Документ скасований: Наказ Мінфіну № 343 від 09.03.2016

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Н А К А З

27.04.2004 N 82/245


Про затвердження Порядку взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 травня 2004 р. за N 645/9244


     З метою реалiзацiї вимог Бюджетного кодексу України та забезпечення координацiї дiй органiв державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду, якi передбачають безспiрне списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть, наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть, що додається.

     2. Начальнику Юридичного Управлiння Державного казначейства України (Зiневич О.Л.) подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї для державної реєстрацiї.

     3. Начальнику Управлiння справами Державної податкової адмiнiстрацiї України (Нiку В.О.) у десятиденний термiн пiсля державної реєстрацiї цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi.

     4. Начальнику Управлiння органiзацiї дiловодства та контролю виконавської дисциплiни Державного казначейства України (Ливун С.В.) у десятиденний термiн пiсля державної реєстрацiї цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання управлiнням Державного казначейства України в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi.

     5. Наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти: у Державнiй податковiй адмiнiстрацiї - на заступника Голови Гриба Ю.В., у Державному казначействi України - на заступника Голови Даневича О.С.

Голова Державного казначейства України П.Г.Петрашко
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України Ю.Ф.Кравченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного казначейства України, Державної податкової адмiнiстрацiї України
27.04.2004 N 82/245
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 травня 2004 р. за N 645/9244

ПОРЯДОК
взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 25 Бюджетного кодексу України, Закону України "Про державну податкову службу в Українi", з метою забезпечення взаємодiї органiв державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду позовних заяв платникiв податку на додану вартiсть, оскарження прийнятих господарськими судами рiшень та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть.

1. Учасники судового процесу

     1.1. Для забезпечення повного з'ясування обставин, що мають значення в процесi судового розгляду позовних заяв платникiв податку на додану вартiсть з питань вiдшкодування бюджетної заборгованостi з цього податку, вiдповiдачами у таких справах виступають податковий орган, на облiку платникiв податкiв якого перебуває пiдприємство, яке звернулося з позовом до суду, та вiдповiдний орган Державного казначейства України.

     1.2. У разi пред'явлення до суду позову з питання вiдшкодування з бюджету податку на додану вартiсть тiльки до вiдповiдного органу Державного казначейства України, вiн не пiзнiше наступного робочого дня пiсля отримання позовної заяви направляє її копiю вiдповiдному податковому органу та заявляє у судi клопотання про залучення до розгляду справи податкового органу, на облiку платникiв податкiв якого перебуває пiдприємство, яке звернулося з позовом до суду.

     У разi пред'явлення позову лише до податкового органу, вiн заявляє у судi клопотання про залучення до розгляду справи вiдповiдного органу Державного казначейства.

     1.3. У ходi судового розгляду стосовно вiдшкодування податку на додану вартiсть податковий орган доводить обставини, якi свiдчать про вiдсутнiсть у платника законних пiдстав для вiдшкодування (або зменшення суми бюджетного вiдшкодування) за податковими декларацiями за вiдповiднi перiоди, виходячи з усього комплексу правовiдносин, що виникають у зв'язку з нарахуванням та сплатою даним платником податку.

     1.4. Орган державної податкової служби пiд час розгляду справи надає довiдку щодо залишку невiдшкодованого податку на додану вартiсть за звiтний перiод за формою, установленою додатком 1.

     Довiдка формується на суму податку на додану вартiсть, що залишилася невiдшкодованою на дату формування довiдки.

     Якщо сума податку на додану вартiсть, що належить до вiдшкодування за звiтний перiод i зазначена в довiдцi, менша, нiж сума, що зазначена в позовнiй заявi, то сторони за результатами звiрки можуть подати до суду узгоджену довiдку за формою, установленою додатком 2, про залишок суми невiдшкодованого податку на додану вартiсть на дату розгляду справи.

2. Оскарження рiшень суду

     2.1. З метою посилення контролю з питань повернення з державного бюджету заявлених до вiдшкодування сум податку на додану вартiсть вiдповiднi податковi органи та органи Державного казначейства в обов'язковому порядку оскаржують рiшення суду, якi передбачають вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть.

     2.2. Податковi органи оскаржують рiшення суду по сутi встановленого судом бюджетного вiдшкодування за вiдповiдний звiтний перiод та надають докази щодо неправомiрностi повернення коштiв з державного бюджету конкретному платнику податку.

