КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 23 грудня 2009 р. N 1371


Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України змiни, що додаються.

     2. Установити, що перша державна реєстрацiя мопедiв, придбаних до набрання чинностi Порядком, затвердженим цiєю постановою, до 1 липня 2010 р. може проводитися без подання документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть їх придбання, за встановленою процедурою пiсля проведення Державною автомобiльною iнспекцiєю вiдповiдних перевiрок.

     3. Мiнiстерству внутрiшнiх справ забезпечити проведення державної реєстрацiї мопедiв з 1 сiчня 2010 року.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 31

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 грудня 2009 р. N 1371

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України

     1. В абзацi четвертому пункту 9 Положення про порядок видачi посвiдчень водiя та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 травня 1993 р. N 340 (ЗП України, 1993 р., N 10, ст. 211; Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 39, ст. 1311), слова "три мiсяцi" замiнити словами "один мiсяць".

     2. У постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 "Про затвердження Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 36, ст. 1327; 1999 р., N 16, ст. 650; 2000 р., N 34, ст. 1433; 2001 р., N 20, ст. 868; 2004 р., N 15, ст. 1048, N 18, ст. 1285; 2006 р., N 42, ст. 2806; 2008 р., N 19, ст. 541; 2009 р., N 39, ст. 1323, N 43, ст. 1451):

     1) назву та пункт 1 постанови викласти у такiй редакцiї:

"Про затвердження Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв";

     "1. Затвердити Порядок державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв, що додається.";

     2) Правила державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затвердженi зазначеною постановою, викласти у редакцiї, що додається.

     3. У пунктi 10 Порядку пiдготовки, перепiдготовки i пiдвищення квалiфiкацiї водiїв транспортних засобiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 травня 2009 р. N 487 (Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 37, ст. 1258), слова "Вищi професiйно-технiчнi" замiнити словами "Вищi, професiйно-технiчнi".

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 вересня 1998 р. N 1388
(у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 грудня 2009 р. N 1371)

ПОРЯДОК
державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв

Загальнi положення

     1. Цим Порядком встановлюється єдина на територiї України процедура державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мопедiв (далi - транспортнi засоби), оформлення та видачi реєстрацiйних документiв i номерних знакiв.

     2. Цей Порядок є обов'язковим для всiх юридичних та фiзичних осiб, якi є власниками транспортних засобiв, виробляють чи експлуатують їх. Представники власникiв транспортних засобiв виконують обов'язки та реалiзують права таких власникiв у межах наданих їм повноважень.

     3. Державна реєстрацiя транспортних засобiв проводиться пiдроздiлами Державтоiнспекцiї з метою здiйснення контролю за вiдповiднiстю конструкцiї та технiчного стану транспортних засобiв установленим вимогам стандартiв, правил i нормативiв, дотриманням законодавства, що визначає порядок сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), використанням транспортних засобiв в умовах воєнного i надзвичайного стану, а також для ведення їх облiку та запобiганню вчиненню щодо них протиправних дiй.

     Державний облiк зареєстрованих транспортних засобiв передбачає реєстрацiю, накопичення, узагальнення, зберiгання i передачу iнформацiї про такi засоби та вiдомостей про їх власникiв, якi вносяться до Єдиного державного реєстру Державтоiнспекцiї.

     Порядок ведення Єдиного державного реєстру Державтоiнспекцiї та надання iнформацiї з нього затверджується МВС.

     4. Органи Державтоiнспекцiї ведуть облiк торговельних органiзацiй, пiдприємств-виробникiв та суб'єктiв господарювання, дiяльнiсть яких пов'язана з реалiзацiєю транспортних засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, забезпечують їх номерними знаками для разових поїздок, бланками довiдок-рахункiв та актiв приймання-передачi транспортних засобiв установленого зразка iз сплатою вартостi зазначених номерних знакiв i бланкiв, розробляють порядок видачi таких бланкiв, облiку та контролю за їх використанням, надають вiдповiдним вiйськовим комiсарiатам за їх запитами вiдомостi про державну реєстрацiю (перереєстрацiю), зняття з облiку транспортних засобiв (за винятком легкових автомобiлiв, причепiв до них, мотоциклiв, мотоколясок та мопедiв).

     5. Особи, якi порушують цей Порядок, несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

Державна реєстрацiя транспортних засобiв

     6. Транспортнi засоби реєструються за юридичними та фiзичними особами в реєстрацiйно-екзаменацiйних пiдроздiлах Державтоiнспекцiї (далi - пiдроздiли Державтоiнспекцiї). Транспортнi засоби, що належать декiльком фiзичним або юридичним особам (спiввласникам), за їх письмовою заявою реєструються за однiєю з таких осiб. У разi вiдсутностi одного iз спiввласникiв державна реєстрацiя транспортних засобiв проводиться на пiдставi його письмової заяви. Справжнiсть пiдпису такого спiввласника засвiдчується нотарiально. У графi "Особливi вiдмiтки" свiдоцтва про реєстрацiю або тимчасового реєстрацiйного талону транспортних засобiв щодо iншого спiввласника може бути зроблено запис:

"   має право керувати (експлуатувати)
(прiзвище, iм'я, по батьковi або найменування юридичної особи)
та є спiввласником".

     Транспортнi засоби, що належать фiзичним особам-пiдприємцям, реєструються за ними як за фiзичними особами.

     7. Власники транспортних засобiв та особи, що експлуатують такi засоби на законних пiдставах, або їх представники (далi - власники) зобов'язанi зареєструвати (перереєструвати) транспортнi засоби протягом десяти дiб пiсля придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територiю України, або виникнення обставин, що є пiдставою для внесення змiн до реєстрацiйних документiв. Строк державної реєстрацiї продовжується у разi подання документiв, якi пiдтверджують вiдсутнiсть можливостi своєчасного її проведення власниками транспортних засобiв (хвороба, вiдрядження або iншi поважнi причини).

     Експлуатацiя транспортних засобiв, що не зареєстрованi (не перереєстрованi) у пiдроздiлах Державтоiнспекцiї (крiм транспортних засобiв, зареєстрованих до набрання чинностi цим Порядком) та без номерних знакiв, що вiдповiдають державним стандартам, а також iдентифiкацiйнi номери складових частин яких не вiдповiдають записам у реєстрацiйних документах або знищенi чи пiдробленi, забороняється.

     Транспортнi засоби, тимчасово ввезенi на митну територiю України для власного користування бiльш як на два мiсяцi, пiдлягають державнiй реєстрацiї в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї на строк, визначений Держмитслужбою. Тимчасово ввезенi транспортнi засоби не можуть бути розкомплектованi на запаснi частини, переданi у володiння або користування iншим особам.

     8. Державна реєстрацiя транспортних засобiв проводиться на пiдставi заяв власникiв, поданих особисто, i документiв, що посвiдчують їх особу, пiдтверджують правомiрнiсть придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далi - правомiрнiсть придбання) транспортних засобiв, оцiнку їх вартостi (проводиться спецiалiстом, що пройшов необхiдну пiдготовку в порядку, встановленому МВС, Мiн'юстом, Мiнпромполiтики, Держмитслужбою та Фондом державного майна, i має вiдповiднi документи), вiдповiднiсть конструкцiї транспортних засобiв установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, якi є пiдставою для внесення змiн до реєстрацiйних документiв. Не допускаються до державної реєстрацiї транспортнi засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобiв, якi були зареєстрованi в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї до набрання чинностi Законом України "Про дорожнiй рух"), а також транспортнi засоби, зiбранi (складенi) iз складових частин серiйних транспортних засобiв без дотримання вимог зазначеного Закону.

