МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 3 травня 2006 року N 198


Про затвердження Порядку видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 травня 2006 р. за N 589/12463


     На виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.12.2005 N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi" наказую:

     1. Затвердити Порядок видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить (додається).

     2. Надати Державнiй екологiчнiй iнспекцiї виняткове право видачi погоджень на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить, та право видачi листiв-роз'яснень, якщо продукцiя не мiстить озоноруйнiвних речовин.

     3. Надати Республiканському комiтету Автономної Республiки Крим з охорони навколишнього природного середовища, державним управлiнням екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї Азовського моря, Державнiй Азово-Чорноморськiй екологiчнiй iнспекцiї, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї з охорони довкiлля Пiвнiчно-Захiдного регiону Чорного моря право видачi суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, що зареєстрованi у вiдповiдних регiонах, листiв-роз'яснень, якщо продукцiя не мiстить озоноруйнiвних речовин, за контрактами (договорами), загальна вартiсть яких не перевищує 20 тис. доларiв США.

     4. Державнiй екологiчнiй iнспекцiї (М. Костров) подати наказ на державну реєстрацiю в Мiнiстерство юстицiї України та пiсля державної реєстрацiї довести цей наказ до вiдома Мiнiстерства економiки України, Державної митної служби України, територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     5. Республiканському комiтету Автономної Республiки Крим з охорони навколишнього природного середовища, державним управлiнням екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї Азовського моря, Державнiй Азово-Чорноморськiй екологiчнiй iнспекцiї, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї з охорони довкiлля Пiвнiчно-Захiдного регiону Чорного моря щокварталу подавати до Державної екологiчної iнспекцiї iнформацiю про виданi листи-роз'яснення.

     6. Визнати таким, що втратив чиннiсть, Порядок видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить, затверджений наказом Мiнекоресурсiв вiд 06.06.2003 N 92-М, зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2003 за N 518/7839.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на начальника Державної екологiчної iнспекцiї - Головного державного iнспектора України з охорони навколишнього природного середовища М. Кострова.

Мiнiстр П. Iгнатенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України
вiд 3 травня 2006 р. N 198
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 травня 2006 р. за N 589/12463

Порядок
видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить

     1. Цей Порядок розроблено на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 грудня 2005 року N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi" (далi - Постанова).

     2. Порядок визначає процедуру видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин (далi - ОРР) i продукцiї, що їх мiстить (далi - Погодження), та листiв-роз'яснень, якщо продукцiя не мiстить ОРР (далi - лист-роз'яснення), розповсюджується на всiх суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд форм власностi, органiзацiйно-правової форми та мiсця їх реєстрацiї i є обов'язковим для виконання.

     3. До сфери дiї Порядку входять ОРР та продукцiя, що може мiстити ОРР, згiдно з перелiками, наведеними в додатках 5 та 6 до Постанови. Вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 грудня 2005 року N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi" лiцензуванню не пiдлягає експорт/iмпорт продукцiї, визначеної додатком 6 до Постанови, яка перевозиться у контейнерах з особистим майном.

     Узяти до вiдома, що згiдно з вимогами Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, експорт та iмпорт речовин i продукцiї, яка може мiстити такi речовини, визначених у додатках 5 та 6 до Постанови, дозволяється лише до країн, а також з країн, зазначених у додатку 8 до Постанови.

     4. Розгляд документiв, наданих суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, та пiдготовку Погодження забезпечує Державна екологiчна iнспекцiя (далi - Держекоiнспекцiя). Погодження пiдписується начальником Держекоiнспекцiї, а у разi його вiдсутностi - його заступниками, та завiряється гербовою печаткою.

     Погодження, яке видає Держекоiнспекцiя, - це документ, який є однiєю з пiдстав для видачi лiцензiї на експорт/iмпорт ОРР.

