ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.06.07 N 29/1-11/3712-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, начальникам митниць
Начальникам регiональних служб з експертного забезпечення


Про класифiкацiю риби та ракоподiбних сушеної, соленої або приготовану iншим способом

     З метою однозначної класифiкацiї товарiв згiдно з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України, який затверджено Законом України вiд 05.04.01 N 2371-III "Про Митний тариф України", а також для запобiгання випадкам сплати митних платежiв не в повному обсязi через неправильну класифiкацiю iмпортних товарiв при митному оформленнi повiдомляємо.

     У вiдповiдностi з Загальними положеннями до групи 03 в цiй товарнiй групi класифiкується риба, ракоподiбнi, молюски та iншi водянi безхребетнi, якi знаходяться лише в тих станах, що описанi в товарних позицiях цiєї групи.

     Риба, ракоподiбнi, молюски та iншi водянi безхребетнi, якi входять до групи 03 залишаються в нiй, навiть якщо вони упакованi в будь-якi герметичнi мiсткостi (наприклад копчений лосось у банках, тiльки сушена, солена риба у пластикових пакетах).

     Проте, продукти приготовленi i консервованi iнакше, нiж передбачено товарними позицiями цiєї групи повиннi класифiкуватись у групi 16.

     На даний час в Україну надходить велика кiлькiсть риби, ракоподiбних, молюскiв та iнших водяних безхребетних в пластикових вакуумних упаковках вагою вiд 10 грам до 1 кiлограма i бiльше. Така продукцiя є готовою до вживання без подальшої обробки i призначена для роздрiбної торгiвлi.

     На упаковцi в графi "iнформацiя про склад продукту", в бiльшостi випадкiв, вказано про наявнiсть тiльки самого продукту та солi.

     Технологiя вироблення такої продукцiї (iнформацiя про технологiю виробництва наявна в Управлiннi) для покращення споживчих властивостей та збiльшення термiну зберiгання в процесi виробництва в бiльшостi випадкiв передбачає додання до продукцiї консервантiв, ароматизаторiв, приправ, смакових добавок тощо.

     Так, наприклад, у разi коли до складу продукту входить риба, кальмари, палички кальмарiв, iншi морепродукти та сiль i глутамiнат натрiю (харчова добавка Е621 - виконує функцiю пiдсилювача смаку та аромату) продукт класифiкується у групi 16 згiдно з УКТЗЕД.

     Враховуючи викладене, для однозначної класифiкацiї товару необхiдно мати повну iнформацiю про склад товару та спосiб приготування. Така iнформацiя може бути наявна в даних про технологiю виготовлення, в сертифiкатах якостi, iнших офiцiйних документах про склад продукцiї та перевiрена при проведеннi лабораторних дослiджень пiдроздiлами ЦМУЛДЕР.

     Також слiд звертати увагу на можливу невiдповiднiсть iнформацiї наведеної на упаковцi продукцiї фактичному складу продукцiї у вiдповiдностi до технологiї вироблення.

     Приклади надання iнформацiї про склад продукцiї наведенi на малюнках 1 та 2.

     Просимо врахувати наведену iнформацiю при класифiкацiї товару.

Начальник Управлiння I.П.Рамусь

 

Мал. 1

Мал. 2

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.