КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 25 липня 2002 р. N 1056


Про затвердження Порядку списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 грудня 2002 року N 1854

     Вiдповiдно до абзацу третього пункту 12.3 статтi 12 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв (додається).

Прем'єр-мiнiстр України А. КIНАХ

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 25 липня 2002 р. N 1056

ПОРЯДОК
списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв

     1. Податковi зобов'язання або податковий борг, у тому числi плата (вiдсотки), нарахована на наданий податковий кредит, пеня за порушення термiнiв розрахункiв пiд час здiйснення операцiй у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, штрафи за порушення вимог валютного законодавства, а також реструктуризований (розстрочений або вiдстрочений) податковий борг (у тому числi нарахованi на такий податковий борг вiдсотки), що пiсля лiквiдацiї платника податкiв залишилися непогашеними у зв'язку з недостатнiстю його активiв або активiв засновникiв чи учасникiв, якщо вони несуть повну або додаткову вiдповiдальнiсть за зобов'язаннями платника податкiв згiдно iз законодавством, а у разi лiквiдацiї фiлiї, вiддiлення чи iншого вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи - їх активiв та активiв юридичної особи незалежно вiд того, чи є вона платником податку, збору (обов'язкового платежу), стосовно якого виникло податкове зобов'язання або виник податковий борг таких фiлiї, вiддiлення чи iншого вiдокремленого пiдроздiлу, вважаються безнадiйним боргом i пiдлягають списанню вiдповiдно до цього Порядку.

     Дiя цього Порядку поширюється також на непогашенi податковi зобов'язання або податковий борг фiзичної особи - платника податкiв, який помер чи визнаний судом безвiсно вiдсутнiм або померлим чи недiєздатним, за винятком випадкiв, коли з'являються iншi особи, що вступають у права спадщини незалежно вiд часу набуття таких прав.

     2. У цьому Порядку поняття "платники податкiв", "податкове зобов'язання", "податковий борг", "активи платника податкiв", "податкове повiдомлення", "податкова вимога", "контролюючий орган", "податковий орган" вживаються у такому ж значеннi, як i в Законi України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами".

     3. Податковий борг визнається безнадiйним для подальшого його списання рiшенням податкового органу, оформленим згiдно з додатком 1, яке приймається на пiдставi одного з таких документiв:

     рiшення органу державної реєстрацiї про скасування державної реєстрацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi або його фiлiї, вiддiлення чи iншого вiдокремленого пiдроздiлу (платника податкiв);

     повiдомлення державного органу реєстрацiї актiв цивiльного стану про смерть фiзичної особи (платника податкiв);

(абзац третiй пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 р. N 1854)

     рiшення суду про визнання фiзичної особи (платника податкiв) безвiсно вiдсутньою або померлою чи недiєздатною.

     Таке рiшення приймається, якщо за даними податкового органу активiв лiквiдованого платника податкiв або засновникiв чи учасникiв, якi несуть повну або додаткову вiдповiдальнiсть за зобов'язаннями платника податкiв згiдно iз законодавством, недостатньо для погашення податкових зобов'язань або податкового боргу.

     4. У разi коли контролюючий орган не є податковим органом, рiшення про визнання податкового боргу безнадiйним приймається податковим органом за зверненням контролюючого органу, яке подається разом з одним з документiв, зазначених у пунктi 3 цього Порядку.

     Рiшення про визнання податкового боргу безнадiйним складається у двох примiрниках: перший - для податкового органу, другий - для контролюючого органу.

     5. Податковi повiдомлення або податковi вимоги вважаються вiдкликаними у день прийняття податковим органом рiшення про визнання податкового боргу безнадiйним.

     6. На пiдставi рiшення про визнання податкового боргу безнадiйним керiвник контролюючого органу (його заступник) приймає рiшення про списання такого податкового боргу, яке оформляється згiдно з додатком 2.

     Рiшення про списання безнадiйного податкового боргу складається в двох примiрниках: перший - для органу державної податкової служби, другий - для контролюючого органу. В разi коли контролюючий орган є податковим органом, рiшення складається в одному примiрнику.

     7. Списання безнадiйного податкового боргу провадиться контролюючими органами в межах їх компетенцiї, визначеної законодавством.

     8. Сума безнадiйного податкового боргу визначається за даними карток особових рахункiв платникiв податкiв контролюючими органами на день прийняття рiшення про списання безнадiйного податкового боргу.

     9. У разi порушення кримiнальної справи щодо умисного ухилення осiб вiд сплати податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) прийняття рiшень про визнання податкового боргу безнадiйним та його списання вiдкладається до вирiшення справи.

     10. Якщо прийнято рiшення про списання безнадiйного податкового боргу, в картках особового рахунка платника податкiв у графi "Списано" зазначаються сума безнадiйного боргу, дата прийняття цього рiшення, а також норма закону (пункт 12.3 статтi 12 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами"), вiдповiдно до якої провадиться списання боргу.

 

Додаток 1
до Порядку списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв

Зразок

Штамп органу державної
податкової служби

РIШЕННЯ N
вiд "___" ____________ року
про визнання податкового боргу безнадiйним

Розглянувши заяву  
(найменування контролюючого органу)
вiд "___" ______________ року  
на пiдставi пункту 12.3 статтi 12 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", а також
 
 
 
 
 
 
податковий борг  
(iдентифiкацiйний код i назва - для юридичних осiб;
 
iдентифiкацiйний номер, прiзвище та iнiцiали - для фiзичних осiб)
 
визнається безнадiйним за такими платежами:
N
п/п
Назва податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) Код бюджетної класифiкацiї Податковий борг, який визнається безнадiйним, гривень
усього у тому числi
податки, збори (обов'язковi платежi) пеня штрафнi санкцiї плата (вiдсотки) за податковий кредит

М. П.

Керiвник органу державної податкової служби    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Додаток 2
до Порядку списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв

Зразок

Штамп контролюючого органу

РIШЕННЯ N
вiд "___" ____________ року
про списання безнадiйного податкового боргу

Я,  
(посада, прiзвище, iнiцiали)
на пiдставi пункту 12.3 статтi 12 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та вiдповiдно до рiшення
 
(найменування органу державної податкової служби)
  вiд "___" ____________ ____ року N  
вирiшив списати безнадiйний податковий борг  
(iдентифiкацiйний код та найменування - для юридичних осiб;
 
iдентифiкацiйний номер, прiзвище та iнiцiали - для фiзичних осiб)
 
за такими платежами:
N п/п Назва податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) Код бюджетної класифiкацiї Безнадiйний податковий борг, який пiдлягає списанню, гривень
усього у тому числi
податки, збори (обов'язковi платежi) пеня штрафнi санкцiї плата (вiдсотки) за податковий кредит

М. П.

Керiвник контролюючого органу    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.