     5. Для одержання Погодження суб'єкт пiдприємницької дiяльностi має подати до Держекоiнспекцiї такi документи:

     супровiдний лист;

     заяву про отримання Погодження (додаток 1) у двох примiрниках;

     копiю контракту (договору), завiрену в установленому порядку;

     специфiкацiю (доповнення, iнвойс) до контракту (договору);

     сертифiкат походження ОРР та продукцiї, що їх мiстить;

     пiдтвердження коду товару згiдно з Українським класифiкатором товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТ ЗЕД);

     документ, що пiдтверджує якiсть ОРР та продукцiї, що їх мiстить, сертифiкат вiдповiдностi (можливе надання одного iз зазначених документiв);

     вiдомостi щодо хiмiчного складу речовин та продукцiї (наявнiсть iнформацiйних наклейок (маркування) стосовно типу речовини в ємностях та продукцiї);

     висновки державної екологiчної експертизи (для об'єктiв екологiчної експертизи).

     Якщо текст контракту (договору), специфiкацiї (доповнення, iнвойсу) та iнших документiв викладено iноземною мовою, то заявник додає завiрений переклад документiв на українську мову. Документи оформлюються в окрему справу. Вiдповiдальним за достовiрнiсть iнформацiї, наданої у документах, якi поданi для отримання Погодження, є керiвник суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     6. Якщо наданий пакет документiв вiдповiдає умовам пункту 5 цього Порядку, то суб'єкту пiдприємницької дiяльностi надається Погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин та продукцiї, що їх мiстить (додаток 2), у двох примiрниках: один - для передачi до Мiнiстерства економiки України для подальшого оформлення в установленому порядку лiцензiї на експорт чи iмпорт, другий - для пред'явлення у митнi органи пiд час митного оформлення вантажiв у зонi дiяльностi митниць та регiональних митниць, третiй примiрник Погодження зберiгається в Держекоiнспекцiї.

     7. Рiшення про видачу (або вiдмову у видачi) Погодження суб'єкту пiдприємницької дiяльностi, за наявностi всiх необхiдних документiв, приймається не пiзнiше нiж за 20 календарних днiв вiд дати реєстрацiї заяви.

     8. Вiдривний талон екологiчного контролю, що зазначений у Погодженнi, заповнюється державним iнспектором з охорони навколишнього природного середовища пiд час митного оформлення вантажу. Пiсля кожної вiдмiтки про поставку ксерокопiя Погодження (разом з талоном) надсилається заявником до Держекоiнспекцiї. Пiсля завершення поставок за даним контрактом талон вiдривається екологiчним iнспектором i надсилається до Держекоiнспекцiї. Надання iнформацiї заявником до Держекоiнспекцiї про кiлькiсть увезених/вивезених речовин (продукцiї) за виданим погодженням пiсля завершення термiну його дiї є обов'язковим.

     9. У разi вiдмови у видачi Погодження робиться позначка в обох примiрниках заяви, де ставиться пiдпис заявника про отримання поданих документiв та ознайомлення з причиною вiдмови у видачi Погодження, при цьому другий примiрник заяви видається заявнику.

     10. При встановленнi фактичного порушення вимог даного Порядку, виникненнi обставин, що можуть призвести до невиконання зобов'язань України за Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар, а також iнших рiшень, обов'язкових для виконання Сторонами Монреальського протоколу, Держекоiнспекцiя має право призупинити або скасувати Погодження та повiдомити про це Мiнiстерство економiки України, Державну митну службу України та юридичну особу, що отримала Погодження.

     У разi незгоди суб'єкт пiдприємницької дiяльностi може оскаржити рiшення Мiнприроди у судовому порядку.

     11. У разi встановлення факту вiдсутностi ОРР у перелiку продукцiї (додаток 6 до Постанови) митне оформлення вантажiв здiйснюється на пiдставi листiв-роз'яснень Держекоiнспекцiї та територiальних органiв Мiнприроди, що така продукцiя не мiстить озоноруйнiвних речовин i лiцензуванню вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 грудня 2005 року N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi" не пiдлягає (додаток 3).

