МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

23.05.05 N 37-15-7/7349

 

Державна митна служба України


Про здiйснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску через державний кордон України

     З метою практичної реалiзацiї пункту 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.2005 N 269 "Про здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України", а також пунктiв 3 та 4 "Порядку здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України", затвердженого цiєю постановою Кабiнету Мiнiстрiв України, надсилаємо вiдповiднi матерiали про розподiл повноважень мiж нашими вiдомствами щодо здiйснення ветеринарного контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України та рекомендацiї щодо особливостей здiйснення документального контролю.

     Необхiднiсть у розподiлi таких повноважень обґрунтована наступним. Базовий перелiк товарiв, що пiдлягають ветеринарному контролю, визначено у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 N 1569.

     Поряд з цим вiдповiдно до мiжнародних норм необхiдно видiлити перелiк вантажiв, якi можуть становити загрозу занесення на територiю України збудникiв особливо небезпечних хвороб тварин (Список А Мiжнародного ветеринарного кодексу - список заразних хвороб тварин, що швидко поширюються та можуть призвести до важких соцiально-економiчних наслiдкiв або становить загрозу для здоров'я i негативно впливати на нацiональну безпеку та мiжнародну торгiвлю. Прийняти рiшення щодо можливостi ввезення на територiю України цих вантажiв може лише фахiвець служби державної ветеринарної медицини, якiй має спецiальну освiту та досвiд роботи. На сьогоднiшнiй день Україна пiдтримує торгiвельнi зв'язки з 45 країнами свiту, з яких iмпортуються вантажi, пiдконтрольнi службi державної ветеринарної медицину. Зазнаненi вантажi супроводжуються ветеринарними документами, якi рiзняться мiж собою за формою, тому державнi iнспектори ветеринарної медицини звiряють змiст ветеринарного сертифiкату на вiдповiднiсть його ветеринарним вимогам щодо iмпорту в Україну об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду.

     В ветеринарному сертифiкатi зазначаються критерiї якостi та безпеки продуктiв та сировини тваринного походження та результати проведення дiагностичних та лабораторних дослiджень живих тварин.

     При ввезеннi на митну територiю України решти товарiв, визначених у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, пропонуємо здiйснювати документальний контроль митних органiв при наявностi оригiналу ветеринарного сертифiкату країни походження вантажу, з обов'язковим зазначенням: "Здiйснення ветеринарного контролю в митницi призначення".

     З огляду на вищезазначене, надаємо для керiвництва в роботi Перелiк товарiв, що пiдлягають обов'язковому ветеринарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разi їх ввезення на митну територiю України.

     Додатки:
     Перелiк товарiв, що пiдлягають ветеринарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разi їх ввезення на митну територiю України - арк. 10.

Заступник Мiнiстра В.О. Пабат
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.