ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Регламенту Верховної Ради України

     Верховна Рада України постановляє:

     1. Внести до Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України "Про Регламент Верховної Ради України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2010 р., N 14 - 15, ст. 133), такi змiни:

     1) частину третю статтi 6 викласти у такiй редакцiї:

     "3. За процедурним рiшенням Верховної Ради, прийнятим не менш як третиною голосiв народних депутатiв вiд її конституцiйного складу, Верховна Рада може офiцiйно запросити або вимагати присутностi на її пленарному засiданнi будь-якої посадової чи службової особи, крiм Президента України та суддiв";

     2) доповнити статтю 59 частиною п'ятою такого змiсту:

     "5. Позафракцiйнi народнi депутати можуть об'єднуватися у депутатську групу позафракцiйних народних депутатiв (далi - депутатська група позафракцiйних).

     Оголошення про створення депутатської групи позафракцiйних робить на пленарному засiданнi головуючий або координатор депутатської групи позафракцiйних.

     За депутатською групою позафракцiйних, кiлькiсний склад якої становить п'ятнадцять i бiльше осiб, визнаються права на участь у засiданнях Погоджувальної ради з правом ухвального голосу, подання пропозицiй щодо кiлькiсного та персонального складу тимчасової спецiальної комiсiї, тимчасової слiдчої комiсiї або спецiальної тимчасової слiдчої комiсiї, виступ одного представника на пленарному засiданнi з кожного питання порядку денного пленарного засiдання Верховної Ради";

     3) статтю 68 викласти у такiй редакцiї:

     "Стаття 68. Парламентська опозицiя

     1. Суб'єктами опозицiйної дiяльностi у Верховнiй Радi може бути депутатська фракцiя (їх об'єднання) за умови додержання вимог, визначених цiєю статтею.

     2. Депутатська фракцiя, яка не є учасником коалiцiї, може прийняти рiшення про опозицiйнiсть до полiтичного курсу коалiцiї та/або сформованого нею Кабiнету Мiнiстрiв України. Повiдомлення про опозицiйнiсть депутатської фракцiї оголошується на пленарному засiданнi Верховної Ради головою або уповноваженим представником вiдповiдної фракцiї.

     3. Депутатськi фракцiї, що прийняли рiшення про опозицiйнiсть, можуть утворити опозицiйне об'єднання депутатських фракцiй. Таке рiшення ухвалюється депутатськими фракцiями i оформляється вiдповiдною заявою, яка пiдписується головами зазначених депутатських фракцiй. Опозицiйне об'єднання депутатських фракцiй вважається утвореним з моменту оголошення про це його уповноваженим представником на пленарному засiданнi Верховної Ради.

     4. Опозицiйна депутатська фракцiя може бути у складi лише одного опозицiйного об'єднання. У разi входження опозицiйної депутатської фракцiї до складу опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй, виходу з його складу або припинення опозицiйної дiяльностi таким об'єднанням депутатська фракцiя втрачає статус суб'єкта опозицiйної дiяльностi.

     5. Опозицiйна дiяльнiсть депутатської фракцiї чи опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй припиняється за їх рiшенням з моменту оголошення про це на пленарному засiданнi Верховної Ради головою або уповноваженим представником вiдповiдно опозицiйної депутатської фракцiї чи опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй.

     6. Опозицiйна дiяльнiсть опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй припиняється також у разi, якщо одна або декiлька депутатських фракцiй, що входять до складу цього опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй, заявили про вихiд з опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй, якщо при цьому у складi опозицiйного об'єднання депутатських фракцiй залишилася одна депутатська фракцiя";

     4) статтю 70 викласти у такiй редакцiй:

     "Стаття 70. Права парламентської опозицiї на пленарному засiданнi Верховної Ради

     1. Суб'єкт (суб'єкти) опозицiйної дiяльностi на пленарному засiданнi Верховної Ради має (мають) гарантоване право на виступ свого представника тривалiстю до трьох хвилин при розглядi таких питань:

     1) про засади внутрiшньої i зовнiшньої полiтики України;

     2) про програму дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв України;

     3) про стан виконання Державного бюджету України;

     4) про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв України;

     5) про загальнодержавну програму економiчного, науково-технiчного, соцiального, нацiонально-культурного розвитку, охорони довкiлля.

     2. Права, визначенi частиною першою цiєї статтi, реалiзуються на пiдставi письмової заяви, поданої головуючому на пленарному засiданнi головою або уповноваженим представником вiдповiдного суб'єкта опозицiйної дiяльностi";

     5) частину восьму статтi 75 виключити;

     6) у статтi 79:

     частину третю викласти у такiй редакцiї:

     "3. Рiшення про обрання Першого заступника i заступника Голови Верховної Ради України приймаються вiдкритим поiменним голосуванням бiльшiстю народних депутатiв вiд конституцiйного складу Верховної Ради i оформляються вiдповiдними постановами";

     у частинi четвертiй слова "чи одночасно з Головою Верховної Ради України" виключити;

     частину п'яту викласти у такiй редакцiї:

     "5. Перший заступник i заступник Голови Верховної Ради України можуть бути в будь-який час вiдкликанi з посад за рiшенням Верховної Ради в порядку, передбаченому частинами першою, другою, третьою, четвертою, шостою статтi 76, частинами першою, третьою, п'ятою статтi 77 цього Регламенту";

     7) частину четверту статтi 81 викласти у такiй редакцiї:

     "4. Квоти розподiлу посад голiв комiтетiв, перших заступникiв, заступникiв голiв, секретарiв та членiв комiтетiв визначаються пропорцiйно вiд кiлькiсного складу депутатських фракцiй до фактичної чисельностi народних депутатiв у порядку, встановленому Верховною Радою. При цьому суб'єкту парламентської опозицiї надається першочергове право вибору посад:

     1) голiв у комiтетах, до предметiв вiдання яких вiднесенi питання бюджету, органiзацiї i дiяльностi Верховної Ради та її органiв, свободи слова та iнформацiї, прав нацiональних меншин i мiжнацiональних вiдносин, свободи совiстi, соцiальної полiтики, охорони здоров'я, науки та освiти, судочинства, судоустрою, законодавчого забезпечення правоохоронної дiяльностi, боротьби з органiзованою злочиннiстю та корупцiєю, дiяльностi державних монополiй, нацiональних акцiонерних компанiй, управлiння державними корпоративними правами;

     2) перших заступникiв голiв у комiтетах, посади голiв у яких вiдповiдно до принципу пропорцiйного представництва депутатських фракцiй у комiтетах належать до квоти коалiцiї.

     За наявностi декiлькох суб'єктiв парламентської опозицiї розподiл керiвних посад у вiдповiдних комiтетах визначається на основi укладеної мiж такими суб'єктами парламентської опозицiї угоди, а за її вiдсутностi - шляхом жеребкування, що проводиться Лiчильною комiсiєю у встановленому нею порядку".

     2. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
27 квiтня 2010 року
N 2157-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.