     12. У разi порушення даного Порядку суб'єкти пiдприємницької дiяльностi несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством України.

Начальник Державної екологiчної iнспекцiї М. Костров

 

Додаток 1
до п. 5 Порядку видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить

Заява
про отримання погодження на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин та продукцiї, що їх мiстить

Заявник  
(для юридичних осiб - повне найменування суб'єкта господарської дiяльностi,
 
для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я, по батьковi, серiя, N паспорта, коли та ким виданий)
Мiсцезнаходження (мiсце проживання)  
 
Контракт  
(номер, дата, загальна сума контракту,
 
фiрма-виробник, фiрма-постачальник)
Предмет контракту  
(код товару за УКТ ЗЕД, його повна назва,
 
кiлькiсть, одиниця вимiру,
 
цiна одиницi вимiру товару лiтерами)
Керiвник органiзацiї iмпортера (експортера)  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
   
(дата) (пiдпис)
М. П.
Вiдмовлено у видачi у зв'язку з  
 
 
 
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi, пiдпис, дата)
Поданi документи отримав, з причинами вiдмови ознайомлений  
 
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi, пiдпис, дата)
 
Начальник Державної екологiчної iнспекцiї
М. Костров

 

Додаток 2
до п. 6 Порядку видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить

Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища України
Державна екологiчна iнспекцiя

ПОГОДЖЕННЯ
для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин та продукцiї, що їх мiстить

вiд ____________
(дата цифрами)
N ___________________
Видане  
(для юридичних осiб - повне найменування суб'єкта господарської дiяльностi,
 
для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я, по батьковi, серiя, N паспорта, коли та ким виданий)
Мiсцезнаходження (мiсце проживання)  
Контракт  
(номер, дата, загальна сума контракту)
 
(фiрма-виробник, фiрма-постачальник)
Предмет контракту  
(код товару за УКТ ЗЕД, його повна назва, кiлькiсть,
 
одиниця вимiру, цiна товару)
Посадова особа Держекоiнспекцiї
   
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
М. П.

……………………………………………………………………………………………………

Вiдривний талон екологiчного контролю

Дата митного оформлення вантажу Назва продукцiї Кiлькiсть вивезеного/ввезеного
товару за контрактом,
N Погодження
Пункт екологiчного контролю Пiдпис,
штамп
Даний талон заповнюється державним екологiчним iнспектором пiд час митного оформлення вантажу. Пiсля кожної вiдмiтки про поставку ксерокопiя погодження (разом з талоном) надсилається заявником до Держекоiнспекцiї. Пiсля остаточного завершення поставок за даним контрактом талон вiдривається державним екологiчним iнспектором i надсилається до Держекоiнспекцiї.
 
Начальник Державної екологiчної iнспекцiї
М. Костров

 

Додаток 3
до п. 11 Порядку видачi погодження для отримання лiцензiї на експорт та iмпорт озоноруйнiвних речовин i продукцiї, що їх мiстить

Лист-роз'яснення

     Цим засвiдчую, що продукцiя (речовина):

     (назва продукцiї) пiд кодом (кодами) УКТ ЗЕД, виробництва фiрми (назва фiрми, країна),

     яка планується до ввезення/вивезення суб'єктом пiдприємницької дiяльностi (назва суб'єкта та його мiсцезнаходження) згiдно з контрактом (договором) N _________ та специфiкацiєю (доповненням, iнвойсом) до нього з фiрмою (назва фiрми, країна),

     не мiстить озоноруйнiвних речовин (не є озоноруйнiвною речовиною), iмпорт та експорт яких пiдлягає лiцензуванню, i тому не пiдпадає пiд дiю постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 грудня 2005 року N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi".

Посадова особа пiдпис

М. П.

 
Начальник Державної екологiчної iнспекцiї
М. Костров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.