ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.05.2004 р. N 25/2-9-18/6775-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
(крiм Центральної енергетичної)


Про митне оформлення продуктiв переробки брухту кольорових металiв

     У зв'язку iз запитами митниць надаємо роз'яснення щодо застосування окремих документiв при здiйсненнi митних процедур з продуктами переробки брухту кольорових металiв.

     1. Згiдно з частиною 4 статтi 9 Закону України вiд 05.05.99 N 619-XIV "Про металобрухт" (зi змiнами й доповненнями) експорт продуктiв (напiвфабрикатiв) металургiйної переробки брухту кольорових металiв та їх сплавiв у формi зливкiв, чушок та пластин здiйснюється за наявностi експортного сертифiката якостi виключно спецiалiзованими металургiйними переробними пiдприємствами, на яких виготовлена ця продукцiя. Статтею 1 цього Закону України експортний сертифiкат якостi визначено як документ, що пiдтверджує вiдповiднiсть хiмiчного складу виробу маркам ливарних сплавiв, стандартам, мiжнародним стандартам, визначає спосiб виробництва, номер плавки та виданий власною акредитованою лабораторiєю, занесеною до реєстру центрального органу виконавчої влади з питань промислової полiтики (на сьогоднi - Мiнпромполiтики України).

     Вимоги щодо оформлення операцiй з експорту зливкiв кольорових металiв та їх сплавiв встановлено вiдповiдним наказом Мiнпромполiтики України, Держмитслужби України вiд 03.11.99 N 382/703, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 03.11.99 за N 753/4046. Зокрема, ним визначено вимоги щодо зазначення обов'язкових вiдомостей в графах експортного сертифiката якостi.

     Пунктом 3 зазначеного наказу визначено, що експортний сертифiкат якостi має бути пiдписаний керiвником спецiалiзованого металургiйного переробного пiдприємства та керiвником вимiрювальної лабораторiї i скрiплений печаткою цього пiдприємства.

     Вiдповiдно до пункту 5 наказу експортний сертифiкат якостi видається на бланку документiв суворого облiку, згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 квiтня 1993 р. N 283 "Про встановлення порядку виготовлення бланкiв цiнних паперiв i документiв суворого облiку".

     Форма бланка експортного сертифiката якостi, розподiл примiрникiв бланка за призначенням, порядок заповнення окремих пунктiв визначено Iнструкцiєю про порядок виготовлення, замовлення, застосування i зберiгання бланкiв документiв суворого облiку форми N СЯ-1 "Експортний сертифiкат якостi", затвердженою наказом Держпромполiтики України, Держмитслужби України вiд 16.03.00 N 31/138, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 23.06.00 за N 367/4588.

     2. Згiдно з частиною 4 статтi 9 Закону України "Про металобрухт" спецiалiзованi металургiйнi переробнi пiдприємства, що здiйснюють експорт продуктiв (напiвфабрикатiв) металургiйної переробки брухту кольорових металiв та їх сплавiв повиннi мати систему управлiння якiстю, яка вiдповiдає вимогам стандартiв ДСТУ ISO серiї 9000, що пiдтверджено сертифiкатом вiдповiдностi, виданим органом сертифiкацiї, акредитованим в установленому законодавством порядку. Вiдповiдно до цiєї вимоги Мiнпромполiтики надсилає до Держмитслужби iнформацiю, про впровадження на вiдповiдному спецiалiзованому металургiйному пiдприємствi зазначеної системи управлiння якiстю (iз доданням сертифiката вiдповiдностi), а також повiдомляє про акредитацiю власної лабораторiї цього пiдприємства на право вимiрювання хiмiчного складу продукцiї (iз зазначенням номера, дати видачi Атестата акредитацiї лабораторiї спецiалiзованого металургiйного переробного пiдприємства та термiну його чинностi).

     Держмитслужбою зазначена iнформацiя надсилається до митних органiв для використання в роботi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення металопродукцiї й має знаходитися в справах митницi.

     3. Згiдно з частиною 2 статтi 4 та частиною 3 статтi 12 Закону України "Про металобрухт" спецiалiзованим металургiйним пiдприємствам можуть видаватися центральним органом виконавчої влади з питань промислової полiтики лiцензiї на здiйснення металургiйної переробки металобрухту кольорових металiв.

     4. З урахуванням викладеного, декларантом для здiйснення митного оформлення експортних поставок продуктiв переробки брухту кольорових металiв, поряд з iншими, можуть подаватися такi документи:

     - експортний сертифiкат якостi (пункт 1 листа);

     - сертифiкат вiдповiдностi (сертифiкат на систему управлiння якiстю) (пункт 2 листа);

     - атестат акредитацiї лабораторiї спецiалiзованого металургiйного переробного пiдприємства (пункт 2 листа);

     - лiцензiя на здiйснення металургiйної переробки металобрухту кольорових металiв (пункт 3 листа).

     При цьому, подання вищезазначених експортного сертифiката якостi та сертифiката вiдповiдностi (сертифiката на систему управлiння якiстю) є обов'язковим.

     Вiдомостi про поданi до митного оформлення документи зазначаються у графi 44 вантажної митної декларацiї.

В.о. Голови Служби М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.