ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ

НАКАЗ

01.12.2005 N 342


Про затвердження Тимчасового порядку декларування вiдповiдностi продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 грудня 2005 р. за N 1549/11829


     На виконання пункту 7 доручення Прем'єр-мiнiстра України вiд 20.07.2005 N 36390/1/1-05 до Указу Президента України вiд 13 липня 2005 року N 1105 "Про заходи щодо вдосконалення дiяльностi у сферi технiчного регулювання та споживчої полiтики" вiдповiдно до Закону України "Про пiдтвердження вiдповiдностi" та Положення про Державний комiтет України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики, затвердженого Указом Президента України вiд 18 березня 2003 року N 225, наказую:

     1. Затвердити Тимчасовий порядок декларування вiдповiдностi продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв, що додається.

     2. Департаменту технiчного регулювання (Баб'як О.М.) у п'ятиденний термiн забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Державному пiдприємству "Український науково-дослiдний i навчальний центр проблем стандартизацiї, сертифiкацiї та якостi" (Фiлiпчук Г.Г.) пiсля державної реєстрацiї цього наказу в Мiнiстерствi юстицiї України забезпечити його публiкацiю.

     4. Цей наказ набирає чинностi через десять днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держспоживстандарту України Вiвчарика В.П.

Голова М.Негрич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держспоживстандарту України
01.12.2005 N 342
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 грудня 2005 р. за N 1549/11829

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
декларування вiдповiдностi продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв

1. Загальнi положення

     1.1. Тимчасовий порядок декларування вiдповiдностi продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв (далi - Порядок) установлює вимоги щодо процедури пiдтвердження вiдповiдностi шляхом оформлення декларацiї про вiдповiднiсть для продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв (далi - Продукцiя).

     До продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживача вiдносяться вироби та обладнання, користування або управлiння якими за призначенням здiйснює спецiально пiдготовлений персонал та для введення в експлуатацiю якого необхiдний спецiальний дозвiл, а також iнша продукцiя, яка не мiстить джерел електричної, механiчної, енергетичної, електромагнiтної небезпеки для споживача.

     1.2. Порядок застосовується для Продукцiї, що виготовлена в Українi або вводиться в обiг на її територiї та наведена в перелiку продукцiї, вiдповiднiсть якої може бути пiдтверджена декларацiєю про вiдповiднiсть (далi - Перелiк).

     Порядок не застосовується до Продукцiї, що була в користуваннi.

     Перелiк формується за пропозицiями органiв виконавчої влади, на якi покладенi функцiї технiчного регулювання у вiдповiдних сферах дiяльностi з окремих видiв продукцiї, яка включена до перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi або пiдпадає пiд дiю технiчних регламентiв з пiдтвердження вiдповiдностi.

     1.3. Порядок не застосовується до харчової продукцiї, декларування якої здiйснюється згiдно iз Законом України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".

     1.4. Декларацiя про вiдповiднiсть видається згiдно з Порядком на включену до Перелiку продукцiю, який є дiйсним до введення в дiю вiдповiдних технiчних регламентiв з пiдтвердження вiдповiдностi.

2. Декларування вiдповiдностi

     2.1. Декларацiя про вiдповiднiсть (далi - Декларацiя) видається постачальником, яким може бути виробник або вповноважена ним особа, що є резидентом України (далi - Постачальник).

     2.2. Вiдповiдальнiсть Постачальника за показники продукцiї, визначенi технiчною документацiєю та нормативними документами, на якi є посилання в Декларацiї, встановлена чинним законодавством.

     2.3. Декларацiя видається Постачальником на пiдставi технiчної документацiї, що пiдтверджує вiдповiднiсть конкретної продукцiї вимогам нормативних документiв на неї та наведених в Декларацiї.

     2.4. Склад технiчної документацiї, яка є пiдставою для оцiнювання Постачальником вiдповiдностi продукцiї вимогам нормативних документiв, на якi є посилання в Декларацiї, установлено пунктом 22 Технiчного регламенту модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах з пiдтвердження вiдповiдностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.10.2003 N 1585.

     Виробник повинен уживати заходiв для того, щоб виробничий процес забезпечував вiдповiднiсть виготовленої продукцiї технiчнiй документацiї та нормативним документам, на якi є посилання в Декларацiї.

