ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 14 березня 2001 року N 103


Про затвердження Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 сiчня 2002 р. за N 16/6304

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 20 сiчня 2004 року N 36,
вiд 3 листопада 2004 року N 629


     З метою забезпечення практичного провадження пункту 18.2 статтi 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" наказую:

     1. Затвердити Порядок списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальнику Головного управлiння стягнення податкової заборгованостi Рiжку I. М. подати наказ про затвердження Порядку та Порядок до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     3. Начальнику управлiння справами Коваленку В. В. в 3-денний термiн пiсля державної реєстрацiї цього наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям у Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Кальнiченка I. В.

Голова М. Я. Азаров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 14 березня 2001 р. N 103
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 сiчня 2002 р. за N 16/6304

ПОРЯДОК
списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до пункту 18.2 статтi 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон).

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на платникiв податкiв - юридичних осiб, їх фiлiї, вiддiлення, iншi вiдокремленi пiдроздiли, що не мають статусу юридичної особи, а також фiзичних осiб, що мають статус суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi чи не мають такого статусу, на яких згiдно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки i збори (обов'язковi платежi), пеню та суми штрафних санкцiй.

     Норми цього Порядку не поширюються на податковий борг, що залишився непогашеним пiсля лiквiдацiї платника податкiв.

     1.3. Податковий борг - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцiй за їх наявностi), узгоджене платником податкiв або встановлене судом (господарським судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

     1.4. Контролюючий орган - державний орган, який у межах своєї компетенцiї, визначеної законодавством, здiйснює контроль за своєчаснiстю, достовiрнiстю, повнотою нарахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та погашенням податкових зобов'язань чи податкового боргу.

     1.5. Органами, уповноваженими здiйснювати процедуру списання безнадiйного податкового боргу, є виключно податковi органи.

2. Перелiк податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), щодо яких здiйснюється визначення та списання безнадiйного податкового боргу

     Визначення та списання безнадiйного податкового боргу органами державної податкової служби здiйснюються щодо:

     - податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), контроль за своєчаснiстю, достовiрнiстю, повнотою нарахування яких покладено на вiдповiднi контролюючi органи згiдно з законодавством;

     - усiх видiв пенi та штрафних санкцiй, що зараховуються до бюджетiв усiх рiвнiв та державних цiльових фондiв (у тому числi пенi та штрафних санкцiй, нарахованих за порушення термiнiв розрахункiв пiд час здiйснення операцiй у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi), а також плати (процентiв) за наданий податковий кредит, якi нарахованi платникам податкiв на податковий борг, який визнано безнадiйним вiдповiдно до Закону;

     - пенi та сум штрафних санкцiй, нарахованих на податковий борг, який визнано безнадiйним вiдповiдно до Закону, за перiод з дня виникнення безнадiйного податкового боргу до дня прийняття рiшення про списання.

3. Пiд термiном "безнадiйний" податковий борг слiд розумiти:

     3.1. Податковий борг платника податкiв, визнаного у встановленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволенi у зв'язку з недостатнiстю активiв банкрута.

     3.2. Податковий борг фiзичної особи, яка:

     визнана у судовому порядку безвiсно вiдсутньою або померлою (рiшення суду), у разi недостатностi майна, на яке може бути направлено стягнення згiдно iз законодавством;

     померла (за даними органiв реєстрацiї актiв громадянського стану), у разi недостатностi майна, на яке може бути направлено стягнення згiдно iз законодавством (довiдка керiвника контролюючого органу (або його заступника), видана на пiдставi акта опису спадкового майна, складеного нотарiусом);

     понад 720 днiв перебуває у розшуку вiдповiдно до положень Кримiнально-процесуального кодексу (за даними вiдповiдних органiв, якi отриманi на запит контролюючого органу).

     3.3. Податковий борг юридичних та фiзичних осiб, стосовно якого минув строк давностi - 1095 календарних днiв вiд дня узгодження податкового зобов'язання (рiшення керiвника контролюючого органу (або його заступника) на пiдставi даних облiку).

     3.4. Податковий борг юридичних або фiзичних осiб, що виник внаслiдок обставин непереборної сили (форс-мажорнi обставини, наприклад стихiя, дiя суспiльного ворога, оголошена та неоголошена вiйна, загроза вiйни, терористичний акт, блокада, революцiя, заколот, повстання, масовi заворушення, громадська демонстрацiя, блискавка, пожежа, буря, повiнь, землетрус, нагромадження снiгу або ожеледь, вибух тощо), тобто не з вини платника податкiв, якi неможливо попередити своїми заходами за умови, що данi обставини безпосередньо вплинули на своєчасне виконання податкових зобов'язань.

     Такий факт непереборної сили пiдтверджується:

     - Торгово-промисловою палатою України - про настання обставин непереборної сили чи стихiйного лиха на територiї України;

     - уповноваженими органами iншої держави, якi легалiзованi консульськими установами України, - у разi настання обставин непереборної сили чи стихiйного лиха на територiї такої держави;

     - рiшеннями Президента України про запровадження надзвичайної екологiчної ситуацiї в окремих мiсцевостях України, затвердженими Верховною Радою України, або рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв України про визнання окремих мiсцевостей України потерпiлими вiд повенi, посухи, пожежi та iнших видiв стихiйного лиха;

     - висновками iнших органiв, уповноважених згiдно iз законодавством засвiдчувати обставини форс-мажору.

