ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.09.09 N 11/6-10.9/8990-ЕП

 

Начальникам митниць
(за списком)


Про реєстрацiйнi (технiчнi) документи, що подаються громадянами при тимчасовому вивезеннi транспортного засобу за межi митної територiї України

     У зв'язку iз запитами митних органiв, що надходять на адресу Держмитслужби, стосовно тимчасового вивезення за межi митної територiї України транспортних засобiв, що вивозяться громадянами на пiдставi довiреностi, iнформуємо.

     Порядок допуску транспортних засобiв до поїздки за кордон визначений пунктами 54 - 58 Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.09.98 N 1388, а саме:

     54. До поїздки за кордон допускаються транспортнi засоби, на якi видано реєстрацiйнi документи вiдповiдно до Конвенцiї про дорожнiй рух та номернi знаки, серiям яких присвоєно лiтери латинського алфавiту.

     55. Документи на транспортнi засоби для поїздки за кордон можуть оформлятися на пiдставi довiреностi, посвiдченої в установленому порядку. При цьому особi, яка здiйснює поїздку за кордон на загальних пiдставах i має таку довiренiсть, на перiод поїздки видається свiдоцтво про реєстрацiю на її iм'я, а свiдоцтво про реєстрацiю, виписане на iм'я власника транспортного засобу, i довiренiсть зберiгаються у вiдповiдному пiдроздiлi ДАI.

     Видане на перiод поїздки за кордон свiдоцтво про реєстрацiю повертається вiдповiдному пiдроздiлу ДАI не пiзнiше нiж через 10 днiв пiсля повернення з-за кордону.

     Зразки нацiонального та мiжнародного посвiдчень водiїв транспортних засобiв, свiдоцтва про їх реєстрацiю, тимчасового реєстрацiйного талону транспортного засобу, тимчасового талону на право керуванням транспортними засобами, розпiзнавального знака, номерних знакiв, що вiдповiдають вимогам Мiжнародної конвенцiї про дорожнiй рух та європейських стандартiв затвердженi постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.01.92 N 47.

     Враховуючи викладене, та вiдповiдно до Порядку оформлення й використання Картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 12.12.05 N 1227 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.05 за N 1562/11842, у разi порушення громадянами вимог, встановлених Правилами, оформлюється Картка вiдмови в пропуску транспортних засобiв через митний кордон України.

     Також звертаємо увагу на безумовне дотримання вимог статтi 80 Митного кодексу України, якою встановлено, що у разi вiдмови у митному оформленнi та пропуску через митний кордон України товарiв i транспортних засобiв митний орган зобов'язаний видавати заiнтересованим особам письмове повiдомлення iз зазначенням причин вiдмови та вичерпним роз'ясненням вимог, виконання яких забезпечує можливiсть митного оформлення та пропуску цих товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.