Документ скасований: Лист МОЗ № 14.01-06/2324 від 14.06.2012

МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

08.04.2009 N 05.04-01/19/364

 

Державна митна служба України


     З метою удосконалення взаємодiї державної санiтарно-епiдемiологiчної служби з митними органами щодо ввезення товарiв, сировини, продукцiї, спрямованої з метою їх реалiзацiї на територiї України повiдомляємо.

     1. Вiдповiдно до статтi 16 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" пiдприємства, установи, органiзацiї та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцiю (вироби, обладнання, технологiчнi лiнiї тощо) i реалiзовувати чи використовувати їх в Українi лише за наявностi даних щодо безпеки для здоров'я населення. У разi вiдсутностi зазначених даних ввезення, реалiзацiя та використання продукцiї закордонного виробництва дозволяється лише пiсля отримання позитивного висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     2. Посадовi особи державної санепiдслужби (санiтарний iнспектор) на призначених прикордонних iнспекцiйних постах здiйснюють санiтарний контроль харчових продуктiв та iнших об'єктiв санiтарних заходiв (харчовi продукти, включаючи харчовi продукти для спецiального дiєтичного споживання, функцiональнi харчовi продукти, а також харчовi добавки, ароматизатори, дiєтичнi добавки та допомiжнi матерiали для переробки допомiжнi засоби та матерiали для виробництва та обiгу) та товарiв для дiтей.

     3. При одержаннi позитивних результатiв санiтарного контролю зазначених товарiв санiтарний прикордонний iнспектор проставляє на товаросупровiдних документах вiдтиск штампа державної санiтарко-епiдемiологiчної служби "Ввезення, реалiзацiю (використання) дозволено". При цьому у вiдтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи пiдконтрольного товару, проставляється пiдпис санiтарного iнспектора.

     Наявнiсть зазначеного штампу є пiдставою для митного оформлення товару в митницi призначення.

     3.1. У разi наявностi даних щодо безпеки для здоров'я населення зазначених товарiв прикордонним санiтарним iнспектором проставляється штамп "Ввезення, реалiзацiю (використання) дозволено" без зазначення номеру та дати висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи та ставиться його пiдпис.

     3.2. Вiдтиск зазначеного штампа державної санiтарно-епiдемiологiчної служби на товаросупровiдних документах прикордонного iнспекцiйного поста є пiдставою для митного оформлення таких товарiв у митницi призначення.

     4. Товари, при ввезеннi яких пiд час здiйснення обов'язкового санiтарного контролю у пунктi пропуску через державний кордон, вiдсутнi данi щодо показникiв безпеки i якостi для здоров'я населення, можуть бути пропущенi в митницю призначення для проведення розширеного санiтарного контролю харчових продуктiв або проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи для iнших товарiв всерединi держави. У таких випадках прикордонним санiтарним iнспектором проставляється вiдтиск штампа державної санiтарно-епiдемiологiчної служби "Ввезення дозволено без права реалiзацiї (використання)" та ставиться його пiдпис.

     Пiдставою для митного оформлення цих товарiв у митницi призначення є Протокол дослiджень проб харчових продуктiв (форма N 343/0), який свiдчить про безпечнiсть та придатнiсть їх до споживання людиною, а для iнших товарiв - вiдтиск штампа державної санiтарно-епiдемiологiчної служби "Ввезення, реалiзацiю (використання) дозволено". При цьому у вiдтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи пiдконтрольного товару, проставляється пiдпис санiтарного iнспектора.

     5. Перелiк об'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за кодами УКТЗЕД, що не потребують проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, затверджений постановою Першого заступника головного державного санiтарного лiкаря України вiд 26.12.2008 року N 25.

     Ввезення зазначених у Перелiку об'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за кодами УКТЗЕД, що не потребують проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи через державний кордон України та їх митне оформлення у митницях призначення, здiйснюється без залучення посадових осiб державної санiтарно-епiдемiологiчної служби.

     6. Iншi товари, що ввозяться на митну територiю України, крiм харчових продуктiв та iнших об'єктiв санiтарних заходiв (харчовi продукти, включаючи харчовi продукти для спецiального дiєтичного споживання, функцiональнi харчовi продукти, а також харчовi добавки, ароматизатори, дiєтичнi добавки та допомiжнi матерiали для переробки, допомiжнi засоби та матерiали для виробництва та обiгу), товарiв для дiтей, а також визначених постановою Першого заступника головного державного санiтарного лiкаря України вiд 26.12.2008 року N 25, ввозяться через пункти пропуску на державному кордонi України без залучення прикордонного санiтарного iнспектора та пiдлягають санiтарному контролю у митницях призначення.

     Пiдставою для митного оформлення таких товарiв є штамп державної санiтарно-епiдемiологiчної служби "Ввезення, реалiзацiю (використання) дозволено". При цьому у вiдтиску штампа заповнюється номер та дата висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи пiдконтрольного товару, проставляється пiдпис санiтарного iнспектора.

     У разi наявностi даних щодо безпеки для здоров'я населення митне оформлення таких товарiв у митницi призначення здiйснюється без висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     У цьому разi санiтарним iнспектором проставляється штамп "Ввезення, реалiзацiю (використання) дозволено" без зазначення номеру та дати Висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи та ставиться його пiдпис.

     7. Санiтарний контроль при експортi харчових продуктiв, здiйснюється за умов, передбачених статтею 53 Закону України "Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв".

     Перевiрка наявностi або вiдсутностi висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи на товари у пунктах пропуску через державний кордон України та митницях призначення здiйснюється посадовою особою державної санепiдслужби.

     Прошу врахувати зазначену iнформацiю та довести її до вiдома митних органiв.

Заступник Головного державного санiтарного лiкаря України А.А.Григоренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.