КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 8 грудня 2010 р. N 1110


Про внесення змiн до Положення про прикордонний режим

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести до Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 липня 1998 р. N 1147 (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 30, ст. 1127; 1999 р., N 17, ст. 726; 2003 р., N 37, ст. 1981; 2004 р., N 26, ст. 1705), змiни, що додаються.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 31

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 грудня 2010 р. N 1110

ЗМIНИ,
що вносяться до Положення про прикордонний режим

     1. Пункти 1, 2 та 4 викласти у такiй редакцiї:

     "1. Цим Положенням встановлюється система режимних заходiв у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi, якi регламентують вiдповiдно до законодавства правила в'їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування громадян України та iнших осiб, провадження робiт, облiку та тримання на пристанях, причалах i в пунктах базування маломiрних суден, iнших засобiв, що не є суднами, але пристосованi для перемiщення на них людей по водi (водний мотоцикл, водний велосипед, моторний гiдродельтаплан, дошки для занять рiзними видами серфiнгу тощо), основнi характеристики яких не перевищують параметрiв, установлених для таких засобiв Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями, буєрiв, а також апаратiв, що використовуються для пiдводного плавання (далi - маломiрнi судна, iншi плавзасоби), їх плавання i пересування у територiальному морi та внутрiшнiх водах України.

     2. Термiни, що вживаються у цьому Положеннi, мають таке значення:

     1) документ, що посвiдчує особу:

     для громадян України - паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвiдчення особи моряка, службове посвiдчення, посвiдчення водiя чи iнший виданий державним органом документ, який має такi обов'язковi реквiзити, як прiзвище, iм'я, по батьковi, фотокартку, пiдпис вiдповiдальної посадової особи, вiдбиток печатки або штампу установи, яка видала документ, дату видачi;

     для iноземцiв - нацiональний паспорт або документ, що його замiнює;

     для осiб без громадянства - посвiдчення особи без громадянства, посвiдчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвiдка на постiйне або тимчасове проживання;

     2) контрольований прикордонний район - це дiлянка мiсцевостi, яка визначена у межах територiї району i мiста, прилеглої до державного кордону або до узбережжя моря, що охороняється Державною прикордонною службою, а також у межах територiального моря, внутрiшнiх вод, частини вод прикордонних рiчок, озер та iнших водойм i розташованих у цих водах островiв;

     3) прикордонна смуга - це дiлянка мiсцевостi, яка встановлюється безпосередньо уздовж державного кордону на його сухопутних дiлянках або уздовж берегiв прикордонних рiчок, озер та iнших водойм у межах територiй селищних i сiльських рад, прилеглих до державного кордону, але не може бути меншою вiд ширини смуги мiсцевостi, що розташована в межах вiд лiнiї державного кордону до лiнiї прикордонних iнженерних споруджень.

     До прикордонної смуги не включаються населенi пункти i мiсця масового вiдпочинку населення;

     4) пункт базування - мiсце (смуга) на урiзi води або гiдротехнiчна споруда, визначенi органами мiсцевого самоврядування за погодженням з органами охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi яких вони перебувають, для постiйного i тимчасового тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв. Пункти базування для суден рибного господарства, за якими класифiкацiйне товариство не здiйснює нагляд, облаштовуються вiдповiдно до норм, установлених центральним органом виконавчої влади у галузi рибного господарства.".

     "4. Нормативно-правовi акти Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби з питань прикордонного режиму, виданi в межах її повноважень та зареєстрованi в установленому порядку, є обов'язковими для виконання центральними та мiсцевими органами виконавчої влади, органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами та органiзацiями незалежно вiд форми власностi i громадянами.".

     2. У пунктi 10 та абзацi першому пункту 11 слова "добровiльних формувань" замiнити словами "громадських формувань з охорони громадського порядку i державного кордону".

     3. У пунктi 12 слово "плавзасобiв" замiнити словом "суден".

     4. Пункти 17 i 19 викласти у такiй редакцiї:

     "17. Авiацiйнi роботи, будь-яке будiвництво, вирубка лiсу, полювання, водокористування у прикордоннiй смузi проводяться пiсля узгодження з органами охорони державного кордону та iнформування вiдповiдних пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких провадиться така дiяльнiсть, про початок i термiн їх проведення. Порядок зазначеного узгодження та iнформування встановлюється Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.".

     "19. У межах зони з особливим режимом використання повiтряного простору України, крiм її частини, що межує iз забороненою зоною, польоти всiх типiв повiтряних куль i повiтряних суден та iншi види дiяльностi провадяться вiдповiдно до Положення про використання повiтряного простору України, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Геологiчнi, дорожнi та iншi дослiдження в межах прикордонної смуги, а також гiдротехнiчнi, землевпоряднi, мелiоративнi та iншi роботи, пов'язанi iз змiною водного режиму прикордонних рiчок, озер та iнших водойм, вiдео-, кiно- та фотознiмання мiсцевостi, туристичнi подорожi i стрибки з усiх видiв парашутiв проводяться з дозволу органу охорони державного кордону Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi якого провадиться така дiяльнiсть. Порядок надання дозволу встановлюється Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.".

