ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

3 лютого 2004 р. N 10-22/0475-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць та митниць


Про квалiфiкацiю порушень митних правил

     Держмитслужбою отримано лист <...> з питанням щодо правомiрностi заведення справи про порушення митних правил у зв'язку з виявленням факту передачi товарiв, оформлених в режимi тимчасового ввезення, у користування iншим особам.

     Встановлено, що товари, про якi йдеться у запитi митницi, є музичним обладнанням, ввезеним в Україну з метою здiйснення культурної дiяльностi. У межах строку тимчасового ввезення на пiдставi договору музичне обладнання було безоплатно передано третiй особi.

     Роз'яснюємо, що згiдно з пiдпунктом 7.11 Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 28.03.00 N 173, митне оформлення товарiв, призначених для використання при проведеннi наукових, культурних, освiтнiх та iнших подiбних заходiв, здiйснюється в порядку, передбаченому в пiдпунктах 7.1 - 7.10 для виставкових товарiв.

     Згiдно з п. 14 ст. 1 Митного кодексу України митне оформлення - це виконання митним органом дiй (процедур), якi пов'язанi iз закрiпленням результатiв митного контролю товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України, i мають юридичне значення для подальшого використання цих товарiв i транспортних засобiв.

     Вiдповiдно до пiдпункту 7.9 Порядку протягом усього строку тимчасового ввезення виставковi товари не можуть бути переданi в користування.

     Однак, оскiльки зазначене обмеження не вiдноситься до процедури митного оформлення, воно стосується саме виставкових товарiв.

     У той же час згiдно з пiдпунктом 6.5 Порядку, при виявленнi митним органом фактiв використання тимчасово ввезених (вивезених) товарiв з будь-якою iншою метою, крiм тiєї, що була заявлена митному органу, а також у разi невиконання особою, що надала зобов'язання про зворотне вивезення (увезення) цих товарiв, такого зобов'язання в установлений строк, митний орган розглядає питання наявностi в дiях цiєї особи порушення митних правил.

     З урахуванням викладеного при здiйсненнi контролю за дотриманням митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), в якому перемiщенi товари, що не вiдносяться до категорiї виставкових, перевiрцi пiдлягають два питання: використання цих товарiв з метою, заявленою пiд час їх митного оформлення, й дотримання строкiв виконання зобов'язання про їх зворотне вивезення (ввезення).

     Якщо пiд час перевiрки будуть виявленi факти недотримання митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), вивченню пiдлягатиме питання щодо наявностi в дiях особи, на яку покладено зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) товарiв, складу порушення митних правил, що в залежностi вiд обставин вчинення може бути квалiфiковано за статтями 336, 348, 355 Митного кодексу України.

     Таким чином у випадку, з яким пов'язаний запит <...>, заведення справи про порушення митних правил може бути правомiрним лише за наявностi доказiв використання тимчасово ввезеного музичного обладнання при здiйсненнi дiяльностi, що не є культурною.

     Вiдповiдно до статтi 3 Додатку В.5 до Конвенцiї про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990) товари, якi ввозяться для культурних цiлей, повиннi належати особi, зареєстрованiй за межами територiї тимчасового ввезення i ввозитись уповноваженими для цього установами та в розумних кiлькостях з урахуванням мети ввезення. Вони не повиннi використовуватись у комерцiйних цiлях.

     Одночасно вважаємо за доцiльне звернути увагу, що обмеження, яке стосується передачi у володiння або користування iншим особам тимчасово ввезених товарiв, встановлено також щодо тимчасово ввезених громадянами транспортних засобiв (Закон України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України").

Т.в.о. директора Департаменту боротьби з митними правопорушеннями Й.Й.Штробля
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.