ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.03.2007р. N 11/7-15/2209-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У Державну митну службу надходять запити вiд митних органiв щодо нарахування митного збору за митне оформлення товарiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, у зв'язку з перенесенням робочих днiв.

     На пiдставi пункту 8.1 Порядку справляння митних зборiв, якi нараховуються за вантажною митною декларацiєю, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 23.06.98 N 363, роз'яснюємо наступне.

     Вiдповiдно до статтi 45 Конституцiї України максимальна тривалiсть робочого часу, мiнiмальна тривалiсть вiдпочинку та оплачуваної щорiчної вiдпустки, вихiднi та святковi днi, а також iншi умови здiйснення цього права визначаються законом.

     Норми тривалостi робочого часу для працiвникiв, а також час вiдпочинку, в тому числi вихiднi днi, регламентуються Кодексом законiв про працю вiд 10.12.71.

     Згiдно зi статтею 52 зазначеного Кодексу для працiвникiв установлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихiдними днями. При п'ятиденному робочому тижнi тривалiсть щоденної роботи (змiни) визначається правилами внутрiшнього трудового розпорядку або графiками змiнностi, якi затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї (профспiлковим представником) пiдприємства, установи, органiзацiї з додержанням установленої тривалостi робочого тижня.

     Крiм того, статтею 73 Кодексу встановлено святковi i неробочi днi:

     1 сiчня - Новий рiк

     7 сiчня - Рiздво Христове

     8 березня - Мiжнародний жiночий день

     1 i 2 травня - День мiжнародної солiдарностi трудящих

     9 травня - День Перемоги

     28 червня - День Конституцiї України

     24 серпня - День незалежностi України.

     Робота також не провадиться в днi релiгiйних свят:

     7 сiчня - Рiздво Христове

     один день (недiля) - Пасха (Великдень)

     один день (недiля) - Трiйця.

     Враховуючи вищезазначене, ставки митного збору встановленi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв" за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у поза робочий час, встановлений для митницi, вихiднi та святковi днi застосовуються лише у випадку виконання службових обов'язкiв у поза робочий час, визначений правилами внутрiшнього трудового розпорядку (графiком змiнностi) та днi визначенi статтею 73 Кодексу законiв про працю, незалежно вiд наявностi рекомендацiй органiв виконавчої влади, в тому числi Кабiнету Мiнiстрiв України, щодо перенесення робочого часу.

Заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.