Документ скасований: Постанова КМУ № 451 від 21.05.2012

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 24 грудня 2003 р. N 1989


Питання пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 серпня 2005 року N 810,
вiд 6 червня 2007 року N 811,
вiд 9 липня 2008 року N 636,
вiд 20 серпня 2008 року N 715,
вiд 5 березня 2009 року N 279,
вiд 9 вересня 2009 року N 992,

вiд 24 лютого 2010 року N 177,
вiд 30 червня 2010 року N 539,
вiд 2 лютого 2011 року N 64,
вiд 31 серпня 2011 року N 903,
вiд 5 жовтня 2011 року N 1030,
вiд 5 жовтня 2011 року N 1016


     Вiдповiдно до статей 40, 41 i 45 Митного кодексу України , статтi 25 Закону України "Про прикордонний контроль" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

(вступна частина у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     1. Затвердити такi, що додаються:

     типову технологiчну схему пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними;

(абзац другий пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     Порядок здiйснення митного контролю автомобiльних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

     Порядок здiйснення митного контролю водних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

     Порядок здiйснення митного контролю залiзничних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон;

     Порядок здiйснення митного контролю повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон.

     2. Мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

     3. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 грудня 2003 р. N 1989

ТИПОВА ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     1. За цiєю типовою технологiчною схемою здiйснюється вiдповiдно до Митного кодексу України, Законiв України "Про прикордонний контроль", "Про державний кордон України" та "Про Державну прикордонну службу України" пропуск через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв (далi - транспортнi засоби), товарiв, у тому числi вантажiв, що перемiщуються ними через державний кордон (далi - товари), визначається послiдовнiсть здiйснення прикордонного i митного контролю, а також iнших видiв контролю пiд час пропуску через державний кордон.

(пункт 1 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     2. Термiни, що вживаються у цiй типовiй технологiчнiй схемi, мають таке значення:

     вiльна практика - заходження судна закордонного плавання в порт та початок вантажних операцiй без участi комiсiї на борту судна за рiшенням уповноважених здiйснювати вiдповiдний контроль державних органiв, що приймається на пiдставi вiдомостей, отриманих до прибуття судна, вiдповiдно до Конвенцiї про полегшення мiжнародного морського судноплавства 1965 року;

     каботаж - перемiщення судна iз закритим або вiдкритим кордоном мiж портами України в межах територiального моря i внутрiшнiх вод України. У разi слiдування рекомендованим курсом судну з вiдкритим кордоном дозволяється тимчасовий вихiд за межi територiального моря України;

     судно з вiдкритим кордоном - судно, що прибуло з-за кордону в Україну i пройшло прикордонний контроль;

     судно iз закритим кордоном - судно, що прибуло з-за кордону в Україну i не пройшло прикордонний контроль, чи будь-яке судно з вiдкритим кордоном, яке пройшло прикордонний контроль на вибуття з України.

     Iншi термiни i поняття вживаються у значеннi, наведеному в Митному кодексi України, Законах України "Про прикордонний контроль", "Про державний кордон України" та "Про Державну прикордонну службу України" та iнших нормативно-правових актах.

(абзац шостий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)
(пункт 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)

     3. Пропуск через державний кордон осiб, транспортних засобiв i товарiв здiйснюється у пунктах пропуску через державний кордон (далi - пункти пропуску), поза пунктами пропуску у випадках, передбачених частиною третьою статтi 5 Закону України "Про прикордонний контроль", та на територiї сумiжних держав у порядку, передбаченому статтею 26 зазначеного Закону.

     Пропуск через державний кордон особистих речей осiб здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

(пункт 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     4. Про в'їзд (прибуття) у пункт пропуску осiб, транспортних засобiв iнформацiя подається органу охорони державного кордону i митному органу уповноваженими представниками адмiнiстрацiї порту, аеропорту (аеродрому), прикордонної залiзничної станцiї (залежно вiд виду сполучення та характеру транспортних перевезень) чи перевiзникiв (авiакомпанiй, iнших транспортних органiзацiй), якi здiйснюють рейсовi або позарейсовi (чартернi) перевезення.

(абзац перший пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     Пiсля в'їзду (прибуття) у пункт пропуску перевiзник або вантажовласник чи уповноважена ними особа заявляє про готовнiсть до контролю i пред'являє посадовим особам органу охорони державного кордону i митного органу документи, установленi нормативно-правовими актами та мiжнародними договорами (особистi, на транспортний засiб i товари).

     Абзац третiй пункту 4 виключено

(абзац третiй пункту 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.2008р. N 636, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     5. Особи, транспортнi засоби i товари пропускаються через державний кордон пiсля здiйснення вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв прикордонного, митного контролю, у разi автомобiльного сполучення - контролю за мiжнародними перевезеннями пасажирiв i товарiв автомобiльними транспортними засобами, у разi повiтряного сполучення - контролю на безпеку, у разi морського, рiчкового та поромного сполучення - контролю суден з метою забезпечення безпеки плавання.

     У випадках, встановлених законодавством, товари пропускаються через державний кордон пiсля здiйснення посадовими особами органiв виконавчої влади, на якi вiдповiдно до законодавства покладено здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей, зазначених видiв державного контролю.

     В iнших випадках санiтарно-епiдемiологiчний, ветеринарно-санiтарний, фiтосанiтарний, екологiчний контроль окремих товарiв та контроль за перемiщенням культурних цiнностей, що ввозяться на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту), в пунктах пропуску через державний кордон України здiйснюється посадовими особами митних органiв у формi попереднього документального контролю вiдповiдно до порядку, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 р. N 1030.

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     6. У разi в'їзду (прибуття) осiб, транспортних засобiв i ввезення товарiв в Україну здiйснення їх контролю розпочинається прикордонним контролем i закiнчується митним контролем, у разi виїзду i вивезення товарiв з України - розпочинається митним контролем i закiнчується прикордонним контролем.

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     Прикордонний контроль осiб, транспортних засобiв i вантажiв здiйснюється у мiсцях, визначених статтею 5 Закону України "Про прикордонний контроль".

(пункт 6 доповнено новим абзацом другим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64, у зв'язку з цим абзаци другий - четвертий вважати вiдповiдно абзацами третiм - п'ятим)

     Митний контроль транспортних засобiв i товарiв у пунктах пропуску здiйснюється у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У разi коли у пунктi пропуску функцiонують лише органи охорони державного кордону i митнi органи, для здiйснення крiм прикордонного i митного iнших видiв контролю транспортних засобiв i товарiв залучаються спецiалiсти органiв державної влади, на якi вiдповiдно до законодавства покладено здiйснення таких видiв контролю (далi - контролюючi органи). Якщо такої можливостi немає, транспортнi засоби повертаються назад i за вiдсутностi будь-яких заборон чи обмежень щодо в'їзду в Україну (виїзду з України) транспортних засобiв або ввезення (вивезення) товарiв направляються у пункти пропуску, де на постiйнiй основi функцiонують структурнi пiдроздiли вiдповiдних контролюючих органiв.

     Вiдповiдно до нормативно-правових актiв та мiжнародних договорiв контролюючими органами України та сумiжних держав може здiйснюватися спiльний контроль як на територiї України, так i за її межами.

(абзац п'ятий пункту 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     7. На пiдставi перелiку товарiв, якi пiдлягають державному контролю (у тому числi у формi попереднього документального контролю), та вiдповiдно до поданих перевiзником або експедитором, чи уповноваженою особою товаросупровiдних (товаротранспортних) документiв посадова особа митного органу визначає вид(и) та форму проведення державного контролю в пунктi пропуску через державний кордон України (пунктi ввезення на митну територiю України):

     для проведення ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного контролю товарiв посадовою особою контролюючого органу;

     для проведення санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарно-санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного контролю, контролю за перемiщенням культурних цiнностей посадовою особою митного органу у формi попереднього документального контролю.

     У разi коли у партiї товарiв, що ввозяться через пункт пропуску через державний кордон України, є певна кiлькiсть товарiв, що пiдлягають проведенню вiдповiдних видiв державного контролю посадовими особами контролюючих органiв (крiм радiологiчного контролю) та попередньому документальному контролю посадовими особами митних органiв, або вся партiя товарiв пiдлягає вiдповiдним видам державного контролю, попереднiй документальний контроль товарiв не здiйснюється. Стосовно таких товарiв державний контроль здiйснюється безпосередньо посадовими особами контролюючих органiв, якi залучаються посадовими особами митних органiв та для проведення зазначених видiв державного контролю прибувають в пункти пропуску через державний кордон України.

     У разi коли товари пiдлягають радiологiчному та попередньому документальному контролю, контроль здiйснюється в такiй послiдовностi:

     перший етап - радiологiчний контроль посадовою особою вiдповiдного контролюючого органу. Посадова особа митного органу передає посадовiй особi вiдповiдного контролюючого органу поданi перевiзником або експедитором, чи уповноваженою особою товаросупровiднi (товаротранспортнi) документи. Пiсля здiйснення радiологiчного контролю посадова особа вiдповiдного контролюючого органу проставляє вiдповiднi вiдмiтки на товаросупровiдних (товаротранспортних) документах, якi повертаються посадовiй особi митного органу;

     другий етап - попереднiй документальний контроль посадовою особою митного органу. Пiсля здiйснення попереднього документального контролю посадова особа митного органу проставляє вiдповiднi вiдмiтки у формi вiдбиткiв штампа та печатки на товаросупровiдних (товаротранспортних) документах та вносить iнформацiю про проведення такого контролю до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби.

