ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

23.04.08 N 11/2-16/4661-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Стосовно наказу Держмитслужби вiд 17.03.2008 N 230

     В доповнення до листа Держмитслужби вiд 11.04.2008 N 11/2-16/4155-ЕП нагадуємо, що починаючи з 27 квiтня 2008 року набирає чинностi наказ Держмитслужби вiд 17.03.2008 N 230 "Про затвердження Порядку випуску товарiв у вiльний обiг пiд гарантiйнi зобов'язання при ввезеннi їх на митну територiю України", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 27.03.2008 за N 259/14950 (далi - наказ).

     Додатково наголошуємо, що вiдповiдно до положень наказу, починаючи з 27 травня 2008 року припиняється декларування товарiв iз застосуванням тимчасової декларацiї в разi виникнення спiрних питань при визначеннi митної вартостi. Митне оформлення товарiв, на пiдставi тимчасових декларацiй, оформлених до набрання чинностi наказом, здiйснюється в порядку та строки, передбаченi статтею 82 Митного кодексу України.

     Таким чином, з метою забезпечення прав декларанта визначених статтею 264 Митного кодексу України, щодо випуску товарiв у вiльний обiг у разi його незгоди з митною вартiстю, визначеною митним органом i необхiдностi в уточненнi заявленої ним митної вартостi таких товарiв, митне оформлення здiйснюється виключно на пiдставi вантажної митної декларацiї (далi ВМД), заповненої в звичайному порядку. До неї подаються iншi документи, передбаченi законодавством.

     В графi 45 ВМД зазначається митна вартiсть визначена митним органом.

     До моменту завершення розробки та прийняття нормативно - правових актiв, передбачених пунктом 4.2. наказу, гарантiйнi зобов'язання, надаються декларантом шляхом сплати до державного бюджету обов'язкових платежiв згiдно з митної вартiстю товарiв, визначеною митним органом i зазначенiй в графi 45 ВМД.

     При цьому в графi 47 ВМД вказується вiдповiдний код способу розрахунку.

     Декларант обов'язково подає декларацiю митної вартостi форми ДМВ-2.

     Посадовою особою митного органу, що здiйснює митне оформлення, обов'язково вносяться записи: "контроль митної вартостi пiсля пропуску", а також "сплачено до бюджету". Записи завiряються особистим пiдписом цiєї посадової особи.

     Пiсля закiнчення операцiй митного контролю та оформлення декларант повинен надати митному органу необхiднi документи й вiдомостi для пiдтвердження заявленої ним митної вартостi та можливiсть їх перевiрки.

     В разi необхiдностi митний орган письмово повiдомляє декларанта про термiни здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi пiсля пропуску товарiв.

     Перевiрка наданих декларантом вiдомостей та додатковi заходи контролю, якщо в разi необхiдностi вони вживалися митним органом, повиннi бути завершенi не пiзнiше 10 днiв до закiнчення строку дiї гарантiйних зобов'язань декларанта.

     Не пiзнiше цього ж строку митним органом має бути прийнято рiшення про можливiсть або неможливiсть застосування митної вартостi, заявленої декларантом.

     Рiшення митного органу щодо визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв може бути оскаржено декларантом до митного органу вищого рiвня та/ або суду.

Перший заступник Голови Служби А.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.