Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного контролю та лiцензування

вiд 23.06.2009 р. N 28-311/2257-12007

 

Головним управлiнням Нацiонального банку України в Автономнiй Республiцi Крим та по м. Києву i Київськiй областi,
територiальним управлiнням Нацiонального банку України,
Операцiйному управлiнню Нацiонального банку України,
Асоцiацiї українських банкiв,
банкам України


     У зв'язку iз запитами уповноважених банкiв (далi - банк) Нацiональний банк України надає наступне роз'яснення для використання в роботi.

     Вiдповiдно до пункту 3.3 роздiлу 3 Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями1 (далi - Iнструкцiя N 136) банк знiмає з контролю операцiю резидента в разi iмпорту продукцiї з увезенням її на територiю України, якщо така продукцiя згiдно iз законодавством України пiдлягає митному оформленню, на пiдставi вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) (типу IM-40 "Iмпорт", IM-41 "Реiмпорт", IM-72 "Магазин безмитної торгiвлi", IM-75 "Вiдмова на користь держави", IM-76 "Знищення або руйнування") та за наявностi iнформацiї про цю операцiю в реєстрi ВМД, а в iнших випадках - пiсля пред'явлення резидентом документа, який згiдно з умовами договору засвiдчує здiйснення нерезидентом поставки продукцiї, виконання робiт, надання послуг.

____________
     1 Затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 i зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (зi змiнами).

     Додатковою пiдставою для зняття банком операцiї з контролю, крiм реєстру ВМД, може бути письмове повiдомлення iншого банку, якому митний орган надiслав iнформацiю про цю операцiю резидента, про отримання такого реєстру, засвiдчене пiдписом вiдповiдальної особи i вiдбитком печатки банку (у повiдомленнi зазначаються номер i дата реєстру, уся наявна в реєстрi iнформацiя про операцiю резидента, а також вартiсть продукцiї в тiй частинi, у якiй вiдомостi передаються iншому банку). Зазначене повiдомлення надається на письмовий запит такого резидента або банку (з письмового дозволу резидента) лише банку, який зазначений у запитi резидента або якому резидент дозволив цей запит.

     Листом вiд 02.03.2009 N 28-311/768-3104 Нацiональний банк України поiнформував банкiвську систему про перехiд з 20 квiтня 2009 року згiдно з Протоколом вiд 04.02.2009 N 2 "Про погодження реквiзитiв, форми й строкiв обмiну iнформацiєю мiж Державною митною службою України та Нацiональним банком України" на механiзм доведення митними органами реєстрiв ВМД до банкiв виключно в електронному виглядi за схемою Державна митна служба України - Нацiональний банк України - банки. Вiдповiдно, контроль банками за законодавчо встановленими строками розрахункiв за експортними та iмпортними операцiями резидентiв здiйснюватиметься за реєстрами, якi будуть доводитись виключно в електроннiй формi.

     У зв'язку з цим, слiд зазначити, що при здiйсненнi банком контролю за iмпортними операцiями клiєнтiв, зокрема у разi надання повiдомлення iншому банку згiдно з вимогами абзацу третього пункту 3.3 роздiлу 3 Iнструкцiї N 136, замiсть номеру та дати реєстрiв ВМД, що вказуються на паперових носiях, у такому повiдомленнi до моменту внесення вiдповiдних змiн до Iнструкцiї N 136 слiд використовувати реквiзити реєстрiв в електроннiй формi вiдповiдно - "Найменування файлу" та "Дата + Час створення файлу". Нагадуємо також, що значення реквiзиту "Дата дозволу" вiдповiдає датi завершення митного оформлення.

     Разом iз тим, для здiйснення контролю за iмпортними операцiями резидентiв банками додатково використовується одержана вiд митниць офiцiйна iнформацiя щодо уточнення вiдомостей, зазначених у реєстрах електронних копiй ВМД (перелiк вiдповiдальних осiб митниць для оперативного опрацювання звернень банкiв щодо уточнення вiдповiдних вiдомостей наводиться у листi Нацiонального банку України вiд 30.03.2009 N 28-311/1144).

     Крiм того, з метою оперативного вирiшення питань, якi можуть виникати при здiйсненнi уповноваженими представниками Нацiонального банку України перевiрок банкiвських установ щодо дотримання останнiми вимог законодавства пiд час проведення розрахункiв за експортними та iмпортними операцiями клiєнтiв, рекомендуємо банкам отриманi в електроннiй формi реєстри систематично роздруковувати на паперових носiях (з формуванням брошур та їх засвiдченням пiдписом керiвника або iншої вiдповiдальної особи та печаткою банку).

Заступник Голови П. М. Сенищ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.