ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.05.05 N 11/2-9/5925-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску

     З метою практичної реалiзацiї вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.05 N 269 "Про здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України" щодо спрощення процедури контролю товарiв пiд час їх перемiщення через державний кордон України встановити наступний тимчасовий порядок проходження попереднього документального контролю.

     Вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.05 N 269 на митнi органи покладено здiйснення попереднього документального контролю щодо товарiв, що пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарному, фiтосанiтарному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей.

     Перелiк товарiв, що пiдлягають зазначеним видам державного контролю, визначено у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569.

     Попереднiй документальний контроль здiйснюється митними органами шляхом аналiзу iнформацiї про пiдконтрольний товар, яка мiститься в товаротранспортних, транспортних, комерцiйних та iнших документах, що повиннi подаватися для здiйснення санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарному, фiтосанiтарному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей.

     При прийняттi рiшення щодо здiйснення попереднього документального контролю посадовими особами митних органiв мають здiйснюватись наступнi заходи:

     а) на пiдставi iнформацiї щодо перелiкiв товарiв, якi згiдно з мiжнародними договорами України та нормативно-правовими актами, виданими на їх виконання, пiдлягають обов'язковому контролю вiдповiдних органiв державного контролю безпосередньо у пунктi пропуску через державний кордон України приймає рiшення щодо здiйснення попереднього документального контролю або щодо залучення представникiв вiдповiдних органiв державного контролю;

     б) пiсля прийняття рiшення щодо здiйснення попереднього документального контролю, на пiдставi iнформацiї щодо перелiкiв документiв (їх форм i реквiзити) та вiдомостей, необхiднi для проведення видiв державного контролю, перевiряє вiдповiднiсть пакету товаросупровiдних документiв вимогам законодавства України з цих питань;

     в) з використанням бази даних ЄАIС ДМСУ визначає наявнiсть встановлених заборон чи обмежень на ввезення товарiв.

     Вiдповiдно до пункту 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.05 N 269 "Про здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України" та пунктiв 3, 4 Порядку здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого цiєю постановою, iнформацiя по пунктам а) та б) цього листа вiдповiдними уповноваженими органами держаного контролю буде передана Держмитслужбi України та надiслана до митних органiв пiзнiше.

     Дозвiл на перемiщення через митний кордон України пiдконтрольних товарiв надається митним органом у разi отримання позитивного результату проведення попереднього документального контролю.

     Попереднiй контроль припиняється у разi коли:

     1). товари входять до перелiку яким передбачено обов'язкове здiйснення вiдповiдних видiв контролю;

     2). вiдсутнi необхiднi документи або вони не вiдповiдають встановленому зразку;

     3). митне оформлення у повному обсязi проводиться безпосередньо у пунктi пропуску;

     4). є потреба у здiйсненнi спецiального клiнiчного огляду тварин, наявна iнформацiя про санiтарний стан тiєї чи iншої країни-експортера чи вiдповiдний товар щодо яких iснує обмеження чи заборона на ввезення на територiю України i вони пiдлягають обов'язковому контролю у пунктах пропуску через державний кордон;

     5). пiд час огляду виявлено пошкодження тари, товарiв, їх упаковки, розсипання, протiкання, випаровування вантажу iз цистерн, залiзничних вагонiв, контейнерiв, витiк чи пiдтiкання пально-мастильних матерiалiв або охолоджувальних речовин з транспортних засобiв, втрату чи пошкодження митного забезпечення iнших країн чи явнi ознаки псування товарiв, або зовнiшнiй огляд вказує на очевидну невiдповiднiсть вигляду i властивостей вантажу змiстовi супровiдних документiв;

     У таких випадках посадова особа митного органу негайно залучає спецiалiста вiдповiдного органу виконавчої влади для здiйснення в установленому законодавством порядку контролю пiдконтрольного товару.

     Проведення усiх iнших визначених законодавством України видiв контролю продовжується тiльки у разi позитивного висновку за результатами контролю спецiалiста вiдповiдного органу виконавчої влади, що залучався.

     У разi виявлення пiд час здiйснення контролю товарiв, заборонених до ввезення в Україну за наявностi рiшення вiдповiдного державного контролюючого органу або вiдносно яких прийнято рiшення щодо повернення в країну-експортера або особi вiдправнику залежно вiд компетенцiї контрольними органами вживаються вiдповiднi заходи у порядку, визначеному законодавством України.