(пункт 7 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.2008р. N 636, вiд 05.10.2011р. N 1030)

     8. У пунктах пропуску для автомобiльного i поромного сполучення здiйснюється вiдповiдно до нормативно-правових актiв та мiжнародних договорiв посадовою особою служби мiжнародних автомобiльних перевезень (СМАП) Мiнтрансу контроль за мiжнародними перевезеннями пасажирiв i товарiв автомобiльними транспортними засобами.

     9. У пунктах пропуску для повiтряного сполучення вiдповiдно до нормативно-правових актiв та мiжнародних договорiв здiйснюється контроль на безпеку, у ходi якого посадовi особи служби авiацiйної безпеки аеропорту (аеродрому), авiакомпанiї, органу внутрiшнiх справ i пiдроздiлу охорони державного кордону проводять комплекс заходiв, пов'язаних iз захистом авiацiї вiд актiв незаконного втручання у її дiяльнiсть (протиправнi дiї, посягання на безпечне функцiонування авiацiйних об'єктiв, унаслiдок якого можуть статися нещаснi випадки з людьми, завдаватися майновi збитки, вчинятися захоплення чи викрадення повiтряного судна, або випадки, що створюють умови для настання подiбних наслiдкiв).

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     10. У пунктах пропуску для морського, рiчкового та поромного сполучення посадовою особою iнспекцiї державного портового нагляду здiйснюється контроль суден з метою забезпечення безпеки плавання.

     Усi види контролю у пунктах пропуску для морського, рiчкового та поромного сполучення здiйснюються комiсiєю, що складається з представникiв органу охорони державного кордону, митного органу, адмiнiстрацiї порту та агентської органiзацiї (морського агента). У разi коли законодавством передбачено здiйснення iнших видiв контролю, до складу комiсiї включаються представники вiдповiдних контролюючих органiв. Для здiйснення митного контролю наливних суден до складу комiсiї можуть включатися представники державної пожежної охорони.

     У разi потреби з дозволу органу охорони державного кордону i митного органу до складу комiсiї включаються представники iнших державних органiв, установ та органiзацiй.

     Комiсiю очолює посадова особа органу охорони державного кордону. Капiтан судна або представник агентської органiзацiї (морський агент) не пiзнiше нiж за 4 години до приходу (вiдходу) судна подає до органу охорони державного кордону i митного органу заявку на здiйснення контролю судна з наступним уточненням її змiсту за 1 годину до початку контролю. Комiсiя створюється на замовлення адмiнiстрацiї порту або представника агентської органiзацiї (морського агента), якi забезпечують перевезення членiв комiсiї до мiсця контролю та у зворотному напрямку.

    Вiльна практика застосовується для суден-контейнеровозiв та суден, що перевозять наливнi вантажi. У разi вiдсутностi заперечень з боку державних органiв, уповноважених здiйснювати контроль на державному кордонi, вiльна практика може застосовуватися до iнших типiв суден.

(пункт 10 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)

     За пiдсумками роботи комiсiї складається акт. Форма акта i порядок його складення визначаються Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.

(пункт 10 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     11. Контроль суден для каботажного плавання здiйснюється комiсiєю у складi посадових осiб органу охорони державного кордону, митного органу та iнспекцiї державного портового нагляду. Вiдмiтки про проведення контролю проставляються в судновiй ролi. Вiдповiдна iнформацiя передається оперативно-черговою службою органiв охорони державного кордону в пункт пропуску мiсця прямування судна.

     Контроль українських та iноземних яхт здiйснюється комiсiєю на спецiальних причалах (мiсцях), якi визначаються в пунктi пропуску для морського, рiчкового та поромного сполучення.

     Прикордонний контроль яхт здiйснюється згiдно iз статтею 20 Закону України "Про прикордонний контроль".

(пункт 11 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     12. Загальний час здiйснення контролю осiб, транспортних засобiв i товарiв не повинен перевищувати часу стоянки транспортних засобiв у пунктах пропуску, передбаченого розкладом або графiком руху.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     13. Тривалiсть здiйснення кожного виду контролю вiдповiдно до технологiчного процесу роботи пункту пропуску визначається керiвниками органу охорони державного кордону i митного органу, у разi потреби - iнших контролюючих органiв для кожного пункту пропуску окремо з урахуванням режиму його роботи, наявностi постiйно дiючих структурних пiдроздiлiв iнших контролюючих органiв, виду та iнтенсивностi транспортного сполучення, категорiї поїздки, виду транспортного засобу, а також товару. Контролюючий орган вживає заходiв до вдосконалення механiзму вiдповiдного контролю та скорочення тривалостi його здiйснення у пунктах пропуску, розмiщених на адмiнiстративнiй територiї, закрiпленiй за ним.

     14. Контроль осiб, транспортних засобiв i товарiв вважається закiнченим, якщо в товаросупровiдних (товаротранспортних) документах на транспортний засiб i товари проставлено вiдповiднi вiдмiтки посадових осiб митного органу, iнших контролюючих органiв стосовно пiдконтрольних вантажiв або якщо за результатами перевiрки паспортних документiв осiб у передбачених законодавством випадках (зокрема, проходження через "зеленi коридори", зони спрощеного контролю) уповноваженими службовими особами пiдроздiлу охорони державного кордону i посадовими особами митного органу надано усний дозвiл на пропуск через державний кордон.

(пункт 14 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     15. Пропуск осiб, транспортних засобiв i товарiв через державний кордон здiйснюється уповноваженою службовою особою пiдроздiлу охорони державного кордону за наявностi вiдмiток про перетинання державного кордону та вiдмiток посадових осiб митного органу, iнших контролюючих органiв про позитивнi результати передбачених законодавством видiв контролю.

(пункт 15 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     16. Контролюючi органи, транспортнi та iншi органiзацiї i установи забезпечують iнформування органiв охорони державного кордону та митних органiв про прибуття (вибуття) у пункт (з пункту) пропуску транспортних засобiв i товарiв, результати їх контролю, пропущенi та не пропущенi через державний кордон транспортнi засоби i товари, виявлення осiб, причетних до протиправної дiяльностi.

     Зазначенi суб'єкти взаємодiють шляхом обмiну iнформацiєю, проведення нарад, спiльних iнструктажiв.

     У разi виникнення в пунктах пропуску ситуацiй, якi ускладнюють або унеможливлюють пропуск через державний кордон чи функцiонування пунктiв пропуску, контролюючi органи в межах своєї компетенцiї вживають скоординованих заходiв до їх локалiзацiї.

     17. У пунктах пропуску через державний кордон вiдповiдно до мiжнародних договорiв посадовi особи органiв охорони державного кордону органiзовують i щодоби уточнюють (з урахуванням iнформацiї, що надходить вiд консультацiйних пунктiв) з представниками контролюючих органiв сумiжної держави питання щодо пропущених i не пропущених через державний кордон осiб i транспортних засобiв, їх передачi, визначення спiльних скоординованих дiй в iнтересах забезпечення безперебiйного пропуску через державний кордон, а також про змiни в обстановцi, якi впливають на здiйснення пропуску через державний кордон.

(пункт 17 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

     18. Дiяльнiсть контролюючих органiв, транспортних та iнших органiзацiй i установ пiд час здiйснення пропуску через державний кордон координується органами охорони державного кордону.

     19. Вимоги, передбаченi цiєю типовою технологiчною схемою, застосовуються у технологiчних схемах пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв через державний кордон, що затверджуються керiвником органу охорони державного кордону для кожного пункту пропуску.

(Типову технологiчну схему доповнено пунктом 19 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.02.2011р. N 64)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 грудня 2003 р. N 1989

ПОРЯДОК
здiйснення митного контролю автомобiльних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон

     1. Цей Порядок визначає вiдповiдно до Митного кодексу України послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення митного контролю автомобiльних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними через митний кордон (далi - автомобiльнi транспортнi засоби i товари), у пунктах пропуску для автомобiльного сполучення через державний кордон (далi - пункти пропуску).

     2. Митний контроль автомобiльних транспортних засобiв i товарiв здiйснюється виключно в зонах митного контролю i завершується митним оформленням вiдповiдно до вимог законодавства.

     3. Митний контроль та митне оформлення автомобiльних транспортних засобiв i товарiв здiйснюється:

     у разi ввезення на митну територiю України - пiсля проведення прикордонного контролю;

     у разi вивезення за межi митної територiї України - до початку прикордонного контролю.

     Огляд автомобiльних транспортних засобiв i товарiв здiйснюється спiльно посадовими особами митних органiв та органiв охорони державного кордону вiдповiдно до вимог законодавства та мiжнародних договорiв України.

