ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" (щодо поставки житла та землi)

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про податок на додану вартiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 21, ст. 156, N 51, ст. 305; 1999 р., N 38, ст. 340, N 39, ст. 357; 2004 р., N 17-18, ст. 250) такi змiни:

     1. У текстi Закону слова "продаж" та "надання" замiнити словом "поставка", слова "послуги (роботи)" та "послуги (результати робiт)" замiнити словом "послуги" у вiдповiдних вiдмiнках.

     2. Пiдпункт 5.1.17 пункту 5.1 статтi 5 викласти у такiй редакцiї:

     "5.1.17. поставки (продажу, передачi) земельних дiлянок, земельних паїв, крiм тих, що знаходяться пiд об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартостi вiдповiдно до законодавства (з урахуванням положень пiдпункту 5.1.19 пункту 5.1 статтi 5 цього Закону);

     орендної плати за земельнi дiлянки, що перебувають у власностi держави або територiальної громади, якщо така орендна плата повнiстю зараховується до вiдповiдних бюджетiв".

     3. Пiдпункт 5.1.19 пункту 5.1 статтi 5 викласти у такiй редакцiї:

     "5.1.19. безоплатної приватизацiї житлового фонду, включаючи мiсця загального користування (у тому числi пiдвали та горища) у багатоквартирних будинках, присадибних дiлянок та земельних паїв вiдповiдно до законодавства, а також з надання послуг, отримання яких вiдповiдно до законодавства є передумовою приватизацiї такого житлового фонду, присадибних дiлянок та земельних паїв, а також приватизацiї цiлiсних майнових комплексiв;

     безоплатної передачi корпоративного права (частки, долi, паю, акцiї), емiтованого переробним пiдприємством, у власнiсть приватного сiльськогосподарського пiдприємства вiдповiдно до Закону України "Про особливостi приватизацiї майна в агропромисловому комплексi" .

     4. Пiдпункт 5.1.20 пункту 5.1 статтi 5 викласти у такiй редакцiї:

     "5.1.20. поставки житла (об'єктiв житлового фонду), крiм їх першої поставки.

     Для цiлей цього пiдпункту пiд першою поставкою житла (об'єкта житлового фонду) розумiється:

     а) перше передання готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власнiсть покупця або поставка послуг (включаючи вартiсть придбаних за рахунок виконавця матерiалiв) iз спорудження такого житла за рахунок замовника;

     б) перший продаж реконструйованого або капiтально вiдремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, iншою, нiж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатацiї (використання) у зв'язку з такою реконструкцiєю або капiтальним ремонтом, або поставка послуг (включаючи вартiсть придбаних за рахунок виконавця матерiалiв) з такої реконструкцiї чи капiтального ремонту за рахунок замовника.

     Норми цього пiдпункту поширюються також на першу поставку дачних або садових будинкiв, а також будь-яких iнших об'єктiв власностi, зареєстрованих згiдно iз законодавством як житло (житловий фонд), iндивiдуальних гаражiв чи iндивiдуальних мiсць на гаражних стоянках".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування та поширюється на податковi перiоди починаючи з 1 сiчня 2004 року.

     2. Поставка житла або землi оподатковується податком на додану вартiсть за правилами, що дiяли до 1 сiчня 2004 року, якщо до такої дати такий об'єкт був переданий у власнiсть покупця або були розпочатi роботи з будiвництва такого житла (включаючи землю, що знаходиться пiд таким об'єктом) пiд зобов'язання покупця або iнвестора, та при цьому покупець або iнвестор сплатив внесок, не менший нiж тридцять вiдсоткiв вiд вартостi загальної площi такого житла, визначеної за цiнами, що дiяли на дату такої сплати.

     В iнших випадках, якщо платник податку, який здiйснив витрати, пов'язанi з будiвництвом житла до 1 сiчня 2004 року, поставляє таке житло пiсля 1 сiчня 2004 року, то суми податку на додану вартiсть, сплаченi таким платником податку у витратах з будiвництва такого житла та попередньо включенi до складу його валових витрат, можуть бути за його добровiльним рiшенням включенi до складу його податкового кредиту, за умови одночасного включення такої суми до складу його валового доходу у той самий податковий перiод. Таке рiшення має бути вiдображене у декларацiї з цього податку.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ
15 червня 2004 року
N 1782-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.