй звiт. Втраченi полiтичною партiєю внаслiдок зупинення державного фiнансування кошти не повертаються i не вiдшкодовуються".

     У зв'язку з цим частину другу вважати частиною п'ятою;

     3) частину першу статтi 18 доповнити пунктом 3 такого змiсту:

     "3) Рахункова палата, Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України - за використанням полiтичними партiями коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування їхньої статутної дiяльностi";

     4) статтю 19 доповнити частиною другою такого змiсту:

     "У разi припинення державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй заходи, передбаченi частиною першою цiєї статтi, не застосовуються".

     2. Закон України "Про вибори народних депутатiв України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 51-52, ст. 265; 2002 р., N 9, ст. 69) доповнити статтею 781 такого змiсту:

     "Стаття 781. Вiдшкодування витрат партiй (блокiв), пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї

     1. Партiї (блоки), виборчi списки яких отримали чотири i бiльше вiдсоткiв голосiв виборцiв, якi взяли участь у голосуваннi, отримують право на вiдшкодування за рахунок Державного бюджету України витрат, пов'язаних з фiнансуванням своєї передвиборної агiтацiї, у розмiрi фактично здiйснених витрат, але в межах граничної суми витрат виборчого фонду партiї (блоку), встановленої цим Законом.

     2. Кошти, призначенi на вiдшкодування виборчим блокам полiтичних партiй витрат, пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї, розподiляються Центральною виборчою комiсiєю мiж партiями, що входять до складу блоку, пропорцiйно до внескiв цих партiй до виборчого фонду блоку.

     3. Центральна виборча комiсiя на пiдставi фiнансового звiту про надходження та використання коштiв виборчого фонду партiї (блоку), поданого в порядку, передбаченому частиною четвертою статтi 35 цього Закону, не пiзнiше як на 10 день з дня офiцiйного оприлюднення результатiв виборiв приймає рiшення про вiдшкодування витрат партiї (блоку), пов'язаних з фiнансуванням її передвиборної агiтацiї, або про вiдмову в такому вiдшкодуваннi.

     4. Пiдставою для вiдмови у вiдшкодуваннi витрат партiї (блоку), пов'язаних з фiнансуванням її передвиборної агiтацiї, є виявлення Центральною виборчою комiсiєю пiд час перевiрки вiдомостей, що мiстяться у фiнансовому звiтi про надходження та використання коштiв виборчого фонду партiї (блоку), фактiв, що свiдчать про порушення партiєю (блоком) встановлених цим Законом вимог до порядку формування виборчого фонду партiї (блоку) або про використання коштiв виборчого фонду партiї (блоку) на цiлi, не пов'язанi з передвиборною агiтацiєю.

     5. Рiшення Центральної виборчої комiсiї про вiдшкодування партiї (блоку) витрат, пов'язаних з фiнансуванням її передвиборної агiтацiї, або про вiдмову в такому вiдшкодуваннi повiдомляється партiї (блоку), якої воно стосується, не пiзнiше як на 5 день з дня прийняття цього рiшення.

     6. Рiшення Центральної виборчої комiсiї про вiдмову у вiдшкодуваннi витрат партiї (блоку), пов'язаних з фiнансуванням її передвиборної агiтацiї, може бути оскаржене в судi.

     7. Кошти для вiдшкодування партiям (блокам) витрат, пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї, передбачаються законом про Державний бюджет України на рiк, наступний за роком проведення виборiв народних депутатiв України. Головним розпорядником коштiв для вiдшкодування партiям (блокам) витрат, пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї, є Центральна виборча комiсiя.

     8. Кошти, призначенi на вiдшкодування партiї (блоку) витрат, пов'язаних з фiнансуванням її передвиборної агiтацiї, на пiдставi вiдповiдного рiшення Центральної виборчої комiсiї, перераховуються Центральною виборчою комiсiєю на рахунок вiдповiдної партiї або партiй, що входили до блоку, не пiзнiше як на 30 день з дня набрання чинностi законом про Державний бюджет України, у якому, вiдповiдно до частини шостої цiєї статтi, передбачаються кошти на вiдшкодування партiям або блокам витрат, пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї".

