АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 6 жовтня 2009 року N 745/926/1032


Про затвердження Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 листопада 2009 р. за N 1036/17052


     Вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними" наказуємо:

     1. Затвердити Технологiю прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення (додається).

     2. Управлiнню прикордонного контролю та реєстрацiї Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України забезпечити подання цього наказу до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     3. Управлiнню мiжнародного спiвробiтництва та з питань європейської iнтеграцiї Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України i Департаменту мiжнародної дiяльностi Державної митної служби України iнформувати Мiнiстерство закордонних справ України та прикордоннi й митнi органи сумiжних з Україною держав про вимоги цього наказу пiсля його державної реєстрацiї.

     4. Начальникам регiональних управлiнь, начальникам органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, начальникам митниць Державної митної служби України, начальникам залiзниць Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України забезпечити виконання положень цього наказу.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Шишолiна П. А., заступника Голови Державної митної служби України Федорова О. О., заступника Мiнiстра транспорту та зв'язку України Бадагова В. Ф.

Голова Державної прикордонної служби України М. М. Литвин
Голова Державної митної служби України А. В. Макаренко
Перший заступник Мiнiстра транспорту та зв'язку України В. В. Шевченко
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, Мiнiстерства транспорту та зв'язку України
вiд 6 жовтня 2009 р. N 745/926/1032
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 листопада 2009 р. за N 1036/17052

Технологiя
прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Технологiя застосовується пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю пасажирських поїздiв мiжнародного сполучення (далi - пасажирськi поїзди) у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення (далi - пункти пропуску) i спрямована на удосконалення рiвня взаємодiї органiв охорони державного кордону та митних органiв, структурних пiдроздiлiв залiзничного транспорту України, дотримання графiку руху пасажирських поїздiв, скорочення часу проведення прикордонного та митного контролю осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна.

     1.2. Ця Технологiя визначає особливостi здiйснення пiдроздiлами органiв охорони державного кордону i митними органами окремих процедур контролю та їх складових елементiв (перевiрка документiв, огляд транспортних засобiв, митний контроль, митне оформлення) у рамках реалiзацiї визначених законодавством компетенцiї та повноважень.

     1.3. Контроль, що здiйснюється пiдроздiлами органiв охорони державного кордону i митними органами у рамках цiєї Технологiї, не повинен впливати на ефективнiсть протидiї протиправнiй дiяльностi в пунктах пропуску.

2. Порядок дiй обслуговуючого персоналу пасажирських поїздiв пiд час пiдготовки i проведення у пунктах пропуску прикордонного та митного контролю

     2.1. Начальник пасажирського поїзда (далi - ЛНП) пiд час посадки пасажирiв у вагони органiзовує роботу провiдникiв щодо iнформування пасажирiв про необхiднiсть мати паспортнi документи на право перетинання державного кордону України.

     2.2. Перед прибуттям поїзда в пункт пропуску ЛНП з використанням поїзної радiомережi здiйснює оголошення про порядок проходження прикордонного та митного контролю у пунктi пропуску (текст для оголошення надається органами охорони державного кордону та митними органами).

     2.3. ЛНП завчасно до прибуття пасажирського поїзда в пункт пропуску органiзовує збирання iнформацiї щодо загальної кiлькостi пасажирiв (окремо по кожному вагону та поїзду загалом).

     2.4. Пiсля прибуття пасажирського поїзда у пункт пропуску ЛНП iнформує старших змiн прикордонних нарядiв i митних органiв про готовнiсть пасажирського поїзда до контролю (виконання вимог пунктiв 2.6, 2.7), надає довiдку щодо номерiв вагонiв та їх населеностi пасажирами (додаток 1) та iменнi списки обслуговуючого персоналу пасажирського поїзда (додаток 2).

     2.5. Провiдник пасажирського вагона (далi - провiдник) пiд час посадки пасажирiв у вагон попереджає пасажирiв про необхiднiсть мати паспортнi документи, у т. ч. документи на право перетинання державного кордону України дiтьми.

