Документ скасований: Наказ № 168 від 21.05.2007

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З ОХОРОНИ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН

НАКАЗ

вiд 11 квiтня 2005 року N 196


Про затвердження Порядку прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 квiтня 2005 р. за N 440/10720


     Вiдповiдно до статтi 38 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", статтi 23 Закону України "Про насiння i садивний матерiал", пункту 5 Положення про Державну службу з охорони прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 року N 1182, наказую:

     1. Затвердити Порядок прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, що додається.

     2. Українському iнституту експертизи сортiв рослин (Гончар О. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника голови Бочкарьова А. М.

Голова В. Волкодав

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної служби з охорони прав на сорти рослин
вiд 11 квiтня 2005 р. N 196
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 квiтня 2005 р. за N 440/10720

Порядок
прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 38 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" i статтi 23 Закону України "Про насiння i садивний матерiал" (далi - Закон), пункту 5 Положення про Державну службу з охорони прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 року N 1182, та визначає процедуру прийняття Державною службою з охорони прав на сорти рослин (далi - Держсортслужба) спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

1. Загальнi положення

     1.1. Визначення термiнiв

     Використання сорту - увезення, вивезення, зберiгання, дослiднi роботи, експонування насiння i садивного матерiалу, що потребують дозволу власника сорту або пiдтримувача.

     Вiдповiдальна особа - будь-яка вповноважена заявником особа, яка вiдповiдає за дотримання вимог, визначених цим Порядком.

     Власник сорту - особа, якiй належить майнове право iнтелектуальної власностi на сорт рослин, засвiдчене патентом.

     Заявка - сукупнiсть документiв, необхiдних для прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

     Заявник - юридична або фiзична особа, яка подає заявку на прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

     Невизнане насiння i садивний матерiал - кондицiйне насiння i садивний матерiал сорту рослин, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

     Пiдтримувач сорту - зареєстрована в Держсортслужбi юридична або фiзична особа, яка взяла на себе зобов'язання пiдтримувати господарський обiг сорту в Українi.

     Поширення сорту - комерцiйне розповсюдження сорту рослин, унесеного до Реєстру сортiв рослин України.

     Строк використання - строк використання насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

2. Подання заявки

     2.1. Заявники мають право на подання заявки при умовi:

     - вiднесення заявника до суб'єктiв насiнництва та розсадництва вiдповiдно до статтi 3 Закону;

     - надання копiї державного акта на право власностi на земельну дiлянку або державного акта на право постiйного користування земельною дiлянкою або копiї договору оренди землi;

     - надання копiї лiцензiйного договору з володiльцем або пiдтримувачем сорту в країнi, у якiй сорт офiцiйно визнаний;

     - наявностi копiї довiдки про включення до ЄДРПОУ (для юридичних осiб);

     - надання копiї експертного висновку Держсортслужби про позитивнi результати формальної експертизи i про можливiсть початку проведення квалiфiкацiйної експертизи сорту рослин.

     2.2. Заявка подається до Держсортслужби i стосується лише одного сорту. Вона може бути подана в будь-який час протягом року.

     2.3. Датою подання заявки є дата одержання Держсортслужбою всiх матерiалiв заявки.

3. Загальнi вимоги до документiв заявки

     3.1. Заявка складається iз:

     заяви встановленої форми (додаток 1);

     перелiку документiв, визначених у пунктi 2.1 цього Порядку;

     опису сорту, виданого компетентним органом країни, у якiй зареєстрований даний сорт, з офiцiйним перекладом на українську мову;

     копiї мiжнародного договору, вiдповiдно до якого передбачається розмноження сорту з наступним вивезенням за межi України.

     3.2. При розглядi заявки Держсортслужба має право вимагати вiд заявника додатково будь-якi документи i зразки, необхiднi для прийняття спецiального рiшення.

     3.3. Усi документи складаються українською мовою з використанням однозначної, чiтко зрозумiлої термiнологiї.

