ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

09.12.2008 р. N 12/196-ЕП

 

Ректору Академiї митної служби України
Ченцову В.В.
Начальнику Хмельницького центру пiдвищення квалiфiкацiї та перепiдготовки кадрiв
Войцещуку А.Д.
Начальнику Київського центру пiдвищення квалiфiкацiї та перепiдготовки кадрiв
Павлову А.П.
Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм Регiональної iнформацiйної митницi)

ТЕРМIНОВО!


Про надання роз'яснень

     У зв'язку з питаннями, що виникають пiд час реалiзацiї положень наказу Держмитслужби вiд 26.11.08 N 1334 "Про затвердження тимчасового Порядку дiяльностi митних брокерiв та їх представникiв" (далi - тимчасовий Порядок) та Розпорядження заступника Голови Служби вiд 03.12.08 N 1/8-р (далi - Розпорядження), повiдомляємо.

     1. Видане до вступу України до Свiтової органiзацiї торгiвлi свiдоцтво про визнання пiдприємства декларантом є чинним до 01.01.09 у зв'язку з тим, що пiд час перереєстрацiї на 2008 рiк пiдприємствами вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв" (втратила чиннiсть з 16.05.08) перереєстрацiя (продовження дiї свiдоцтва) здiйснювалось на термiн до 1 року зi сплатою коштiв (1000$).

     Припинення дiї свiдоцтв до 01.01.09 могло призвести до судових позовiв з боку митних брокерiв до Держмитслужби щодо повернення вказаних коштiв.

     Беручи до уваги, що свiдоцтво про визнання пiдприємства не може дiяти без квалiфiкацiйного свiдоцтва особи, уповноваженої на декларування, останнє також дiє до 01.01.09.

     2. Дiя тимчасового Порядку буде продовжуватись до повного врегулювання дiяльностi митних брокерiв та їх представникiв.

     3. Для отримання свiдоцтва на право здiйснення митної брокерської дiяльностi пiдприємству необхiдно надати митним органам копiї документiв, якi свiдчать про наявнiсть у штатi митного брокера одного i бiльше представника митного брокера або про укладення митним брокером з одним i бiльше представником митного брокера вiдповiдної трудової угоди.

     Тому, вiдповiдно до пункту 14 Розпорядження регiональним митницям, митницям необхiдно було надати до митних закладiв освiти списки посадових осiб (1-2 особи вiд пiдприємства) з метою першочергового прийняття у них iспиту, що забезпечить безперервну дiяльнiсть всiх митних брокерiв. У подальшому квалiфiкацiйне посвiдчення поступово отримають всi представники митних брокерiв (за умови успiшного складання iспиту).

     4. Пунктами 2 i 4 Розпорядження передбачено, що приймання iспитiв необхiдно розпочати з 15.12.08, а заяв вiд осiб з 08.12.08, в той же час в абзацi другому пункту 4.5 тимчасового Порядку зазначено, що про дату проведення iспиту заявник повiдомляється за десять днiв до його проведення.

     З метою унеможливлення призупинення дiяльностi митних брокерiв, враховуючи стислi термiни, а також великий обсяг роботи, пов'язаний з видачею квалiфiкацiйних посвiдчень та свiдоцтв, Держмитслужбою вирiшено перенести дату початку iспитiв з 18.12.08 на 15.12.08 (пункт 2 Розпорядження), а також передбачено приймання заяв виїзними комiсiями (пункт 4 Розпорядження).

     Виїзнi комiсiї митних закладiв освiти у вiдповiдностi до пункту 5 наказу Держмитслужби вiд 05.12.08 N 1372 "Про створення екзаменацiйних та виїзних комiсiй митних закладiв освiти з приймання iспитiв у осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера" розпочинають роботу з 08.12.08 та здiйснюють дiяльнiсть до окремого розпорядження. Оскiльки дiя тимчасового Порядку буде продовжуватись, дата 20.12.08 не є останнiм днем приймання заяв на складання iспиту.

     5. Особи, якi бажають стати представниками митних брокерiв, можуть подати заяви на складання iспиту до будь-якого митного закладу освiти або до будь-якої виїзної комiсiї незалежно вiд мiсця їх проживання або роботи, але рекомендуємо орiєнтувати осiб на подання заяв до екзаменацiйних та виїзних комiсiй у вiдповiдностi до пункту 12 Розпорядження.

