ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Цивiльного процесуального кодексу України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Цивiльного процесуального кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., NN 40 - 42, ст. 492) такi змiни:

     1. Статтю 43 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 43. Призначення або замiна законного представника судом

     1. У разi вiдсутностi у сторони чи третьої особи, визнаної недiєздатною або обмеженою у цивiльнiй дiєздатностi, законного представника суд за поданням органу опiки та пiклування ухвалою призначає опiкуна або пiклувальника i залучає їх до участi у справi як законних представникiв.

     2. Якщо при розглядi справи буде встановлено, що малолiтня чи неповнолiтня особа, позбавлена батькiвського пiклування, не має законного представника, суд ухвалою встановлює над нею вiдповiдно опiку чи пiклування за поданням органу опiки та пiклування, призначає опiкуна або пiклувальника та залучає їх до участi у справi як законних представникiв.

     3. У разi якщо законний представник не має права вести справу в судi з пiдстав, встановлених законом, суд за поданням органу опiки та пiклування замiнює законного представника.

     4. Звiльнення опiкуна чи пiклувальника в разi, якщо їх призначив суд, i призначення ними iнших осiб здiйснюються в порядку, встановленому частиною другою статтi 241 цього Кодексу".

     2. У пунктi 5 частини першої статтi 201 слова "сторони чи третьої особи у випадках, встановлених статтею" замiнити словами "у випадках, передбачених частинами першою - третьою статтi".

     3. У статтi 241:

     частину першу замiнити двома частинами такого змiсту:

     "1. Суд, ухвалюючи рiшення про обмеження цивiльної дiєздатностi фiзичної особи (у тому числi обмеження або позбавлення права неповнолiтньої особи самостiйно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фiзичної особи недiєздатною, встановлює над нею вiдповiдно пiклування або опiку i за поданням органу опiки та пiклування призначає їй пiклувальника чи опiкуна.

     2. Суд за заявою органу опiки та пiклування чи особи, призначеної пiклувальником або опiкуном, у мiсячний строк звiльняє її вiд повноважень пiклувальника або опiкуна i призначає за поданням органу опiки та пiклування iншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено пiклування, може звiльнити пiклувальника вiд його повноважень i призначити за поданням органу опiки та пiклування iншого пiклувальника, про що постановляє ухвалу.

     Суд розглядає питання про звiльнення опiкуна або пiклувальника в судовому засiданнi з повiдомленням заiнтересованих осiб. Неявка цих осiб не перешкоджає розгляду питання про звiльнення опiкуна або пiклувальника".

     У зв'язку з цим частини другу - четверту вважати частинами третьою - п'ятою;

     друге речення частини п'ятої виключити.

     4. Частину першу статтi 293 доповнити пунктом 30 такого змiсту: "30) звiльнення (призначення) опiкуна чи пiклувальника".

     II. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ
16 березня 2006 року
N 3551-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.