КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 17 березня 2004 р. N 326


Про затвердження Положення про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 липня 2010 року N 675,
вiд 24 лютого 2016 року N 129,
вiд 10 травня 2018 року N 357,
вiд 10 квiтня 2019 року N 329,
вiд 5 лютого 2020 року N 123

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Положення про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв, що додається.

     2. Державному комiтетовi зв'язку та iнформатизацiї забезпечити створення у 2004 роцi Нацiонального реєстру електронних iнформацiйних ресурсiв.

     3. Мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласним, Київськiй та Севастопольськiй мiським державним адмiнiстрацiям забезпечувати реєстрацiю державних електронних реєстрiв, кадастрiв, державних та iнших обов'язкових класифiкаторiв, а також iнформацiйних систем, якi забезпечують їх функцiонування та використовують iнформацiю з них, згiдно з Положенням, затвердженим цiєю постановою.

(пункт 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 49

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 березня 2004 р. N 326

ПОЛОЖЕННЯ
про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв

(У текстi Положення слово "Держкомзв'язку" замiнено словом "Держкомiнформнауки" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 липня 2010 року N 675)

(У текстi Положення слово "Держкомiнформнауки" замiнено словами "Державне агентство з питань електронного урядування" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2016 року N 129)

(У текстi Положення слово "власник" у всiх вiдмiнках i формах числа замiнено словами "держатель (розпорядник)" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 травня 2018 року N 357)

(У текстi Положення слова "Державне агентство з питань електронного урядування" в усiх вiдмiнках замiнено словом "Мiнцифри" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 лютого 2020 року N 123)

     1. Це Положення визначає порядок формування та користування Нацiональним реєстром електронних iнформацiйних ресурсiв.

     2. Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв ведеться з метою запровадження єдиної системи облiку електронних iнформацiйних ресурсiв держави i формується з використанням новiтнiх досягнень у сферi iнформацiйно-телекомунiкацiйних технологiй.

     3. Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв (далi - Нацiональний реєстр) - це iнформацiйно-телекомунiкацiйна система, призначена для реєстрацiї, облiку, накопичення, оброблення i зберiгання вiдомостей про склад, змiст, розмiщення, умови доступу до електронних iнформацiйних ресурсiв та задоволення потреб юридичних i фiзичних осiб в iнформацiйних послугах.

     До Нацiонального реєстру включається iнформацiя про державнi електроннi реєстри, кадастри, державнi та iншi обов'язковi класифiкатори, а також iнформацiйнi системи, якi забезпечують їх функцiонування та використовують iнформацiю з них (далi - е-ресурси).

(абзац другий пункту 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)

     Нацiональний реєстр складається з еталонного, робочого, страхового та iнформацiйного фондiв.

     Еталонний фонд - iнформацiйна система, призначена для накопичення, зберiгання та облiку в контрольному станi вiдомостей про склад, змiст, розмiщення та умови доступу до е-ресурсiв.

     Iнформацiйний фонд - iнформацiйна система загального доступу користувачiв до вiдомостей Нацiонального реєстру, яка мiстить копiї його еталонного фонду.

     Робочий фонд - iнформацiйна система, призначена для оброблення вiдомостей про склад, змiст, розмiщення та умови доступу до е-ресурсiв, iнших робiт та внесення цих вiдомостей до Нацiонального реєстру.

     Страховий фонд - архiвнi копiї еталонного фонду Нацiонального реєстру, призначенi для його вiдновлення у разi повної або часткової втрати.

     4. Замовником i утримувачем Нацiонального реєстру є Мiнцифри.

     Мiнцифри координує та контролює роботи, пов'язанi iз створенням, веденням i забезпеченням функцiонування Нацiонального реєстру, визначає органiзацiйнi та методичнi засади ведення Нацiонального реєстру та правила користування ним.

     5. Адмiнiстратором Нацiонального реєстру є державне пiдприємство, визначене Мiнцифри, що належить до сфери його управлiння (далi - адмiнiстратор).