     2.6. Пiд час проїзду пасажирiв у вагонi провiдник опитує пасажирiв щодо їх громадянства, роздає iммiграцiйнi картки та митнi декларацiї (забезпечення поїзних бригад бланками iммiграцiйних карток здiйснюється органами охорони державного кордону, бланками митних декларацiй - митними органами).

     2.7. Провiдник вагона за 10 хвилин до прибуття пасажирського поїзда у пункт пропуску зобов'язаний:

     закрити туалети та дверi у неробочому тамбурi, у нiчний час ввiмкнути додаткове освiтлення у вагонi;

     надавати посадовим особам пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв допомогу i сприяння в проведеннi прикордонного та митного контролю.

     2.8. Провiдник вагона надає посадовим особам пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв iнформацiю щодо:

     кiлькостi пасажирiв у вагонi, у т. ч. громадян України;

     пасажирiв, якi здiйснюють висадку на залiзничнiй прикордоннiй станцiї, де здiйснюється прикордонний та митний контроль.

     2.9. Пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю пасажирського поїзда провiдник супроводжує посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв до завершення ними контрольних операцiй у вагонi.

     2.10. Провiднику вагона пiд час проведення прикордонного та митного контролю забороняється:

     вiдлучатися з вагона;

     випускати пасажирiв з вагона або пропускати через вагон пасажирiв з iнших вагонiв.

3. Здiйснення прикордонного та митного контролю пасажирських поїздiв

     3.1. Перетинання державного кордону пасажирськими поїздами може здiйснюватися без замiни колiсних пар або iз замiною колiсних пар у пунктах перестановки.

     3.2. Пiсля прибуття пасажирського поїзда в пункт пропуску встановлюються зони прикордонного та митного контролю.

     3.3. Вiдбiр паспортних документiв у пасажирiв та iдентифiкацiя особи здiйснюються прикордонним нарядом "Перевiрка документiв".

     3.4. Перевiрка паспортних документiв у осiб, що прямують через державний кордон у пасажирських поїздах без замiни колiсних пар, здiйснюється за допомогою переносних комп'ютерних термiналiв типу "POCKET" у салонi вагонiв бiля пасажирських купе вагонiв у присутностi провiдника вагона.

     Пiд час перевiрки паспортних документiв пасажири з купе не виходять, виняток - проведення спiвбесiд, огляд конструктивних особливостей купе, складання матерiалiв про адмiнiстративне правопорушення, комiсiйне вивчення паспортних документiв.

     3.5. У разi замiни колiсних пар перевiрка паспортних документiв здiйснюється прикордонним нарядом "Перевiрка документiв" у службових примiщеннях пiдроздiлiв Держприкордонслужби пiд час технiчної стоянки поїзда у пунктi пропуску, де вiдбувається замiна колiсних пар. Пiсля закiнчення перевiрки паспортних документiв та подачi пасажирського поїзда до перону паспортнi документи роздаються пасажирам прикордонним нарядом, який здiйснював вiдбирання документiв.

     3.6. Перевiрка паспортних документiв обслуговуючого персоналу пасажирського поїзда та локомотива здiйснюється посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону в службових купе, кабiнах локомотивiв.

     3.7. Митний контроль здiйснюється посадовими особами митних органiв у порядку, передбаченому Митним кодексом України та iншими нормативно-правовими актами з питань митної справи.

     3.8. Пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю порядок огляду транспортного засобу (пасажирських та службових примiщень вагонiв) визначається старшими змiн прикордонних нарядiв та митних органiв.

     У разi виявлення посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону в конструктивних особливостях транспортних засобiв, багажу та особистих речах заборонених до перемiщення через державний кордон України предметiв та матерiалiв вживаються заходи забезпечення їх цiлiсностi до прибуття посадових осiб митних органiв.