     Документами, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання транспортних засобiв, їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, є засвiдченi пiдписом вiдповiдної посадової особи, що скрiплений печаткою:

     довiдка-рахунок за формою згiдно з додатком 1, видана суб'єктом господарювання, дiяльнiсть якого пов'язана з реалiзацiєю транспортних засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери;

     договори та угоди, укладенi на товарних бiржах на зареєстрованих у Департаментi Державтоiнспекцiї бланках, iншi засвiдченi в установленому порядку документи, що встановлюють право власностi на транспортнi засоби;

     копiя рiшення суду, засвiдчена в установленому порядку, iз зазначенням юридичних чи фiзичних осiб, якi визнаються власниками транспортних засобiв, марки, моделi, року випуску таких засобiв, а також iдентифiкацiйних номерiв їх складових частин;

     довiдка органу соцiального захисту населення або управлiння виконавчої дирекцiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань, що видiлили автомобiль або мотоколяску;

     акт приймання-передачi транспортних засобiв за формою згiдно з додатком 6, виданий пiдприємством-виробником або пiдприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засiб спецiальний пристрiй згiдно iз свiдоцтвом про погодження конструкцiї транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, iз зазначенням iдентифiкацiйних номерiв такого транспортного засобу та конкретного одержувача;

     вантажна митна декларацiя або видане митним органом посвiдчення про реєстрацiю в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї транспортних засобiв чи їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери;

     договiр фiнансового лiзингу.

     Для державної реєстрацiї транспортних засобiв, що перебували в експлуатацiї i знятi з облiку в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї, крiм зазначених у цьому пунктi документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть їх придбання, подається свiдоцтво про реєстрацiю транспортного засобу (технiчний паспорт) та копiя реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу на пластиковiй основi, з вiдмiткою пiдроздiлу Державтоiнспекцiї про зняття транспортного засобу з облiку. Перед вiдчуженням, передачею зазначенi транспортнi засоби повиннi бути знятi з облiку в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї. Переобладнання (крiм переобладнання для роботи на газових паливах), вiдчуження, передача права користування i (або) розпорядження придбаних транспортних засобiв, не зареєстрованих у пiдроздiлах Державтоiнспецiї, не допускається.

     Державна реєстрацiя транспортних засобiв проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), а також внесення в установленому порядку платежiв за проведення огляду транспортних засобiв, державну реєстрацiю (перереєстрацiю), зняття з облiку, вiдшкодування вартостi бланкiв реєстрацiйних документiв та номерних знакiв.

     Бланки довiдок-рахункiв, актiв приймання-передачi транспортних засобiв пiдприємств-виробникiв таких засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, за формами згiдно з додатками 1 i 6 є бланками суворої звiтностi i виготовляються вiдповiдно до порядку виготовлення бланкiв цiнних паперiв i документiв суворого облiку, встановленого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 квiтня 1993 р. N 283.

     У разi коли власники транспортних засобiв мають заборгованiсть iз сплати штрафу за порушення правил, норм i стандартiв у сферi безпеки дорожнього руху, їм може бути вiдмовлено в проведеннi державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняттi з облiку транспортного засобу.

     9. До державної реєстрацiї не допускаються автобуси, що переобладнанi з автомобiлiв, якi призначалися для виконання iнших функцiй, за винятком таких автобусiв, зареєстрованих до 1 квiтня 2008 року.

     Державна реєстрацiя (перереєстрацiя), зняття з облiку розукомплектованих транспортних засобiв, крiм випадкiв вибракування їх у цiлому, не допускається. Розукомплектованими вважаються транспортнi засоби, в яких вiдсутня одна або бiльше складових частин, що мають iдентифiкацiйний номер (кузов, шасi, рама, двигун).

     Державна реєстрацiя (перереєстрацiя) легкових автомобiлiв або виготовлених на їх базi автомобiлiв, що переобладнанi шляхом замiни кузова на кузов iншої марки, моделi, серiї чи модифiкацiї (крiм автомобiлiв, зареєстрованих до набрання чинностi цим Порядком), не допускається.

     10. Державна реєстрацiя нових транспортних засобiв, а також тих, що перебували в експлуатацiї та ввезенi на митну територiю України, проводиться за умови вiдповiдностi конструкцiї i технiчного стану даної марки (моделi) транспортних засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, обов'язковим вимогам правил, нормативiв i стандартiв України, що пiдтверджується сертифiкатом вiдповiдностi або свiдоцтвом про визнання iноземного сертифiката, копiю яких власники подають до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     11. Державна реєстрацiя конфiскованих транспортних засобiв або транспортних засобiв, право власностi на якi встановлено за рiшенням суду, проводиться на пiдставi вiдповiдного рiшення суду iз зазначенням марки, моделi, iдентифiкацiйних номерiв складових частин таких засобiв, а також реєстрацiйних документiв, зокрема свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу (далi - свiдоцтво про реєстрацiю) або технiчного паспорта (у разi їх наявностi) з вiдмiткою пiдроздiлу Державтоiнспекцiї про зняття транспортного засобу з облiку. До реєстрацiйних документiв додається договiр купiвлi-продажу, iнший документ, що встановлює право власностi, або рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України чи комiсiї, утвореної вiдповiдно до Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 29, ст. 1371), про передачу цих транспортних засобiв у разi конфiскацiї у власнiсть держави.

     Державна реєстрацiя проводиться:

     транспортних засобiв, що визнанi в установленому порядку безхазяйними, - на пiдставi документiв, виданих уповноваженими органами, а також договорiв купiвлi-продажу або iнших документiв, якi встановлюють право власностi на такi засоби пiсля їх реалiзацiї;

     транспортних засобiв, якi за правом спадкування перейшли у власнiсть держави або подарованi державi власниками, - на пiдставi рiшень органiв, визначених законодавством, та нотарiально засвiдчених документiв, якi встановлюють право власностi, iз зазначенням в них марки, моделi, iдентифiкацiйних номерiв складових частин таких транспортних засобiв, iнших документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть їх придбання новими власниками, а також виданих на територiї України реєстрацiйних документiв з вiдмiткою пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї про зняття їх з облiку.

     До документiв, що необхiднi для проведення державної реєстрацiї конфiскованих транспортних засобiв або транспортних засобiв, право власностi на якi встановлено за рiшенням суду, або таких, що визнанi в установленому порядку безхазяйними, або якi за правом спадкування перейшли у власнiсть держави або подарованi державi власниками, також подається висновок щодо результатiв перевiрки технiчного стану транспортних засобiв на вiдповiднiсть вимогам безпеки дорожнього руху Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС або iншого пiдприємства, установи та органiзацiї, визначеної Кабiнетом Мiнiстрiв України, та документ про оцiнку його вартостi, виданий вiдповiдно до пункту 8 цього Порядку.

     Державна реєстрацiя зазначених транспортних засобiв, ввезених на митну територiю України без сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що передбаченi законодавством пiд час iмпорту таких засобiв, проводиться за умови подання документiв про внесення таких податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком транспортних засобiв, якi згiдно з податковим законодавством звiльненi вiд їх сплати, iз внесенням вiдповiдного запису у свiдоцтво про реєстрацiю.

     12. Державна реєстрацiя (перереєстрацiя), зняття з облiку транспортних засобiв дипломатичних i торговельних представництв, консульських установ iноземних держав та їх персоналу з числа iноземних громадян, а також iноземних органiзацiй, якi забезпечують реалiзацiю програм (проектiв) мiжнародної технiчної допомоги (виконавцi проектiв) згiдно з мiжнародними договорами України, iноземних громадян та осiб без громадянства проводиться пiдроздiлами Державтоiнспекцiї на загальних пiдставах.

     13. Транспортнi засоби, якi належать представництвам державних пiдприємств, установ та органiзацiй України i експлуатувалися за кордоном та повертаються в Україну без реєстрацiйних документiв, реєструються на пiдставi клопотань МЗС та актiв приймання-передачi за формою згiдно з додатком 2 або накладних на вiдпуск матерiальних цiнностей i вiдповiдних митних документiв.