     3.4. Документи заявки мають бути надрукованi стандартним шрифтом чорного кольору з використанням матерiалiв, якi забезпечують тривале зберiгання i їх безпосереднє репродукування. Як виняток, допускається заповнення документiв друкованими лiтерами чорнилом (пастою, тушшю) чорного кольору.

     Iншi документи друкуються на паперi бiлого кольору формату А4. Розмiр поля документа становить (мм): лiве - 20, верхнє - 20, праве - 15 i нижнє - 20. Кожний аркуш використовують з одного боку з iнтервалом не менше 1,5. Символи, латинськi лiтери i формули можуть бути вписанi чорнилом (пастою, тушшю) чорного кольору.

     3.5. Дати проставляють арабськими цифрами в такому порядку: число, мiсяць, рiк (наприклад: 07.05.98).

4. Прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

     4.1. За результатами розгляду заявки Держсортслужба в мiсячний строк приймає спецiальне рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, або про вiдмову у прийняттi спецiального рiшення, про що заявнику повiдомляється письмово iз зазначенням причини вiдмови.

     4.2. Спецiальне рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, надається заявнику за встановленою формою (додаток 2) у мiсячний строк з дати одержання повного комплекту документiв заявки.

     4.3. Держсортслужба веде облiк спецiальних рiшень щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, у журналi за встановленою формою (додаток 3).

     4.4. Державний контроль та нагляд за дотриманням вимог, передбачених спецiальним рiшенням щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, здiйснюється Державною iнспекцiєю з охорони прав на сорти рослин Держсортслужби.

     4.5. Державна iнспекцiя з охорони прав на сорти рослин систематично iнформує Держсортслужбу про стан використання насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, за яким прийнято спецiальне рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним.

     4.6. Кондицiйне насiння i садивний матерiал сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, за якими прийнято спецiальне рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, може використовувати тiльки особа, яка отримала на це право.

     4.7. Будь-яка особа, якiй вiдмовлено у видачi спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним, може оскаржити його шляхом звернення до спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань аграрної полiтики або звернутися до суду.

Начальник вiддiлу державної реєстрацiї сортiв рослин та прав на них С. М. Луночкiн

 

Додаток 1
до пункту 3.1 Порядку прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

 

Державна служба з охорони прав на сорти рослин
 
повне iм'я (найменування) заявника
вiд "___" ____________ 200_ р.

ЗАЯВА

    Прошу надати спецiальне рiшення щодо використання насiння (садивного матерiалу) сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним,
 
ботанiчний таксон (вид), назва сорту
у кiлькостi   , яке отримане шляхом
  .
шлях отримання насiння або садивного матерiалу
    Мета використання насiння i садивного матерiалу  
 
  .
    Мiсце використання насiння i садивного матерiалу  
 
  .
    Строк використання насiння i садивного матерiалу  
  .
М. П.
(для юридичної особи)
     
посада
(для юридичної особи)
пiдпис iнiцiали, прiзвище

 

Додаток 2
до пункту 4.2 Порядку прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

Бланк Держсортслужби

СПЕЦIАЛЬНЕ РIШЕННЯ N ____
щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

    Державна служба з охорони прав на сорти рослин розглянула заявку
 
назва суб'єкта насiнництва i розсадництва
i дозволяє використання насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним:
  у кiлькостi   .
таксон (вид) назва сорту
    Мiсце використання насiння i садивного матерiалу  
 
  .
    Строк використання насiння i садивного матерiалу  
  .
Голова _______________________
пiдпис
__________________________
iнiцiали, прiзвище

 

Додаток 3
до пункту 4.3 Порядку прийняття спецiального рiшення щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

ЖУРНАЛ
реєстрацiї спецiальних рiшень щодо насiння i садивного матерiалу сорту, не занесеного до Реєстру сортiв рослин України i не визнаного перспективним

N
з/п
Ботанiчний таксон (вид) Назва сорту Кiлькiсть насiння i садивного матерiалу Країна, з якої ввозиться насiння i садивний матерiал Iм'я (найменування) заявника особи Мiсце використання насiння i садивного матерiалу Строк використання насiння i садивного матерiалу Номер прийняття рiшення
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.