     4. Митний контроль автомобiльних транспортних засобiв i товарiв здiйснюється митними органами у взаємодiї з органами державної влади, на якi вiдповiдно до законодавства покладено функцiї здiйснення iнших видiв контролю автомобiльних транспортних засобiв i товарiв (далi - контролюючi органи), у встановленому законодавством порядку.

     41. Декларування автомобiльного транспортного засобу, що використовується виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України, здiйснюється без застосування вантажної митної декларацiї шляхом подання документiв, що мiстять точнi вiдомостi про цей транспортний засiб (реєстрацiйних та iнших документiв, що пiдтверджують право керування цим транспортним засобом), а в разi перемiщення ним товарiв - також товаротранспортних (товаросупровiдних) документiв.

     Без застосування вантажної митної декларацiї здiйснюється також декларування автомобiльного транспортного засобу - причепа (напiвпричепа), що зареєстрований на постiйнiй основi на територiї iноземної держави та тимчасово ввозиться на митну територiю України (у тому числi з метою транзиту) тягачем перевiзника-резидента, за умови подання митному органу договору найму (фрахтування) цього тягача iноземним власником або користувачем причепа (напiвпричепа) з метою виконання мiжнародного перевезення.

     Декларування автомобiльного транспортного засобу, що перемiщується через митний кордон України як товар на пiдставi зовнiшньоекономiчного договору (контракту) купiвлi-продажу, мiни, оренди, лiзингу тощо, здiйснюється у вiдповiдному митному режимi з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої в установленому порядку.

(Порядок доповнено пунктом 41 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.08.2008р. N 715)

     5. Для здiйснення митного контролю автомобiльних транспортних засобiв i товарiв перевiзник або експедитор чи уповноважена особа подають такi документи:

     вантажна митна декларацiя (в установлених законодавством випадках) на перемiщуванi товари;

     мiжнародна автомобiльна накладна (CMR) або товаротранспортна накладна;

     рахунок-фактура (iнвойс), iншi документи, якими пiдтверджується вартiсть товарiв та якi дають можливiсть iдентифiкувати зазначенi товари:

     пакувальний лист (специфiкацiя);

     абзац шостий пункту 5 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.08.2011р. N 903)

     у разi потреби:

     книжка мiжнародного дорожнього перевезення (Carnet TIR) та свiдоцтво про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажiв пiд митними печатками i пломбами;

(абзац восьмий пункту 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.08.2011р. N 903)

     вантажна вiдомiсть (каргоманiфест);

     авiацiйна вантажна накладна (Air Waybill);

     коносамент (Bill of Lading);

     визначенi законодавством iншi документи, виданi державними органами.

     6. Митний контроль автомобiльних транспортних засобiв i товарiв у пунктi пропуску здiйснюється в три етапи.

     Перший етап - попереднi операцiї.

     Для здiйснення митного контролю перевiзник або експедитор чи уповноважена особа подають посадовiй особi митного органу для реєстрацiї документи, визначенi в пунктi 5 цього Порядку. На зареєстрованих документах проставляється вiдбиток штампа "пiд митним контролем". Пiсля цього здiйснюється перевiрка комплектностi поданих документiв, цiлiсностi накладеного митного забезпечення, а також загальний огляд автомобiльних транспортних засобiв i товарiв.

     Другий етап - здiйснення iнших видiв контролю.

     Абзац п'ятий пункту 6 виключено

(абзац п'ятий пункту 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.2008р. N 636, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     Абзац шостий пункту 6 виключено

(абзац шостий пункту 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.2008р. N 636, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     Третiй етап - закiнчення митного контролю.

     Митний контроль та митне оформлення автомобiльних транспортних засобiв i товарiв закiнчується пiсля здiйснення всiх передбачених законодавством видiв контролю щодо цього автомобiльного транспортного засобу i товарiв.

     Посадова особа митного органу приймає у разi потреби на пiдставi результатiв попередньої перевiрки поданих для реєстрацiї документiв рiшення про проведення митного огляду автомобiльних транспортних засобiв i товарiв, що перебувають пiд митним контролем. Про результати огляду складається акт за формою, встановленою Мiнфiном.

(абзац дев'ятий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     Пiсля здiйснення iнших видiв контролю митний орган згiдно iз законодавством справляє податки i збори (обов'язковi платежi), що пiдлягають сплатi в пунктах пропуску через державний кордон.

     7. У разi коли пiсля закiнчення митного контролю та митного оформлення є пiдстави вважати, що автомобiльнi транспортнi засоби i товари перемiщуються через митний кордон з порушенням норм Митного кодексу України та iнших законодавчих актiв з питань митної справи, керiвник митного органу або його заступник може прийняти рiшення про переогляд автомобiльного транспортного засобу i товару.

     8. За згодою перевiзника або експедитора чи уповноваженої особи митний контроль автомобiльних транспортних засобiв i товарiв може здiйснюватися в зонах митного контролю вантажних митних комплексiв, автотермiналiв, автопортiв вiдповiдно до передбачених пунктом 6 цього Порядку етапiв. Перемiщення автомобiльних транспортних засобiв i товарiв iз зони митного контролю пункту пропуску в зону митного контролю вантажного митного комплексу, автотермiналу, автопорту або у зворотному напрямку здiйснюється пiд контролем митного органу з повiдомленням про це органу охорони державного кордону.

     9. За наявностi обґрунтованих причин посадова особа митного органу на будь-якому етапi митного контролю може вiдмовити в митному оформленнi чи пропуску автомобiльних транспортних засобiв i товарiв через митний кордон. У цьому разi митний орган зобов'язаний видати заiнтересованiй особi картку вiдмови в митному оформленнi (iз зазначенням причини) в порядку, встановленому Мiнфiном.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     10. Пропуск через митний кордон транзитних вантажiв та автомобiльних транспортних засобiв, що здiйснюють транзитнi перевезення, а також контроль за їх перемiщенням здiйснюються в спрощеному режимi у встановленому законодавством та мiжнародними договорами порядку.

     11. У разi виявлення порушень митних правил або законодавства на будь-якому етапi здiйснення митного контролю та митного оформлення автомобiльних транспортних засобiв i товарiв посадова особа митного органу зобов'язана вжити заходiв, передбачених законодавством.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 грудня 2003 р. N 1989

ПОРЯДОК
здiйснення митного контролю водних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон

(У текстi Порядку слово "Держмитслужбою" замiнено словом "Мiнфiном" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 року N 1016)

Загальна частина

     1. Цей Порядок визначає вiдповiдно до Митного кодексу України послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення митного контролю водних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними через митний кордон, у пунктах пропуску для морського, рiчкового та поромного сполучення через державний кордон (далi - пункти пропуску).

     Митне оформлення та контроль за перемiщенням суднового спорядження, суднових запасних частин i припасiв здiйснюється вiдповiдно до Порядку суднового постачання в морських i рiчкових портах України, вiдкритих для заходу суден закордонного плавання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 серпня 2009 р. N 846 (Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 61, ст. 2160).

(пункт 1 доповнено абзацом другим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.09.2009р. N 992)

     2. Термiни, що використовуються у цьому Порядку, мають таке значення:

     вантажнi документи - коносаменти (штурманськi розписки), манiфести, каргоплани, рiчковi накладнi та iншi документи, якi є пiдставою для перетинання митного кордону водними транспортними засобами i товарами;

     вiльна практика - заходження судна закордонного плавання в порт та початок вантажних операцiй без участi комiсiї на борту судна за рiшенням уповноважених здiйснювати вiдповiдний контроль державних органiв, що приймається на пiдставi вiдомостей, отриманих до прибуття судна, вiдповiдно до Конвенцiї про полегшення мiжнародного морського судноплавства 1965 року;

(пункт 2 доповнено новим абзацом третiм згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279, у зв'язку з цим абзаци третiй - дванадцятий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - тринадцятим)

     воднi транспортнi засоби i товари - воднi транспортнi засоби перевiзникiв i товари, що перемiщуються ними через митний кордон;

     генеральна декларацiя - документ, що мiстить загальнi вiдомостi про судно i наявнiсть чи вiдсутнiсть на борту вогнепальної зброї, боєприпасiв, наркотичних (психотропних) лiкарських засобiв, якi є в судновiй аптечцi, а також про суднову касу;

     декларацiя про особистi речi членiв екiпажу судна - документ, що використовується для митного оформлення суден закордонного плавання, де наводяться вiдомостi про наявнiсть у членiв екiпажу товарiв, валюти та цiнностей;

(абзац п'ятий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.06.2007р. N 811)

     доручення на навантаження - документ, що подається митному органу декларантом або уповноваженою ним особою, мiстить реквiзити вiдправника, одержувача вантажу, назву i характеристику водних транспортних засобiв i товарiв та пiсля засвiдчення його митним органом є пiдставою для навантаження судна;

     коносамент, рiчкова накладна - документи, що регулюють правовiдносини мiж вiдправником, перевiзником та одержувачем транспортних засобiв i товарiв, свiдчать про прийняття перевiзником транспортних засобiв i товарiв, вiдомостi про якi наведено в коносаментi, рiчковiй накладнiй, i є документами, що пiдтверджують наявнiсть i змiст договору перевезення водним транспортним засобом;

     манiфест - перелiк коносаментiв;

     представник агентської органiзацiї (морський агент) - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, представник судновласника, який згiдно з договором морського агентування за винагороду аобов'язується надавати послуги в галузi торговельного мореплавства;

     судно закордонного плавання - судно, що здiйснює мiжнароднi перевезення;

     суднова роль - список осiб суднового екiпажу.