     3.9. Зовнiшнiй огляд вагонiв (акумуляторних ящикiв, конструктивних особливостей тощо) пiд час здiйснення прикордонного контролю та митного контролю здiйснюється посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону i митних органiв пiсля їх вiдкриття поїзним електромеханiком та у його присутностi з дотриманням заходiв безпеки.

     3.10. Огляд локомотива пiд час здiйснення прикордонного контролю та митний огляд проводяться посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону i митних органiв у присутностi старшого локомотивної бригади з дотриманням визначених залiзницею заходiв безпеки.

     3.11. Пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю основними завданнями є:

     для посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону:

     пошук та затримання осiб, причетних до спроб порушення державного кордону;

     виявлення зброї, боєприпасiв, наркотичних та вибухових речовин;

     контроль за виконанням режимних правил пункту пропуску через державний кордон пiд час здiйснення огляду транспортних засобiв;

     для посадових осiб митних органiв:

     органiзацiя i забезпечення здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України;

     забезпечення контролю за дотриманням правил перемiщення валютних цiнностей через митний кордон України;

     органiзацiя i проведення у межах своїх повноважень боротьби з контрабандою та порушенням митних правил.

     3.12. Пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю посадовi особи пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв виконують завдання з аналiзу та оцiнки ризикiв. Iнформацiю, отриману пiд час контролю, посадовi особи доповiдають старшим змiн прикордонних нарядiв та митницi.

     3.13. Декларування запасiв, призначених для споживання, що перемiщуються засобами залiзничного транспорту, здiйснюється у спрощеному порядку вiдповiдно до законодавства України з питань митної справи.

     Iнформацiя, яка зазначається у декларацiї на запаси споживання, що ввозяться на митну територiю України, обмежується мiнiмумом вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю. Допускається використання замiсть декларацiй на запаси споживання облiкових документiв про рух товарiв у вагонах-ресторанах, кафе-барах тощо.

     Залiзничним транспортним засобом, що здiйснює мiжнародний рейс i прибуває на митну територiю України або вибуває з неї, дозволяється ввозити та вивозити для споживання особами, якi перебувають у ньому, алкогольнi напої та тютюновi вироби з розрахунку споживання однiєю особою на добу за нормами, установленими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1882 "Про встановлення норм ввезення (вивезення) алкогольних напоїв i тютюнових виробiв для споживання членами екiпажу та пасажирами на борту транспортного засобу, який здiйснює мiжнародний рейс i прибуває на митну територiю України".

     3.14. Посадовi особи, якi здiйснюють прикордонний i митний контроль, повиннi дбайливо й акуратно поводитись з обладнанням та iнвентарем вагона або локомотива, уникати i не допускати пошкодження та псування рухомого складу.

4. Особливостi прикордонного та митного контролю пасажирських поїздiв пiд час руху

     4.1. Прикордонний та митний контроль пасажирських поїздiв пiд час руху здiйснюються на дiлянках залiзничних маршрутiв, якi визначаються спiльним наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби, Державної митної служби i Мiнiстерства транспорту та зв'язку України.

     4.2. Пiд час руху в зазначених пасажирських поїздах установлюється зона прикордонного та митного контролю, у межах якої посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв проводяться контрольнi процедури.

     4.3. Старший змiни прикордонних нарядiв i старший змiни митних органiв здiйснюють посадку безпосередньо в штабний вагон, отримують у ЛНП iнформацiю, передбачену пунктами 2.3, 2.4 роздiлу 2 цiєї Технологiї, та доводять її до вiдома складу змiн пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв з використанням засобiв зв'язку або безпосередньо.

     4.4. Перевiрка паспортних документiв, огляд вагонiв i локомотива здiйснюються у порядку, визначеному пунктами 3.3 - 3.6, 3.8 - 3.10 роздiлу 3 цiєї Технологiї.

     4.5. У разi виявлення товарiв, що пiдлягають контролю з боку iнших контрольних органiв (служб), завершення їх митного оформлення проводиться у пунктах пропуску.