     2.3. Органи Державного казначейства України оскаржують рiшення суду або звертаються iз заявою про роз'яснення рiшення суду, виправлення помилок, змiну порядку та способу виконання рiшення (або за їх письмовою вимогою - стягувач) у разi: якщо на момент надходження рiшення суду до органу Державного казначейства платник податку на додану вартiсть не перебуває на податковому облiку у вiдповiдних податкових органах; якщо до розгляду справи не залучений податковий орган, на облiку платникiв податку якого перебуває позивач; якщо наказ суду суперечить статтi 117 ГПК України (не встановлена назва боржника, не визначено рахунки боржника, з якого передбачається вiдшкодування податку на додану вартiсть (або рахунок визначений неправильно), та стягувача), а також у випадках установлення рiшенням (наказом) суду повернення судових витрат, передбачених статтею 44 ГПК України, за рахунок коштiв державного бюджету.

     2.4. У разi надходження до вiдповiдного податкового органу або органу Державного казначейства рiшення суду та/або постанови (ухвали) Апеляцiйного господарського суду та/або постанови (ухвали) Вищого господарського суду за справами, до участi в яких не було залучено вiдповiдного податкового органу або органу Державного казначейства, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля одержання рiшення суду його копiя надсилається вiдповiдному органу, який не був вiдповiдачем за справою з метою оскарження рiшення (постанови, ухвали) суду.

     2.5. Податковий орган (або орган Державного казначейства) у день подання апеляцiйної (касацiйної скарги) повiдомляє орган Державного казначейства (або вiдповiдний податковий орган) про це з наданням копiї такої скарги.

     2.6. У разi, якщо орган податкової служби не є вiдповiдачем за справою, подання апеляцiйної (касацiйної) скарги на рiшення суду проводиться органом Державного казначейства в разi надання податковим органом органу Державного казначейства протягом п'яти робочих днiв з дати отримання копiї рiшення (постанови, ухвали) обгрунтування щодо неправомiрностi встановлення судом бюджетного вiдшкодування за звiтний перiод позивачу.

     2.7. У разi подання касацiйної скарги податковий орган (орган Державного казначейства) одночасно заявляє клопотання про зупинення виконання судового рiшення.

3. Виконання рiшення суду

     3.1. У разi надходження до органiв Державного казначейства України оригiналу виконавчого документа (наказу суду), який свiдчить про набрання рiшенням законної сили, його копiя не пiзнiше наступного робочого дня пiсля його одержання передається до податкового органу для забезпечення повноти контролю за правильнiстю вiдшкодування та формування довiдки щодо залишку невiдшкодованого податку за звiтний перiод за формою, установленою додатком 3.

     3.2. Податковий орган протягом п'яти робочих днiв пiсля одержання копiї виконавчого документа (наказу суду) направляє органу Державного казначейства України довiдку щодо залишку сум невiдшкодованого податку за звiтний перiод.

     У разi ненадходження до органу Державного казначейства України протягом п'яти днiв довiдки щодо залишку сум невiдшкодованого податку за звiтний перiод Державне казначейство України на пiдставi оригiналу виконавчого документа (наказу суду), рiшень, ухвал, постанов суду (за вiдсутностi обставин, якi зумовлюють зупинення виконання рiшення) своїми платiжними дорученнями перераховує кошти з рахунку облiку доходiв державного бюджету на рахунок платника податкiв, указаний у виконавчому документi (наказi суду).

     3.3. У разi, якщо сума податку на додану вартiсть, що залишилась невiдшкодованою на дату формування довiдки, менша, нiж сума, визначена рiшенням суду, то сума до вiдшкодування за звiтнiй перiод, зазначена в довiдцi, узгоджується податковим органом з платником податку або оскаржується в судi з повiдомленням про це вiдповiдного органу Державного казначейства не пiзнiше наступного робочого дня пiсля одержання рiшення суду.

     У такому разi та за умови узгодження платником податкiв суми податку на додану вартiсть до вiдшкодування за звiтнiй перiод, зазначеної у довiдцi, Державне казначейство України на пiдставi оригiналу виконавчого документа (наказу суду), рiшень, ухвал, постанов суду (за вiдсутностi обставин, якi зумовлюють зупинення виконання рiшення) своїми платiжними дорученнями перераховує кошти з рахунку облiку доходiв державного бюджету на рахунок платника податкiв у сумi, зазначенiй у довiдцi.

     Якщо сума до вiдшкодування за звiтнiй перiод, зазначена в довiдцi, менша, нiж сума, визначена рiшенням суду, та не узгоджена платником податку, Державне казначейство України на пiдставi оригiналу виконавчого документа (наказу суду), рiшень, ухвал, постанов суду (за вiдсутностi обставин, якi зумовлюють зупинення виконання рiшення) своїми платiжними дорученнями перераховує кошти з рахунку облiку доходiв державного бюджету на рахунок платника податкiв, указаний в наказi суду, у сумi, зазначенiй у рiшеннi суду.

     Якщо сума, зазначена в довiдцi, вiдповiдає сумi, визначенiй рiшенням суду, Державне казначейство України на пiдставi оригiналу виконавчого документа (наказу суду), рiшень, ухвал, постанов суду (за вiдсутностi обставин, якi зумовлюють зупинення виконання рiшення) своїми платiжними дорученнями перераховує кошти з рахунку облiку доходiв державного бюджету на рахунок платника податкiв, указаний в наказi суду.