     14. Допускається державна реєстрацiя самостiйно сконструйованих мотоциклiв, легкових, а також вантажних автомобiлiв, повна маса яких не перевищує 3500 кiлограмiв, причепiв та напiвпричепiв до них, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв i мопедiв, виготовлених вiдповiдно до обов'язкових вимог норм i стандартiв України, на пiдставi документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання складових частин iз зазначенням їх iдентифiкацiйних номерiв, а також висновкiв Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС та iнших, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України пiдприємств, установ та органiзацiй.

     15. Пiд час проведення державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортнi засоби, крiм випадкiв вибракування їх у цiлому, пiдлягають огляду та дослiдженню з метою звiрення iдентифiкацiйних номерiв їх складових частин з номерами, зазначеними у поданих власником для реєстрацiї документах, визначення їх справжностi та проведення перевiрки за Єдиним державним реєстром Державтоiнспекцiї та автоматизованою базою даних про розшукуванi транспортнi засоби, встановлення вiдповiдностi конструкцiї i технiчного стану транспортних засобiв обов'язковим вимогам правил, нормативiв i стандартiв України. Огляд проводиться уповноваженими працiвниками пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв, а дослiдження - фахiвцями експертної служби МВС або iншими спецiалiстами, що мають свiдоцтво про право проведення вiдповiдного виду експертних дослiджень i внесенi до Реєстру атестованих судових експертiв. За результатами огляду в документах, якi подаються для державної реєстрацiї, уповноважений працiвник пiдроздiлу Державтоiнспекцiї робить вiдповiдну вiдмiтку або складає акт технiчного огляду. До зазначених документiв додається вiдповiдний висновок фахiвця.

     Державна реєстрацiя (перереєстрацiя), зняття з облiку транспортних засобiв, крiм випадкiв вибракування їх у цiлому, без iдентифiкацiйного номера або iз знищеними, пошкодженими (один чи кiлька символiв номера вiзуально не визначаються) чи пiдробленими (змiнено один або кiлька символiв номера, замiнено панель (табличку) або частину панелi (таблички) з номером) iдентифiкацiйними номерами складових частин (кузова, шасi, рами, двигуна) не допускається. Перша державна реєстрацiя таких засобiв, а також ввезених на митну територiю України транспортних засобiв, що розшукуються правоохоронними органами iнших держав, не проводиться.

     На самостiйно сконструйованi транспортнi засоби та на зареєстрованi в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї транспортнi засоби iз знищеними iдентифiкацiйними номерами їх складових частин (кузова, шасi, рами, двигуна) або на транспортнi засоби, iдентифiкацiйнi номери складових частин яких пошкодженi пiд впливом корозiї, знищенi (пошкодженi) чи пiдробленi внаслiдок незаконного заволодiння або в разi, коли проведена замiна таких складових частин пiсля дорожньо-транспортної пригоди, наносяться спецiальнi iндивiдуальнi номери чи здiйснюється дублювання первинних iдентифiкацiйних номерiв складових частин (у разi встановлення вiдповiдностi iдентифiкацiйного номера таким засобам) згiдно з вимогами мiжнародних i державних стандартiв.

     У такому разi до реєстрацiйних документiв та Єдиного державного реєстру Державтоiнспекцiї вносяться в установленому МВС порядку вiдповiднi вiдмiтки.

     Комбiнацiя символiв, порядок їх нанесення та залучення до їх нанесення спецiалiзованих пiдприємств визначається МВС.

     16. На зареєстрованi у пiдроздiлi Державтоiнспекцiї транспортнi засоби видаються свiдоцтва про реєстрацiю, а також номернi знаки, що вiдповiдають державному стандарту України: два номернi знаки - на автотранспорт, один - на мототранспорт, мопед, причiп та напiвпричiп, дозволи на встановлення на транспортних засобах спецiальних свiтлових i (або) звукових сигнальних пристроїв. У свiдоцтвi про реєстрацiю транспортного засобу iдентифiкацiйний номер двигуна не зазначається.

     Свiдоцтво про реєстрацiю (технiчний паспорт), технiчний талон та номернi знаки старого зразка дiють до їх замiни на свiдоцтво про реєстрацiю та номернi знаки нового зразка.

     Вивезення (пересилання) за межi України номерних знакiв, виданих на територiї України, окремо вiд транспортних засобiв, на якi вони виданi, не дозволяється.

     За бажанням власника транспортного засобу - фiзичної особи надати право керування таким засобом iншiй фiзичнiй особi чи за бажанням фiзичної або юридичної особи, якiй власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування i (або) розпорядження транспортними засобами, пiдроздiл Державтоiнспекцiї видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстрацiйний талон на строк, зазначений у його заявi, або документах, якi пiдтверджують право користування i (або) розпорядження транспортним засобом.

     У графi талона "Особливi вiдмiтки" робиться запис "Дiйсний до ____________ 20__ р. за наявностi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу (технiчного паспорта) серiї ___ N ________".

     Копiя документа, що пiдтверджує право користування i (або) розпорядження транспортними засобами, додається до матерiалiв, що необхiднi для оформлення тимчасового реєстрацiйного талона.

     17. У разi державної реєстрацiї експериментальних зразкiв транспортних засобiв, що проходять випробування, до реєстрацiйних документiв (реєстрацiйної картки, книги реєстрацiї, свiдоцтва про реєстрацiю) вноситься запис "випробування" i видаються номернi знаки. Пiдставою для державної реєстрацiї таких транспортних засобiв є технiчне завдання виробника на розроблення, узгоджене з Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС або державним пiдприємством "Державний автотранспортний науково-дослiдний i проектний iнститут" (далi - державне пiдприємство "ДержавтотрансНДIпроект") Мiнтрансзв'язку.

     18. Замiсть утраченого або непридатного для користування свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта) i номерних знакiв на пiдставi заяви власника або його представника видається нове свiдоцтво про реєстрацiю та номернi знаки.

     Замiсть утраченого свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта) знятого з облiку транспортного засобу на пiдставi заяви власника або його представника пiдроздiл Державтоiнспекцiї, в якому проводилося зняття з облiку, видає копiю реєстрацiйної картки, яка засвiдчується пiдписом посадової особи, що скрiплений печаткою пiдроздiлу Державтоiнспекцiї, iз внесенням вiдповiдних службових вiдмiток.

     Знайденi свiдоцтва про реєстрацiю (технiчнi паспорти) i номернi знаки пiсля видачi нових вважаються недiйсними i здаються до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     19. У разi коли власники транспортних засобiв переїхали у зв'язку iз змiною мiсця проживання до iншого регiону - Автономної Республiки Крим, областi, мм. Києва чи Севастополя або придбали транспортнi засоби, зареєстрованi в iншому регiонi, пiдроздiли Державтоiнспекцiї за новим мiсцем державної реєстрацiї транспортних засобiв надсилають за попереднiм мiсцем їх державної реєстрацiї запит, вiдповiдь на який необхiдно дати протягом 10 днiв.

     20. До одержання пiдтвердження, передбаченого пунктом 19 цього Порядку, з мiсця попередньої державної реєстрацiї власникам транспортних засобiв видаються номернi знаки i не бiльш як на три мiсяцi тимчасовий реєстрацiйний талон.

     Пiсля закiнчення строку дiї тимчасового реєстрацiйного талона експлуатацiя транспортних засобiв не допускається.

     21. Транспортнi засоби юридичних осiб реєструються за мiсцезнаходженням таких осiб. Якщо стоянка транспортних засобiв розташована за мiсцезнаходженням фiлiй або представництв юридичних осiб, такi транспортнi засоби реєструються за мiсцем їх стоянки.

     У свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) зазначається юридична особа, якiй належать транспортнi засоби, мiсцезнаходження такої особи та стоянки.

     22. Для проведення державної реєстрацiї нових транспортних засобiв, виготовлених в Українi, до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї подається також оформлене державним пiдприємством "ДержавтотрансНДIпроект" чи Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС i видане виробником свiдоцтво про погодження конструкцiї транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

     Обмеження, зазначенi у свiдоцтвi, вносяться до реєстрацiйних документiв.

