Документ скасований: Наказ Мінфіну № 654 від 31.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 14 сiчня 2009 року N 19


Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2009 р. за N 112/16128


     Вiдповiдно до Митного кодексу України, Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 (зi змiнами), та з метою вдосконалення боротьби з митними правопорушеннями, посилення контролю за правильнiстю декларування товарiв i вивезенням окремих видiв готової продукцiї, полiпшення взаємодiї митних органiв з експертними пiдроздiлами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, створення належних умов для їх роботи наказую:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що додається.

     2. Центральному митному управлiнню лабораторних дослiджень та експертної роботи (Литвин О. М.) i Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України В. I. Хорошковський
ПОГОДЖЕНО:
1-й заст. Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 14 сiчня 2009 р. N 19
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2009 р. за N 112/16128

ПОРЯДОК
взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Митного кодексу України, Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 (зi змiнами), з метою вдосконалення експертного забезпечення дiяльностi митних органiв, пiдвищення ефективностi та якостi їх роботи з виконання завдань щодо повноти справляння митних платежiв до Державного бюджету України, протидiї контрабандi та порушенням митних правил при перемiщеннi товарiв через митний кордон України.

     2. Цей Порядок визначає засади органiзацiї виконання завдань та функцiй, покладених на Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) та структурнi пiдроздiли регiональних митниць, митниць (далi - митнi органи), при здiйсненнi процедур митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що потребують експертно-дослiдного супроводження.

     3. Цей Порядок регулює вiдносини з питань:

     направлення запитiв митних органiв до експертних пiдроздiлiв Управлiння;

     взяття проб i зразкiв товарiв митними органами для їх лабораторної перевiрки;

     проведення дослiджень експертними пiдроздiлами Управлiння;

     надання митним органам висновкiв за результатами проведених дослiджень;

     обмiну iнформацiйними матерiалами.

II. Направлення запитiв митних органiв до Управлiння

     1. Направлення запитiв до експертних пiдроздiлiв Управлiння проводиться митними органами при здiйсненнi ними митного контролю та митного оформлення товарiв, якщо виникла потреба в спецiальних знаннях з рiзних галузей науки, технiки, мистецтвознавства тощо або у використаннi спецiального обладнання i технiки для з'ясування питань:

     пов'язаних з визначенням фiзичної i хiмiчної структури, складу товарiв, необхiдних для iдентифiкацiї товарiв, подальшої їх класифiкацiї та визначення вартостi;

     експертної оцiнки вартостi товарiв i транспортних засобiв, матерiалiв, речовин i виробiв;

     належностi товарiв до наркотичних засобiв, сильнодiючих чи отруйних речовин;

     вiднесення товарiв до контрольних спискiв, що обмежують iмпорт або експорт цих товарiв (товари подвiйного або вiйськового призначення);

     належностi товару до предметiв, що мають художню, iсторичну та археологiчну цiннiсть.

     2. Митний орган готує запит до експертних пiдроздiлiв Управлiння за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

     У своєму запитi митний орган повинен чiтко визначити мету його направлення i завдання на проведення дослiджень, тобто зазначити, якi вiдомостi про товар (склад, властивостi тощо) необхiдно перевiрити або встановити.

     3. При направленнi запитiв митним органом надаються проби та зразки товарiв пiд митним забезпеченням разом з оригiналом акта про взяття проб i зразкiв товарiв та копiями акта про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються за вантажною митною декларацiєю (акт про проведення огляду /переогляду/ ручної поклажi та багажу в разi вiдсутностi громадянина чи вповноваженої ним особи); митної декларацiї; зовнiшньоекономiчного договору (контракту); iнвойсу (рахунка-фактури, накладної тощо); сертифiкатiв вповноважених державних органiв (якщо вони видавались); технiко-технологiчної документацiї iз зазначенням вiдомостей про склад, властивостi та призначення товару тощо, завiрених особистим митним забезпеченням посадовою особою митного органу.

     4. Запит митного органу разом iз супровiдною документацiєю, пробами та зразками товарiв доставляється до експертного пiдроздiлу Управлiння посадовою особою митного органу або поштою.

III. Взяття проб i зразкiв товарiв митними органами

     1. Проби та зразки товарiв беруться у мiнiмальнiй кiлькостi, яка забезпечує можливiсть проведення їх дослiдження. Нормативи вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) експертними пiдроздiлами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи, затвердженi наказом Державної митної служби України вiд 23.12.2002 N 719, зареєстрованi у Мiнiстерствi юстицiї України 30.01.2003 за N 79/7400 (зi змiнами).