     3.5. Податковий борг юридичних осiб, визнаних фiктивними вiдповiдно до закону.

     Якщо фiзична особа, яка визнана в судовому порядку безвiсно вiдсутньою або померлою, з'являється або фiзичну особу, яка перебувала у розшуку понад 720 днiв, розшукано, то списана заборгованiсть таких осiб пiдлягає вiдновленню та стягненню у загальному порядку, без дотримання строкiв позовної давностi.

4. Визначення сум безнадiйного податкового боргу, що пiдлягає списанню

     4.1. Визначення сум безнадiйного податкового боргу, що пiдлягає списанню органами державної податкової служби, здiйснюється:

     - за даними карток особових рахункiв платникiв податкiв, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, за станом на день виникнення безнадiйного податкового боргу;

     - за даними довiдки вiдповiдного контролюючого органу про наявнiсть безнадiйного податкового боргу на день виникнення безнадiйного податкового боргу.

     4.2. Днем виникнення безнадiйного податкового боргу вважається:

     у випадках, визначених у пунктi 3.1 та абзацi 2 пункту 3.2 цього Порядку, - дата прийняття судом вiдповiдного рiшення;

     у випадку, визначеному в абзацi 3 пункту 3.2 цього Порядку, - дата пiдписання акта опису спадкового майна;

     у випадку, визначеному в абзацi 4 пункту 3.2 цього Порядку, - дата, визначена в даних вiдповiдних органiв;

     у випадку, визначеному в пунктi 3.3 цього Порядку, - дата прийняття рiшення керiвника контролюючого органу;

     абзац шостий пiдпункту 4.2 пункту 4 виключено 

(згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 20.01.2004 р. N 36, у зв'язку з цим абзац сьомий вважати абзацом шостим)

     у випадку, визначеному в пунктi 3.4 цього Порядку, - наступний день за граничним термiном погашення податкових зобов'язань за перiод, на який припадає дата, вказана в документi, що засвiдчує факт непереборної сили;

(пiдпункт 4.2 пункту 4 доповнено новим абзацом шостим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 03.11.2004 р. N 629, у зв'язку з цим абзац шостий уважати абзацом сьомим)

     у випадку, визначеному в пунктi 3.5 цього Порядку, - дата визнання юридичної особи фiктивною вiдповiдно до закону.

     4.3. Списанню пiдлягає також розстрочений (вiдстрочений) податковий борг (у т. ч. нарахованi на такий податковий борг проценти), який визнано безнадiйним вiдповiдно до Закону.

     При цьому, рiшення про списання безнадiйного податкового боргу є пiдставою для прийняття рiшення про скасування розстрочення (вiдстрочення) та дострокового розiрвання договору, укладеного з таким платником податкiв.

     Якщо податковий борг платника податкiв визнається безнадiйним згiдно з пiдпунктами 3.3, 3.4 цього Порядку i списанню пiдлягає лише частина розстроченого (вiдстроченого) податкового боргу, то вiдповiднi змiни вносяться до договору про розстрочення (вiдстрочення).

     4.4. У разi наявностi в платника надмiрно сплачених сум або сум податку на додану вартiсть, належних до вiдшкодування та за якими настав термiн вiдшкодування, визначення суми податкового боргу, що пiдлягає списанню, може бути здiйснено шляхом проведення вiдповiдного залiку згiдно з чинним законодавством.

     4.5. Списанню пiдлягає податковий борг з фiксованого сiльськогосподарського податку, плати (податку) за землю, комунального податку, податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, що виникає у зв'язку з непогашенням податкових зобов'язань за перiод пiсля дня настання обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) i до закiнчення термiнiв його сплати за бюджетний рiк, в якому такi обставини виникли. В аналогiчному порядку здiйснюється списання безнадiйного податкового боргу по єдиному податку для суб'єктiв малого пiдприємництва (фiзичних осiб) до закiнчення термiнiв його сплати за вiдповiдний звiтний квартал.

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 4.5 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 03.11.2004 р. N 629)

     4.6. Списанню пiдлягає борг по податку з доходiв фiзичних осiб, який знайшов вiдображення у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платникiв податку, i сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) та виник у податкового агента внаслiдок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), починаючи з вiдповiдного мiсячного податкового перiоду звiтного кварталу, в якому такi обставини настали, i до закiнчення вiдповiдного податкового перiоду (кварталу).

(пункт 4 доповнено пiдпунктом 4.6 згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 03.11.2004 р. N 629)

5. Прийняття рiшення про списання безнадiйного податкового боргу

     5.1. У випадках, передбачених пiдпунктами 3.3, 3.4 цього Порядку, платник податкiв звертається до контролюючого органу за мiсцем облiку безнадiйного податкового боргу або за мiсцем своєї реєстрацiї (якщо контролюючим є податковий орган) з письмовою заявою, в якiй зазначаються суми податкiв, зборiв, iнших платежiв, якi просить списати.

