Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 370 від 11.05.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

25.04.2005 N 329


Про затвердження Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 липня 2005 р. за N 789/11069


     Вiдповiдно до Закону України вiд 21.12.2000 N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" наказую:

     1. Затвердити Порядок пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, що додається.

     2. Управлiнню податкiв та зборiв (Шейко О.Л.) та Управлiнню органiзацiї правової роботи, удосконалення митного законодавства та правової експертизи (Ступак Ю.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам митниць проiнформувати суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про вимоги цього наказу шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї, у тому числi на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через митний кордон України.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.

Голова Служби В.В.Скомаровський
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України О.I.Кiреєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
25.04.2005 N 329
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 липня 2005 р. за N 789/11069

ПОРЯДОК
пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено на пiдставi Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами"(далi - Закон).

     1.2. Порядок визначає послiдовнiсть дiй митних органiв при пiдготовцi та направленнi податкових повiдомлень платникам податкiв.

     1.3. Термiни "платники податкiв", "податкове зобов'язання", "податковий борг (недоїмка)", "пеня", "податкове повiдомлення", "апеляцiйне узгодження" вживаються в значеннях, наведених у Законi.

2. Порядок складання митними органами податкових повiдомлень

     2.1. Митнi органи самостiйно здiйснюють розрахунок сум податкових зобов'язань платникiв податкiв на пiдставi положень пiдпункту 4.2.2 пункту 4.2 статтi 4 Закону щодо податкiв та зборiв, визначених пiдпунктом 2.1.1 пункту 2.1 статтi 2 цього Закону.

     2.2. У випадку, зазначеному в пунктi 2.1 цього Порядку, митний орган складає та надсилає платнику податкiв податкове повiдомлення за формою згiдно з додатком 1 для платникiв податкiв - юридичних осiб (форма "Ю") або за формою згiдно з додатком 2 для платникiв податкiв - фiзичних осiб (форма "Ф").

     2.3. Податкове повiдомлення складається структурним пiдроздiлом митного органу, до функцiй якого входить контроль за нарахуванням та справлянням податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв).

     2.4. Податкове повiдомлення складається на розраховану суму податкового зобов'язання щодо кожного окремого податку, збору (обов'язкового платежу). Якщо митний орган здiйснив розрахунок сум податкових зобов'язань за декiлькома податками, то складається вiдповiдна кiлькiсть податкових повiдомлень.

     2.5. Структурний пiдроздiл митного органу, який склав податкове повiдомлення, уносить його до реєстру податкових повiдомлень, направлених юридичним особам - платникам податкiв (додаток 3), або до реєстру податкових повiдомлень, направлених фiзичним особам - платникам податкiв (додаток 4), якi ведуться в митному органi в електронному виглядi щодо окремих платникiв податкiв.

     2.6. При складаннi податкового повiдомлення йому присвоюються та вносяться до реєстру податкових повiдомлень:

     а) до графи 1 - його порядковий номер за певний рiк;

     б) до графи 2 - дата його складання.

3. Порядок надсилання (вручення) митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

     3.1. Податкове повiдомлення в той самий день пiсля його складання передається структурному пiдроздiлу митного органу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, для надсилання (вручення) платнику податкiв.

     3.2. Структурний пiдроздiл, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї митного органу у день отримання податкового повiдомлення вiд структурного пiдроздiлу, що його склав, надсилає (вручає) податкове повiдомлення платнику податкiв при цьому корiнець податкового повiдомлення залишається в митному органi.

     3.3. Податкове повiдомлення вважається надiсланим (врученим) юридичнiй особi, якщо його передано посадовiй особi такої юридичної особи пiд розписку або надiслано листом з повiдомленням про вручення.

     3.4. Податкове повiдомлення вважається надiсланим (врученим) фiзичнiй особi, якщо його вручено особисто такiй фiзичнiй особi або її законному представниковi чи надiслано листом на її адресу за мiсцем проживання або останнього вiдомого її мiсцезнаходження з повiдомленням про вручення.

     3.5. Дата вiдправлення (вручення) проставляється на корiнцi податкового повiдомлення:

     а) посадовою особою юридичної особи - платника податкiв (фiзичною особою - платником податкiв) у разi вручення податкового повiдомлення пiд розписку;

     б) працiвником структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, у разi надiслання листом з повiдомленням про вручення. При цьому повiдомлення про вручення прикрiплюється до корiнця податкового повiдомлення.