     23. Транспортнi засоби, якi належать неповнолiтнiм, реєструються за ними за умови досягнення неповнолiтнiми 14-рiчного вiку (крiм випадкiв успадкування за законом) за нотарiально засвiдченою згодою батькiв (усиновлювачiв) або пiклувальника. В облiковiй картцi та книзi облiку таких транспортних засобiв також зазначається прiзвище, iм'я та по батьковi батькiв (усиновлювачiв) неповнолiтнього або його пiклувальника i ставиться вiдмiтка про заборону зняття з облiку транспортних засобiв без їх дозволу та дозволу органу опiки та пiклування.

     Пiсля досягнення неповнолiтнiм 18-рiчного вiку всi обмеження щодо державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку транспортних засобiв, якi встановлювалися для неповнолiтнiх, знiмаються.

     24. Транспортнi засоби, що належать фiзичним особам, реєструються за мiсцем їх проживання.

     У разi виникнення обставин, що перешкоджають державнiй реєстрацiї таких транспортних засобiв за мiсцем проживання власникiв, дозволяється, як виняток, з дозволу керiвникiв пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї проведення їх державної реєстрацiї за мiсцем проживання родичiв власникiв за їх письмовою згодою.

     Транспортнi засоби, що належать iноземцям та особам без громадянства, якi тимчасово перебувають в Українi, реєструються на встановлений вiдповiдно до законодавства строк їх перебування в Українi за адресою, що зазначена у мiграцiйнiй картцi або зареєстрована у вiдповiдних органах та пiдроздiлах Державної мiграцiйної служби, за умови подання до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї письмової згоди приймаючої сторони.

     25. Державна реєстрацiя придбаних у розстрочку транспортних засобiв проводиться згiдно з цим Порядком iз внесенням до свiдоцтва про реєстрацiю вiдповiдного запису (запис "розстрочка" повинен мiститися в довiдцi-рахунку або актi приймання-передачi транспортних засобiв за формою згiдно з додатком 6).

     26. Державна реєстрацiя транспортних засобiв, виграних у лотереях, на конкурсах та пiд час iнших заходiв, проводиться на пiдставi довiдки-рахунка, на зворотному боцi якої члени комiсiї (уповноважена особа), за участю якої проводяться такi заходи, ставлять свої пiдписи, що скрiплюються печаткою.

     27. Транспортнi засоби, що придбаваються юридичною особою-лiзингодавцем з метою подальшої передачi їх лiзингоодержувачу на пiдставi договору фiнансового лiзингу, реєструються за лiзингодавцем.

     Пiсля виконання договору фiнансового лiзингу транспортнi засоби знiмаються з облiку вiдповiдно до вимог пункту 42 цього Порядку i реєструються за лiзингоодержувачем на пiдставi зазначеного договору та акта приймання-передачi транспортних засобiв за формою згiдно з додатком 2.

Державна реєстрацiя ввезених в Україну транспортних засобiв

     28. Ввезенi в Україну транспортнi засоби пiдлягають державнiй реєстрацiї на пiдставi заяв власникiв i вантажних митних декларацiй або виданих митними органами посвiдчень про їх реєстрацiю в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї.

     У разi ввезення двох i бiльше транспортних засобiв для власних потреб за однiєю вантажною митною декларацiєю такi засоби реєструються на пiдставi засвiдченої митним органом її копiї, що скрiплюється особистою номерною печаткою працiвника митної служби та печаткою митного органу.

     Транспортнi засоби та їх складовi частини, що мають iдентифiкацiйнi номери, ввезенi в Україну з метою їх подальшого вiдчуження суб'єктами господарювання, дiяльнiсть яких пов'язана з реалiзацiєю транспортних засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, i придбанi юридичними чи фiзичними особами, реєструються на пiдставi виданих зазначеними суб'єктами довiдок-рахункiв та вантажних митних декларацiй або їх копiй, що скрiплюються особистою номерною печаткою працiвника митної служби та печаткою митного органу.

     29. У разi коли транспортнi засоби перебували в експлуатацiї за межами України i були зареєстрованi у вiдповiдних органах iншої держави, обов'язковим є подання до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї реєстрацiйних або прирiвняних до них документiв такої держави з вiдмiткою про зняття їх з облiку.

     Для державної реєстрацiї транспортних засобiв, що ввозяться на митну територiю України тимчасово, у разi переселення громадян на постiйне мiсце проживання, як спадщина за законом, що вiдкрита за її межами на користь резидента, обов'язковим також є подання до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї довiдки з посольства (консульства) вiдповiдної країни про проживання власникiв у цiй країнi та про дiйснiсть реєстрацiйних або прирiвняних до них документiв країн вивезення транспортних засобiв.

     30. На перiод до одержання пiдроздiлами Державтоiнспекцiї iнформацiї про митне оформлення транспортних засобiв власниковi видаються номернi знаки i не бiльш як на три мiсяцi тимчасовий реєстрацiйний талон. До реєстрацiйних та облiкових документiв вносяться вiдомостi про заборону вiдчуження i передачi права користування i (або) розпорядження транспортними засобами, дату їх зворотного вивезення та iншi обмеження, якi встановлюються митними органами.

     Пiсля закiнчення строку дiї тимчасового реєстрацiйного талона експлуатацiя транспортних засобiв не допускається.

     31. Державна реєстрацiя транспортних засобiв пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення проводиться виключно за наявностi документа, що пiдтверджує їх реєстрацiю за межами України (крiм транспортних засобiв, що належать дипломатичним представництвам iноземних держав, мiжнародним, мiжурядовим органiзацiям та їх спiвробiтникам, якi не є резидентами України).

     Державна реєстрацiя тимчасово ввезених на митну територiю України транспортних засобiв, що належать дипломатичним представництвам iноземних держав, мiжнародним, мiжурядовим органiзацiям та їх спiвробiтникам, якi не є резидентами України, може проводитися на пiдставi документiв, що пiдтверджують право власностi, користування i (або) розпорядження такими засобами без надання документа, що пiдтверджує їх реєстрацiю за межами України.

     Нацiональнi номернi знаки i документи про реєстрацiю (про право власностi, користування або розпорядження) транспортних засобiв iноземних держав, з яких вони тимчасово ввезенi на митну територiю України пiд зобов'язання про зворотне вивезення, здаються на зберiгання до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї, що є умовою тимчасового облiку транспортних засобiв, i повертаються власникам в установленому МВС порядку пiсля зняття таких засобiв з облiку. На зазначенi транспортнi засоби видаються номернi знаки та свiдоцтва про реєстрацiю iз зазначенням строку тимчасового ввезення, який встановлюється митними органами вiдповiдно до митного законодавства та зазначається у документах про митне оформлення таких засобiв.

     Пiсля закiнчення строку тимчасового ввезення транспортнi засоби вважаються незареєстрованими.

     32. Зняття з облiку у зв'язку з вiдчуженням (купiвля-продаж, мiна, дарування) або вибраковуванням транспортних засобiв, щодо яких не знято обмеження митних органiв, здiйснюється з їх дозволу.

Перереєстрацiя транспортних засобiв

     33. Перереєстрацiя транспортних засобiв проводиться у разi отримання свiдоцтва про реєстрацiю замiсть утраченого або не придатного для користування, змiни їх власникiв, мiсця стоянки, мiсцезнаходження або найменування власникiв - юридичних осiб, мiсця проживання або прiзвища, iменi чи по батьковi фiзичних осiб, якi є власниками транспортних засобiв, а також кольору або марки транспортного засобу внаслiдок переобладнання чи замiни двигуна або кузова, iнших складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери.