Начальник Юридичного Управлiння Державного казначейства України О.Л.Зiневич
Директор Департаменту правового забезпечення Державної податкової адмiнiстрацiї України В.М.Зав'ялов

 

Додаток 1
до Порядку взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть

ДОВIДКА
про розмiр залишку невiдшкодованих сум податку на додану вартiсть, що рахується в бюджетнiй заборгованостi
____________________________________
(назва платника податку, код ЄДРПОУ)

     За станом на __________________________ iз суми, заявленої до вiдшкодування в декларацiї за звiтний перiод ____________________, фактично вiдшкодовано ___________________________ гривень, з яких:

     а) на поточний рахунок ________________ гривень, висновок вiд ___________________ N ________;

     б) у рахунок сплати iнших платежiв ________ гривень, висновок вiд ___________________ N ________;

     в) у рахунок майбутнiх платежiв з ПДВ ______________ гривень, заява платника податку вiд ______________;

     г) у рахунок розстрочених (вiдстрочених) сум ________________ гривень, в тому числi:

     за ПДВ _____________ гривень, висновок вiд __________ N ____;

     за iншими платежами ______ гривень, висновок вiд _____ N ___;

    г)  
(iншi можливi шляхи здiйснення вiдшкодування)

     Залишок бюджетної заборгованостi за звiтний перiод за станом на __________________ становить _________________ гривень основної заборгованостi.

Начальник ДПI _____________________

МП

 

Додаток 2
до Порядку взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть

УЗГОДЖЕНА ДОВIДКА
про розмiр залишку невiдшкодованих сум податку на додану вартiсть, що рахується в бюджетнiй заборгованостi
____________________________________
(назва платника податку, код ЄДРПОУ)

     За станом на __________________________ iз суми, заявленої до вiдшкодування в декларацiї за звiтний перiод, ____________________ фактично вiдшкодовано ___________________________ гривень, з яких:

     а) на поточний рахунок ________________ гривень, висновок вiд ___________________ N ________;

     б) у рахунок сплати iнших платежiв ________ гривень, висновок вiд ___________________ N ________;

     в) у рахунок майбутнiх платежiв з ПДВ ______________ гривень, заява платника податку вiд ______________;

     г) у рахунок розстрочених (вiдстрочених) сум ________________ гривень, у тому числi:

     за ПДВ _____________ гривень, висновок вiд __________ N ____;

     за iншими платежами ______ гривень, висновок вiд _____ N ___;

    г)  
(iншi можливi шляхи здiйснення вiдшкодування)

     Залишок бюджетної заборгованостi за звiтний перiод за станом на __________________ становить _________________ гривень основної заборгованостi.

     Погоджено:

Керiвник платника податку ________ ______________________
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

МП

Начальник ДПI _____________________

МП

 

Додаток 3
до Порядку взаємодiї мiж органами державної податкової служби України та Державного казначейства України в процесi судового розгляду та виконання рiшень суду щодо безспiрного списання коштiв з рахункiв, на яких облiковуються надходження Державного бюджету України з податку на додану вартiсть

ДОВIДКА
про розмiр залишку невiдшкодованих сум податку на додану вартiсть, що рахується в бюджетнiй заборгованостi, яка встановлена рiшенням суду,
____________________________________
(назва платника податку, код ЄДРПОУ)

     Згiдно з наказом господарського суду вiд ____________, справа _______________ за звiтний перiод _______________________ платнику податку ______________________ пiдлягає вiдшкодуванню з державного бюджету _________________________ гривень основної заборгованостi.

     За станом на ______________ iз суми, визначеної наказом суду, фактично вiдшкодовано ___________________________ гривень, з яких:

     а) на поточний рахунок ________________ гривень, висновок вiд ___________________ N ________;

     б) у рахунок сплати iнших платежiв ________ гривень, висновок вiд _______________ N ________;

     в) у рахунок майбутнiх платежiв з ПДВ ________ гривень, заява платника податку вiд _________;

     г) у рахунок розстрочених (вiдстрочених) сум _______ гривень, в тому числi:

     за ПДВ _____________ гривень, висновок вiд __________ N ____;

     за iншими платежами ___________ гривень, висновок вiд _______ N ____;

    г)  
(iншi можливi шляхи здiйснення вiдшкодування)

     Залишок бюджетної заборгованостi за звiтний перiод, указаний в наказi суду, за станом на ____________________________ становить _________________________________ гривень основної заборгованостi.

Погоджено *:

__________
     * Узгодження вiдповiдно до п.3.3

Керiвник платника податку ________ ______________________
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

МП

Примiтка ___________________________________________
(iнформацiя щодо подання касацiйної скарги)
Начальник ДПI _____________________
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.