     Iншi термiни застосовуються у значеннi, наведеному у Митному кодексi України та iнших нормативно-правових актах.

     3. Митний контроль водних транспортних засобiв i товарiв здiйснюється митним органом, як правило, бiля причалiв або в акваторiях портiв.

     Митний контроль в акваторiях портiв здiйснюється за погодженням з органом охорони державного кордону.

     31. Агентська органiзацiя (морський агент) зобов'язана не пiзнiше нiж за одну добу до прибуття судна в порт призначення на митнiй територiї України подати митному органу, в зонi дiяльностi якого розташований такий порт, iнформацiю в електронному виглядi за встановленою Мiнфiном формою про товари, прийнятi до перевезення у контейнерах у порт призначення на митнiй територiї України. Подана у порядку, встановленому Мiнфiном, iнформацiя використовується митним органом виключно для визначення форми та обсягу контролю, достатнього для забезпечення додержання законодавства з питань митної справи.

     Порядок i форма подання iнформацiї про товари, що пiдлягають санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарно-санiтарному, фiтосанiтарному, радiологiчному, екологiчному контролю, а також контролю за перемiщенням культурних цiнностей, встановлюються органами державної влади, якi здiйснюють такi види контролю.

(абзац другий пункту 31 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)
(Порядок доповнено пунктом 31 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.06.2007р. N 811)

     4. Мiсця стоянки водних транспортних засобiв, посадки i висадки пасажирiв визначаються адмiнiстрацiєю порту за погодженням з митним органом та органом охорони державного кордону. Адмiнiстрацiя порту не дозволяє капiтановi судна закордонного плавання виходити з акваторiї порту без вiдмiтки митного органу у вiдповiдному судновому документi. Для тимчасового виходу судна з порту у зв'язку з дiєю непереборної сили, стихiйним лихом, а також з метою рятування людей наявнiсть дозволу митного органу не обов'язкова. Про такi подiї адмiнiстрацiя порту негайно iнформує митний орган.

     5. Митний контроль товарiв, що перевозяться членами екiпажiв водних транспортних засобiв, здiйснюється, як правило, на борту цих транспортних засобiв.

     Митний контроль товарiв, що перевозяться пасажирами, як правило, здiйснюється в оглядовому залi порту.

     6. Митний контроль суден закордонного плавання, що плавають пiд iноземним прапором, може здiйснюватися документально за умови постiйного перебування суден пiд контролем митного органу в зонах митного контролю пунктiв пропуску (пунктiв контролю).

     7. У разi коли є пiдстави вважати, що воднi транспортнi засоби i товари перемiщуються через митний кордон з порушенням норм Митного кодексу України та iнших законодавчих актiв з питань митної справи, здiйснюється митний огляд водних транспортних засобiв, а також транспортних засобiв, товарiв та особистих речей, що перемiщуються ними.

     8. У разi виявлення фактiв порушення митних правил або законодавства на будь-якому етапi здiйснення митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, а також транспортних засобiв i товарiв посадова особа митного органу зобов'язана вжити заходiв, передбачених законодавством.

Митний контроль суден закордонного плавання, що прибувають на митну територiю України або вибувають за її межi

     9. Митний контроль суден закордонного плавання здiйснюється комiсiєю, що складається з представникiв органiв охорони державного кордону, митних органiв, адмiнiстрацiї порту та агентської органiзацiї (морського агента). У разi коли законодавством передбачено здiйснення iнших видiв контролю, до складу комiсiї включаються представники органiв виконавчої влади, якi здiйснюють такi види контролю (далi - контролюючi органи). Для здiйснення митного контролю наливних суден до складу комiсiї можуть включатися представники державної пожежної охорони.

(абзац перший пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     З дозволу митного органу та органу охорони державного кордону до складу комiсiї у разi потреби включаються представники iнших органiв, установ та органiзацiй.

     10. Члени комiсiї та особи, яким дозволено вiдвiдання судна пiд час здiйснення контролю, не повиннi вносити на судно та виносити з нього предмети, крiм тих, що використовуються ними для виконання своїх службових обов'язкiв.

     Митний контроль предметiв, валютних та iнших цiнностей осiб, яким дозволено вiдвiдання судна пiд час здiйснення контролю комiсiєю, провадиться шляхом усного або письмового декларування.

     11. Пiд час перебування судна закордонного плавання пiд митним контролем причалювання до нього будь-яких плавучих засобiв здiйснюється за наявностi дозволу митного органу та органу охорони державного кордону.

     12. Митний контроль суден закордонного плавання здiйснюється цiлодобово вiдповiдно до їх прибуття та створення комiсiї.

     Митний контроль пасажирських суден закордонного плавання здiйснюється позачергово вiдповiдно до графiка їх руху, завчасно погодженого з митним органом та органом охорони державного кордону.

     13. Комiсiя створюється на замовлення адмiнiстрацiї порту або представника агентської органiзацiї (морського агента) i розпочинає роботу пiсля завершення медичного (санiтарного) огляду членiв екiпажу.

(пункт 13 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1030)

     14. Декларування судна закордонного плавання, що використовується виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України, здiйснюється без подання вантажної митної декларацiї. Вiдомостi про таке судно закордонного плавання зазначаються в генеральнiй декларацiї.

     Для здiйснення митного контролю капiтан судна або iнша особа, що входить до командного складу судна i належним чином уповноважена на це капiтаном, подає такi документи:

     генеральну декларацiю;

     зобов'язання капiтана судна про зворотне вивезення за межi митної територiї України (ввезення на митну територiю України) судна закордонного плавання за формою, встановленою Мiнфiном;

     декларацiю про вантаж;

     коносамент, рiчкову накладну, де зазначаються найменування, маркування, кiлькiсть та/або мiра (маса, об'єм) вантажу чи кiлькiсть мiсць, яку вiн займає, а в разi необхiдностi - вiдомостi про зовнiшнiй вигляд, стан i особливi властивостi вантажу;

     список членiв суднового екiпажу (суднова роль);

     список пасажирiв;

     декларацiю про особистi речi членiв суднового екiпажу;

     декларацiю про судновi припаси;

     довiдку капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних (психотропних) засобiв, зброї та боєприпасiв;

     довiдку про наявнiсть у судновiй касi валюти;

     зобов'язання капiтана судна, яке плаває пiд Державним Прапором України, про те, що закупленi за кордоном судновi припаси, зокрема запаси споживання, не будуть винесенi iз судна;

     документи, передбаченi Митним кодексом України, iншими законодавчими актами з питань митної справи та мiжнародними договорами України (в разi необхiдностi).

     Поданi документи повиннi бути скрiпленi судновою печаткою та засвiдченi пiдписом капiтана судна або iншої особи, що входить до командного складу судна i належним чином уповноважена на це капiтаном. У разi перевезення товарiв у контейнерах допускається подання коносамента, скрiпленого печаткою та засвiдченого пiдписом керiвника або iншого належним чином уповноваженого працiвника агентської органiзацiї (морського агента). Посадова особа митного органу здiйснює оформлення поданих документiв у встановленому Мiнфiном порядку.

     Декларування судна, що перемiщується через митний кордон України як товар на пiдставi зовнiшньоекономiчного договору (контракту), крiм договору перевезення, здiйснюється у вiдповiдному митному режимi з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої у встановленому Мiнфiном порядку.

(пункт 14 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.06.2007р. N 811)

     15. Митний огляд судна закордонного плавання здiйснюється з метою перевiрки вiдомостей, зазначених у документах. На судновi примiщення з предметами, що не пiдлягають пропуску через митний кордон, накладається митне забезпечення в порядку, встановленому Мiнфiном.

     16. У разi виявлення контрабанди, порушення митних правил посадова особа митного органу має право продовжити строк перебування судна пiд митним контролем.

     17. Пiсля закiнчення митного контролю митний орган проводить реєстрацiю документiв, у яких вiдображаються результати митного контролю та митного оформлення, i веде їх облiк у порядку, встановленому Мiнфiном.

Митний контроль транспортних засобiв i товарiв, що перемiщуються на суднах закордонного плавання

     18. Навантаження та розвантаження суден закордонного плавання, а також проведення допомiжних операцiй з товарами (крiплення, розкрiплення тощо) у перiод роботи комiсiї, створеної згiдно з пунктом 9 цього Порядку, допускається за згодою членiв комiсiї, уповноважених здiйснювати контроль транспортних засобiв та вiдповiдних товарiв, з проставленням вiдмiтки в декларацiї про вантаж.

