НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного регулювання

вiд 17.09.2008 р. N 13-121/4100-12591

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, банкам України, Асоцiацiї українських банкiв, Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз", АТ "Українська фiнансова група", УДППЗ "Укрпошта"


Роз'яснення щодо практичного застосування окремих вимог нормативно-правового акта Нацiонального банку України

     У зв'язку з численними запитами банкiв щодо деяких практичних аспектiв виконання вимог Iнструкцiї про перемiщення готiвки i банкiвських металiв через митний кордон України1 (далi - Iнструкцiя) Нацiональний банк України роз'яснює.

____________
     1 Затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.05.2008 N 148.

     Порядок вивезення за межi України готiвки визначено в главi 2 Iнструкцiї, вiдповiдно до якої фiзична особа, юридична особа ввозять в Україну i вивозять за межi України готiвку в сумi, що перевищує в еквiвалентi 10000 євро, за наявностi документiв, що пiдтверджують зняття готiвки з рахункiв банкiв (фiнансових установ) виключно на ту суму, що перевищує в еквiвалентi 10000 євро.

     Щодо документiв, якi пiдтверджують зняття готiвки з рахункiв банку на територiї України, зазначаємо, що видача готiвкової нацiональної та iноземної валюти клiєнтам з їх рахункiв здiйснюється за видатковим касовим документом через касу банку вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про касовi операцiї в банках України2. Крiм видаткового касового документа, документом, що пiдтверджує зняття коштiв з рахункiв банкiв, може бути довiдка банку, складена в довiльнiй формi.

____________
     2 Затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.08.2003 N 337.

     Ввезення готiвки в сумi, що перевищує в еквiвалентi 10000 євро, здiйснюється за наявностi документiв, що пiдтверджують зняття коштiв з рахункiв iноземних банкiв (фiнансових установ), що складенi в довiльнiй формi.

     При цьому необхiдно враховувати, що особа здiйснює ввезення/вивезення саме тiєї валюти, яка зазначена в документi банку (фiнансової установи).

     Термiн дiї документiв, на пiдставi яких здiйснюється ввезення/вивезення готiвки, не обмежується. Зазначенi документи не пiдлягають здаванню митному органу.

     Чеки банкоматiв та платiжних термiналiв, тощо не є документами, що пiдтверджують зняття готiвки з рахункiв банкiв (фiнансових установ).

     У разi, якщо особа вивозить дорожнi чеки в сумi, що перевищує еквiвалент 10000 євро, документами на пiдставi яких здiйснюється перемiщення чекiв на суму бiльше 10000 євро, є документи про зняття готiвки з рахунку клiєнта, за яку була здiйснена купiвля дорожнiх чекiв.

Заступник Голови П. М. Сенищ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.