КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 21 липня 2005 р. N 619


Про затвердження Порядку координацiї проведення планових виїзних перевiрок органами виконавчої влади, уповноваженими здiйснювати контроль за нарахуванням i сплатою податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв)

     Вiдповiдно до статтi 111 Закону України "Про державну податкову службу в Українi" та статтi 11 Закону України "Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок координацiї проведення планових виїзних перевiрок органами виконавчої влади, уповноваженими здiйснювати контроль за нарахуванням i сплатою податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), що додається.

     Органам виконавчої влади, уповноваженим згiдно iз законодавством здiйснювати контроль за нарахуванням i сплатою суб'єктами господарювання податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), а також органам державної контрольно-ревiзiйної служби привести в мiсячний строк власнi нормативнi акти у вiдповiднiсть iз зазначеним Порядком.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 сiчня 1999 р. N 112 "Про Порядок координацiї проведення планових виїзних перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi контролюючими органами" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 5, ст. 168);

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 жовтня 2003 р. N 1625 "Про внесення змiн до Порядку координацiї проведення планових виїзних перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi контролюючими органами" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 42, ст. 2219).

Прем'єр-мiнiстр України Ю.ТИМОШЕНКО

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 липня 2005 р. N 619

ПОРЯДОК
координацiї проведення планових виїзних перевiрок органами виконавчої влади, уповноваженими здiйснювати контроль за нарахуванням i сплатою податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв)

     1. Цей Порядок визначає механiзм проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок органами виконавчої влади, уповноваженими здiйснювати контроль за нарахуванням i сплатою податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв).

     Для цiлей цього Порядку пiд термiнами податки та збори (обов'язковi платежi) розумiються податки i збори (обов'язковi платежi), контроль за справлянням яких вiднесено до компетенцiї вiдповiдних контролюючих органiв згiдно з пунктами 2.1 та 2.2 статтi 2 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", страховi внески на загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування, а також зобов'язання за бюджетними позиками i кредитами, що гарантованi бюджетними коштами, та iншi обов'язковi платежi, контроль за стягненням яких вiднесено до компетенцiї контролюючих органiв вiдповiдно до закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк.

     2. Формування планiв-графiкiв планових виїзних ревiзiй i перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв господарювання, якi проводяться для забезпечення своєчасностi, достовiрностi, повноти нарахування i сплати ними податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) (далi - перевiрки), здiйснюється щокварталу всiма контролюючими органами за мiсцезнаходженням суб'єкта господарювання чи за мiсцем розташування об'єкта права власностi, стосовно якого проводиться така перевiрка.

     Контролюючий орган погоджує до 20 числа останнього мiсяця поточного кварталу з вiдповiдним органом державної податкової служби плани-графiки на наступний квартал щодо одночасного проведення планових виїзних перевiрок.

     При формуваннi планiв-графiкiв контролюючi органи встановлюють i погоджують строки проведення планових виїзних перевiрок, що не перевищують вiдповiднi строки, передбаченi статтею 111 Закону України "Про державну податкову службу в Українi".

     Органи державної контрольно-ревiзiйної служби погоджують з органами державної податкової служби плани-графiки щодо одночасного проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок у порядку, встановленому ГоловКРУ разом з Державною податковою адмiнiстрацiєю з урахуванням вiдповiдних строкiв, передбачених статтею 11 Закону України "Про державну контрольно-ревiзiйну службу в Українi".

     У разi коли пiд час проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок у мiнiстерствах та iнших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах, а також на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, якi отримують кошти з бюджетiв усiх рiвнiв та з державних валютних фондiв, передбачених планом роботи органу державної контрольно-ревiзiйної служби, виявлено порушення нормативно-правових актiв з питань регулювання обiгу готiвки, встановленого порядку ведення бухгалтерського облiку, що може свiдчити про заниження об'єкта оподаткування чи ухилення вiд сплати податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), а також виявлено факти, що можуть свiдчити про здiйснення з порушенням законодавства операцiй iз заставленими активами, органи державної контрольно-ревiзiйної служби повiдомляють вiдповiднi органи державної податкової служби у порядку, встановленому ГоловКРУ разом з Державною податковою адмiнiстрацiєю.

     Порядок взаємодiї податкових i митних органiв при органiзацiї та проведеннi планових виїзних перевiрок, зокрема щодо застосування процедури визначення суб'єкта господарювання, дiяльнiсть якого пiдлягає перевiрцi, встановлюється Державною податковою адмiнiстрацiєю разом з Державною митною службою.

     3. Замiна у планах-графiках планових виїзних ревiзiй i перевiрок суб'єкта господарювання, дiяльнiсть якого пiдлягає перевiрцi, та змiна строкiв їх проведення забороняється, крiм випадкiв виникнення об'єктивних обставин (лiквiдацiя, банкрутство суб'єкта господарювання, припинення його дiяльностi на тривалий час, обставини непереборної сили тощо). Про змiни, що вносяться до планiв-графiкiв, вiдповiднi контролюючi органи iнформуються у триденний строк з часу прийняття такого рiшення.

     4. Проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок розпочинається одночасно всiма контролюючими органами в день, установлений згiдно з планом-графiком, про який суб'єкт господарювання та всi контролюючi органи iнформуються не пiзнiше нiж за десять днiв до дня їх проведення.

     У разi неможливостi одночасного проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок всiма контролюючими органами (вiдсутнiсть умов працi для всiх перевiряючих, неможливiсть спiльної роботи працiвникiв суб'єкта господарювання, дiяльнiсть якого пiдлягає перевiрцi, одночасно з усiма перевiряючими) вони проводяться за згодою суб'єкта господарювання у погодженi з ним строки, що не перешкоджають провадженню його господарської дiяльностi.

     При цьому про змiну строкiв проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок контролюючi органи повiдомляють вiдповiднi органи державної податкової служби.

     5. Керiвник вiдповiдного контролюючого органу несе персональну вiдповiдальнiсть за дотримання плану-графiка планових виїзних ревiзiй i перевiрок та повинен забезпечити участь необхiдної кiлькостi службових осiб у їх проведеннi.

     Продовження строкiв проведення планових виїзних перевiрок здiйснюється за рiшенням керiвника вiдповiдного контролюючого органу на строк, установлений статтею 111 Закону України "Про державну податкову службу в Українi".

     6. З метою проведення у випадках, передбачених законодавством, експертизи контролюючi органи мають право залучати до проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок фахiвцiв вiдповiдних мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади, державних фондiв.

     7. За результатами проведення планових виїзних ревiзiй i перевiрок службовi особи кожного контролюючого органу складають акт або довiдку вiдповiдно до компетенцiї, що пiдписуються посадовими особами суб'єкта господарювання чи в яких ставиться вiдмiтка про складення акта щодо вiдмови вiд пiдпису, згiдно з якими керiвники контролюючих органiв приймають вiдповiднi рiшення та здiйснюють заходи в порядку, встановленому законодавством.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.