     2.5. До документiв, що пiдтверджують вiдповiднiсть продукцiї встановленим законодавством вимогам та надаються органу з сертифiкацiї, належать:

     - загальний опис виробу;

     - нормативнi документи, у яких установленi вимоги до продукцiї;

     - протоколи випробувань продукцiї, що були проведенi в акредитованих випробувальних лабораторiях, з дотриманням перiодичностi випробувань, установлених нормативними документами;

     - сертифiкати вiдповiдностi та протоколи випробувань сировини, матерiалiв, комплектувальних виробiв (за наявностi).

     2.6. Декларацiя може видаватися стосовно конкретної продукцiї або групи однорiдної продукцiї, до якої встановленi єдинi вимоги.

     2.7. Декларацiя видається на термiн до трьох рокiв, який встановлюється Постачальником.

     2.8. Декларацiя заповнюється за формою, що наведена в додатку.

     2.9. Декларацiя пiдлягає реєстрацiї в органах з сертифiкацiї за даним видом продукцiї на пiдставi заяви Постачальника про її реєстрацiю та копiї документiв, наведених у пунктi 2.5.

     Кожний примiрник Декларацiї, якою супроводжується продукцiя, пiдписується Постачальником або особою, яка має право дiяти вiд iменi Постачальника, та завiряється його печаткою.

     2.10. Декларацiя подається на реєстрацiю лише в один з органiв з сертифiкацiї за вибором Постачальника.

     2.11. Орган з сертифiкацiї протягом 5 робочих днiв пiсля одержання заяви з пiдтвердними документами зобов'язаний перевiрити:

     - наявнiсть визначеного виду продукцiї в Перелiку;

     - документи, якi пiдтверджують правомочнiсть Постачальника видавати Декларацiю;

     - повноту та правильнiсть визначення нормативних документiв, передбачених для оцiнки вiдповiдностi конкретної продукцiї;

     - повноту та правильнiсть пiдтвердних документiв вiдносно умов виробництва продукцiї;

     - правильнiсть заповнення Декларацiї i безкоштовно зареєструвати Декларацiю або вiдмовити у реєстрацiї та письмово iнформувати Постачальника про виявленi невiдповiдностi встановленим вимогам.

     2.12. У разi незгоди Постачальника з рiшенням органу з сертифiкацiї про вiдмову в реєстрацiї Декларацiї вiн може подати апеляцiю до центрального органу виконавчої влади з питань технiчного регулювання або оскаржити його в судовому порядку.

     2.13. Реєстрацiя здiйснюється шляхом присвоєння Декларацiї реєстрацiйного номера, який мiстить iдентифiкацiйне позначення органу з сертифiкацiї та порядковий номер Декларацiї за реєстром, що веде орган з сертифiкацiї. Вiдомостi про реєстрацiю зазначаються в Декларацiї.

     2.14. До реєстру вносяться найменування i юридична адреса постачальника, його код за ЄДРПОУ, реєстрацiйний номер Декларацiї та термiн її дiї, найменування та вид продукцiї, яка включена до Декларацiї.

     2.15. Зареєстрована Декларацiя та документи, на пiдставi яких вона була видана, повиннi зберiгатися Постачальником не менше трьох рокiв пiсля закiнчення термiну її дiї. Протягом цього самого термiну в органi з сертифiкацiї мають зберiгатися копiї зареєстрованої Декларацiї разом iз супровiдними документами.

     2.16. Декларацiя, зареєстрована згiдно з цим Порядком, дiйсна на всiй територiї України i є документом, що пiдтверджує вiдповiднiсть продукцiї встановленим законодавством вимогам.

     2.17. При змiнi вимог нормативних документiв, наведених у Декларацiї, а також змiнi (реорганiзацiї) Постачальника необхiдно скласти нову Декларацiю i подати її для реєстрацiї до органу з сертифiкацiї.

     Виданi ранiше Декларацiї дiйснi протягом указаного в них термiну дiї.

     2.18. У разi виявлення органами державного нагляду та контролю продукцiї, що не вiдповiдає вказаним в Декларацiї вимогам, вони у триденний термiн письмово з вiдповiдним обґрунтуванням iнформують про це Постачальника та орган з сертифiкацiї, що зареєстрував Декларацiю.