(пункт 18 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.08.2005р. N 810)

     181. Навантаження та розвантаження суден закордонного плавання, а також проведення допомiжних операцiй з товарами (крiплення, розкрiплення, перемiщення по судну) допускається без участi комiсiї при застосуваннi для судна вiльної практики.

     У такому разi представник судновласника (морський агент) здiйснює на суднi пломбування кiмнати для збереження зброї (сейфу), iнших примiщень, в яких зберiгаються пiдконтрольнi товари (зокрема судновi запаси, лiкарськi засоби, валютнi цiнностi).

(Порядок доповнено пунктом 181 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)

     19. Митний орган веде облiк транспортних засобiв i товарiв, що вивантажуються iз судна закордонного плавання.

     У разi виявлення розбiжностей мiж фактичною кiлькiстю транспортних засобiв i товарiв та даними, зазначеними у вантажних документах, або у разi виявлення пошкоджених, iз слiдами розпакування вантажних мiсць складається акт-повiдомлення, який пiдписується представниками адмiнiстрацiї порту i митного органу, капiтаном судна або iншою уповноваженою перевiзником особою.

     Пiсля розвантаження судна закордонного плавання в генеральному актi, який пiдписується представниками адмiнiстрацiї порту, митного органу i судна, зазначається кiлькiсть мiсць та маса зданих судном i прийнятих портом товарiв. Один примiрник генерального акта зберiгається в митному органi.

     191. За згодою вантажовласника чи уповноваженої ним особи митний контроль товарiв, що перевозяться у контейнерах, може здiйснюватися в зонах митного контролю вантажних митних комплексiв (автотермiналiв, автопортiв). Перемiщення товарiв у контейнерах iз зони митного контролю пункту пропуску в зону митного контролю вантажного митного комплексу (автотермiналу, автопорту) або у зворотному напрямку здiйснюється пiд контролем митного органу вiдповiдно до технологiчної схеми, що затверджується керiвником митного органу за погодженням з керiвниками органу охорони державного кордону, порту та вантажного митного комплексу (автотермiналу, автопорту).

(Порядок доповнено пунктом 191 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.2008р. N 636)

     20. Дозвiл митного органу на вивезення транспортних засобiв i товарiв iз зони митного контролю i порту надається на пiдставi оформлених митних декларацiй або iнших документiв, передбачених законодавством з питань митної справи, у порядку, встановленому Мiнфiном.

(абзац перший пункту 20 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.06.2007р. N 811)

     Перебування в зонi митного контролю транспортних засобiв i товарiв, митне оформлення яких закiнчено, не допускається, крiм випадкiв, коли таке перебування є наслiдком функцiональної i технологiчної дiяльностi порту або митний орган одержав вiд iнших контролюючих органiв iнформацiю про можливе порушення законодавства пiд час митного оформлення цих транспортних засобiв i товарiв.

     21. Митний орган забезпечує зберiгання документiв, що були пiдставою для пропуску водних транспортних засобiв i товарiв через митний кордон, у порядку i строки, встановленi Мiнфiном.

     22. У разi надходження на територiю порту транспортних засобiв i товарiв, що перемiщуються пiд митним контролем, митний орган пiдтверджує їх надходження у порядку, встановленому Мiнфiном.

     23. До початку завантаження на судно закордонного плавання транспортних засобiв i товарiв декларант або уповноважена ним особа подає митному органу доручення на навантаження. Пiдставою для оформлення такого доручення є митна декларацiя з вiдмiткою митного органу про закiнчення митного контролю.

     У разi надходження транспортних засобiв i товарiв, що були оформленi в iнших митних органах i перебувають пiд митним контролем, разом з митною декларацiєю подаються товаросупровiднi документи.

     Оформлене митним органом доручення на навантаження є пiдставою для завантаження зазначених у ньому транспортних засобiв i товарiв на судно закордонного плавання.

     З метою запобiгання простою транспортного засобу дозволяється оформлення доручень на навантаження за вiдсутностi оригiналу митної декларацiї. Пропуск через митний кордон транспортних засобiв i товарiв здiйснюється тiльки за умови надання оригiналу митної декларацiї з вiдмiткою митного органу про закiнчення митного оформлення.

     Внесення змiн до доручення на навантаження здiйснюється декларантом або уповноваженою ним особою тiльки з дозволу митного органу.

     24. Пiсля закiнчення завантаження судна закордонного плавання декларант або уповноважена ним особа подає митному органу вантажнi документи для пропуску транспортних засобiв i товарiв через митний кордон.

     25. У перiод здiйснення митного контролю транспортних засобiв i товарiв, що завантажуються на судна закордонного плавання (вивантажуються iз суден), митнi органи мають право використовувати документи, передбаченi правилами роботи портiв.

     26. Пiсля закiнчення роботи комiсiї для вибуття судна митний орган пiдтверджує пропуск транспортних засобiв i товарiв через митний кордон у порядку, встановленому Мiнфiном.

     27. Митнi органи, в зонi дiяльностi яких розташованi пункти пропуску, затверджують за погодженням з iншими контролюючими органами технологiчнi схеми здiйснення митного контролю:

     суден каботажного плавання;

     плавучих засобiв лоцманської та iнших служб порту;

     вiйськових кораблiв i суден забезпечення Вiйськово-Морських Сил;

     круїзних суден;

     маломiрних суден;

     суден, що плавають пiд iноземним прапором, якi здiйснювали ремонт на територiї України;

     транспортних засобiв i вантажiв при поромних (комбiнованих) перевезеннях;

     суден, що плавають пiд Державним Прапором України i вибувають на певний час за митний кордон згiдно з договорами фрахтування;

     транспортних засобiв i вантажiв, якi перемiщуються в межах одного пункту пропуску.

     28. Пункт 28 виключено

(Порядок доповнено пунктом 28 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)
(пункт 28 набирає чинностi з 1 сiчня 2010 року згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)
(пункт 28 виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.06.2010р. N 539)

     29. Пункт 29 виключено

(Порядок доповнено пунктом 29 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 279)
(пункт 28 виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.06.2010р. N 539)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 грудня 2003 р. N 1989

ПОРЯДОК
здiйснення митного контролю залiзничних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон

Загальна частина

     1. Цей Порядок визначає вiдповiдно до Митного кодексу України послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення митного контролю залiзничних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв (вантажiв), що перемiщуються ними через митний кордон, у пунктах пропуску для залiзничного сполучення через державний кордон (далi - пункти пропуску).

     2. Термiни, що використовуються у цьому Порядку, мають таке значення:

     залiзничнi транспортнi засоби i товари (вантажi) - залiзничнi транспортнi засоби перевiзникiв i товари (вантажi), що перемiщуються ними через митний кордон;

     вiдправка - товар (вантаж), прийнятий до перевезення вiд одного вантажовiдправника за однiєю залiзничною накладною на однiй станцiї вiдправлення на адресу одного вантажоодержувача на одну станцiю призначення;

     залiзнична накладна - основний перевiзний документ установленої форми, що подається залiзницi вантажовiдправником разом з товаром (вантажем) i супроводжує товар (вантаж) на всьому шляху перевезення до станцiї призначення. Накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди про перевезення товару (вантажу), яка укладається мiж вантажовiдправником i залiзницею на користь третьої сторони - вантажоодержувача, та одночасно є договором на заставу товару (вантажу) для забезпечення гарантiї внесення належної провiзної плати та iнших платежiв за перевезення;

     календарний штемпель станцiї - штемпель з найменуванням (кодом) залiзничної станцiї та датою, вiдбиток якого проставляється працiвниками залiзничної станцiї на перевiзних документах, що пiдтверджує виконання залiзницею операцiй з приймання товару (вантажу) до перевезення, його прибуття на станцiю призначення, вивантаження та оформлення видачi;

     митниця вiдправлення (станцiя вiдправлення) - митний орган (залiзнична станцiя) на територiї України, де починається перемiщення товарiв (вантажiв), що перебувають пiд митним контролем;

     митниця призначення (станцiя призначення) - митний орган (залiзнична станцiя) на територiї України, де закiнчується перемiщення товарiв (вантажiв), що перебувають пiд митним контролем;

     натурний лист - документ, що використовується для номерного облiку вагонiв на залiзничних станцiях у разi передачi вагонiв однiєю залiзницею iншiй i який мiстить данi про склад поїзда (номера вагонiв), його масу, умовну довжину, станцiю вiдправлення та призначення, вiдомостi про засоби iдентифiкацiї;

(пункт 2 доповнено новим абзацом восьмим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2010р. N 177, у зв'язку з цим абзаци восьмий - десятий вважати вiдповiдно абзацами дев'ятим - одинадцятим)

     прикордонна передавальна станцiя - остання перед кордоном iз сумiжною державою пiд час вивезення товарiв (вантажiв), перша - пiд час їх ввезення дiльнична чи сортувальна залiзнична станцiя, на якiй виконуються операцiї з огляду вагонiв, оформлення перевiзних документiв, а також здiйснюються всi передбаченi законодавством види контролю для товарiв (вантажiв), що перемiщуються залiзничним транспортом;

(абзац дев'ятий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2010р. N 177)

     технологiчний процес роботи станцiї - документ, у якому визначається порядок органiзацiї роботи станцiї, зокрема послiдовнiсть i строки виконання операцiй з огляду залiзничних транспортних засобiв, їх завантаження i розвантаження, оформлення перевiзних документiв.