     2. З метою проведення повторних дослiджень вiдбiр проб i зразкiв товарiв здiйснюється у двох примiрниках (один - для проведення дослiдження, другий - як контрольний) з обов'язковим маркуванням кожного з них згiдно з маркувальною етикеткою, форма якої наведена в додатку 2 до цього Порядку.

     На кожен примiрник вiдiбраної проби (зразка) товару накладається окреме митне забезпечення.

     3. У разi коли взяття контрольних проб i зразкiв товарiв з об'єктивних причин не видається можливим (одиничний товар або товари в обмеженiй кiлькостi, вмiст поштового вiдправлення, щодо якого при митному оглядi виникають сумнiви, тощо), вiдбiр проб i зразкiв товарiв здiйснюється в одному примiрнику (для проведення дослiдження) з обов'язковим маркуванням згiдно з маркувальною етикеткою та накладенням митного забезпечення.

     Про перебування пiд митним контролем такого товару зазначається в актi про взяття проб i зразкiв товарiв.

     Такi товари пiсля проведення дослiджень опломбовуються i повертаються митному органу.

     4. Посадова особа митного органу, яка вповноважена проводити вiдбiр проб i зразкiв товарiв, повинна пройти пiдготовку щодо здiйснення вiдбору проб i зразкiв для лабораторних дослiджень i дотримання вимог технiки безпеки та пожежної безпеки пiд час вiдбору.

     5. У складних випадках (невiдомий об'єкт дослiдження, необхiднiсть застосування спецiальних пристроїв або спецiальних знань тощо) до взяття проб i зразкiв товарiв за письмовим зверненням митного органу можуть залучатись спецiалiсти експертних пiдроздiлiв Управлiння та iнших органiзацiй.

     Про участь спецiалiстiв експертних пiдроздiлiв Управлiння та iнших органiзацiй повинно бути зазначено в актi про вiдбiр проб i зразкiв товарiв.

IV. Приймання запитiв та проведення дослiджень експертними пiдроздiлами Управлiння

     1. Приймання запитiв, супровiдної документацiї, проб i зразкiв товарiв здiйснюється посадовими особами Управлiння, якi проводять їх реєстрацiю.

     2. При надходженнi запиту з пробами та зразками товару поштою пакет розкривається вповноваженою посадовою особою Управлiння.

     3. У разi виявлення порушень вимог цього Порядку при прийманнi проб i зразкiв товару вповноваженою посадовою особою Управлiння приймається рiшення щодо необхiдностi повернення запиту митному органу без реєстрацiї для усунення недолiкiв i повторного направлення запиту до експертного пiдроздiлу.

     У такому випадку митний орган вживає заходи щодо виправлення порушень у найкоротшi строки.

     4. Запит реєструється в установленому порядку.

     5. Проведення дослiджень здiйснюється спецiалiстами експертних пiдроздiлiв Управлiння вiдповiдно до письмового доручення керiвництва пiдроздiлу або Управлiння.

     6. У разi виявлення порушень роздiлiв II, III цього Порядку при здiйсненнi дослiджень спецiалiст експертного пiдроздiлу у той самий день складає про це акт довiльної форми й оформлює письмове повiдомлення митному органу про вiдмову в проведеннi дослiджень iз зазначенням порушення.

     7. Дослiдження (аналiз, експертиза) проб i зразкiв проводиться у строки, визначенi Порядком взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1862 (зi змiнами).

     8. У разi наявностi об'єктивних обставин, що унеможливлюють проведення дослiдження, митний орган невiдкладно повiдомляється засобами електронного або факсимiльного зв'язку iз зазначенням конкретної причини.

     9. Додатковi матерiали до експертних пiдроздiлiв Управлiння надаються митним органом, за запитом якого проводиться дослiдження, у строк, що не повинен перевищувати 10 днiв з дня отримання повiдомлення експертного пiдроздiлу.

     У разi ненадання додаткових матерiалiв у встановлений строк керiвник експертного пiдроздiлу приймає рiшення про часткове проведення дослiдження або про вiдмову в проведеннi дослiдження та повернення проб та зразкiв, про що повiдомляється митний орган.

     10. Проби (зразки) повертаються митному органу згiдно з актом, форма якого затверджується Держмитслужбою.

     11. За наявностi вмотивованих пiдстав для повторної експертизи митний орган може подати запит до Управлiння або iншої експертної установи щодо проведення повторних дослiджень з наданням вiдiбраних проб i зразкiв товару та копiєю висновку попереднього дослiдження.