     Постачальник протягом шести робочих днiв з дня отримання такої iнформацiї повинен ужити заходiв щодо приведення продукцiї у вiдповiднiсть та повiдомити про це орган з сертифiкацiї. У разi ненадання органу з сертифiкацiї протягом шести робочих днiв iнформацiї про вжитi Постачальником заходи орган з сертифiкацiї вносить у реєстр запис про скасування реєстрацiї Декларацiї та письмово iнформує про це територiальнi органи державного нагляду та контролю та Постачальника.

     2.19. У разi незгоди Постачальника з рiшенням органу з сертифiкацiї про скасування реєстрацiї Декларацiї вiн може подати апеляцiю до центрального органу виконавчої влади з питань технiчного регулювання або оскаржити його в судовому порядку.

3. Правила заповнення декларацiї про вiдповiднiсть

     3.1. Декларацiї про вiдповiднiсть повиннi оформлятись на аркушах формату А4.

     3.2. Декларацiя заповнюється українською мовою.

     3.3. Не дозволяються у Декларацiї скорочення слiв, за винятком загальноприйнятих, а також будь-якi виправлення тексту.

     3.4. Номером Декларацiї є номер її реєстрацiї в органi з сертифiкацiї.

     3.5. Термiн дiї Декларацiї позначається таким чином: число - двома арабськими цифрами, мiсяць - лiтерами, рiк - чотирма арабськими цифрами.

     3.6. У позицiї "ВИДАНА" наводяться:

     - повна та скорочена назва постачальника або прiзвище, iм'я та по батьковi громадянина - суб'єкта господарювання, який видав Декларацiю, та код ЄДРПОУ;

     - повна адреса та телефони Постачальника.

     3.7. У позицiї "ПРОДУКЦIЯ" наводяться:

     - повна назва конкретної продукцiї та її виробника;

     - позначення типу, моделi, торгової марки, серiї продукцiї тощо, на яку поширюється Декларацiя.

     3.8. У позицiї "вiдповiдає вимогам ..." наводяться позначення нормативних документiв, вiдповiднiсть яким пiдтверджується Декларацiєю.

     3.9. У позицiї "Додатковi вiдомостi" наводяться iнформацiя щодо її розповсюдження (на одиничний вирiб, партiю продукцiї, серiйне виробництво) та, за необхiдностi, iнша iнформацiя.

     Якщо декларацiя вiдповiдностi видана на партiю або одиничний вирiб, зазначаються розмiр партiї, заводськi номери, дата виготовлення тощо.

     3.10. У позицiї "Декларацiя про вiдповiднiсть зареєстрована" зазначаються назва органу з сертифiкацiї, що зареєстрував Декларацiю, його реєстрацiйний номер, мiсцезнаходження та дата реєстрацiї Декларацiї.

     3.11. У позицiї "Дiйснiсть декларацiї про вiдповiднiсть можна перевiрити за тел. _____" наводиться номер телефону органу з сертифiкацiї, який здiйснив її реєстрацiю.

Директор Департаменту технiчного регулювання О.Баб'як

 

Додаток
до Тимчасового порядку декларування вiдповiдностi продукцiї з низьким ступенем ризику для життя i здоров'я споживачiв
Зразок

ДЕКЛАРАЦIЯ ПРО ВIДПОВIДНIСТЬ

Реєстрацiйний N __________________

Термiн дiї з _____________ до _________

ВИДАНА  
(назва постачальника, код за ЄДРПОУ, адреса, контактний телефон)
 
який заявляє пiд свою вiдповiдальнiсть, що
ПРОДУКЦIЯ  
 
 
вiдповiдає вимогам нормативних документiв  
 
 
Додатковi вiдомостi
     
(посада) (пiдпис) (ПIБ уповноваженої особи постачальника)

МП

Декларацiя про вiдповiднiсть
зареєстрована  
(найменування органу з сертифiкацiї,
 
що зареєстрував декларацiю про вiдповiднiсть),
"_______" _______________
дата реєстрацiї
     
(посада) (пiдпис) (ПIБ керiвника органу з сертифiкацiї)

МП

Дiйснiсть декларацiї про вiдповiднiсть можна перевiрити за тел. _________
 
Директор Департаменту технiчного регулювання
О.Баб'як
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.