ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.06.08 N 29/6-11.1/4465-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     З метою уникнення розбiжностей при класифiкацiї товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД та для використання в роботi надаємо методичнi рекомендацiї щодо iдентифiкацiї взуття та класифiкацiї згiдно вимог УКТЗЕД (додається).

     Додаток: 10 арк.

Т.в.о. начальника Управлiння В.В.Логвин

 

Додаток

Методичнi рекомендацiї щодо iдентифiкацiї взуття та класифiкацiї згiдно вимог УКТЗЕД

     Згiдно з даними, отриманими в результатi аналiзу митного оформлення взуття, що класифiкується у товарних позицiях 6402 - 6405, iснує можливiсть декларування не за своїм найменуванням. Також мають мiсце випадки неповного та неточного опису товару або зазначення додаткової iнформацiї, що вноситься до графи 31 ВМД для iдентифiкацiї товарiв при їх класифiкацiї. Це суперечить вимогам Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 (зi змiнами та доповненнями).

     У зв'язку з вищевикладеним та з метою пiдвищення ефективностi контролю за класифiкацiєю товарiв, для недопущення випадкiв ухилення вiд сплати митних платежiв у повному обсязi та для використання в роботi в якостi додаткової iнформацiї надаємо роз'яснення щодо класифiкацiї взуття згiдно з вимогами УКТЗЕД.

     В товарних позицiях 6401 - 6405 класифiкується тiльки взуття на пiдошвi. Одноразове взуття або взуття, покрите недовговiчним матерiалом (наприклад, папером, листовим полiмерним матерiалом i т.д.) без пiдошви, що прикрiплюється, класифiкується вiдповiдно до матерiалу, з якого воно виготовлене. Наприклад, одноразове взуття з паперу класифiкується в товарнiй позицiї 4818. Взуття, що використовувалося, з будь-якого матерiалу, крiм азбесту, класифiкується в товарнiй позицiї 6309.

     Перший етап класифiкацiї взуття на пiдошвi передбачає визначення матерiалу, з якого виготовляється пiдошва та верх взуття (тобто верхня частина взуття). Наприклад, в товарнiй позицiї 6403 класифiкується взуття з верхом з натуральної шкiри та на пiдошвi тiльки з гуми, пластмаси, натуральної чи композицiйної шкiри. Проте, взуття з верхом з натуральної шкiри та на пiдошвi з iнших матерiалiв, крiм зазначених вище, класифiкується в товарнiй позицiї 6405.

     Наступним етапом є визначення конкретного призначення взуття, а саме: водонепроникне взуття; взуття спортивне; взуття що закриває кiсточку; взуття, союзка якого складається з ремiнцiв або має одну чи декiлька перфорованих вставок; тапочки (кiмнатнi туфлi) та iнше домашнє взуття; iнше взуття, не визначене вище. Класифiкацiя взуття проводиться в залежностi вiд довжини устiлки (менш як 24 см, 24 см або бiльше), висоти каблука разом з пiдошвою, а також в залежностi вiд призначення за статтю та вiком (чоловiче, жiноче чи взуття яке не можливо визначити як чоловiче або жiноче).

     Взуття на пiдошвi може бути виготовлено з будь-якого матерiалу (гуми, шкiри, пластмаси, дерева, пробки, текстильних матерiалiв, включаючи повсть (чи фетр) та нетканi матерiали, з хутра, плетених матерiалiв i т.д.) крiм азбесту (взуття з азбесту класифiкується в товарнiй позицiї 6812). Таке взуття може мiстити в будь-яких пропорцiях матерiали, зазначенi в групi 71 (перли натуральнi або культивованi, дорогоцiнне або напiвдорогоцiнне камiння, дорогоцiннi метали, метали плакованi чи дубльованi дорогоцiнними металами). Якщо верх складається з двох чи бiльше матерiалiв, класифiкацiя проводиться за складовим матерiалом, який має найбiльшу площу зовнiшньої поверхнi. При цьому до уваги не беруться аксесуари, змiцнювальнi деталi чи декоративнi елементи. Матерiал, з якого виготовляється пiдкладка, у всiх випадках не впливає на класифiкацiю. Основним матерiалом, з якого виготовлено пiдошву взуття, вважається матерiал, що має найбiльшу площу дотику поверхнi з ґрунтом, при цьому до уваги не беруться шипи, ремiнцi, гвiздки або подiбнi деталi.