     3.6. Якщо митний орган або пошта не може вручити платнику податкiв податкове повiдомлення через:

     1) незнаходження посадових осiб;

     2) їх вiдмову прийняти податкове повiдомлення;

     3) незнаходження фактичного мiсця розташування (мiсцезнаходження) платника податкiв, то працiвник структурного пiдроздiлу митного органу, у якому складено таке податкове повiдомлення, на пiдставi iнформацiї вiд структурного пiдроздiлу, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, в день надходження до митного органу такої iнформацiї оформлює акт довiльної форми, у якому зазначає причину невручення податкового повiдомлення. Зазначений акт передається до структурного пiдроздiлу митного органу, в якому зберiгається справа платника податкiв, i пiдшивається до неї.

     3.7. У день повернення неврученого податкового повiдомлення структурний пiдроздiл, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, розмiщує його на дошцi податкових оголошень митного органу встановленiй на вiльному для огляду мiсцi бiля входу. При цьому день розмiщення такого податкового повiдомлення на дошцi податкових оголошень митного органу, зафiксований в актi про причини невручення платнику податкiв податкового повiдомлення, уважається днем його вручення.

     3.8. Апеляцiйне узгодження податкового зобов'язання платника податкiв, нарахованого митним органом, здiйснюється в порядку, визначеному пунктом 5.2 статтi 5 Закону.

4. Порядок облiку в митних органах податкових повiдомлень

     4.1. Пiсля вручення (отримання iнформацiї про вручення) податкового повiдомлення платнику податкiв або його розмiщення на дошцi податкових оголошень митного органу структурний пiдроздiл, до функцiй якого входить реєстрацiя вхiдної та вихiдної кореспонденцiї, передає корiнець такого податкового повiдомлення з вiдмiткою про вручення платнику податкiв (або про дату розмiщення на дошцi податкових оголошень) структурному пiдроздiлу, який його склав.

     4.2. Структурний пiдроздiл митного органу, який склав таке податкове повiдомлення, у день отримання корiнця податкового повiдомлення вносить вiдповiднi данi до реєстру податкових повiдомлень та пiдшиває корiнець податкового повiдомлення (у разi направлення податкового повiдомлення листом з повiдомленням про вручення - разом з повiдомленням про вручення поштового вiдправлення) до справи платника податкiв.

     4.3. Структурний пiдроздiл митного органу, який склав податкове повiдомлення, пiсля розгляду скарги платника податкiв пiдшиває примiрник вмотивованого рiшення митного органу до його справи поряд з корiнцем податкового повiдомлення та:

     а) у разi часткового скасування, на пiдставi ранiше прийнятого рiшення митного органу, нарахованої суми податкового зобов'язання складає та направляє платнику податкiв нове податкове повiдомлення при цьому ранiше надiслане податкове повiдомлення вважається вiдкликаним;

     б) у разi збiльшення митним органом суми податкового зобов'язання за результатами розгляду скарги платника податкiв складає та направляє платнику податкiв окреме податкове повiдомлення на суму збiльшення податкового зобов'язання, при цьому ранiше надiслане податкове повiдомлення не вiдкликається.

     З метою доведення до вiдома платника податкiв кiнцевого строку сплати податкового зобов'язання, зазначеного у ранiше надiсланому податковому повiдомленнi (у разi, якщо сума податкового зобов'язання за результатами розгляду скарги збiльшується або залишається без змiн, а ранiше надiслане податкове повiдомлення не вiдкликається), митним органом складається та надсилається (вручається) платнику податкiв податкове повiдомлення, яке має номер ранiше надiсланого податкового повiдомлення та через дрiб номер скарги, щодо якої воно складене (1 - для першої, 2 - для другої та iн.), крiм того, у податковому повiдомленнi зазначається новий кiнцевий строк сплати податкового зобов'язання.

     Аналогiчнi дiї здiйснюються у разi подання платником податкiв повторної скарги щодо отриманого податкового повiдомлення.

