Документ скасований: Постанова КМУ № 767 від 07.08.2013

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 липня 2006 р. N 1023


Про реалiзацiю статтi 28 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв"

     Вiдповiдно до статтi 28 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок;

     Порядок проведення державної реєстрацiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     2. Установити, що свiдоцтва про державну реєстрацiю та висновки державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок чиннi до зазначеного в них строку.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 липня 1998 р. N 1187 "Про затвердження Порядку вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 30, ст. 1140);

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 липня 2004 р. N 942 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрацiї спецiальних харчових продуктiв i висновкiв державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи на продовольчу продукцiю" (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 30, ст. 2007).

     4. Ця постанова набирає чинностi з 1 вересня 2006 року.

Прем'єр-мiнiстр України Ю.ЄХАНУРОВ

Iнд. 28

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 липня 2006 р. N 1023

ПОРЯДОК
вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок

     1. Цей Порядок визначає процедуру вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок (далi - спецiальнi харчовi продукти).

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному у Законi України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".

     3. Експертиза, пов'язана з вiднесенням харчових продуктiв до категорiї спецiальних, проводиться установами та закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби (далi - експертнi установи), уповноваженими головним державним санiтарним лiкарем України.

     4. Для виконання робiт з вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального виробник або постачальник (далi - замовник робiт) звертається до МОЗ iз заявою, в якiй зазначаються:

     1) найменування (загальне та власне) харчового продукту, торговельне найменування мовою оригiналу, українською та англiйською мовами;

     2) реквiзити заявника (країна реєстрацiї заявника, адреса, телефон, телефакс, електронна адреса, банкiвськi реквiзити, реєстрацiйний номер - для зарубiжного заявника, код згiдно з ЄДРПОУ - для резидента);

     3) реквiзити замовника робiт (країна реєстрацiї замовника робiт, адреса, телефон, телефакс, електронна адреса, банкiвськi реквiзити, реєстрацiйний номер - для зарубiжного замовника робiт, код згiдно з ЄДРПОУ - для резидента);

     4) документ про повноваження заявника представляти замовника робiт (якщо замовник не є виробником або постачальником);

     5) код згiдно з УКТЗЕД - для iмпортованої продукцiї або згiдно з ДКПП - для нормативної документацiї та вiтчизняної продукцiї.

     5. До заяви про виконання робiт з вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального додаються:

     1) пояснювальна записка, що мiстить вiдомостi про найменування, склад та призначення харчового продукту, його спецiальнi властивостi та рекомендацiї виробника щодо його споживання;

     2) нормативна документацiя, технологiчна iнструкцiя з рецептурами (або проекти документiв), акт обстеження виробництва державною санiтарно-епiдемiологiчною службою - для продукцiї вiтчизняного виробництва;

     3) офiцiйнi документи країни-виробника, що засвiдчують обов'язковi параметри безпечностi, мiнiмальнi специфiкацiї якостi, данi про специфiчну дiю продукту (сертифiкат, декларацiя виробника, реєстрацiйне свiдоцтво, данi про реєстрацiю в країнi-виробника або iншi аналогiчнi документи вiд країни-виробника) - для продукцiї, що iмпортується;

     4) текст маркування харчового продукту українською мовою;

     5) декларацiя виробника;

     6) науковий звiт, результати дослiджень, зокрема спецiальних (у разi їх проведення), виданих установами, уповноваженими головним державним санiтарним лiкарем України на право здiйснення таких робiт;

     7) зразок харчового продукту.

     Заява засвiдчується пiдписом замовника робiт та печаткою (якщо замовник є юридичною особою). Всi документи подаються в одному примiрнику.

     Замовник несе вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть документiв.

     Заборонено вимагати вiд заявника документи, не передбаченi цим Порядком.

     6. Вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних здiйснюється МОЗ шляхом проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, за результатами якої складається висновок, що затверджується головним державним санiтарним лiкарем України (його заступником).

     Позитивний висновок є пiдставою для державної реєстрацiї спецiального харчового продукту.

     7. Харчовий продукт не може бути вiднесений до категорiї спецiального у разi його невiдповiдностi обов'язковим параметрам безпечностi та мiнiмальним специфiкацiям якостi.

     8. Пiсля надходження документiв, зазначених у пунктах 4 i 5 цього Порядку (далi - документи), з направленням, пiдписаним головним державним санiтарним лiкарем України (його заступником), експертна установа протягом трьох робочих днiв повiдомляє замовника робiт про те, що вона проводитиме експертизу i надсилає проект вiдповiдного договору.

     Дослiдження спецiальних властивостей, оцiнка ефективностi спецiального харчового продукту проводяться на пiдставi договору, укладеного замовником та експертною установою.