     Перереєстрацiя транспортних засобiв (об'єктiв права державної власностi) у разi їх безоплатної передачi iз сфери управлiння мiнiстерств, iнших органiв виконавчої влади, Нацiональної академiї наук, iнших самоврядних органiзацiй, яким передане в користування державне майно (самовряднi органiзацiї), до сфери управлiння органiв, уповноважених управляти державним майном, або самоврядних органiзацiй проводиться у разi дотримання вимог, зазначених у пiдпунктi "б" пункту 4 Положення про порядок передачi об'єктiв права державної власностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 вересня 1998 р. N 1482 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 38, ст. 1405).

     У разi вiдчуження транспортних засобiв, зазначених в абзацi другому цього пункту, їх перереєстрацiя проводиться за умови дотримання вимог щодо вiдчуження, якi визначенi нормативно-правовими актами Фонду державного майна та iншими актами законодавства.

     Для проведення перереєстрацiї транспортних засобiв, зазначених в абзацi другому цього пункту, до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї подаються засвiдченi пiдписами сторiн, що скрiпленi печатками, акти приймання-передачi транспортних засобiв iз зазначенням їх кольору, марки, моделi, року випуску, iдентифiкацiйних номерiв складових частин (далi - реквiзити), а для проведення перереєстрацiї транспортних засобiв у разi їх вiдчуження - документи, що встановлюють право власностi на транспортнi засоби, разом iз зазначеними актами.

     34. Перереєстрацiя транспортних засобiв, якi передаються у зв'язку з реорганiзацiєю юридичних осiб, проводиться на пiдставi актiв приймання-передачi транспортних засобiв за формою згiдно з додатком 2, свiдоцтва про реєстрацiю, а також засвiдчених у встановленому порядку копiй рiшень власникiв про реорганiзацiю та свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи, що реорганiзується, i юридичної особи, утвореної внаслiдок реорганiзацiї.

     Перереєстрацiя транспортних засобiв, що у зв'язку з лiквiдацiєю юридичних осiб передаються iншим юридичним або фiзичним особам, проводиться на пiдставi свiдоцтва про реєстрацiю та засвiдчених в установленому порядку копiй прийнятих власниками або судом рiшень про лiквiдацiю.

     Транспортнi засоби, що є внесками учасникiв до статутного фонду господарських товариств, якi повертаються учасниковi у зв'язку з його виходом iз товариства, перереєстровуються на пiдставi свiдоцтва про реєстрацiю та засвiдчених в установленому порядку копiй рiшень товариства про повернення таких транспортних засобiв зазначеним учасникам.

     Перереєстрацiя транспортних засобiв, що переходять у власнiсть страховикiв пiсля виплати страхувальникам повної страхової суми, проводиться на пiдставi документiв, зазначених у пунктi 44 цього Порядку.

     35. Перереєстрацiя транспортних засобiв на одного з подружжя проводиться на пiдставi їх спiльної заяви, свiдоцтва про реєстрацiю i засвiдчених у встановленому порядку копiї свiдоцтва про право власностi на частку у спiльному майнi подружжя.

     Пiдставою для перереєстрацiї транспортного засобу є також свiдоцтво про реєстрацiю та копiї договору про подiл спiльного майна подружжя, свiдоцтва про право на спадщину або рiшення суду про визнання недiйсними договору купiвлi-продажу, мiни, дарування, що засвiдченi в установленому порядку.

     36. Перереєстрацiя транспортних засобiв, що є спiльною сумiсною власнiстю осiб, якi ведуть фермерське господарство, в разi смертi осiб, на яких було зареєстровано транспортнi засоби, проводиться на пiдставi засвiдчених у виконавчому органi вiдповiдної ради заяви члена такого господарства (за наявностi кiлькох членiв господарства - їх спiльної заяви), копiї свiдоцтва про смерть, довiдки виконавчого органу вiдповiдної ради про склад фермерського господарства i про перебування транспортних засобiв у спiльнiй сумiснiй власностi його членiв. До зазначених документiв додається свiдоцтво про реєстрацiю.

     37. Державна реєстрацiя (перереєстрацiя) переобладнаних транспортних засобiв проводиться на пiдставi документiв про вiдповiднiсть їх вимогам безпеки дорожнього руху та документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання встановлених кузовiв (рам), якi мають iдентифiкацiйнi номери (у разi їх замiни).

     Документами про вiдповiднiсть переобладнаних транспортних засобiв вимогам безпеки дорожнього руху є:

     для транспортних засобiв, переобладнаних на пiдприємствах, - свiдоцтво про погодження конструкцiї транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, видане згiдно з пунктом 22 цього Порядку на вiдповiдний вид переобладнання, що подається разом з актом приймання-передачi транспортного засобу за формою згiдно з додатками 3, 4 i 6;

     для транспортних засобiв, переобладнаних в iндивiдуальному порядку, - акт технiчної експертизи за формою згiдно з додатком 5 або сертифiкат вiдповiдностi, виданий випробувальною лабораторiєю (центром), що має атестат акредитацiї вiдповiдної галузi та повноваження щодо проведення перевiрки технiчного стану транспортних засобiв, органом з оцiнки вiдповiдностi, що визнаний та призначений в установленому порядку проводити процедуру сертифiкацiї транспортних засобiв, чи пiдприємством, що має сертифiкат вiдповiдностi державної системи сертифiкацiї УкрСЕПРО з установлення вiдповiдностi конструкцiї переобладнаного транспортного засобу умовам (вимогам), викладеним у документi про погодження переобладнання.

     Переобладнання транспортних засобiв для роботи на газових паливах здiйснюється виключно суб'єктами господарювання, якi мають свiдоцтво про погодження конструкцiї транспортного засобу на вiдповiдний вид переобладнання. Зазначенi суб'єкти можуть проводити перевiрку вiдповiдностi таких засобiв вимогам технiчних умов i технiчної документацiї пiдприємства-виробника газобалонного обладнання.

     Переобладнання транспортних засобiв шляхом замiни кузовiв (рам), якi мають iдентифiкацiйнi номери, здiйснюється за попередньою згодою пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     Власникам переобладнаних транспортних засобiв видаються новi свiдоцтва про реєстрацiю iз зазначенням нових iдентифiкацiйних номерiв складових частин або особливостей конструкцiї, що виникли в результатi її змiни.

     У таких свiдоцтвах зазначається рiк випуску легкового автомобiля або виготовленого на його базi автомобiля, який повинен вiдповiдати року випуску встановленого кузова. Рiк випуску такого автомобiля не змiнюється у разi неможливостi встановити рiк випуску його кузова.

     Вивiльненi пiсля переобладнання або ремонту складовi частини, що мають iдентифiкацiйнi номери, залишаються у розпорядженнi власникiв. На такi складовi частини за зверненням власника видаються вiдповiдними пiдроздiлами Державтоiнспекцiї довiдки встановленого зразка.

     Переобладнання транспортного засобу, у результатi якого змiнюється його повна маса та її розподiл за осями, центр ваги, тип двигуна, його вага i потужнiсть, колiсна база чи колiсна формула, система гальмового i рульового керування та трансмiсiї, здiйснюється за погодженням з виробниками транспортних засобiв та їх складових частин, що мають iдентифiкацiйнi номери, або з державним пiдприємством "ДержавтотрансНДIпроект" чи Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС. Зазначене погодження може надаватися тiльки пiсля проведення огляду транспортних засобiв iз дотриманням вимог пункту 15 цього Порядку та надання зазначеним установам вiдповiдного акта, засвiдченого пiдписом посадової особи, що скрiплений печаткою пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     Перереєстрацiя транспортного засобу у зв'язку iз замiною двигуна проводиться в разi змiни типу двигуна, його ваги, робочого об'єму i потужностi. Документи, що пiдтверджують законнiсть придбання двигуна, не вимагаються.