5. Порядок вiдкликання податкових повiдомлень

     5.1. Податкове повiдомлення вважається вiдкликаним, якщо:

     а) сума податкового зобов'язання самостiйно погашається платником податкiв;

     б) митний орган скасовує або змiнює ранiше прийняте рiшення про нарахування суми податкового зобов'язання внаслiдок адмiнiстративного оскарження цього рiшення;

     в) рiшення митного органу про нарахування суми податкового зобов'язання скасовується чи змiнюється судом (господарським судом).

     5.2. У випадках, визначених пiдпунктом "а" пункту 5.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним у день, протягом якого вiдбулося погашення суми податкового зобов'язання.

     5.3. У випадках, визначених пiдпунктом "б" пункту 5.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним з дня прийняття митним органом рiшення про скасування або змiну ранiше нарахованої суми податкового зобов'язання.

     5.4. У випадках, визначених пiдпунктом "в" пункту 5.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним у день отримання платником податкiв вiдповiдного рiшення суду (господарського суду).

     5.5. Якщо нарахована сума податкового зобов'язання зменшується внаслiдок її адмiнiстративного оскарження то ранiше надiслане податкове повiдомлення вважається вiдкликаним вiд дня отримання платником податкiв нового податкового повiдомлення, що мiстить нову суму податкового зобов'язання.

Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв О.Шейко

 

Додаток 1
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв
Форма "Ю"
Корiнець податкового повiдомлення
форми "Ю"
Податкове повiдомлення

N__________

вiд "___"______________ 200_ року

Виставлене:
 
(повна назва юридичної особи - платника податкiв
 
код за ЄДРПОУ
 
мiсцезнаходження платника податкiв)
Загальна сума податкового зобов'язання, визначена в цьому податковому повiдомленнi:
  грн.,
за платежем:  
(назва податку, збору (обов'язкового платежу))
Граничний
строк сплати
Сума податкового зобов'язання,
грн.
   
   
   
   
   
Керiвник (заступник керiвника)
 
(назва митного органу)
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

Податкове повiдомлення отримав:
 
(посада)
 
(прiзвище, iнiцiали)
 
(пiдпис)
"___"   200_ року

У разi надiслання податкового повiдомлення листом з повiдомленням про вручення проставляється дата вручення, зазначена в повiдомленнi про вручення, або дата розмiщення на дошцi податкових оголошень.

вiд "___"____________ 200_ року N _______

 
(назва митного органу та його адреса
повiдомляє  
повна назва юридичної особи - платника податкiв
 
код за ЄДРПОУ
  ,
мiсцезнаходження платника податкiв)
що згiдно з пiдпунктом "_" пiдпункту 4.2.2 статтi 4 Закону
та з  
(посилання на норму податкового закону, вiдповiдно до якої був зроблений
 
розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань)
вам визначено суму податкового зобов'язання за платежем:
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу))
N
з/п
Граничний
строк сплати
Сума податкового зобов'язання,
грн.
1    
2    
3    
4    
5    
Усього  
Зазначенi суми пiдлягають сплатi у строк, визначений у графi "Граничний строк сплати", вiдповiдно до
 
 
(зазначити нормативний акт, яким установлено граничний строк сплати)
до бюджету:  
(номер рахунку)
  , в установi банку
(назва одержувача)
  , МФО  

У разi несплати в установлений строк податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, таке податкове зобов'язання буде визнано податковим боргом.
Вiд першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, розпочинається нарахування пенi у розмiрах, установлених законом.
У разi незгоди щодо суми податкового зобов'язання, визначеної у цьому податковому повiдомленнi, ви маєте право його оскаржити з дотриманням вимог Закону стосовно визначення процедури апеляцiйного узгодження.

Продовження додатка 1
Виконавець (тел.) _______________
Керiвник (заступник керiвника)
     
(назва митного органу) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

 
Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв
О.Шейко

 

Додаток 2
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв
Форма "Ф"
Корiнець податкового повiдомлення
форми "Ф"
Податкове повiдомлення

N__________

вiд "___"______________ 200_ року

Виставлене:
 
(прiзвище, iм'я та по батьковi платника податкiв
 
iдентифiкацiйний номер платника податкiв
 
мiсце проживання платника податкiв)
Загальна сума податкового зобов'язання, визначена в цьому податковому повiдомленнi:
  грн.,
за платежем:  
(назва податку, збору (обов'язкового платежу))
Граничний
строк сплати
Сума податкового зобов'язання,
грн.
   