     Iншi термiни, що використовуються у цьому порядку, мають таке саме значення, що i в Митному кодексi України та iнших нормативно-правових актах.

     3. У випадках, передбачених мiжнародними договорами, залiзничний транспортний засiб (завантажений i порожнiй) перемiщується через митний кордон без декларування.

     4. Митний контроль та митне оформлення вiйськових залiзничних транспортних засобiв, вiйськової технiки, товарiв (вантажiв), що перевозяться пiдприємствами спецзв'язку, здiйснюється в установленому законодавством порядку з урахуванням специфiки перевезення.

     5. Товари (вантажi), ввезення яких заборонено законодавством, не пропускаються на митну територiю України та в установленому порядку пiдлягають поверненню за кордон, як правило, в день їх ввезення.

     6. Порядок взаємодiї посадових осiб митних органiв, якi здiйснюють митнi процедури з товарами (вантажами), що перемiщуються залiзничними транспортними засобами, i працiвникiв залiзниць України установлюється Держмитслужбою разом з Мiнтрансзв'язку у разi:

     переадресування, аварiї, вiдчеплення вагонiв або дiї непереборної сили та повернення помилково направлених товарiв (вантажiв);

     здiйснення митного контролю залiзничного рухомого складу (у тому числi порожнього);

     перемiщення товарiв (вантажiв) у контейнерах з морських торговельних портiв у зони митного контролю вантажних митних комплексiв.

     Декларування залiзничного рухомого складу (у тому числi порожнього), що використовується для перевезення у мiжнародному сполученнi товарiв (вантажiв), пасажирiв i для технiчного обслуговування дiлянок залiзниць України, що проходять територiєю iнших держав, здiйснюється шляхом подання митному органовi в пунктi пропуску (пунктi контролю) або на прикордоннiй передавальнiй станцiї, або в митному органi за мiсцем розташування власника транспортного засобу iнформацiї про такi залiзничнi транспортнi засоби та мету їх перемiщення (пiд навантаження, повернення, технiчне обслуговування дiлянок залiзниць України тощо), зазначенi у передатнiй вiдомостi, перевiзних документах чи натурному листi.

     Митний контроль за перемiщенням через митний кордон України залiзничного рухомого складу (у тому числi порожнього) здiйснюється посадовими особами митних органiв шляхом перевiрки вiдомостей, зазначених у документах, що подаються для здiйснення митних процедур. Для цiлей митного контролю використовується iнформацiя, що мiститься в автоматизованому банку даних Укрзалiзницi. Порядок подання такої iнформацiї встановлюється наказами Держмитслужби та Мiнтрансзв'язку.

     Декларування залiзничного рухомого складу, що перемiщується через митний кордон України як товар на пiдставi зовнiшньоекономiчного договору (контракту) купiвлi-продажу, мiни, оренди (у тому числi приписаних до залiзниць iнших держав), лiзингу тощо, здiйснюється у вiдповiдному митному режимi з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої в установленому порядку.

(пункт 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2010р. N 177)

     7. У разi виявлення порушень митних правил або законодавства на будь-якому етапi здiйснення митного контролю та митного оформлення залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв) посадова особа митного органу зобов'язана вжити необхiдних заходiв, передбачених законодавством.

Митний контроль залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв), що ввозяться на митну територiю України

     8. Посадовi особи прикордонної передавальної станцiї iнформують митний орган про перетинання митного кордону залiзничним транспортним засобом.

     Для здiйснення митного контролю посадовi особи прикордонної передавальної станцiї подають до митного органу такi документи:

     передатна вiдомiсть (багажний список);

     залiзничнi накладнi;

     перевiзнi документи;

     товаросупровiднi документи;

     iншi документи, передбаченi Митним кодексом України, iншими законодавчими актами з питань митної справи та мiжнародними договорами.

     9. Посадовi особи митного органу i прикордонної передавальної станцiї проводять перевiрку кiлькостi та номерiв залiзничних транспортних засобiв, що надходять, цiлiсностi пломб, запiрно-пломбувальних пристроїв, збереження товарiв (вантажiв) на вiдкритому рухомому складi в порядку i строки, встановленi технологiчним процесом роботи станцiї, погодженим з вiдповiдним митним органом, та здiйснюють iншi форми митного контролю, передбаченi Митним кодексом України та iншими законодавчими актами з питань митної справи.

     10. Посадова особа митного органу реєструє поданi для здiйснення митного контролю документи, перевiряє вiдповiднiсть даних, зазначених у них, даним, що мiстяться в передатнiй вiдомостi, а також комплектнiсть необхiдних товаросупровiдних документiв.

     11. За результатами митного контролю посадова особа митного органу приймає рiшення про:

     здiйснення митного оформлення товарiв (вантажiв);

     направлення товарiв (вантажiв) на митну територiю України у митницю призначення пiд митним контролем;

     повернення товарiв (вантажiв) за межi митного кордону (у тому числi за заявою вантажовласника або вантажоперевiзника);

     неможливiсть пропуску товарiв (вантажiв) на митну територiю України.

     12. У разi прийняття рiшення про неможливiсть пропуску товарiв (вантажiв) на митну територiю України такi товари (вантажi) перебувають пiд митним контролем та пiд охороною залiзницi до їх вивезення за межi митної територiї України.

     13. У разi прийняття рiшення про направлення товарiв (вантажiв) у митницю призначення пiд митним контролем посадова особа митного органу здiйснює їх митне оформлення та проставляє на основних товаросупровiдних документах вiдбиток штампа "пiд митним контролем".

Митний контроль залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв), що вивозяться за межi митної територiї України

     14. Пiсля здiйснення митного контролю i митного оформлення залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв) митнi органи дають дозвiл на вiдправлення їх до митницi призначення для пропуску за межi митної територiї України. Зазначенi в пунктi 8 цього Порядку документи з вiдмiтками митних органiв та оформлена вантажна митна декларацiя передаються на станцiю вiдправлення для прийняття товарiв (вантажiв) до перевезення.

     Наявнiсть у цих документах вiдбитка календарного штемпеля станцiї, що приймає товари (вантажi) до перевезення, свiдчить про зобов'язання залiзницi щодо перевезення цих товарiв (вантажiв) та дотримання митних правил, установлених законодавством.

     15. Посадова особа прикордонної передавальної станцiї iнформує митний орган про прибуття товарiв (вантажiв) на станцiю та подає документи для здiйснення митного контролю вiдповiдно до цього Порядку.

     16. Залiзничний транспортний засiб з товарами (вантажами), який не був прийнятий сумiжною державою i повернувся на прикордонну передавальну станцiю, перебуває на колiях станцiї пiд митним контролем та охороною залiзницi на пiдставi перевiзних документiв, згiдно з якими вiн перемiщувався за межi митної територiї України, до з'ясування обставин повернення i прийняття рiшення щодо подальшого перевезення товарiв (вантажiв).

Митний огляд залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв)

     17. Митнi органи мають право проводити митний огляд та переогляд залiзничних транспортних засобiв i товарiв (вантажiв) з метою перевiрки законностi перемiщення, вiдповiдностi даних, наведених у перевiзних та товаросупровiдних документах, фактичним.

     18. Пiдприємства залiзницi, якi перемiщують через митний кордон товари (вантажi), на вимогу митного органу здiйснюють завантаження, розвантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, розпакування, упакування та перепакування товарiв (вантажiв), що пiдлягають митному контролю, а також вiдкривають примiщення, мiсткостi та iншi мiсця, де можуть перебувати такi товари (вантажi).

     19. Перевантаження товарiв (вантажiв) з одного виду транспорту на iнший, а також з вагонiв, що стоять на однiй колiї, у вагони, що стоять на iншiй, через склад, рампу чи майданчик здiйснюється пiд контролем митного органу, у зонi дiяльностi якого воно проводиться. Порядок перевантаження i контролю визначається технологiчним процесом роботи станцiї, погодженим з митним органом i органом охорони державного кордону.

Здiйснення митних процедур у мiжнародному пасажирському залiзничному транспортi

     20. Митний контроль та митне оформлення предметiв, що належать пасажирам, i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон, здiйснюється посадовими особами митних органiв у зонах митного контролю в межах пунктiв пропуску:

     в оглядових залах, на перонах вокзалiв залiзничних станцiй, у вагонах поїздiв мiжнародного пасажирського сполучення;

     у примiщеннях для огляду товарiв (вантажiв), що перемiщуються через митний кордон у несупроводжуваному багажу, та вантажобагажу - у багажних вiддiленнях залiзничних станцiй;

     в iнших мiсцях уздовж маршруту руху залiзничного транспортного засобу, визначених за погодженням з Держмитслужбою, Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби i Мiнтрансом.