     38. У разi коли транспортний засiб переобладнано з iнших моделей даної марки шляхом замiни деталей кузова (крила, панелi, капота тощо), власнику видається свiдоцтво про реєстрацiю iз зазначенням моделi, якiй вiдповiдає зовнiшнiй вигляд такого засобу пiсля переобладнання. Якщо номери складових частин не змiнювалися, зазначаються рiк випуску i номери, якi транспортний засiб мав до переобладнання. До графи "Особливi вiдмiтки" свiдоцтва про реєстрацiю вноситься запис:

"Автомобiль переобладнано з моделi   шляхом замiни  
(зазначити модель) (зазначити
  в 20__ р.", що скрiплюється печаткою пiдроздiлу Державтоiнспекцiї.
деталi, складовi частини)

     39. У разi перереєстрацiї транспортного засобу свiдоцтво про реєстрацiю пiдлягає замiнi на загальних пiдставах.

Зняття з облiку транспортних засобiв

     40. Зняття з облiку транспортних засобiв проводиться пiсля їх огляду в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї на пiдставi заяви власника, документа, що посвiдчує особу, виконавчого напису нотарiуса, постанови державного виконавця або рiшення суду.

     Дозволяється проводити огляд транспортних засобiв, якi знiмаються з облiку, за їх мiсцезнаходженням з дотриманням вимог пункту 15 цього Порядку. Такий огляд оформляється вiдповiдним актом, засвiдчується пiдписом посадової особи, що скрiплений печаткою пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     У разi встановлення факту знищення, фальсифiкацiї або пiдроблення iдентифiкацiйних номерiв складових частин транспортних засобiв, виявлення транспортних засобiв, зареєстрованих (перереєстрованих), знятих з облiку в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї, у тому числi тимчасово, за фiктивними чи пiдробленими документами або таких, що розшукуються правоохоронними органами України у зв'язку з незаконним заволодiнням, працiвники пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї оформляють в установленому порядку необхiднi документи, скасовують державну реєстрацiю (перереєстрацiю), зняття з облiку транспортних засобiв i передають усi вiдповiднi документи та за наявностi транспортнi засоби до органiв внутрiшнiх справ для подальшого проведення перевiрки. Якщо виявлено факт пiдроблення митних документiв, їх ксерокопiї з необхiдним поясненням надсилаються до митних органiв, у зонi дiяльностi яких проживають особи, за якими зареєстрованi вiдповiднi транспортнi засоби.

     Якщо пiд час проведення перевiрки iдентифiкацiйних номерiв складових частин за автоматизованою базою даних про розшукуванi транспортнi засоби буде встановлено, що ранiше зареєстрований на територiї України транспортний засiб розшукується правоохоронними органами iнших держав, пiдроздiл Державтоiнспекцiї вилучає свiдоцтво про реєстрацiю (технiчний паспорт), оформляє вiдповiднi документи про цей факт i передає їх до вiдповiдного органу внутрiшнiх справ для проведення розслiдування. Пiдроздiли Державтоiнспекцiї видають власникам тимчасовi реєстрацiйнi талони строком на один рiк, у графу "Особливi вiдмiтки" яких вноситься запис: "Розшукується Iнтерполом. Зняття з облiку заборонено до закiнчення перевiрки". Пiсля проведення органом внутрiшнiх справ розслiдування за зазначеним фактом (з обов'язковим iнформуванням iнiцiатора розшуку) на пiдставi постанови органу внутрiшнiх справ про вiдмову у порушеннi кримiнальної справи та матерiалiв перевiрки в установленому МВС порядку здiйснюється замiна тимчасових реєстрацiйних талонiв на свiдоцтва про реєстрацiю з внесенням до них запису "Розшукується Iнтерполом. Зняття з облiку дозволено".

     41. Забороняється зняття з облiку транспортних засобiв, стосовно яких є ухвала суду про накладення арешту або заборону зняття з облiку чи постанова слiдчого або державного виконавця про накладення арешту, а також транспортних засобiв, що є речовими доказами у кримiнальнiй справi i приєднанi до неї постановою особи, яка проводить дiзнання, слiдчого, прокурора або ухвалою суду.

     Забороняється зняття з облiку транспортних засобiв, що:

     зареєстрованi за неповнолiтнiми особами вiдповiдно до вимог пункту 23 цього Порядку, без письмової нотарiально засвiдченої згоди батькiв (усиновлювачiв) або пiклувальника i дозволу органу опiки та пiклування;

     одержанi через органи соцiального захисту населення або управлiння виконавчої дирекцiї Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України, без письмового розпорядження зазначених органiв;

     придбанi у розстрочку без надання вiдповiдних документiв про остаточний розрахунок.

     42. У разi коли транспортний засiб знiмається з облiку у зв'язку з його вiдчуженням, у свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) або на копiї реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю на пластиковiй основi, робиться запис: "Транспортний засiб знято з облiку для реалiзацiї в межах України".

     У разi коли транспортний засiб знiмається з облiку на пiдставi свiдоцтва про спадщину, виконавчого напису нотарiуса або рiшення суду, у свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) або на копiї реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю на пластиковiй основi, робиться запис: "Транспортний засiб знято з облiку за спадщиною (за рiшенням суду, за виконавчим написом нотарiуса)".

     У разi змiни власником мiсця проживання з вибуттям за межi вiдповiдно Автономної Республiки Крим, областi, мм. Києва та Севастополя у свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) або на копiї реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю на пластиковiй основi, робиться вiдмiтка про мiсце вибуття транспортного засобу.

     Транспортний засiб пiсля виконання договору фiнансового лiзингу знiмається з облiку лiзингодавцем, при цьому у свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) або на копiї реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю на пластиковiй основi, робиться запис: "Транспортний засiб знято з облiку за договором фiнансового лiзингу".

     Копiї реєстрацiйних карток засвiдчуються пiдписом посадової особи, що скрiплений печаткою пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї, iз внесенням вiдповiдних службових вiдмiток.

     Пiд час зняття з облiку транспортних засобiв номернi знаки здаються та видаються номернi знаки для разових поїздок.

     Номернi знаки iз знятих з облiку транспортних засобiв за умови їх вiдповiдностi стандартам перезакрiплюються за зверненням власникiв за iншими придбаними ними транспортними засобами.

     У разi втрати власником свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта) зняття з облiку транспортного засобу проводиться пiсля видачi нового свiдоцтва про реєстрацiю.

     43. Зняття з облiку транспортних засобiв, що належать юридичним особам недержавної форми власностi, проводиться на пiдставi копiй вiдповiдних рiшень власникiв, засвiдчених у встановленому порядку.

     У разi лiквiдацiї юридичних осiб транспортнi засоби знiмаються з облiку на пiдставi документiв, зазначених в абзацi другому пункту 34 цього Порядку.

     Зняття з облiку транспортних засобiв, що належать юридичним особам державної форми власностi, проводиться суб'єктами господарювання, на балансi яких перебувають такi транспортнi засоби, лише пiсля надання на це згоди або дозволу вiдповiдних суб'єктiв управлiння майном, якi є представниками власникiв i виконують їх функцiї у межах, визначених законодавством, або на пiдставi виконавчого напису нотарiуса чи рiшення суду або лiквiдацiйної комiсiї.

     Пiсля зняття з облiку у свiдоцтвi про реєстрацiю (технiчному паспортi) або на копiї реєстрацiйної картки, що додається до свiдоцтва про реєстрацiю на пластиковiй основi, робиться запис: "Транспортний засiб знято з облiку для реалiзацiї згiдно iз законодавством".

     44. Зняття з облiку транспортних засобiв може проводитися довiреними особами страховикiв на пiдставi засвiдчених в установленому порядку копiй договорiв страхування, у яких обов'язково зазначається, що пiсля виплати страхувальниками повної страхової суми транспортнi засоби переходять у власнiсть страховикiв, а також на пiдставi довiдки банку про повну виплату страхувальниками страхової суми та свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта).

     45. Вибракуванi транспортнi засоби пiдприємств знiмаються з облiку на пiдставi затверджених актiв, а громадян - за заявами їх власникiв.

