ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.12.2006р. N 11/2-18/14105-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
(крiм Енергетичної регiональної митницi)
Начальникам митниць


Щодо порядку введення в обiг харчових продуктiв спецiального дiєтичного використання, функцiональних продуктiв та дiєтичних добавок

     Згiдно зi статтею 28 Закону України вiд 23.12.97 N 771/97-ВР "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв", зокрема:

     - забороняється введення в обiг харчових продуктiв спецiального дiєтичного використання, функцiональних продуктiв та дiєтичних добавок, якi не пройшли державну санiтарно-епiдемiологiчну експертизу та державну реєстрацiю;

     - Кабiнет Мiнiстрiв України встановлює:

     1) порядок вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок;

     2) процедуру державної реєстрацiї харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     Вiдповiдно до Закону України вiд 23.12.97 N 771/97-ВР "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" обiг, це - перемiщення (транспортування) або зберiгання та будь-якi дiї, пов'язанi з переходом права власностi чи володiння, включаючи продаж, обмiн або дарування.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.07.2006 N 1023 "Про реалiзацiю статтi 28 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв" затверджено Порядок вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок i Порядок проведення державної реєстрацiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     Згiдно з Порядком вiднесення харчових продуктiв до категорiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок вiднесення харчових продуктiв до категорiї спецiальних здiйснюється МОЗ шляхом проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, за результатами якої складається висновок, що затверджується головним державним санiтарним лiкарем України (його заступником).

     Позитивний висновок є пiдставою для державної реєстрацiї спецiального харчового продукту.

     Пiсля затвердження висновку йому присвоюється вiдповiдний номер i спецiальний харчовий продукт вноситься до Державного реєстру харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     Вiдповiдно до Порядку проведення державної реєстрацiї харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок МОЗ формує Державний реєстр харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     Iнформацiя, що мiститься в Державному реєстрi харчових продуктiв спецiального дiєтичного використання, функцiональних продуктiв та дiєтичних добавок, перiодично оприлюднюється в засобах масової iнформацiї та на офiцiйному веб-сайтi Мiнiстерства охорони здоров'я України (у мережi Iнтернет за адресою: www.moz.gov.ua).

     Зазначеними Порядками не передбачено видачу свiдоцтв про державну реєстрацiю харчових продуктiв для спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок.

     Враховуючи викладене, введення в обiг харчових продуктiв спецiального дiєтичного використання, функцiональних продуктiв та дiєтичних добавок можливий за умови:

     - наявностi позитивного висновку державної санiтарно - епiдемiологiчної експертизи;

     - наявностi зазначених товарiв у Державному реєстрi харчових продуктiв дiєтичного споживання, функцiональних продуктiв та дiєтичних добавок.

     Додатково iнформуємо, що вiдповiдно до пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.07.2006 N 1023 свiдоцтва про державну реєстрацiю та висновки державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи харчових продуктiв спецiального дiєтичного споживання, функцiональних харчових продуктiв та дiєтичних добавок, що були виданi до 01.09.2006р., чиннi до зазначеного в них строку.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
ПОГОДЖЕНО:
Головний державний санiтарний лiкар України С.П.Бережнов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.