     Результати попереднього документального контролю заносяться до примiрникiв товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв, а в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби проставляються вiдмiтки згiдно з дiючою системою контролю за доставкою вантажiв. При цьому враховуються такi особливостi документального контролю:

     1). У разi перемiщення через пункт пропуску пiдконтрольного товару, що пiдлягає одному iз видiв контролю i вiдповiдно до порядку встановленого одним iз органiв державного контролю такий контроль здiйснюється обов'язково в пунктi пропуску через державний кордон, то в цьому випадку, факт здiйснення такого контролю транспортних засобiв i товарiв засвiдчується шляхом проставлення посадовими особами контролюючих органiв вiдмiток про результати контролю у вiдповiдних товаросупровiдних (товаротранспортних) документах.

     2). У разi ввезення через пункт пропуску пiдконтрольного товару з метою його вiльного використання на територiї України i проведення його митного оформлення зi сплатою податкiв, передбачених законодавством України при iмпортi товарiв безпосередньо в пунктi пропуску через державний кордон, державнi види контролю здiйснюються вiдповiдними посадовими особами цих органiв, а митний контроль та випуск товару у вiльний обiг на територiю України здiйснюється лише пiсля отримання позитивних висновкiв державних органiв на якi законодавством України покладено здiйснення таких видiв контролю та сплати податкiв передбачених законодавством України. Факт проходження вiдповiдних державних видiв контролю в цьому випадку засвiдчується шляхом проставлення посадовими особами контролюючих органiв вiдповiдних вiдмiток про результати контролю у товаросупровiдних (товаротранспортних) документах.

     3). У разi ввезення через пункт пропуску на державному кордонi України товарiв, призначених для використання на територiї України та митне оформлення яких в повному обсязi, з метою заявленою власником товарiв, передбачено законодавством України за мiсцем державної реєстрацiї власника товару, факт здiйснення попереднього документального контролю транспортних засобiв i товарiв засвiдчується шляхом:

     вчинення посадовою особою митного органу запису на товаросупровiдних (товаротранспортних) документах та документах контролю за доставкою, що передаються перевiзнику "Направляється для проходження остаточного (вказуються види контролю ) контролю до митницi призначення (вказується митний орган)". Зазначений запис обводиться та завiряється особистою номерною печаткою посадової особи митного органу.

     У разi транзитного перемiщення товарiв крiм небезпечних речовин i шкiдливих вiдходiв, якi не можуть завдати шкоди здоров'ю людей, загрожувати життю населення й тваринного свiту i рослинного свiту або призвести до руйнування або значного забруднення навколишнього природного середовища, попереднiй документальний контроль проводиться на пiдставi дозвiльних документiв, виданих уповноваженими органами iноземних держав. Такi товари звiльняються вiд проведення в пунктах пропуску через державний кордон санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, екологiчного, видiв державного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей. У разi змiни митного режиму пiд час перемiщення через митну територiю таких товарiв або в разi їх перевантаження митне оформлення в iнший митний режим може бути здiйснено пiсля проведення вiдповiдних видiв контролю в повному обсязi.

     Факт здiйснення попереднього документального контролю транспортних засобiв i товарiв засвiдчується шляхом вчинення запису на товаросупровiдних (товаротранспортних) документах на товар "Направляється для проходження остаточного (вказується види контролю) контролю до митницi призначення (вказується митний орган)". Зазначений запис обводиться та завiряється посадовою особистою вiдповiдного контролюючого органу (штамп iнспектора прикордонного контролю та особистою номерною печаткою iнспектора митницi), який здiйснював попереднiй документальний контроль.

     При доставцi в митний орган призначення iмпортних товарiв митний контроль та митне оформлення їх можуть бути завершенi тiльки пiсля проведення всiх належних видiв державного контролю у визначеному законодавством обсязi.

     У разi отримання негативного висновку про непридатнiсть до споживання за призначенням вiд одного iз органiв на якi покладено здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного контролю зазначений товар пiдлягає вивезенню власником товарiв за межi територiї України або при наявностi вiдповiдного дозволу знищенню за рахунок власника товарiв вiдповiдно до порядку встановленому законодавством України.

     У разi встановлення факту ввезення на територiю України культурних цiнностей, щодо яких оголошено розшук, такi культурнi цiнностi пiдлягають вилученню митними органами України з метою повернення їх у встановленому порядку власнику.

Перший заступник Голови Служби М.М.Салагор
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.