     Зняття з облiку в таких випадках проводиться без огляду транспортних засобiв. Номернi знаки i реєстрацiйнi документи здаються до пiдроздiлiв Державтоiнспекцiї.

     Зняття з облiку транспортних засобiв у зв'язку з їх вибракуванням проводиться також у разi непредставлення транспортних засобiв на державний технiчний огляд протягом п'яти i бiльше рокiв або встановлення факту їх знаходження в розукомплектованому та непридатному для експлуатацiї станi, або неможливостi знайти їх власникiв у встановленому МВС порядку.

     Вивiльненi пiсля зняття з облiку транспортних засобiв у зв'язку з їх вибракуванням складовi частини, що мають iдентифiкацiйнi номери, залишаються у розпорядженнi власникiв. Вiдповiднi пiдроздiли Державтоiнспекцiї за зверненням власника видають на такi складовi частини довiдки встановленого зразка.

     46. Транспортнi засоби, ввезенi на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення, знiмаються з облiку пiсля їх огляду в пiдроздiлах Державтоiнспекцiї.

Порядок видачi тимчасового дозволу для використання не зареєстрованих у встановленому порядку транспортних засобiв

     47. На транспортнi засоби, що доставляються своїм ходом до мiсця державної реєстрацiї з пiдприємств-виробникiв, авторемонтних пiдприємств, торговельних органiзацiй, з-за кордону, а також на знятi з облiку транспортнi засоби видаються номернi знаки для разових поїздок строком на два мiсяцi.

     48. Вiдмiтка про видачу номерних знакiв для разових поїздок робиться в реєстрацiйних документах або в документах, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання транспортних засобiв.

     49. Пiдприємствам-виробникам, якi здiйснюють перегiн транспортних засобiв до їх одержувачiв, видаються номернi знаки для разових поїздок. У супровiдних документах зазначених пiдприємств робиться вiдмiтка "перегiн" i зазначаються такi номернi знаки.

Порядок допуску транспортних засобiв до поїздки за кордон

     50. До поїздки за кордон допускаються транспортнi засоби, на якi виданi реєстрацiйнi документи вiдповiдно до Конвенцiї про дорожнiй рух та номернi знаки, серiям яких присвоєнi лiтери латинського алфавiту.

     51. У разi вiдсутностi права власностi на транспортнi засоби оформлення документiв для поїздок за кордон здiйснюється на пiдставi документiв, що пiдтверджують право користування i (або) розпорядження транспортними засобами. Особам, що здiйснюють поїздку за кордон, на перiод поїздки видаються свiдоцтва про реєстрацiю на їх iм'я. Свiдоцтво про реєстрацiю, видане на iм'я власника транспортного засобу, i документи, якi пiдтверджують право користування i (або) розпорядження транспортними засобами, зберiгаються у вiдповiдних пiдроздiлах Державтоiнспекцiї.

     Видане на перiод поїздки за кордон свiдоцтво про реєстрацiю пiдлягає поверненню вiдповiдному пiдроздiлу Державтоiнспекцiї не пiзнiше нiж протягом 10 днiв пiсля повернення з-за кордону.

     52. Транспортнi засоби, на яких власники виїжджають за кордон, повиннi мати розпiзнавальний знак України. Власники таких транспортних засобiв перед виїздом зобов'язанi укласти договiр обов'язкового страхування цивiльної вiдповiдальностi власникiв транспортних засобiв.

     53. Транспортнi засоби, на якi згiдно iз законом встановлено тимчасову заборону на зняття з облiку (крiм транспортних засобiв, придбаних у розстрочку та зареєстрованих вiдповiдно до пункту 25 цього Порядку), до поїздок за кордон не допускаються.

     54. На транспортнi засоби, власники яких виїжджають за кордон на постiйне мiсце проживання, видаються свiдоцтва про реєстрацiю та номернi знаки встановленого зразка. Такi транспортнi засоби знiмаються з облiку.

     55. Щорiчна перевiрка вiдповiдностi конструкцiї та технiчного стану транспортних засобiв, що виконують мiжнароднi перевезення вантажiв i пасажирiв, вимогам резолюцiй Європейської конференцiї мiнiстрiв транспорту, а також видача сертифiкатiв вiдповiдностi та Мiжнародних сертифiкатiв технiчного огляду транспортних засобiв проводиться вiдповiдно до законодавства.

 

Додаток 1
до Порядку
Транспортний засiб повинен бути зареєстрований (перереєстрований) у реєстрацiйно-екзаменацiйному пiдроздiлi Державтоiнспекцiї протягом 10 дiб з моменту придбання |
|
|
|
 
(торговельна органiзацiя)
 
___ ____________ 20__ р.

ДОВIДКА-РАХУНОК

Серiя _________ N __________

Видана   про те,
(прiзвище, iм'я, по батьковi особи або найменування органiзацiї)
що йому (їй) продано i видано  
марки   , двигун N   , шасi N   ,
кузов N   , рама N   ,
свiдоцтво про реєстрацiю (технiчний паспорт) N  
вартiстю  
(сума словами)
адреса  
паспорт (документ, що його замiнює) серiя   N  
виданий  
(ким, коли)
МП Керiвник __________________________
(пiдпис)
Бухгалтер __________________________
(пiдпис)
  гривень,
(сума словами)
одержанi касою торговельної органiзацiї
Касир __________________________
(пiдпис)
Зазначений транспортний засiб (складову частину, що має iдентифiкацiйнi номери) одержав  
(непотрiбне закреслити) (пiдпис)

 

Додаток 2
до Порядку

АКТ
приймання-передачi транспортного засобу

Ми, представники  
(найменування пiдприємства,
 
установи, органiзацiї)
i  
(найменування пiдприємства, установи, органiзацiї)
склали цей акт про те, що здiйснено приймання-передачу транспортного
засобу   марки (моделi)   двигун N   ,
шасi N   , кузов N   , свiдоцтво про реєстрацiю (технiчний паспорт)
серiї   N   , видане  
(ким, коли)
Здав _________________
(пiдпис)
___________________________
(прiзвище, iнiцiали)
МП
Прийняв _________________
(пiдпис)
___________________________
(прiзвище, iнiцiали)
МП
___ ____________ 20 __ р.

 

Додаток 3
до Порядку

АКТ N _____
приймання-передачi транспортного засобу, переобладнаного для роботи на зрiдженому нафтовому газi

Модель транспортного засобу
до переобладнання  
пiсля переобладнання  
Вантажопiдйомнiсть (пасажиромiсткiсть) транспортного засобу зменшено на
 

(зазначається вага вантажу (кiлограмiв) або кiлькiсть пасажирiв (осiб)

Номер шасi (рами) Номер кузова
   
Комплектацiя транспортного засобу з урахуванням повернутих замовниковi демонтованих вузлiв i комплектувальних частин вiдповiдає акту приймання-передачi транспортного засобу на переобладнання N ______________ вiд ___ ____________ 20__ року.
Транспортний засiб укомплектований автомобiльним газобалонним обладнанням вiдповiдно до технiчної документацiї пiдприємства-виробника зазначеного обладнання
 
(найменування пiдприємства-виробника,
  .
позначення газобалонного обладнання)
Додаткове електрообладнання та система вентиляцiї блока арматури балона (за наявностi) вiдповiдає нормативним вимогам. Заправний вузол встановлений за межами пасажирського салону, багажного та вантажного вiддiлення.
Газовi балони Газовий редуктор або редуктор-випарник (виробник, позначення) Карбюратор-змiшувач, змiшувач газу (виробник, позначення) або врiзка газових форсунок
позначення балона мiсткiсть, лiтрiв заводський номер до якої дати посвiдченi
           
 
(найменування пiдприємства, що здiйснило переобладнання транспортного засобу
 
або провело перевiрку вiдповiдностi нормативним вимогам,
 
його мiсцезнаходження, реєстрацiйний номер свiдоцтва про
 
погодження конструкцiї транспортного засобу, номер технiчних умов)
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)
Транспортний засiб отримано замовником  
(для юридичних осiб - найменування
 