     До заяви обов'язково додається будь-який з документiв, зазначених у пунктi 3 цього Порядку, який пiдтверджує, що податковий борг вважається безнадiйним.

     5.2. За результатами розгляду вiдповiдних документiв з метою списання безнадiйного податкового боргу контролюючi органи регiонального рiвня (якщо контролюючий не є податковим) звертаються до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв або за мiсцем облiку такого податкового боргу.

     До звернення додаються:

     - довiдка про наявнiсть безнадiйного податкового боргу, яку оформлено на бланку вiдповiдного контролюючого органу за формою згiдно з додатком 1; у довiдцi обов'язково вказується дата виникнення безнадiйного податкового боргу;

     - копiї документiв, згiдно з якими податковий борг визнано безнадiйним.

     5.3. За результатами розгляду документiв, наданих контролюючим органом або безпосередньо платником податкiв, керiвник (його заступник) органу державної податкової служби приймає рiшення про списання безнадiйного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згiдно з додатком 2.

     Рiшення про списання безнадiйного податкового боргу складається в трьох примiрниках: перший - для платника податкiв, другий - для органу державної податкової служби, третiй - для контролюючого органу. У тому разi, коли контролюючий орган є податковим органом, рiшення складається у двох примiрниках - для платника податкiв i органу державної податкової служби.

     5.4. У випадках, передбачених пiдпунктами 3.1, 3.2, 3.5 цього Порядку, контролюючий орган самостiйно здiйснює процедури щодо проведення списання безнадiйного податкового боргу у вiдповiдностi до вимог пiдпунктiв 5.2, 5.3 цього Порядку. Рiшення про списання безнадiйного податкового боргу складається в двох примiрниках: перший - для органу державної податкової служби, другий - для контролюючого органу.

     Якщо контролюючий орган є податковим органом, рiшення про списання безнадiйного податкового боргу приймається за результатами розгляду документiв, визначених пiдпунктами 3.1, 3.2, 3.5 цього Порядку та складається в одному примiрнику.

     5.5. Списання безнадiйного податкового боргу здiйснюється щоквартально протягом двадцяти календарних днiв, наступних за останнiм днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларацiї за звiтний (податковий) квартал.

     5.6. Визначенi до списання суми безнадiйного податкового боргу списуються в картках особових рахункiв платникiв податкiв датою прийняття рiшення.

     5.7. У картках особових рахункiв у графi "Списано" записується змiст операцiї: "Списано згiдно з пунктом 18.2 статтi 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" за рiшенням вiд __________ N ______".

6. Вiдкликання податкових вимог i податкових повiдомлень

     Податковi повiдомлення або податковi вимоги вважаються вiдкликаними у день прийняття податковим органом рiшення про списання безнадiйного податкового боргу.

7. Зупинення податкової застави

     Активи платника податкiв звiльняються з податкової застави з дня виникнення безнадiйного податкового боргу.

Заступник начальника Головного управлiння стягнення податкової заборгованостi В. Ф. Сiренко

 

Додаток 1
до Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв

ДОВIДКА

вiд "____" ____________ року

про наявнiсть безнадiйного податкового боргу

Вiдповiдно до пункту 18.2 статтi 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та на пiдставi
 
 
 
податковий борг  
(iдентифiкацiйний код (номер) та назва (прiзвище, iнiцiали) платника податкiв)
  ,
який виник за станом на "___" _____________ р., вважається безнадiйним за такими платежами:

грн.

N з/п Назва податкiв i зборiв Код бюджетної класифiкацiї Безнадiйний податковий борг
Всього У тому числi
Податки, збори (обов'язковi платежi) Пеня Штрафнi санкцiї Плата (проценти) за податковий кредит
1 2 3 4 5 6 7 8
               

Копiї пiдтверджувальних документiв додаються.

     
(посада особи, яка прийняла рiшення) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 2
до Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв

РIШЕННЯ N

вiд " ____" ____________ року

про списання безнадiйного податкового боргу

Я,  
(посада, прiзвище, iнiцiали посадової особи, яка приймає рiшення)
  ,
на пiдставi пункту 18.2 статтi 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та
 
 
 
 
вирiшив списати безнадiйний податковий борг  
  ,
(iдентифiкацiйний код (номер) та назва чи прiзвище, iнiцiали)
який виник за станом на "___" ____________ р., за такими платежами:

грн.

N з/п Назва податкiв i зборiв Код бюджетної класифiкацiї Безнадiйний податковий борг, який пiдлягає списанню
Всього У тому числi
Податки, збори (обов'язковi платежi) Пеня Штрафнi санкцiї Плата (проценти) за податковий кредит
1 2 3 4 5 6 7 8
               

У разi списання розстроченого (вiдстроченого) податкового боргу, проценти за фактичний строк користування розстроченням (вiдстроченням) пiдлягають скасуванню.

     
(посада особи, яка прийняла рiшення) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.