5. Порядок прикордонного та митного контролю осiб, якi здiйснюють висадку/посадку з (на) пасажирських(i) поїздiв(и) у пунктах пропуску

     5.1. У разi висадки/посадки осiб з (на) пасажирського (ий) поїзда (поїзд) на прикордоннiй залiзничнiй станцiї прикордонний та митний контроль проводяться в службових примiщеннях пiдроздiлiв Держприкордонслужби, залах митного огляду, на перонах пунктiв пропуску.

     5.2. Особи, якi прибули в Україну пасажирським поїздом або вибувають з України, перемiщуються вiд поїзда до службових примiщень пiдроздiлiв Держприкордонслужби (контрольного павiльйону, оглядового залу) пункту пропуску або у зворотному напрямку органiзовано, у супроводi посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв.

     5.3. У пунктах пропуску, де немає службових примiщень для оформлення осiб, їх прикордонний та митний контроль проводиться безпосередньо у вагонах пасажирського поїзда за допомогою переносних комп'ютерних термiналiв типу "POCKET" бiля пасажирських купе вагона у присутностi провiдника вагона.

     5.4. Посадка осiб, якi виїжджають за межi України, у пасажирськi поїзди та висадка пасажирiв, якi прибули в Україну, завантажування/вивантажування багажу, пошти та iншого майна проводяться тiльки з дозволу посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв.

6. Особливостi здiйснення прикордонного та митного контролю окремих пасажирських поїздiв

     6.1. Окремим спiльним наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України можуть визначатися технологiчнi особливостi здiйснення прикордонного i митного контролю окремих пасажирських поїздiв, якi погоджуються з Мiнiстерством транспорту та зв'язку України.

     6.2. Порядок, обсяги та необхiднiсть здiйснення огляду вагонiв i пасажирських купе визначаються старшими змiн прикордонних нарядiв i митних органiв залежно вiд категорiї вагонiв та кiлькостi пасажирiв, наявної iнформацiї про можливi порушення законодавства України.

7. Час на виконання контрольних операцiй

     7.1. Час контролю, як правило, не повинен перевищувати час стоянки пасажирського поїзда, визначений розкладом руху поїздiв та технологiчними процесами роботи залiзничних станцiй.

     7.2. Час на виконання контрольних операцiй контролюючими органами може бути збiльшено у разi наявностi достатнiх пiдстав вважати, що особи, товари й транспортнi засоби перемiщуються через державний кордон України з порушенням законодавства України, а також у разi затримання цих осiб, товарiв i транспортних засобiв унаслiдок виявлених порушень.

     У зазначених випадках представник контрольного органу (служби), за iнiцiативою якого здiйснюється затримка вiдправлення з пункту пропуску пасажирського поїзда, iнформує старшого змiни прикордонних нарядiв та чергового залiзничної станцiї iз зазначенням причин та орiєнтовного часу затримки, здiйснює запис у рейсовий журнал поїзда (причiпного вагона) iз зазначенням причин збiльшення часу на виконання контрольних операцiй (номер вагона, купе, мiсця у вагонi, де виявлено порушення норм законодавства).

     7.3. Факт затримки пасажирського поїзда облiковується начальником (черговим) залiзничної станцiї, який складає i пiдписує в трьох примiрниках акт затримки, погоджує його з посадовою особою пiдроздiлу органу охорони державного кордону та посадовою особою, з iнiцiативи якої було здiйснено затримку вiдправлення з пункту пропуску пасажирського поїзда. Кожнiй посадовiй особi, яка брала участь у пiдписаннi акта затримки, надаються копiї акта, якi зберiгаються у своїх установах протягом 1 року з моменту пiдписання.

     Начальники залiзничних станцiй про випадки затримок пасажирських поїздiв iнформують Державну адмiнiстрацiю залiзничного транспорту України протягом 5 днiв вiд дати затримки.

     7.4. Контроль осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна вважається завершеним пiсля доповiдi посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв старшим змiн прикордонних нарядiв i митницi та iнформування чергового по залiзничнiй станцiї про закiнчення контрольних операцiй.