     21. Посадка i висадка пасажирiв, що пройшли митний контроль та митне оформлення, а також завантаження i розвантаження товарiв (вантажiв), вiдправлення пасажирських поїздiв з мiсць стоянки здiйснюється з дозволу митного органу i органу охорони державного кордону.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 грудня 2003 р. N 1989

ПОРЯДОК
здiйснення митного контролю повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон

(У текстi Порядку слово "Держмитслужбою" замiнено словом "Мiнфiном" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 року N 1016)

Загальна частина

     1. Цей Порядок визначає вiдповiдно до Митного кодексу України, Мiжнародних стандартiв та рекомендованої практики "Спрощення формальностей" (додаток 9 до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю) послiдовнiсть дiй посадових осiб митних органiв пiд час здiйснення митного контролю повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв (далi - повiтрянi судна) i товарiв, що перемiщуються ними через митний кордон (далi - товари), у пунктах пропуску для повiтряного сполучення через державний кордон (далi - пункти пропуску).

     2. Термiни, що використовуються у цьому Порядку, мають таке значення:

     авiацiйна вантажна накладна - документ, що свiдчить про укладення договору про повiтряне перевезення товарiв, прийняття товарiв до перевезення та визначає умови перевезення;

     генеральна декларацiя - документ, форма якого визначена Мiжнародними стандартами та рекомендованою практикою "Спрощення формальностей" (додаток 9 до Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю), що мiстить вiдомостi про власника повiтряного судна або виконавця рейсу, а також реєстрацiйний номер повiтряного судна або його вiйськовий знак, номер i дату виконання рейсу, назви аеропортiв вiдправлення, промiжних посадок, час прибуття тощо;

     вантажна вiдомiсть (каргоманiфест) - документ, у якому зазначаються номери авiацiйних вантажних накладних, кiлькiсть вантажних мiсць, вага товарiв, що завантажуються на борт (вивантажуються з борту) повiтряного судна, що перебуває пiд митним контролем, та iншi вiдомостi, що використовуються пiд час перемiщення товарiв;

     мiжнародний рейс - полiт, виконання якого розпочинається та/або закiнчується за межами України незалежно вiд кiлькостi промiжних посадок на територiї України;

     склад - склад тимчасового зберiгання, склад митного органу, склад магазину безмитної торгiвлi, що розмiщенi на територiї пункту пропуску;

     технiчна посадка - посадка повiтряного судна в мiжнародних аеропортах з некомерцiйною метою (без висадки/посадки пасажирiв, завантаження/вивантаження товарiв чи пошти) у зв'язку з метеорологiчними умовами, для дозаправлення повiтряного судна пально-мастильними матерiалами, з метою замiни екiпажу чи з iнших причин;

     товари - товари, що перемiщуються повiтряними суднами через митний кордон.

     Iншi термiни застосовуються у значеннi, наведеному у Митному кодексi України та iнших нормативно-правових актах.

     3. Митний контроль за мiжнародними авiацiйними перевезеннями здiйснюється митним органом, розташованим у мiжнародному аеропорту, у взаємодiї з органами державної влади, на якi вiдповiдно до законодавства покладено функцiї здiйснення iнших видiв контролю пiд час перемiщення товарiв через державний кордон (далi - контролюючi органи).

     4. У разi виявлення порушень митних правил або законодавства на будь-якому етапi здiйснення митного контролю та митного оформлення повiтряних суден i товарiв посадова особа митного органу зобов'язана вжити необхiдних заходiв, передбачених законодавством.

     5. Визначення (змiна) мiсця стоянки повiтряного судна для проведення митного контролю здiйснюється адмiнiстрацiєю мiжнародного аеропорту за погодженням з митним органом i органом охорони державного кордону. У разi аварiї, стихiйного лиха або iншої надзвичайної ситуацiї адмiнiстрацiя мiжнародного аеропорту самостiйно приймає рiшення про змiну мiсця стоянки повiтряного судна та невiдкладно повiдомляє про це митний орган i орган охорони державного кордону.

     6. Митний контроль повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, i товарiв здiйснюється:

     таких, що прибувають на митну територiю України, - пiсля проведення прикордонного контролю;

     таких, що вибувають з митної територiї України, - до початку прикордонного контролю.

     У разi нетривалої стоянки повiтряного судна вiдповiдно до затвердженого розкладу руху митний контроль здiйснюється одночасно з прикордонним контролем.

Митний контроль повiтряного судна, що виконує мiжнародний рейс

     7. Адмiнiстрацiя мiжнародного аеропорту щодня iнформує митний орган (у строки та за формою, погодженою з митним органом) про план польотiв повiтряних суден на добу та протягом доби - про його поточне виконання.

     8. Час початку митного контролю повiтряного судна, що прибуває на митну територiю України (вибуває з митної територiї України), встановлюється з урахуванням розкладу руху повiтряного судна.

     9. Декларування повiтряного судна, що використовується виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України, здiйснюється без подання вантажної митної декларацiї. Вiдомостi про таке повiтряне судно зазначаються в генеральнiй декларацiї.

     Для здiйснення митного контролю командир повiтряного судна подає такi документи:

     генеральну декларацiю;

     зобов'язання командира судна про зворотне вивезення за межi митної територiї України (ввезення на митну територiю України) повiтряного судна за формою, встановленою Мiнфiном;

     список запасiв споживання;

     каргоманiфест;

     авiацiйнi вантажнi та поштовi накладнi;

     товаросупровiднi документи;

     документи, передбаченi Митним кодексом України, iншими нормативно-правовими актами з питань митної справи та мiжнародними договорами України (в разi необхiдностi).

     Зобов'язання командира повiтряного судна про зворотне вивезення за межi митної територiї України (ввезення на митну територiю України) такого повiтряного судна не подається митному органу в разi:

     здiйснення мiжнародних регулярних польотiв на пiдставi мiжнародних договорiв України про повiтряне сполучення;

     перевезення вищих посадових осiб i офiцiйних державних делегацiй;

     перемiщення через державний кордон повiтряних суден з метою забезпечення лiквiдацiї наслiдкiв стихiйного лиха, аварiї, катастрофи, епiдемiї;

     перемiщення через державний кордон повiтряних суден у зв'язку з проведенням Збройними Силами та iншими вiйськовими формуваннями України за її межами або вiйськовими формуваннями iноземних держав на територiї України заходiв у рамках мiжнародних договорiв України, що передбачають вiдповiдний механiзм державного контролю за перемiщенням таких повiтряних суден.

     Контроль за зворотним вивезенням повiтряного судна за межi митної територiї України (ввезенням на митну територiю України) здiйснюється митними органами на пiдставi iнформацiї про вилiт повiтряного судна з аеропорту та прилiт його в аеропорт України, яка щоденно подається Держмитслужбi та Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби на безоплатнiй основi Державiаадмiнiстрацiєю.

     Порядок i форма подання iнформацiї встановлюються Мiнфiном та Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби за погодженням з Державiаадмiнiстрацiєю.

     Декларування повiтряного судна, що перемiщується через митний кордон України як товар на пiдставi зовнiшньоекономiчного договору (контракту) купiвлi-продажу, мiни, оренди, лiзингу тощо, здiйснюється у вiдповiдному митному режимi з поданням вантажної митної декларацiї, заповненої у встановленому порядку.

(пункт 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.06.2007р. N 811)

     10. Посадова особа митного органу здiйснює оформлення та реєстрацiю поданих документiв у порядку, встановленому Мiнфiном.

     11. Митний огляд чи переогляд повiтряних суден здiйснюється тiльки в присутностi представника перевiзника.

     12. У разi коли митний i прикордонний контроль повiтряного судна здiйснювались одночасно, складається акт за формою, встановленою Мiнфiном разом з Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби та Мiнтрансом.

     13. Вибуття повiтряного судна з митної територiї України дозволяється адмiнiстрацiєю мiжнародного аеропорту тiльки пiсля здiйснення на цьому повiтряному суднi всiх передбачених законодавством видiв контролю з дозволу митного органу i органу охорони державного кордону.

Митний контроль товарiв, що ввозяться на митну територiю України

     14. Вивантаження товарiв з борту повiтряного судна пiсля закiнчення прикордонного контролю здiйснюється уповноваженими представниками мiжнародного аеропорту, перевiзника або власника товарiв на пiдставi авiацiйних вантажних накладних, каргоманiфесту, товаросупровiдних документiв з дозволу митного органу та пiд його контролем.

     15. Уповноваженi представники мiжнародного аеропорту, перевiзника та митного органу заносять до каргоманiфесту вiдомостi про вивантаження товарiв, що надiйшли без документiв, та про пошкодженi мiсця (записи дублюються в авiацiйних вантажних накладних).

     Вiдомостi про кiлькiсть мiсць, прийнятих до перевезення, засвiдчуються пiдписами уповноважених представникiв мiжнародного аеропорту, перевiзника та митного органу.