пiдприємства, установи, органiзацiї, мiсцезнаходження;
 
для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я, по батьковi,
 
серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, мiсце проживання)
___ ____________ 20__ р.
Представник замовника  
(для юридичних осiб - посада,
 
пiдпис, прiзвище; для фiзичних осiб - пiдпис)
Станцiєю (пунктом) випробувань транспортних засобiв, що працюють на зрiдженому нафтовому газi,
 
(назва, номер дозволу територiального органу
 
Держнаглядохоронпрацi на право переосвiдчення газових балонiв)
проведено перевiрку герметичностi газобалонного обладнання транспортного засобу системним повiтрям пiд тиском 1,6 МПа (16 кг/см2) та герметичностi системи вентиляцiї блока арматури балона (за наявностi). Запiрна арматура в робочому станi (вентилi, клапани, редуктори електромагнiтнi, запобiжнi, швидкiснi клапани тощо). Запобiжний клапан вiдрегульовано.
Газобалонне обладнання транспортного засобу вiдповiдає нормативним вимогам до герметичностi.
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)
Паливну систему транспортного засобу, що працює на зрiдженому нафтовому газi, вiдрегульовано. Транспортний засiб придатний для експлуатацiї.
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)

____________
Примiтка. Акт приймання-передачi транспортного засобу подається пiдроздiлу Державтоiнспекцiї разом з iншими документами, що необхiднi для державної реєстрацiї транспортних засобiв, переобладнаних для роботи на зрiдженому нафтовому газi.

 

Додаток 4
до Порядку

АКТ N _____
приймання-передачi транспортного засобу, переобладнаного для роботи на стисненому природному газi

Модель транспортного засобу
до переобладнання  
пiсля переобладнання  
Вантажопiдйомнiсть (пасажиромiсткiсть) транспортного засобу зменшено на
 

(зазначається вага вантажу (кiлограмiв) або кiлькiсть пасажирiв (осiб)

Номер шасi (рами) Номер кузова
   
Комплектацiя транспортного засобу з урахуванням повернутих замовниковi демонтованих вузлiв i комплектувальних частин вiдповiдає акту приймання-передачi транспортного засобу на переобладнання N ________ вiд ____ ____________ 20__ року.
Транспортний засiб укомплектований автомобiльним газобалонним обладнанням вiдповiдно до технiчної документацiї пiдприємства-виробника зазначеного обладнання
 
(найменування пiдприємства-виробника, позначення
  .
газобалонного обладнання)
Додаткове електрообладнання та система аварiйного скидання газу з моторного вiдсiку вiдповiдає нормативним вимогам.
Газовi балони Газовi редуктори (виробник, позначення) Карбюратор-змiшувач, змiшувач газу (виробник, позначення) або врiзка газових форсунок
позначення балона вага одного балона, кiлограмiв мiст-
кiсть одного балона, лiтрiв
заводський номер до якої дати посвiдченi заводський номер до якої дати посвiдченi
 
(найменування пiдприємства, що здiйснило переобладнання транспортного засобу або
 
провело перевiрку вiдповiдностi нормативним вимогам, його мiсцезнаходження,
 
реєстрацiйний номер свiдоцтва про погодження конструкцiї транспортного засобу,
 
номер технiчних умов)
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)
Транспортний засiб отримано замовником  
(для юридичних осiб - найменування
 
пiдприємства, установи, органiзацiї, мiсцезнаходження;
 
для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я, по батьковi, серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, мiсце проживання)
___ ____________ 20__ р.
Представник замовника  
(для юридичних осiб - посада, пiдпис,
 
прiзвище; для фiзичних осiб - пiдпис)
Станцiєю (пунктом) випробувань транспортних засобiв, що працюють на стисненому природному газi
 
(назва, номер дозволу територiального органу
 
Держнаглядохоронпрацi на право переосвiдчення газових балонiв)
проведено перевiрку герметичностi газобалонного обладнання транспортного засобу стисненим повiтрям пiд тиском 1,0 МПа (10 кг/см2), опресування газобалонного обладнання пiд тиском послiдовно 2,5; 5,0; 10,0 та 20,0 МПа (25; 50; 100 та 200 кг/см2) i вакуумну перевiрку. Запiрна арматура в робочому станi (вентилi, клапани, редуктори, електромагнiтнi, запобiжнi, швидкiснi клапани тощо). Запобiжний клапан вiдрегульовано.
Газобалонне обладнання транспортного засобу вiдповiдає нормативним вимогам до герметичностi.
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)
Паливну систему транспортного засобу, що працює на стисненому природному газi, вiдрегульовано. Транспортний засiб придатний для експлуатацiї.
___ ____________ 20__ р.

МП

_______________________________
(посада представника пiдприємства)
___________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище та iнiцiали)

____________
Примiтка. Акт приймання-передачi транспортного засобу подається пiдроздiлу Державтоiнспекцiї разом з iншими документами, що необхiднi для реєстрацiї транспортних засобiв, переобладнаних для роботи на стисненому природному газi.

 

Додаток 5
до Порядку
 
(найменування пiдприємства)
 
(реквiзити документа, що дає право на проведення експертизи)

АКТ ТЕХНIЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
про вiдповiднiсть конструкцiї та технiчного стану переобладнаного транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху

N _______________ ___ __________ 20__ р.
Транспортний засiб   марки (моделi)  
шасi (рама) N   , кузов N   .
1. Транспортний засiб переобладнаний  
(в iндивiдуальному порядку
 
або найменування пiдприємства, яке здiйснило переобладнання)
2. Переобладнання здiйснене шляхом установки (замiни):  
 
 
 
 
3. Документи про погодження переобладнання вiдповiдно до статтi 32 Закону України "Про дорожнiй рух" виданi
 
 
(найменування органiзацiї, яка видала дозвiл, номер, дата)
4. Висновок про вiдповiднiсть конструкцiї переобладнаного транспортного засобу умовам, викладеним у дозволi на переобладнання
 
 
 
5. Результати перевiрки технiчного стану транспортного засобу на вiдповiднiсть вимогам ДСТУ-3649-97 та Правил дорожнього руху
 
 
 
 
6. Узагальнений висновок про вiдповiднiсть переобладнаного транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху
 
 
_________________________
(пiдпис керiвника пiдприємства)
________________________
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
___ ____________ 20__ р.

МП

____________
Примiтка. Записи в пунктах 4 та 5 робляться з посиланням на протоколи випробувань (перевiрок).
Номери актiв технiчної експертизи фiксуються у реєстрацiйнiй книзi пiдприємства, що видає такi акти.

 

Додаток 6
до Порядку

АКТ
приймання-передачi транспортного засобу

Серiя ________________ N _________________
на транспортний засiб  
(категорiя, тип, марка, модель транспортного засобу)
Колiр  
(згiдно з класифiкатором)
Номер шасi (рами) Номер кузова (коляски) Номер двигуна
     
     
Транспортний засiб виготовлений i укомплектований вiдповiдно до  
(номер технiчних умов)
i придатний до експлуатацiї.
Дата виготовлення ____ ____________ 20__ р.
Пiдприємство-виробник  
(найменування, мiсцезнаходження)
 
 
Виданi номернi знаки для разових поїздок  
Вiддiл збуту  
__________________
(пiдпис)
_______________________________________________
(прiзвище, iнiцiали керiвника пiдприємства-виробника)

МП

Органiзацiя-одержувач (фiзична особа)  
(для юридичних осiб - найменування,
 
мiсцезнаходження; для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я,
 
по батьковi, серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, мiсце
 
проживання)
Представник органiзацiї (фiзична особа)  
(для юридичних осiб - посада,
 
пiдпис; для фiзичних осiб - пiдпис)
МП Дата видачi ___ ____________ 20__ р.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.