МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

12.09.05 N 20-12-1196

 

Державна митна служба України


Щодо доручення Кабiнету Мiнiстрiв України

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 вересня 2005 року N 43011/4/1-05 (до листа Мiнагрополiтики вiд 26 серпня 2005 року N 37-32-6/13159) щодо змiни кодiв УКТ ЗЕД, Мiнiстерство юстицiї України повiдомляє.

     При вирiшеннi порушеного питання слiд враховувати наступне.

     Вiдповiдно до Закону України "Про Митний тариф України" Митний тариф України - це систематизований згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi перелiк ставок ввiзного мита, яке справляється з товарiв, що ввозяться на митну територiю України.

     В основу товарної класифiкацiйної схеми Митного тарифу України (товарна номенклатура) покладено Українську класифiкацiю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, яка базується на Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв.

     Митний кодекс України (далi - Кодекс) визначає засади органiзацiї та здiйснення митної справи в Українi, регулює економiчнi, органiзацiйнi, правовi, кадровi та соцiальнi аспекти дiяльностi митної служби України. Кодекс спрямований на забезпечення захисту економiчних iнтересiв України, створення сприятливих умов для розвитку її економiки, захисту прав та iнтересiв суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та громадян, а також забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи.

     Так, вiдповiдно до частини другої статтi 3 Кодексу митна справа є складовою зовнiшньополiтичної i зовнiшньоекономiчної дiяльностi України. У митнiй справi Україна додержується визнаних у мiжнародних вiдносинах систем класифiкацiї та кодування товарiв, єдиної форми декларування експорту та iмпорту товарiв, митної iнформацiї, iнших мiжнародних норм i стандартiв.

     Згiдно з частиною першою та пунктом 13 частини другої статтi 11 Кодексу безпосереднє здiйснення митної справи покладається на митнi органи України.

     Митнi органи, реалiзуючи митну полiтику України, виконують такi основнi завдання, зокрема, як ведений Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Разом з цим, вiдповiдно до статей 311-313 Кодексу Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) складається на основi Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв.

     В УКТЗЕД товари систематизовано за роздiлами, групами, товарними позицiями, товарними пiдпозицiями, найменування i цифровi коди яких унiфiковано з Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв.

     Для докладнiшої товарної класифiкацiї використовується сьомий, восьмий, дев'ятий та десятий знаки цифрового коду.

     Структура десятизнакового цифрового кодового позначення товарiв в УКТЗЕД включає код групи (першi два знаки), товарної позицiї (першi чотири знаки), товарної пiдпозицiї (першi шiсть знакiв), товарної категорiї (першi вiсiм знакiв), товарної пiдкатегорiї (десять знакiв).

     Митнi органи, реалiзуючи митну полiтику України, виконують такi основнi завдання, зокрема, як ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Ведення УКТЗЕД передбачає:

     вiдстежування змiн та доповнень до мiжнародної основи УКТЗЕД, пояснень та iнших рiшень по тлумаченню цiєї основи, що приймаються Всесвiтньою митною органiзацiєю;

     деталiзацiю УКТЗЕД на нацiональному рiвнi та введення додаткових одиниць вимiру;

     розроблення пояснень та рекомендацiй з метою забезпечення однакового тлумачення i застосування УКТЗЕД;

     прийняття рiшень щодо класифiкацiї та кодування товарiв в УКТЗЕД;

     поширення iнформацiї про застосування УКТЗЕД;

     ведення та зберiгання еталонного примiрника УКТЗЕД (у паперовому та електронному виглядi);

     органiзацiю роботи з видання i поширення УКТЗЕД та пояснень до УКТЗЕД;

     здiйснення iнших функцiй, необхiдних для ведення УКТЗЕД.

     Ведення УКТЗЕД здiйснює спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузi митної справи в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Митнi органи класифiкують товари, тобто вiдносять товари до класифiкацiйних групувань, зазначених в УКТЗЕД.

     Рiшення митних органiв щодо класифiкацiї товарiв для митних цiлей є обов'язковими для пiдприємств i громадян.

Заступник Мiнiстра Л.Ф. Єфiменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.