     У випадку прийняття такого рiшення митний орган зобов'язаний поiнформувати про це експертний пiдроздiл Управлiння, у якому проводилась експертиза, зазначивши при цьому причини, що зумовлюють необхiднiсть повторної експертизи, та найменування експертної установи, яка буде проводити повторну експертизу.

     12. Митний орган iнформує експертний пiдроздiл Управлiння про результати проведеної повторної експертизи, надаючи копiю вiдповiдного документа.

V. Надання експертними пiдроздiлами Управлiння висновкiв за результатами дослiджень

     1. За результатами проведеного дослiдження спецiалiст експертного пiдроздiлу Управлiння готує висновок за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку, який повинен мiстити вичерпнi вiдповiдi на всi питання, поставленi митним органом.

     Якщо неможливо провести дослiдження в повному обсязi, то в пунктi 8 висновку зазначається, якi саме питання не вирiшенi, i з яких причин неможливо їх вирiшити.

     2. Висновок доставляється до митного органу поштою або посадовою особою митного органу, яка отримує його в експертних пiдроздiлах Управлiння, з обов'язковою вiдмiткою в реєстрi висновкiв, виданих на запити митних органiв. Форма реєстру наведена в додатку 4 до цього Порядку.

     Копiя висновку може надсилатися до митного органу засобами електронного або факсимiльного зв'язку.

VI. Прикiнцевi положення

     1. Уповноваженi посадовi особи експертних пiдроздiлiв Управлiння мають право користуватися реєстрами класифiкацiйних рiшень та статистичними базами митного оформлення товарiв з метою визначення перелiкiв груп товарiв для проведення їх обов'язкової лабораторної перевiрки.

     2. Управлiння та митнi органи обмiнюються iнформацiєю про певнi види товарiв, характеристики яких (органолептичнi показники, мiкроструктура, твердiсть, поведiнка пiд час нагрiвання полум'ям, магнiтнi властивостi, електропровiднiсть тощо) є визначальними для класифiкацiї та їх iдентифiкацiї.

Т. в. о. начальника Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи О. М. Литвин

 

Додаток 1
до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма
Начальнику
(назва експертного пiдроздiлу)

ЗАПИТ
про проведення дослiджень

вiд "___" ____________ 200_ року N _________

Найменування товару(iв):   ,
(заявлене в митнiй декларацiї)
який(i) надiйшов (вiдправляється)  
(найменування одержувача/вiдправника мiсцезнаходження)
згiдно з контрактом вiд "___" ____________ 200_ року N _______.
Кiлькiсть проб (зразкiв) товару(iв) в одиницях вимiру   ;
проби (зразки) упакованi в   ;
на упаковку накладено митне забезпечення   ;
проби (зразки) вiдiбранi на пiдставi акта
про взяття проб i зразкiв товару вiд   N  
Мета направлення запитiв:
Завдання для дослiдження:
 
Документи, що подаються, на __ арк., у тому числi:
Начальник (заступник начальника) митного органу    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

МАРКУВАЛЬНА ЕТИКЕТКА

1. Найменування товару  
2. Кiлькiсть вiдiбраної проби (зразка)  
3. Номер, дата митної декларацiї  
4. Вiдправник  
5. Одержувач  
6. Дата, час вiдбору  
Посадова особа, що вiдiбрала й опломбувала пробу (зразок)    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 3
до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

ВИСНОВОК N ____________

Складено ____________ 200_ року

1. Замовник:

2. Об'єкт(и) експертизи та реєстрацiйнi номери:

3. Пiдприємство/громадянин:

4. Виробник:

5. Акт про взяття проб i зразкiв товарiв:

6. Товаросупровiднi документи (копiї):

7. Мета дослiдження (експертизи):

8. Завдання для дослiдження:

9. Дослiдження:

9.1. Опис проб (зразкiв) товару:
9.2. Методи дослiдження:
9.3. Результати дослiдження:

Лiтература:

Висновок:

Примiтка. Результати дослiджень є чинними для наданих проб (зразкiв) товарiв.

М. П.

Експерт(и):  
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Начальник
(експертного пiдроздiлу)
 
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

 

Додаток 4
до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв
Форма

РЕЄСТР
висновкiв, виданих на запити митних органiв

__________________________________________
(назва експертного пiдроздiлу)

N
з/п
Номер i дата висновку Примiтки Пiдпис посадової особи митного органу, що отримала висновок, дата
       
       
       
       
Реєстр пiдготував
     
(назва експертного пiдроздiлу) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

"___" ____________ 200_ року

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.