     Слiд зазначити, що термiни "гума" i "пластмаса" для цiлей УКТЗЕД означають також тканини або iншi текстильнi матерiали, покритi гумою чи пластмасою, якi видно неозброєним оком; при цьому не береться до уваги змiна кольору внаслiдок нанесення такого покриття.

     Термiн "шкiра" стосується виробiв товарних позицiй 4107, 4112 - 4114 (шкiра iз шкур великої рогатої худоби, шкiра iз шкур овець, шкiра iз шкур кiз чи шкурок козенят, шкiра iз шкур iнших тварин без волосяного покрову).

     Термiн "текстильнi матерiали" поширюється на волокна, пряжу, тканини, повсть чи фетр, нетканi матерiали, шпагат, мотузки, канати, шнури i т.д. груп 50 - 60.

     Термiн "композицiйна шкiра" стосується матерiалiв на основi натуральної шкiри або шкiряних волокон. При цьому композицiйна шкiра може бути одержана рiзними способами, наприклад, агломерацiєю обрiзкiв i дрiбних обрiзкiв шкiри з доданням клею чи iншої зв'язувальної речовини чи агломерацiєю обрiзкiв i дрiбних обрiзкiв шкiри без додання зв'язувальної речовини пiд час сильного пресування чи розщепленням обрiзкiв i вiдходiв на тонкi волокна шляхом нагрiвання в гарячiй водi. Слiд зазначити, що до неї не включаються iмiтацiї шкiри (так званий "шкiрозамiнювач"), в основi яких нема натуральної шкiри, такi як пластмаси, гума, папiр i картон чи текстильнi матерiали з покриттям.

     Термiн "спортивне взуття" означає лише взуття, призначене для занять спортом та оснащене шипами, штифтами, стопорами, затискачами, планками або подiбними деталями чи пристосуваннями для крiплення шипiв, штифтiв, стопорiв, затискачiв, планок або подiбних деталей та взуття для ковзанярського, лижного, гiрськолижного спорту, для спортивної боротьби, боксу i велоспорту.

     Вiдповiдно до Державного стандарту України ДСТУ 2157-93 "Взуття. Термiни та визначення" взуття розподiляється наступним чином:

     За призначенням:

     1. Повсякденне взуття;

     2. Модельне взуття - взуття для короткочасного носiння в рiзних урочистих випадках, яке вiдповiдає вимогам моди;

     3. Домашнє взуття - взуття для носiння вдома;

     4. Пляжне взуття;

     5. Взуття для активного вiдпочинку - взуття для прогулянки, вiдпочинку, занять фiзкультурою;

     6. Нацiональне взуття - взуття, яке має нацiональнi традицiйнi елементи конструкцiї обробки та оздоблення;

     7. Цiлосезонне взуття - взуття для систематичного тривалого носiння впродовж року;

     8. Лiтнє взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованим матерiалом призначене для носiння в лiтнiй перiод;

     9. Зимове взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованими матерiалами призначене для носiння взимку;

     10. Весняно-осiннє взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованим матерiалом призначене для носiння в весняно-осiннiй перiод;

     11. Спортивне взуття - взуття для занять рiзними видами спорту;

     12. Спецiальне взуття - взуття для захисту нiг вiд певних видiв небезпечних впливiв, у якому при виготовленнi застосовуються захиснi матерiали i деталi;

     13. Дитяче взуття - взуття для дiтей ясельного вiку, мало дитяче, дошкiльне, для школярок, школярiв та хлопчаче, дiвоче;

     За видами:

     1. Напiвчеревики - взуття, халявки якого нижче щиколотки, при цьому заготiвка верху закриває всю тильну поверхню стопи;

     2. Туфлi - взуття, халявка якого нижче щиколотки, при цьому заготiвка верху не повнiстю закриває тильну поверхню стопи;

     3. Черевики - взуття з халявками, якi закривають щиколотку чи доходять до початку литки;

     4. Напiвчоботи - взуття з халявками, якi доходять до половини литки;

     5. Чоботи - взуття, халявка якого закриває литку;

     6. Мокасини - взуття, заготiвка верху якого конструктивно єдина iз устiлкою або її носково-пучковою частиною i має овальну вставку;

     7. Сандалi - взуття, виготовлене без пiдкладки i основної устiлки сандальним методом крiплення.

