ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.08.08 N 29/2-11.1/6197-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про класифiкацiю згiдно з УКТЗЕД сумiшей олiй

     У зв'язку з набранням чинностi з 1 сiчня 2008 року Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Митний тариф України" вiд 31.05.2007 N 1109-V та з метою уникнення розбiжностей при класифiкацiї олiй (включаючи їх фракцiї) та сумiшей олiй та їх фракцiй згiдно з вимогами УКТЗЕД повiдомляємо про наступне.

     Згiдно з вимогами УКТЗЕД до товарних позицiй 1507-1515 включаються окремi (тобто не змiшанi з жирами або олiями, отриманими з насiння чи плодiв олiйних рослин рiзних ботанiчних видiв) олiї, зазначенi в товарних позицiях, поряд з їх фракцiями, рафiнованi чи нерафiнованi, але без змiни їхнього хiмiчного складу.

     До цих товарних позицiй включаються олiї сирi, очищенi (наприклад, освiтленi, промитi, профiльтрованi, знебарвленi, нейтралiзованi, дезодорованi) або рафiнованi та їх фракцiї. Подiл на фракцiї здiйснюється наступними методами: сухим фракцiонуванням, що включає пресування, декантацiю, виморожування та фiльтрацiю; сольвентним - подiл на фракцiї за допомогою селективних розчинникiв та фракцiонуванням за допомогою поверхнево-активних речовин. Фракцiонування не викликає нiяких змiн у хiмiчнiй структурi олiй.

     Сумiш фракцiй однiєї олiї, рафiнована чи нерафiнована, але без змiни хiмiчного складу, не розглядається як сумiш олiй (або їх фракцiй) рiзного походження. Такi сумiшi включаються до товарної позицiї, в якiй класифiкується вiдповiдна олiя та її фракцiї.

     Наприклад, рафiнована сумiш пальмової олiї, пальмового олеїну та пальмового суперолеїну класифiкується у товарнiй позицiї 1511.

     До товарних позицiй 1507-1515 не включаються придатнi чи непридатнi до споживання жири та олiї хiмiчно модифiкованi, їхнi сумiшi та готовi продукти з них.

     Такi товари включаються до товарних позицiй 1516, 1517 або 1518, якщо вони не мають властивостей продуктiв, що включаються в iншi товарнi позицiї, наприклад, у товарнi позицiї 3003, 3004, 3303-3307, 3403.

     В товарнi позицiї 1507-1515 також не включаються придатнi для вживання в їжу готовi продукти, приготовленi з окремого жиру або олiї (чи їхнiх фракцiй), якi були пiдданi емульгуванню, збиванню, текстурованню i т.д. (товарна позицiя 1517).

     Олiї та їх фракцiї, частково або повнiстю гiдрогенiзованi, iнтеретерифiкованi, реетерифiкованi або елаїдинiзованi, рафiнованi або нерафiнованi, але не пiдданi подальшiй обробцi, придатнi чи непридатнi для безпосереднього використання як продукт харчування включаються у товарну позицiю 1516.

     Але до цiєї товарної позицiї не включаються гiдрогенiзованi олiї та їхнi фракцiї, що пройшли подальше оброблення з метою перетворення в харчовий продукт, таке як текстурування (змiна текстури або кристалiчної структури) (товарна позицiя 1517). До цiєї товарної позицiї також не включаються гiдрогенiзованi, iнтеретерифiкованi або елаїдинiзованi жири, масла i олiї або їх фракцiї в тих випадках, коли у продуктi бiльше одного виду жиру, або масла, або олiї пiддавались модифiкацiї (товарна позицiя 1517 або 1518).

     У товарнiй позицiї 1517 класифiкуються сумiшi або готовi продукти з тваринних та рослинних жирiв, масел та олiй або фракцiй рiзних жирiв, масел чи олiй цiєї групи, крiм харчових жирiв, масел, олiй та їхнiх фракцiй товарної позицiї 1516. Зазвичай, це рiдкi або твердi сумiшi чи готовi продукти.

     Продукти цiєї товарної позицiї (жири, масла або олiї), якi могли бути попередньо гiдрогенiзованi, можуть бути пiдданi емульгуванню (наприклад, знежиреним молоком), збиванню, текстуруванню (змiнi текстури або кристалiчної структури) i т.п. i можуть мiстити добавки в невеликих кiлькостях лецитину, крохмалю, харчових барвникiв, смакових речовин, вiтамiнiв, вершкового масла або iнших молочних жирiв (вiдповiдно до обмежень, викладених в Примiтцi 1(с) до цiєї групи).

     Рiдкi (при t° 18-20°С) сумiшi нелетких олiй або їх фракцiй, не пiдданi збиванню, емульгуванню, текстуруванню тощо, якi не мiстять добавок, що змiнюють споживчi властивостi продукту, класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 1517 90 91 00.

     Твердi (при t° 18-20°С) сумiшi олiй або їх фракцiй, з подiбними характеристиками зазначеними вище, призначенi для виробництва харчових продуктiв, класифiкуються у товарнiй пiдкатегорiї 1517 90 99 19.

     У разi додання до сумiшей олiй, якi класифiкуються у товарних пiдкатегорiях 1517 90 91 00 та 1517 90 99 19, речовин, що змiнюють споживчi або технологiчнi властивостi (смаковi, ароматичнi, лiкувально-профiлактичнi, текстуруючi добавки тощо), вони розглядаються як приготування з новими властивостями та мають класифiкуватися у товарнiй пiдкатегорiї 1517 90 99 99.

     У зв'язку зi змiнами, якi вiдбулися в номенклатурi Митного тарифу затвердженого Законом України "Про внесення змiн до Закону України "Про Митний тариф України" вiд 31.05.2007 N 1109-V, пояснюємо, що термiн "рослиннi жири" є аналогiчним термiну "олiї".

Т.в.о. начальника Управлiння О.М.Литвин
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.