     7.5. Пасажирськi поїзди пiд час в'їзду в Україну та виїзду з України можуть починати рух тiльки з дозволу старшого змiни прикордонного наряду пiсля завершення прикордонного та митного контролю.

8. Режим у пунктi пропуску

     8.1. Режим у пунктi пропуску визначається i встановлюється начальником органу охорони державного кордону за погодженням з керiвником митницi та начальником залiзничної станцiї (вокзалу).

     8.2. Порядок установлення та пiдтримання режиму в пунктi пропуску оформлюється окремим роздiлом у технологiчнiй схемi пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна.

     8.3. Режимнi правила, встановленi в пунктах пропуску, обов'язковi для виконання особами, що перетинають державний кордон, обслуговуючим персоналом транспортних засобiв мiжнародного сполучення, спiвробiтниками контрольних служб i правоохоронних органiв.

     8.4. За порушення режиму в пунктi пропуску особи, якi перетинають державний кордон, а також посадовi особи несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

9. Порядок органiзацiї взаємодiї

     9.1. Перед початком роботи кожної змiни проводиться нарада за участю посадових осiб пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону та митних органiв, контрольних органiв (служб), працiвникiв залiзничних станцiй (за потреби), на якiй:

     пiдбиваються пiдсумки роботи попередньої змiни та вирiшуються проблемнi питання, що виникли у попередньої змiни пiд час здiйснення контрольних операцiй службами, якi здiйснюють вiдповiднi види державного контролю в пунктах пропуску;

     здiйснюється обмiн iнформацiєю щодо змiн у правилах перетинання державного кордону особами, транспортними засобами, вантажами й товарами, якi надiйшли вiд вiдповiдних контрольних органiв (служб);

     iнформуються працiвники залiзничних станцiй про факти порушень працiвниками залiзниць України чинного законодавства;

     визначаються можливi об'єкти контролю, що будуть пiдданi посиленому контролю пiд час роботи змiни.

     Пiсля наради старший змiни прикордонних нарядiв i старший змiни митного органу обмiнюються iнформацiєю щодо можливої протиправної дiяльностi (за винятком iнформацiї з обмеженим доступом).

     9.2. Перед початком змiни всi посадовi особи контрольних органiв (служб) отримують у своїх старших змiн перепустки з фотокарткою встановленої форми (представницькi картки), якi виготовляються i надаються представникам контрольних органiв (служб), що здiйснюють свою дiяльнiсть у пунктах пропуску, вiдповiдним органом охорони державного кордону. Протягом часу перебування у пунктi пропуску така перепустка має бути прикрiплена на верхньому одязi посадової особи контрольного органу (служби). Пiсля закiнчення змiни перепустки здаються старшим змiн.

     9.3. Перебування посадової особи контрольного органу (служби) в пунктi пропуску без перепустки є порушенням правил режиму в пунктi пропуску. Особа, яка вчинила таке порушення, несе вiдповiдальнiсть, передбачену законодавством.

Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник управлiння прикордонного контролю та реєстрацiї О. А. Бiньковський
Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А. I. Сербайло
Директор Департаменту залiзничного транспорту М. В. Макаренко

 

Додаток 1
до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення

ДОВIДКА
про населенiсть пасажирами вагонiв поїзда N ____

сполученням _______________________________

"     " ____________ 20__ року

Усього: вагонiв - _____, пасажирiв - _____

Порядковий номер i тип вагона Усього пасажирiв
(кiлькiсть)
у т. ч. громадян України
(кiлькiсть)
ПРИМIТКИ
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
ЛНП _______________
(посада, П. I. Б.)

 

Додаток 2
до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон для залiзничного сполучення

IМЕННИЙ СПИСОК
обслуговуючого персоналу пасажирського поїзда N ____

сполученням _____________________________________

"     " ____________ 20__ року

Порядковий номер вагона П. I. Б. Посада Номер паспортного документа на право перетинання державного кордону
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
ЛНП _______________
(посада, П. I. Б.)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.