ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Господарського кодексу України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Господарського кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., NN 18-22, ст. 144; 2005 р., NN 17-19, ст. 267) такi змiни:

     1. Статтю 75 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 75. Особливостi господарської дiяльностi державних комерцiйних пiдприємств

     1. Державне комерцiйне пiдприємство зобов'язане приймати та виконувати доведенi до нього в установленому законодавством порядку державнi замовлення i державнi завдання, враховувати їх при формуваннi виробничої програми, визначеннi перспектив свого економiчного i соцiального розвитку та виборi контрагентiв, а також складати i виконувати рiчний та з поквартальною розбивкою фiнансовий план на кожен наступний рiк.

     2. Фiнансовий план пiдлягає затвердженню до 1 вересня року, що передує плановому:

     пiдприємств, що є суб'єктами природних монополiй, та пiдприємств, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мiльйонiв гривень, - Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     iнших пiдприємств - органами, до сфери управлiння яких вони входять.

     3. Органи, до сфери управлiння яких входять державнi комерцiйнi пiдприємства, надають центральному органу виконавчої влади з питань економiки до 1 серпня року, що передує планованому, зведенi показники фiнансових планiв та фiнансовi плани у розрiзi окремих державних комерцiйних пiдприємств, якi входять до сфери їх управлiння.

     4. Форма та методичнi рекомендацiї по розробцi фiнансового плану затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань економiки.

     5. Державне комерцiйне пiдприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно iншим юридичним особам чи громадянам, крiм випадкiв, передбачених законом. Вiдчужувати, вiддавати в заставу майновi об'єкти, що належать до основних фондiв, здавати в оренду цiлiснi майновi комплекси структурних одиниць та пiдроздiлiв державне комерцiйне пiдприємство має право лише за попередньою згодою органу, до сфери управлiння якого воно входить, i, як правило, на конкурентних засадах.

     6. Кошти, одержанi вiд продажу майнових об'єктiв, що належать до основних фондiв державного комерцiйного пiдприємства, використовуються вiдповiдно до затвердженого фiнансового плану.

     7. Списання з балансу не повнiстю амортизованих основних фондiв, а також прискорена амортизацiя основних фондiв державного комерцiйного пiдприємства можуть проводитися лише за згодою органу, до сфери управлiння якого входить дане пiдприємство.

     8. Державнi комерцiйнi пiдприємства утворюють за рахунок прибутку (доходу) спецiальнi (цiльовi) фонди, призначенi для покриття витрат, пов'язаних з їх дiяльнiстю:

     амортизацiйний фонд;

     фонд розвитку виробництва;

     фонд споживання (оплати працi);

     резервний фонд;

     iншi фонди, передбаченi статутом пiдприємства.

     Порядок використання цих фондiв визначається вiдповiдно до затвердженого фiнансового плану.

     9. Розподiл прибутку (доходу) державних комерцiйних пiдприємств здiйснюється вiдповiдно до затвердженого фiнансового плану з урахуванням вимог цього Кодексу та iнших законiв.

     10. В фiнансовому планi затверджуються суми коштiв, якi направляються державi як власнику i зараховуються до Державного бюджету України.

     11. Органи, до сфери управлiння яких вiдносяться державнi комерцiйнi пiдприємства, до 15 липня року, що передує плановому, надають Кабiнету Мiнiстрiв України iнформацiю про обсяги перерахування прибутку державних комерцiйних пiдприємств для їх врахування при формуваннi державного бюджету.

     12. У разi змiни керiвника державного комерцiйного пiдприємства обов'язковим є проведення ревiзiї фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства в порядку, передбаченому законом.

     13. Iншi особливостi господарської та соцiальної дiяльностi державних комерцiйних пiдприємств визначаються законом".

     2. Частину восьму статтi 77 викласти в такiй редакцiї:

     "8. Порядок розподiлу та використання прибутку (доходу) казенного пiдприємства визначається фiнансовим планом, який затверджується у порядку, встановленому статтею 75 цього Кодексу для державних комерцiйних пiдприємств".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     пiдготувати та подати до Верховної Ради України пропозицiї про внесення змiн до законодавчих актiв, що випливають з цього Закону;

     розробити та привести у вiдповiднiсть iз цим Законом свої нормативно-правовi акти;

     забезпечити розроблення i прийняття мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актiв вiдповiдно до цього Закону;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
16 червня 2005 року
N 2668-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.