     З метою полегшення iдентифiкацiї частин взуття, визначальних для його класифiкацiї, наводимо схему розташування частин взуття:

     Деталi черевика:

     а) зовнiшнi: 1-носок, 2-союзка, 3-закрiпка, 4-язичок, 5-заднiй зовнiшнiй ремiнь, 6-халявка (берцi), 7-задинка, 8-набiйка, 9-каблук, 10-пiдошва;

     б) внутрiшнi та промiжнi: 11-пiдносок, 12-боковинка, 13-мiжпiдблочник, 14-штаферка, 15- заднiй внутрiшнiй ремiнь, 16-мiжпiдкладка, 17-задник, 18-пiдп'яток, 19-геленок, 20-устiлка, 21-простилка.

     Отже, для однозначної класифiкацiї взуття на пiдошвi, необхiдно мати наступну iнформацiю:

     1. Вид взуття (наприклад, тапочки (туфлi кiмнатнi), черевики, чоботи i т.д.);

     2. Призначення, деякi особливостi виготовлення взуття та ознаки, що дозволяють вiднести дане взуття до певної категорiї (наприклад, тапочки (туфлi кiмнатнi) без задника з верхом виготовленим з одного куска; тапочки купальнi виготовленi з одного куска; тапочки пляжнi без задника з союзкою з ремiнцiв; чоботи утепленi натуральним хутром i т.д.);

     3. Матерiал верху та пiдошви взуття (наприклад, пластмаса, натуральна шкiра i т.д.);

     4. Вiдсоткове спiввiдношення площi зовнiшньої поверхнi кожного з матерiалiв, у випадку, якщо верх чи пiдошва виготовлена з двох чи бiльше матерiалiв;

     5. Довжину устiлки;

     6. Призначення взуття за вiком i статтю (наприклад, чоловiче, жiноче, дитяче i т.д).

     З практики митного оформлення взуття (64 група за УКТЗЕД) можливо видiлити наступнi види взуття:

     1. Туфлi лiтнi жiночi типу "босонiжки":

     2. Туфлi лiтнi жiночi:

     3. Тапочки пляжнi жiночi:

     4. Тапочки пляжнi литi:

     5. Взуття типу "сабо":

     6. Туфлi чоловiчi типу "сандалi":

     7. Взуття для активного вiдпочинку типу "кросiвки":

     7. Взуття для активного вiдпочинку типу "кеди":

     Нижче наводяться приклади заповнення графи 31 ВМД у вiдповiдностi з вимогами Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї при декларуваннi взуття. Цi данi необхiднi для iдентифiкацiї та однозначної класифiкацiї взуття за задекларованим у графi 33 ВМД товарним кодом згiдно УКТЗЕД.

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 91 00 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Чоботи жiночi, утепленi штучним хутром, з верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 24 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 31 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Тапочки пляжнi, жiночi, з союзкою з ремiнцiв з пластмаси, на пiдошвi з гуми, з висотою каблука разом з пiдошвою 4 см, з довжиною устiлки 24 см";

     "Сандалi жiночi, з союзкою з ремiнцiв, з пластмаси, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 5 см, з довжиною устiлки 24 см";

     "Босонiжки, типу сабо, (без задника), верхом з одного куска з пластмаси, з перфорованими вставками, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 4 см, з довжиною устiлки 25 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 39 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Тапочки пляжнi, чоловiчi, з союзкою з ремiнцiв з пластмаси, на пiдошвi з гуми, з висотою каблука разом з пiдошвою 2 см, з довжиною устiлки 25 см";

     "Сабо жiночi (без задника), верхом з одного куска з пластмаси, з перфорованими вставками, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 2 см, з довжиною устiлки 24 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 50 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Тапочки домашнi, жiночi, без задника, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см";

     "Тапочки домашнi, дитячi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 20 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 91 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Туфлi дитячi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 20 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 96 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Туфлi чоловiчi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 26 см";

     "Тапочки пляжнi, чоловiчi, без задника, верхом з одного куска з пластмаси, на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см";

     Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 98 00 повинна зазначатися наступна iнформацiя:

     "Сабо жiночi (без задника), верхом з одного куска з пластмаси та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см";

     "Тапочки купальнi, жiночi, з одного куска з полiмерного матерiалу з довжиною устiлки 24 см".

     Аналогiчний пiдхiд до класифiкацiї взуття застосовується й при класифiкацiї товарiв в iнших товарних позицiях 64 групи УКТЗЕД.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.