     3. Статтю 14 Закону України "Про Центральну виборчу комiсiю" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1998 р., N 5, ст. 17; 2003 р., N 29, ст. 234) доповнити пунктом 71 такого змiсту:

     "71) приймає рiшення про вiдшкодування або про вiдмову у вiдшкодуваннi за рахунок коштiв Державного бюджету України витрат, пов'язаних з фiнансуванням передвиборної агiтацiї пiд час проведення виборiв народних депутатiв України, полiтичним партiям, у тому числi тим, що входили до складу виборчих блокiв полiтичних партiй, якi мають право на таке вiдшкодування вiдповiдно до Закону України "Про вибори народних депутатiв України"; забезпечує перерахування на рахунки вiдповiдних полiтичних партiй коштiв, передбачених законом про Державний бюджет України на вiдшкодування витрат, пов'язаних з фiнансуванням передвиборної агiтацiї, у порядку, встановленому Законом України "Про вибори народних депутатiв України".

     4. Пункт 20 статтi 87 Бюджетного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 37-38, ст. 189) доповнити словами "державне фiнансування полiтичних партiй".

     5. У Законi України "Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 13, ст. 110; 2002 р., N 16, ст. 114, N 17, ст. 117; 2003 р., N 30, ст. 247):

     1) статтю 8 пiсля частини першої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Контроль за використанням полiтичними партiями коштiв, видiлених з Державного бюджету України на фiнансування їхньої статутної дiяльностi, здiйснює Головне контрольно-ревiзiйне управлiння України".

     У зв'язку з цим частину другу вважати частиною третьою;

     2) статтю 10 доповнити пунктом 11 такого змiсту:

     "11) входити з поданням до Мiнiстерства юстицiї України про припинення державного фiнансування статутної дiяльностi полiтичної партiї, якщо в ходi проведення перевiрки або ревiзiї фiнансової дiяльностi такої полiтичної партiї буде виявлено факти, якi свiдчать про те, що кошти, видiленi з Державного бюджету України на фiнансування її статутної дiяльностi, були використанi на фiнансування участi цiєї полiтичної партiї у виборах до органiв державної влади чи мiсцевого самоврядування або на цiлi, не пов'язанi iз здiйсненням статутної дiяльностi";

     3) доповнити статтею 111 такого змiсту:

     "Стаття 111. Особливостi проведення ревiзiй та перевiрок полiтичних партiй

     Ревiзiя або перевiрка полiтичної партiї, що отримує з Державного бюджету України кошти на фiнансування її статутної дiяльностi, проводиться на пiдставi документа, пiдписаного начальником Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України.

     Ревiзiя або перевiрка полiтичної партiї проводиться один раз на рiк у перiод з 1 лютого по 1 березня.

     При проведеннi ревiзiї або перевiрки полiтичної партiї службовi особи Головного контрольно-ревiзiйного управлiння України зобов'язанi пред'явити документ на право проведення ревiзiї або перевiрки".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2005 року.

     2. До приведення законодавства України у вiдповiднiсть iз цим Законом закони та iншi нормативно-правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Закону.

     3. Фiнансування статутної дiяльностi полiтичних партiй (блокiв) розпочинається з 1 сiчня року, що слiдує за роком проведення наступних чергових виборiв до Верховної Ради України.

     Вiдшкодування витрат полiтичних партiй (партiй, що входили до виборчих блокiв партiй), пов'язаних з фiнансуванням їхньої передвиборної агiтацiї пiд час виборiв народних депутатiв України, розпочинається за результатами наступних чергових виборiв до Верховної Ради України.

     4. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     у тримiсячний строк пiсля набрання чинностi цим Законом привести свої нормативнi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     у тримiсячний строк пiсля набрання чинностi цим Законом забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їхнiх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть з цим Законом;

     у шестимiсячний строк пiсля набрання чинностi цим Законом розробити та прийняти нормативнi акти, що випливають з цього Закону.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ
27 листопада 2003 року
N 1349-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.