   
   
   
   
Керiвник (заступник керiвника)
 
(назва митного органу)
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

Податкове повiдомлення отримав:
 
(посада)
 
(прiзвище, iнiцiали)
 
(пiдпис)
"___"   200_ року

У разi надiслання податкового повiдомлення листом з повiдомленням про вручення проставляється дата вручення, зазначена в повiдомленнi про вручення, або дата розмiщення на дошцi податкових оголошень.

вiд "___"____________ 200_ року N _______

 
(назва митного органу та його адреса)
повiдомляє  
(прiзвище, iм'я та по батьковi платника податкiв
 
iдентифiкацiйний номер платника податкiв
  ,
мiсце проживання платника податкiв)
що згiдно з пiдпунктом "_" пiдпункту 4.2.2 статтi 4 Закону
та з  
(посилання на норму податкового закону, вiдповiдно до якої був зроблений
 
розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань)
вам визначено суму податкового зобов'язання за платежем:
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу))
N
з/п
Граничний
строк сплати
Сума податкового зобов'язання,
грн.
1    
2    
3    
4    
5    
Усього  
Зазначенi суми пiдлягають сплатi у строк, визначений у графi "Граничний строк сплати", вiдповiдно до
 
  ,
(зазначити нормативний акт, яким установлено граничний строк сплати)
до бюджету:  
(номер рахунку)
  , в установi банку
(назва одержувача)
  , МФО  

У разi несплати в установлений строк податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, таке податкове зобов'язання буде визнано податковим боргом.
Вiд першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, розпочинається нарахування пенi у розмiрах, установлених законом.
У разi незгоди щодо суми податкового зобов'язання, визначеної у цьому податковому повiдомленнi, ви маєте право його оскаржити з дотриманням вимог Закону стосовно визначення процедури апеляцiйного узгодження.

Продовження додатка 2
Виконавець (тел.) _______________
Керiвник (заступник керiвника)
     
(назва митного органу) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

 
Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв
О.Шейко

 

Додаток 3
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

РЕЄСТР
податкових повiдомлень, направлених платникам податкiв - юридичним особам

Номер
повi-
дом-
лення
Дата
скла-
дання
повi-
домле-
ння
Дата
отримання
повiдомле-
ння
(умотиво-
ваного
рiшення)
платником
податкiв
(дата
розмiщення
повiдомле-
ння на
дошцi
податкових
оголошень)
Назва
плат-
ника
подат-
кiв
Код за
ЄДРПОУ
Назва
пла-
тежу
Код
пла-
тежу
Сума
податко-
вого
зобов'я-
зання,
грн.
Дата
подання
скарги
платником
податкiв
(дата
звернення
до суду)
Дата
прийняття
остаточного
рiшення при
адмiнiстрати-
вному
оскарженнi
(дата
прийняття
судом
рiшення)
Сума
податкових
зобов'язань
за остаточним
рiшенням,
грн.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв
О.Шейко

 

Додаток 4
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

РЕЄСТР
податкових повiдомлень, направлених платникам податкiв - фiзичним особам

Номер
повi-
дом-
лення
Дата
скла-
дання
повi-
домле-
ння
Дата
отримання
повiдомле-
ння
(умотиво-
ваного
рiшення)
платником
податкiв
(дата
розмiщення
повiдомле-
ння на
дошцi
податкових
оголошень)
Прiзвище,
iм'я та
по
батьковi
платника
податкiв
Iденти-
фiкацi-
йний
номер
Назва
пла-
тежу
Код
пла-
тежу
Сума
податко-
вого
зобов'я-
зання,
грн.
Дата
подання
скарги
платником
податкiв
(дата
звернення
до суду)
Дата
прийняття
остаточного
рiшення при
адмiнiстра-
тивному
оскарженнi
(дата
прийняття
судом
рiшення)
Сума
податкових
зобов'язань за
остаточним
рiшенням, грн.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 
Заступник директора Департаменту податкiв та тарифного регулювання - начальник Управлiння податкiв та зборiв
О.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.