МIНIСТЕРСТВО ПРАЦI ТА СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

вiд 26.12.2003 р. N 06/1-4/200


Щодо застосування трудових договорiв та договорiв пiдряду

     На Ваш лист юридичне управлiння Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики в межах своєї компетенцiї повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 21 КЗпП України трудовий договiр - це угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядку, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторiн.

     Цивiльно-правовий договiр - це угода мiж громадянином i органiзацiєю (пiдприємством тощо) на виконання першим певної роботи (а саме: договiр пiдряду, договiр доручення тощо), предметом якого є надання певного результату працi, але за цього виду договору не виникають трудовi вiдносини, на якi поширюється трудове законодавство.

     Серед ознак, за допомогою яких вiдрiзняються один вид договору вiд iншого, можна видiлити такi.

     За договором пiдряду, укладеним мiж власником i громадянином, останнiй зобов'язується за винагороду виконувати для пiдприємства iндивiдуально визначену роботу. Основною ознакою, що вiдрiзняє пiдряднi вiдносини вiд трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес трудової дiяльностi, її органiзацiя. За цивiльно-правовим договором процес органiзацiї трудової дiяльностi залишається за його межами, метою договору є отримання певного матерiального результату. Пiдрядник, на вiдмiну вiд працiвника, не пiдпорядковується правилам внутрiшнього трудового розпорядку, вiн сам органiзовує свою роботу i виконує її на власний ризик.

     За трудовим договором працiвника приймають на роботу (посаду), включену до штату пiдприємства, для виконання певної роботи (певних функцiй) за конкретною квалiфiкацiєю, професiєю, посадою. Працiвниковi гарантується заробiтна плата, встановленi трудовим законодавством гарантiї, пiльги, компенсацiї тощо. За пiдрядним договором оплачується не процес працi, а її результати, котрi визначають пiсля закiнчення роботи i оформляють актами здавання-приймання виконаних робiт (наданих послуг), на пiдставi яких провадиться їх оплата. Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату. У трудовiй книжцi не робиться запис про виконання роботи за цивiльно-правовими договорами. Водночас вiдповiдно до п. "а" ч. 3 ст. 56 Закону України "Про пенсiйне забезпечення" робота за угодами цивiльно-правового характеру за умови сплати страхових внескiв зараховується до стажу роботи, що дає право на трудову пенсiю.

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатностi та витратами, зумовленими народженням та похованням" загальнообов'язковому державному соцiальному страхуванню пiдлягають особи, якi працюють на умовах трудового договору (контракту) на пiдприємствах, в установах, органiзацiях, незалежно вiд форм власностi та господарювання, або фiзичних осiб. Особи ж, якi виконують роботи (послуги) згiдно з цивiльно-правовими договорами (угодами), беруть участь у загальнообов'язковому державному соцiальному страхуваннi на добровiльних засадах.

     Отже, за наявностi ознак, притаманних саме трудовим вiдносинам, укладається трудовий договiр, за наявностi ж ознак, притаманних цивiльно-правовим вiдносинам, слiд укладати цивiльно-правовий договiр.

     Щодо застосування цивiльного права роз'яснення надає Мiнiстерство юстицiї України.

     Слiд також зазначити, що Закон України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" вiд 22.05.2003 р. N 889-IV набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року, роз'яснення щодо застосування якого надає Державна податкова адмiнiстрацiя.

Начальник юридичного управлiння I. Тубелець

"Галицькi контракти - Документи для роботи", N 9, 1 березня 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.