     9. Експертна установа з метою вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального вивчає документи, проводить вiдповiднi дослiдження, оцiнює спецiальнi властивостi продукту, аналiзує рекомендацiї виробника щодо його споживання i готує звiт щодо можливостi вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального, який пiдписується керiвником експертної установи. На пiдставi звiту складається проект висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи (далi - висновок) за пiдписом зазначеного керiвника.

     У висновку обов'язково зазначається, що затверджується текст маркування, який наводиться в додатку.

     Асортиментний перелiк будь-якої категорiї спецiальних харчових продуктiв також наводиться у додатку до висновку.

     10. Вiдбiр зразкiв харчового продукту оформляється актом.

     11. Дослiдження (iдентифiкацiя, випробування та оцiнка ефективностi) спецiального харчового продукту проводяться в установах та закладах, органiзацiях i лабораторiях, перелiк яких затверджує головний державний санiтарний лiкар України.

     12. Строк проведення робiт з вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального не може перевищувати 30 робочих днiв пiсля надходження документiв до експертної установи.

     У разi виникнення потреби у продовженнi зазначеного строку замовнику подається письмове обґрунтування.

     Державна санiтарно-епiдемiологiчна експертиза та клiнiчне випробування нового виду спецiального харчового продукту проводяться протягом 90 робочих днiв пiсля надходження документiв.

     13. Головний державний санiтарний лiкар України (його заступник) приймає у п'ятиденний строк рiшення та затверджує надiсланий експертною установою висновок.

     Пiсля затвердження висновковi присвоюється вiдповiдний номер i спецiальний харчовий продукт вноситься до Державного реєстру харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     14. Оригiнал висновку передається заявнику робiт, а другий i третiй примiрники зберiгаються в МОЗ та разом iз звiтом у вiдповiднiй експертнiй установi.

     15. Строк дiї висновку необмежений.

     16. Висновок визнається недiйсним:

     1) у разi невiдповiдностi спецiального харчового продукту санiтарним заходам, змiни його складу, технологiї виробництва;

     2) якщо результати державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи свiдчать про вiдсутнiсть спецiальних властивостей або iнших факторiв, якi є вирiшальними для вiднесення харчового продукту до категорiї спецiального.

     17. У разi визнання висновку недiйсним спецiальний харчовий продукт виключається з Державного реєстру харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     18. Оплата робiт з вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних здiйснюється вiдповiдно до тарифiв, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 серпня 2003 р. N 1351 "Про затвердження тарифiв (прейскурантiв) на роботи i послуги, що виконуються i надаються за плату установами та закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 35, ст. 1893).

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 липня 2006 р. N 1023

ПОРЯДОК
проведення державної реєстрацiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок

     1. Цей Порядок визначає процедуру державної реєстрацiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок (далi - спецiальнi харчовi продукти). З цiєю метою МОЗ формує Державний реєстр харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок (далi - Реєстр).

     2. До Реєстру вносяться спецiальнi харчовi продукти, на якi виданий позитивний висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи (далi - висновок) з вiдповiдним записом.

     3. До Реєстру вносяться, зокрема, такi вiдомостi:

     1) порядковий номер;

     2) найменування спецiального харчового продукту та його категорiя - харчовий продукт для спецiального дiєтичного споживання, функцiональний харчовий продукт, дiєтична добавка;

     3) найменування виробника (постачальника або посередника);

     4) номер i дата видачi висновку, найменування установи, що провела державну санiтарно-епiдемiологiчну експертизу;

     5) форма випуску, упаковки;

     6) рекомендацiї щодо застосування.

     4. Iнформацiя, що мiститься в Реєстрi, перiодично оприлюднюється в засобах масової iнформацiї та на офiцiйному веб-сайтi МОЗ.

     5. Iнформацiя, що подається для оприлюднення, повинна мiстити:

     найменування спецiального харчового продукту та зазначення його категорiї;

     найменування виробника (постачальника або посередника);

     номер i дату видачi висновку;

     номер i дату державної реєстрацiї.

     6. Строк внесення спецiального харчового продукту до Реєстру не повинен перевищувати трьох робочих днiв пiсля затвердження висновку головним державним санiтарним лiкарем України (його заступником).

     7. Реєстр ведеться на паперовому та електронному носiях.

     8. До Реєстру може вноситися як один спецiальний харчовий продукт, так i група продуктiв iз спiльним найменуванням.

     У разi внесення до Реєстру групи харчових продуктiв, асортимент яких наводиться в додатку до висновку, поряд з реєстрацiйним номером зазначається порядковий номер продукту.

     9. Iнформацiя, що мiститься в Реєстрi, надається на запит фiзичних i юридичних осiб безоплатно.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.