     16. У разi вивантаження з повiтряного судна товарiв, пошти без розмiщення на складi посадова особа митного органу робить вiдповiднi вiдмiтки в каргоманiфестi.

     17. Товари з накладеним митним забезпеченням, якi надiйшли у спецiалiзованих авiацiйних контейнерах з пристроями для пломбування, перемiщуються на склад iз занесенням до каргоманiфесту даних про їх кiлькiсть та номерiв накладеного забезпечення.

     18. Каргоманiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi та товаросупровiднi документи завiряються вiдбитком штампа "пiд митним контролем" посадовою особою митного органу, яка дала дозвiл на вивантаження товарiв з борту повiтряного судна i перевезення їх на склад.

     На пiдставi цих документiв здiйснюється контроль за перемiщенням товарiв з борту повiтряного судна на склад.

     19. Операцiї з перемiщення товарiв з борту повiтряного судна на склад контролюються посадовими особами митного органу документально або безпосередньо.

     20. Перемiщення товарiв на склад, здiйснюється транспортними засобами мiжнародного аеропорту або перевiзника спецiально встановленими адмiнiстрацiєю аеропорту транспортними коридорами (маршрутами), погодженими з митним органом.

     21. Пiдставою для вивантаження товарiв з транспортного засобу мiжнародного аеропорту або перевiзника для розмiщення на складi є наявнiсть на каргоманiфестi вiдбитка штампа "пiд митним контролем", проставленого посадовою особою митного органу, яка контролює розмiщення товарiв на складi.

     22. У разi пошкодження товарiв, їх упаковки або маркування на складi уповноваженi представники мiжнародного аеропорту, перевiзника та/або власника товару складають у присутностi посадової особи митного органу акт про це за формою, встановленою Мiнфiном.

     23. Вивезення товарiв за межi складу дозволяється у разi:

     оформлення товарiв вiдповiдно до заявленого митного режиму;

     направлення товарiв пiд митним контролем до митницi призначення:

     вивезення за межi митної територiї України товарiв, ввезення яких на митну територiю України заборонено, а також у разi вiдмови iнших контролюючих органiв пропустити товари на митну територiю України;

     в iнших випадках, передбачених законодавством, за письмовим дозволом керiвника митного органу.

     24. Митний орган веде облiк товарiв, що перемiщуються з борту повiтряного судна на склад та вивозяться iз складу, i контролює перемiщення цих товарiв до моменту розмiщення їх з метою, заявленою митному органу.

Митний контроль товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України

     25. Товари розмiщуються на складi на пiдставi авiацiйної вантажної накладної, товаротранспортних i товаросупровiдних документiв з дозволу митного органу та пiд його контролем.

     Документи, що є пiдставою для розмiщення товарiв на складi, реєструються в митному органi.

     26. Пiдставою для вивезення товарiв iз складу для подальшого їх завантаження на борт повiтряного судна та вивезення за межi митної територiї України є каргоманiфест, авiацiйнi вантажнi накладнi, товаросупровiднi документи та документи, що свiдчать про завершення митного оформлення.

     27. У разi коли зауважень щодо вiдповiдностi товарiв даним, зазначеним в авiацiйних вантажних накладних, товаросупровiдних документах i каргоманiфестi, немає, посадова особа митного органу проставляє вiдбиток штампа "пiд митним контролем" на каргоманiфестi i дає дозвiл на вивезення товарiв iз складу для завантаження на борт повiтряного судна.

     28. Перемiщення товарiв iз складу у спецiальних авiацiйних контейнерах з накладеним митним забезпеченням для завантаження на борт повiтряного судна здiйснюється iз занесенням до каргоманiфесту даних про їх кiлькiсть та номерiв накладеного забезпечення.

     29. Пiсля завантаження зазначених у каргоманiфестi товарiв на транспортний засiб представника аеропорту або перевiзника для вивезення iз складу для завантаження на борт повiтряного судна уповноважений представник мiжнародного аеропорту або перевiзника робить у каргоманiфестi запис про кiлькiсть прийнятих до перевезення мiсць i засвiдчує його своїм пiдписом. Один примiрник каргоманiфесту передається до митного органу, посадова особа якого надала дозвiл на вивезення товарiв iз складу.

     30. Операцiї з перемiщення товарiв iз складу i завантаження на борт повiтряного судна контролюються посадовими особами митного органу шляхом перевiрки документiв та вiдомостей, необхiдних для такого контролю, або з використанням iнших форм контролю, передбачених Митним кодексом України та iншими нормативно-правовими актами з питань митної справи.

     31. Документи, що є пiдставою для пропуску товарiв через митний кордон, реєструються в митному органi та зберiгаються ним у порядку, встановленому Мiнфiном.

Митний контроль предметiв, що перевозяться пасажирами на борту повiтряного судна

     32. Митний контроль i митне оформлення предметiв, що перевозяться пасажирами на борту повiтряного судна, здiйснюється посадовими особами митного органу в зонi митного контролю.

     33. Вивантаження предметiв, що перевозяться пасажирами як багаж, доставка їх у зону митного контролю пiсля прибуття повiтряного судна здiйснюється уповноваженими представниками мiжнародного аеропорту або перевiзника пiд контролем митного органу.

     34. Предмети, що перевозяться пасажирами, якi прямують транзитом через територiю України, як багаж, перемiщуються уповноваженими представниками мiжнародного аеропорту або перевiзника пiд контролем митного органу i завантажуються на борт повiтряного судна, яке здiйснюватиме їх подальше перевезення. У разi вiдсутностi такого повiтряного судна товари доставляються в зону митного контролю, де перебувають пiд контролем митного органу до прибуття повiтряного судна, яке здiйснюватиме їх подальше перевезення.

     35. Предмети, що перевозяться пасажирами як багаж, перемiщуються на борт повiтряного судна пiсля закiнчення їх митного оформлення з дозволу митного органу.

     Посадка пасажирiв на борг повiтряного судна проводиться з дозволу митного органу та органу охорони державного кордону за погодженням з командиром повiтряного судна або уповноваженою особою перевiзника.

Митний контроль товарiв та повiтряного судна, що здiйснює транзитнi перевезення чи технiчну посадку

     36. Якщо пiд час виконання мiжнародного рейсу повiтряне судно здiйснює внутрiшнi перевезення пасажирiв i товарiв територiєю України, митний контроль товарiв здiйснюється митними органами у першому мiжнародному аеропорту прибуття повiтряного судна на митну територiю України та в останньому мiжнародному аеропорту вiдправлення з митної територiї України.

     Митний орган, який здiйснює митний контроль такого повiтряного судна i товарiв, iнформує про це митнi органи, розташованi в мiсцях наступних посадок повiтряного судна на митнiй територiї України.

     37. Митний контроль предметiв, що перевозяться пасажирами на борту повiтряного судна, яке виконує внутрiшнiй рейс, з подальшим перевантаженням цих предметiв на борт повiтряного судна, що виконує мiжнародний рейс (далi - комбiнованi перевезення), може здiйснюватися митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано мiжнародний аеропорт вiдправлення внутрiшнього рейсу, в порядку, передбаченому у пунктi 6 цього Порядку. Зазначений митний орган iнформує про здiйснення митного контролю i митного оформлення таких предметiв митний орган, у зонi дiяльностi якого здiйснюватиметься перевантаження цих предметiв на борт повiтряного судна, що виконуватиме мiжнародний рейс.

     38. За наявностi на борту повiтряного судна, яке виконує внутрiшнiй рейс з комбiнованими перевезеннями, предметiв, що перевозяться пасажирами мiж аеропортами, розташованими на митнiй територiї України, не з метою подальшого вивезення цих предметiв за межi митної територiї України, митний контроль предметiв, що вивозяться за межi митної територiї України, здiйснюється в митному органi, у зонi дiяльностi якого розташовано останнiй мiжнародний аеропорт вiдправлення з митної територiї України.

     39. Вивантаження або завантаження товарiв iз складу на борт повiтряного судна пiд час транзитних перевезень здiйснюється згiдно з пунктами 14-31 цього Порядку.

     40. У разi тривалої стоянки повiтряного судна, що здiйснило посадку пiд час виконання транзитного рейсу чи технiчну посадку, та неможливостi забезпечити постiйний нагляд митного органу за повiтряним судном на нього накладається митне забезпечення. Таке повiтряне судно невiдкладно передається перевiзником за погодженням з митним органом та органом охорони державного кордону пiд охорону уповноваженiй адмiнiстрацiєю аеропорту службi охорони. При цьому складається акт приймання-передачi повiтряного судна з товарами на зберiгання пiд митним контролем у трьох примiрниках. Один примiрник акта надається перевiзнику, другий - уповноваженiй адмiнiстрацiєю аеропорту службi охорони, третiй - митному органу.

     41. Огляд та переогляд повiтряного судна здiйснюється згiдно з пунктами 11 i 12 цього Порядку.

     42. У разi коли немає пiдстав вважати, що на борту повiтряного судна, яке здiйснює технiчну посадку, перебувають товари, ввезення в Україну та транзит яких через територiю України заборонено, митний контроль здiйснюється документально.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.