(пункт 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2016р. N 129)

     6. Адмiнiстратор:

     забезпечує функцiонування Нацiонального реєстру та цiлодобовий доступ користувачiв до його iнформацiйного фонду;

     контролює доступ до фондiв Нацiонального реєстру, забезпечує комплексний захист iнформацiї Нацiонального реєстру, в тому числi вiд несанкцiонованого доступу;

     обробляє вiдомостi про склад, змiст, розмiщення та умови доступу до е-ресурсiв, вносить цi вiдомостi до вiдповiдних фондiв Нацiонального реєстру та оновлює їх;

     забезпечує iдентичнiсть вiдомостей, що надаються користувачам, i вiдомостей держателiв (розпорядникiв) е-ресурсiв;

     надає iнформацiйнi послуги користувачам та методичну допомогу держателям (розпорядникам) е-ресурсiв;

     виконує iншi роботи, пов'язанi з Нацiональним реєстром.

     7. До Нацiонального реєстру включаються е-ресурси суб'єктiв владних повноважень.

(абзац перший пункту 7 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)

     Включення до Нацiонального реєстру е-ресурсiв приватної форми власностi здiйснюється на добровiльних засадах.

     8. До Нацiонального реєстру не включаються е-ресурси, якi мiстять:

     вiдомостi, що становлять державну таємницю;

     абзац третiй пункту 8 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)

     iнформацiю, розповсюдження якої заборонене законодавством.

     9. Для реєстрацiї е-ресурсу в Нацiональному реєстрi держатель (розпорядник) подає заяву на реєстрацiю е-ресурсу з використанням засобiв програмного комплексу Нацiонального реєстру з урахуванням вимог законодавства з питань документування управлiнської дiяльностi, в якiй зазначає загальнi вiдомостi про вiдповiдний е-ресурс та види даних, що вiн формує.

     Оформлення заяви завершується створенням квалiфiкованого електронного пiдпису керiвника або уповноваженої керiвником особи.

(пункт 9 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357, вiд 10.04.2019р. N 329)

     10. Держатель (розпорядник) е-ресурсу несе вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть поданих у заявi вiдомостей згiдно iз законодавством.

     11. Мiнцифри на пiдставi оформленої у належний спосiб держателем (розпорядником) заяви на реєстрацiю е-ресурсу за умови дотримання вимог законодавства протягом десяти днiв з дня її надходження здiйснює державну реєстрацiю е-ресурсу з використанням засобiв програмного комплексу Нацiонального реєстру або надає обґрунтовану вiдмову в реєстрацiї.

(пункт 11 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2016р. N 129, вiд 10.05.2018р. N 357)

     12. Пункт 12 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)

     13. У разi припинення iснування е-ресурсу, включеного до Нацiонального реєстру, держатель (розпорядник) не пiзнiше нiж за 30 днiв до такого припинення повiдомляє про це з використанням засобiв програмного комплексу Нацiонального реєстру Мiнцифри.

(абзац перший пункту 13 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)

     Факт припинення iснування е-ресурсу вiдображається у Нацiональному реєстрi.

     14. Державна реєстрацiя е-ресурсу здiйснюється на безоплатнiй основi.

(пункт 14 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2016р. N 129, вiд 10.05.2018р. N 357)

     15. Створення, функцiонування та вдосконалення ведення Нацiонального реєстру забезпечується за рахунок бюджетних коштiв, передбачених на цю мету Мiнцифри.

     16. Органи державної влади, органи мiсцевого самоврядування та iншi юридичнi особи публiчного права користуються iнформацiйним фондом Нацiонального реєстру безоплатно.

 

Додаток
до Положення про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв
Зразок

Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї

СВIДОЦТВО
про реєстрацiю електронного iнформацiйного ресурсу

(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.07.2010р. N 675, вiд 24.02.2016р. N 129, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.2018р. N 357)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.