ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.08.08 N 29/2-12.1/6205-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про класифiкацiю полiмерiв i спiвполiмерiв

     До вiдома та використання у роботi, для забезпечення проведення iдентифiкацiї та правильної класифiкацiї полiмерiв i спiвполiмерiв повiдомляємо наступне.

     Класифiкацiя товарiв для цiлей митного оформлення здiйснюється згiдно з вимогами УКТЗЕД, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III (iз змiнами та доповненнями) та з урахуванням Пояснень до УКТЗЕД, затверджених Наказом ДМСУ вiд 31.01.04 N 68 (iз змiнами та доповненнями)

     Законом України вiд 05.04.01 N 2371-III, а саме Примiткою 4 до групи 39 визначено термiн "спiвполiмер" (сополiмер), який означає усi полiмери, в яких частка жодної мономерної ланки не становить 95 мас.% або бiльше загального вмiсту полiмеру.

     Спiвполiмери включають продукти спiвполiконденсацiї, продукти, що утворюються приєднанням, блок-спiвполiмери i прищепленi спiвполiмери.

     Для класифiкацiї полiмерiв i спiвполiмерiв згiдно з УКТЗЕД на рiвнi товарних пiдпозицiй, категорiй i пiдкатегорiй застосовують ОПI 6 з врахуванням вимог Примiтки 1 до пiдпозицiй (до групи 39).

     1. У будь-яку товарну позицiю цiєї групи полiмери (включаючи спiвполiмери) i хiмiчно модифiкованi полiмери слiд включати вiдповiдно до таких положень:

     A) якщо iснує пiдпозицiя "iншi" на тому самому рiвнi:

     1) префiкс "полi" у назвi специфiчного полiмеру у формулюваннi пiдпозицiї (наприклад, полiетилен або полiамiд-6,6) означає, що складова мономерна ланка або складовi мономернi ланки зазначеного полiмеру, взятi разом, повиннi становити 95 мас. % або бiльше вiд загального вмiсту полiмеру;

     3) хiмiчно модифiкованi полiмери включаються до пiдпозицiї "iншi" за умови, що цi хiмiчно модифiкованi полiмери не включенi до iншої, бiльш специфiчної пiдпозицiї;

     4) полiмери, що не вiдповiдають умовам, наведеним у пунктах 1, 2 або 3, повиннi включатися до тiєї самої пiдпозицiї з числа тих, що залишилися, пiдпозицiй того самого рiвня, яка включає полiмери з мономерною ланкою, що домiнує за масою серед будь-яких iнших iндивiдуальних спiвмономерiв. З цiєю метою мономернi ланки, з яких складаються полiмери, зазначенi в однiй i тiй самiй пiдпозицiї, мають розглядатися разом. Порiвнювати необхiдно лише тi спiвполiмернi ланки, з яких складаються полiмери пiдпозицiй одного рiвня;

     2. B) у разi вiдсутностi пiдпозицiї "iншi" на тому самому рiвнi (Iз врахуванням другого абзацу роздiлу: Класифiкацiя полiмерiв (включаючi спiвполiмери) та хiмiчно модифiкованих полiмерiв, Примiтки 1 до пiдпозицiй, Пояснень до УКТЗЕТ, де зокрема зазначено: пiдпозицiя "iншi" не включає такi пiдпозицiї як "iншi полiефiри складнi" та "з iнших полiмерних матерiалiв" (тобто назва "iншi" не є тотожна товарним пiдпозицiям, що мають назву "iншi полiефiри складнi" або "з iнших полiмерних матерiалiв):

     1) полiмери слiд включати до пiдпозицiй, якi охоплюють полiмери з мономерною ланкою, що домiнує за масою серед будь-яких iнших iндивiдуальних спiвмономерiв. Iз цiєю метою мономернi ланки, з яких складаються полiмери, зазначенi в однiй i тiй самiй пiдпозицiї, повиннi розглядатися разом. Порiвнюватися повиннi тiльки спiвполiмернi ланки, з яких складаються полiмери пiдпозицiї одного рiвня;

     2) хiмiчно модифiкованi полiмери потрiбно зазначати у пiдпозицiї, яка вiдповiдає немодифiкованому полiмеру.

     Сумiшi полiмерiв потрiбно зазначати у тiй самiй пiдпозицiї, що i полiмери, отриманi з тих самих мономерних ланок у тих самих пропорцiях.

     Вiдповiдно до Галузi акредитацiї на право вимiрювань, наявної методичної та технiчної бази експертними пiдроздiлами Управлiння при проведеннi дослiджень полiмерiв та виробiв з них визначаються наступнi показники:

     -iдентифiкацiя полiмерiв;

     -визначення якiсного складу полiмерiв та спiвполiмерiв;

     -наявнiсть домiшок у складi полiмерних матерiалiв (мiнеральнi домiшки, леткi сполуки, пластифiкаторiв), тощо;

     -встановлення показникiв необхiдних для iдентифiкацiї полiвiнiлхлориду (ПВХ).

     Показники, якi не визначаються в експертних пiдроздiлах Управлiння:

     -встановлення переважного вмiсту мономерних ланок (мас. %) у складi спiвполiмерiв;

     -визначення характеристичної в'язкостi полiетилентерефталату;

     -визначення кiлькiсного вмiсту пластифiкатора.

     Для визначення показникiв, якi необхiднi для класифiкацiї товару та не визначаються експертними пiдроздiлами Управлiння, необхiдно вимагати вiд суб'єктiв ЗЕД надання достовiрної iнформацiї товаровиробника, а саме: технiчної або технологiчної документацiї iз зазначенням вiдомостей про склад, властивостi та призначення товару (технiчнi умови, технологiя виготовлення, специфiкацiї, каталоги й паспортнi данi на вироби товаровиробникiв, дозволи, маркувальнi етикетки, робочi креслення тощо).

     Також повiдомляємо, що згiдно хiмiчної номенклатури для гомополiмерiв, наприклад, полiетилену зазначається префiкс "полi" i далi наводиться назва мономеру, "етилен". В той же час для спiвполiмерiв у назвi зазначається частинка "спiв" або "со", зазвичай мiж назвами мономерiв, що утворили спiвполiмер, наприклад полi(акрилонiтрил-спiвстирол) або спiвполiмер метилакрилату з етиленом.

     Для прикладу наводимо класифiкацiю товару "полiетилен лiнiйний низької густини, гранульований" з питомою густиною 0,918г/см3 з вмiстом a-олефiнiв - 4,53%.

     Згiдно з Примiткою 4 до групи 39, з урахуванням хiмiчного складу полiетилену, де вмiст мономерних ланок перевищує 95 % (100 - 4,53 = 95,47), такий полiмер не може розглядатись як спiвполiмер i класифiкується згiдно з УКТЗЕД в товарнiй пiдкатегорiї 3901 10 10 00.

     У разi коли б вмiст мономерної ланки a-олефiнiв в спiвполiмерi етилену з a-олефiнами перевищував 5 % такий полiмер повинен розглядатись в товарнiй пiдкатегорiї 3901 90 90 90 як спiвполiмер.

Т.в.о. начальника Управлiння О.М.Литвин
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.