Документ скасований: Постанова КМУ № 1023 від 26.07.2006

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 30 липня 1998 р. N 1187


Про затвердження Порядку вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних

     На виконання статтi 9 Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних, що додається.

     2. Установити, що:

     вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних i погодження в установленому порядку норми використання цих продуктiв проводиться лише на пiдставi позитивного висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, затвердженого головним державним санiтарним лiкарем України або уповноваженою ним особою;

     витрати на проведення робiт, пов'язаних з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї спецiальних, провадяться за рахунок замовника цих робiт.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України А.ГОЛУБЧЕНКО

Iнд.28

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 30 липня 1998 р. N 1187

ПОРЯДОК
вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних

     1. Дiя цього Порядку поширюється на всiх фiзичних та юридичних осiб, що займаються виробництвом i реалiзацiєю спецiальних харчових продуктiв.

     2. Роботи, пов'язанi з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї спецiальних, виконуються державними закладами (установами) охорони здоров'я, якi визначаються головним державним санiтарним лiкарем України.

     У разi потреби до цих робiт можуть залучатися заiнтересованi центральнi органи виконавчої влади.

     3. Згiдно iз статтею 1 Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини" до харчових продуктiв категорiї спецiальних належать такi продукти, якi мають лiкувальнi, дiєтичнi, лiкувально-профiлактичнi та бiологiчно активнi харчовi добавки, продукти дитячого харчування та харчування для спортсменiв.

     Продукти дитячого харчування - продукти, що призначенi для дiтей вiком вiд народження до 14 рокiв та вiдповiдають фiзiологiчним особливостям дитячого органiзму.

     Продукти харчування для спортсменiв - продукти харчування та бiологiчно активнi добавки до їжi, що використовуються спортсменами в перiод пiдготовки, змагань чи вiдновлення сил i не можуть бути вiднесенi до фармакологiчних засобiв корекцiї працездатностi.

     4. Для проведення робiт з вiднесення харчового продукту до категорiї спецiальних харчових продуктiв виробник чи постачальник (далi - замовник робiт) звертається до головного державного санiтарного лiкаря України або уповноваженої ним особи з вiдповiдною заявою, до якої додаються:

     а) копiї таких документiв:

     для оцiнки якостi та безпеки продукцiї вiтчизняного виробництва - нормативна документацiя на вiдповiдний продукт, технологiчна iнструкцiя з рецептурами, iнформацiя про спецiальнi властивостi продукту та рекомендацiї виробника щодо його споживання;

     для оцiнки якостi та безпеки продукцiї iноземного виробництва - сертифiкат виробника вiдповiдного продукту (або документ, що засвiдчує його якiсть та безпеку); документ органу охорони здоров'я країни-виробника (чи iншої уповноваженої на це установи), що свiдчить про безпеку продукту для здоров'я людини;

     б) iнформацiя про склад, спецiальнi властивостi, призначення продукту та результати клiнiчних дослiджень (якщо вони проводилися); рекомендацiї щодо споживання; зразки продукцiї з маркуванням українською мовою; копiя ветеринарного чи фiтосанiтарного сертифiката (у разi необхiдностi).

     Всi документи засвiдчуються пiдписом керiвника замовника робiт та печаткою.

     5. Пiсля надходження заяви з необхiдними документами головним державним санiтарним лiкарем України або уповноваженою ним особою приймається рiшення про:

     а) виконання роботи з оцiнки якостi та безпеки харчового продукту i вiднесення його до категорiї спецiальних харчових продуктiв;

     б) визначення обсягу дослiджень та закладу (установи) охорони здоров'я, де цi дослiдження проводитимуться.

     У разi необхiдностi ознайомлення з виробництвом та системою контролю за якiстю та безпекою продукцiї iмпортного виробництва МОЗ проводить це разом з iншими заiнтересованими центральними органами виконавчої влади за згодою iз замовником робiт.

     6. У разi коли дослiдження проводяться до укладення договору (угоди) на поставку продукцiї, зразки продукцiї подаються безпосередньо її виробником.

     Зразки продукцiї обов'язково опломбовуються i супроводжуються листом виробника, яким засвiдчується їх походження.

     У разi коли дослiдження проводяться з використанням продукцiї, яка вже завезена в Україну, зразки вiдбираються уповноваженою особою державного закладу (установи) охорони здоров'я, що проводить дослiдження.

     7. У разi необхiдностi проводяться клiнiчнi дослiдження харчових продуктiв у порядку, встановленому головним державним санiтарним лiкарем України.

     Рiшення про проведення клiнiчних дослiджень приймається лише в тому разi, якщо вони повною мiрою вiдповiдають вимогам безпеки, що пiдтверджується вiдповiдними документами.

     8. Заклад (установа), що проводить дослiдження, подає до Головного санiтарно-епiдемiологiчного управлiння МОЗ звiт про результати дослiджень для проведення державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи, пiсля якої приймається рiшення щодо вiднесення продукту харчування до категорiї спецiальних харчових продуктiв i погодження норм його використання з видачею вiдповiдного висновку згiдно iз статтями 12 i 16 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення".

     9. Термiн проведення робiт, у тому числi дослiджень, та видачi висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи визначається у кожному конкретному випадку, але не повинен перевищувати 30 дiб з дня отримання заяви з усiма необхiдними документами. В особливих випадках, коли надана продукцiя потребує бiльш глибокого вивчення, дослiдження проводяться згiдно з iндивiдуальним графiком за домовленiстю iз замовником робiт.

     10. За надання недостовiрної iнформацiї фiзичнi та юридичнi особи несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.