     6. З метою унiфiкацiї форм документiв Департамент погоджує розробленi Академiєю митної служби України бланк заяви та бланк протоколу засiдання екзаменацiйної комiсiї (додаються), але унiфiковану форму бланку заяви рекомендуємо застосовувати в майбутньому. Всi наданi в довiльнiй формi заяви, а також заяви, якi будуть наданi особами найближчим часом, просимо приймати для розгляду.

     7. Додатково повiдомляємо, що копiї документiв про отримання вищої освiти особами, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера, додаються до заяви за наявностi, тобто екзаменацiйнi та виїзнi комiсiї не повиннi вимагати вiд особи копiї зазначеного документу. Разом з цим, у заявi особа повинна зазначити свою вiдповiднiсть квалiфiкацiйним вимогам. Також звертаємо увагу, що особам не потрiбно надавати нотарiально завiренi копiї документiв, якi додаються ними до заяви.

     8. Вiдповiдно до пункту 18 Розпорядження, для забезпечення належних умов прийняття iспитiв начальникам регiональних митниць, митниць, на базi яких створено виїзнi комiсiї, необхiдно надати комiсiям максимально можливу кiлькiсть комп'ютерної технiки, а також забезпечити належнi умови для роботи та проживання голiв комiсiй.

     9. Митним закладам освiти рекомендуємо забезпечити невiдкладне видання квалiфiкацiйних посвiдчень представникам митних брокерiв за результатами складання iспиту.

     Додаток: на 2 арк.

Директор Департаменту В.П.Мелюх

 

Додаток 1

Реєстр. N _____________________

Ректору Академiї митної служби України  
вiд гр.  
(прiзвище, iм'я, по-батьковi)
який(яка) проживає  
 
(зазначити адресу мiсця реєстрацiї)
закiнчив(ла)  
(зазначити рiк закiнчення, назва вищого навчального закладу)
 

ЗАЯВА

Прошу допустити мене до складання квалiфiкацiйного iспиту для пiдтвердження знань в галузi митної справи та отримання квалiфiкацiйного посвiдчення представника митного брокера.
Про себе повiдомляю, що вiдповiдаю основним квалiфiкацiйним вимогам, що пред'являються до представникiв митних брокерiв та передбаченi Наказом ДДМСУ N 1334 вiд 26.11.08:

маю вищу освiту
 
здобуваю вищу освiту
 
володiю знаннями з основ митного законодавства
 
маю навички роботи з комп'ютерною технiкою та програмними комплексами, що використовуються при митному оформленi товарiв
 
пiд судом та слiдством не перебуваю, до адмiнiстративної вiдповiдальностi за порушення митних правил не притягувався
 
(необхiдне вiдмiтити)
Проживаю за адресою:  
 
Паспорт серiя   N   , виданий  
 
Iдентифiкацiйний номер  
Також повiдомляю, що бажаю отримати квалiфiкацiйне посвiдчення:
безпосередньо в навчальному закладi митної служби
 
засобами поштового зв'язку, для чого до заяви додаю два конверти формату А4 зi зворотною адресою, заповненою власноруч
 
через уповноважену особу, для чого до заяви додаю копiю нотарiально засвiдченого доручення
 

З Положенням про порядок органiзацiї та правилами проведення iспитiв та Програмою проведення iспитiв ознайомлений. Про дату проведення iспиту повiдомлений.

"____"________________200___ р.
(дата заповнення)

Пiдпис: __________________

 

Додаток 2

АКАДЕМIЯ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
м. Днiпропетровськ

ПРОТОКОЛ N__

засiдання екзаменацiйної комiсiї

вiд ___.__________.2008р.

     Екзаменацiйна комiсiя у складi:

     за результатами проведеного квалiфiкацiйного iспиту осiб - представникiв митних брокерiв

N з/п

П.I.Б.

Вiдсоток виконання

Оцiнка

       
       
       

     Ухвалила: на пiдставi Наказу ДМСУ N 1334 вiд 26.11.08 та Положення про порядок органiзацiї та правила проведення iспитiв у осiб - представникiв митних брокерiв, осiб, якi мають вiдсоток виконання роботи не менш нiж 60% та оцiнку не нижче "задовiльно" рекомендувати до включення у Наказ Академiї митної служби України про видачу квалiфiкацiйних посвiдчень представникiв митних брокерiв.

 

     Голова екзаменацiйної комiсiї:

     Члени екзаменацiйної комiсiї:

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.