     5. Пункт 20 пiсля слiв "прикордонному районi" доповнити словами ", включаючи тих, що проводять у них роботи за договором, та iнформування вiдповiдних пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких провадиться така дiяльнiсть, про їх проведення".

     6. Назву роздiлу "Порядок облiку та тримання на пристанях, причалах i в пунктах базування самохiдних та несамохiдних суден, плавзасобiв i засобiв для пересування по льоду, їх плавання та пересування у територiальному морi та внутрiшнiх водах" викласти в такiй редакцiї:

"Порядок облiку та тримання на пристанях, причалах i в пунктах базування маломiрних суден, iнших плавзасобiв, їх плавання та пересування у територiальному морi та внутрiшнiх водах".

     7. Пункти 22 i 23 викласти у такiй редакцiї:

     "22. У районах, прилеглих до узбережжя моря, що охороняється Державною прикордонною службою, у межах територiального моря i внутрiшнiх вод, де встановлено прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, крiм зазначених у пунктах 7 - 21 цього Положення режимних обмежень, забороняється зберiгання на пристанях, причалах i в пунктах базування, плавання та пересування маломiрних суден, iнших плавзасобiв, не зареєстрованих у встановленому порядку в органах, якi здiйснюють нагляд за такими суднами i засобами.

     23. Облiк маломiрних суден, iнших плавзасобiв у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi ведеться адмiнiстрацiєю пристаней, причалiв i пунктiв базування у порядку, встановленому Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями, про що у реєстрацiйних документах ставиться спецiальна позначка.

     Списки торговельних i маломiрних суден, iнших плавзасобiв подаються адмiнiстрацiями морських (рiчкових) портiв, причалiв, пристаней i пунктiв базування на вимогу уповноважених осiб пiдроздiлу органу охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого визначено їх мiсце базування, до такого пiдроздiлу.".

     8. У пунктi 24 слова "Самохiднi i несамохiднi" замiнити словом "Маломiрнi".

     9. У пунктi 25 слова "самохiдних i несамохiдних" замiнити словом "маломiрних".

     10. Пункти 26, 28 i 30 викласти у такiй редакцiї:

     "26. Маломiрнi судна, iншi плавзасоби, повiтрянi судна, якi здiйснюють посадку на воду, протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район повиннi бути поставленi на облiк їх власниками в адмiнiстрацiї найближчої пристанi, причалу або пункту базування у порядку, встановленому Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями.".

     "28. З метою своєчасного облаштування пристанi, причали i пункти базування щороку до початку навiгацiйного сезону пiдлягають огляду спiльною комiсiєю, яка утворюється районними державними адмiнiстрацiями (якi розробляють та затверджують акт огляду), до складу якої включаються представники районних державних адмiнiстрацiй та органiв мiсцевого самоврядування, iнспектори Мiнприроди, державного органу, що здiйснює нагляд за безпекою судноплавства та реєстрацiєю суден, представники Держкомрибгоспу (у разi потреби), МВС, МНС i Державної прикордонної служби.

     Пристанi, причали i пункти базування, якi пiсля здiйснення огляду не отримали вiдповiдного дозволу, до експлуатацiї не допускаються.

     Пристанi, причали i пункти базування суден рибного господарства, за якими класифiкацiйне товариство не здiйснює нагляд, оглядаються комiсiями, призначеними центральним органом виконавчої влади у галузi рибного господарства, i допускаються до експлуатацiї за висновками таких комiсiй.".

     "30. Заходи щодо облiку та тримання маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, якi здiйснюють посадку на воду на пристанях, причалах i в обладнаних пунктах базування, здiйснюють адмiнiстрацiї пристаней, причалiв i пунктiв базування, а також керiвники пiдприємств, установ та органiзацiй залежно вiд їх форми власностi.

     Керiвники пiдприємств, установ i органiзацiй, яким належать пристанi, причали i пункти базування, власники маломiрних суден, iнших плавзасобiв, повiтряних суден, що здiйснюють посадку на воду, зобов'язанi надати уповноваженим особам Державної прикордонної служби безперешкодний доступ до мiсця їх тримання.".

     11. У пунктi 32 та у першому реченнi пункту 34 слова "розвантаження самохiдних i несамохiдних суден" замiнити словами "розвантаження торговельних та маломiрних суден".

     12. Пункт 33 викласти у такiй редакцiї:

     "33. Випуск маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальне море, внутрiшнi води України на вiдстань до 2 морських миль вiд урiзу води здiйснюється адмiнiстрацiєю пристанi, причалу або пункту базування згiдно з Iнструкцiєю про порядок облiку та випуску маломiрних суден, iнших плавзасобiв у територiальне море та внутрiшнi води України (далi - Iнструкцiя), яка затверджується Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними та Севастопольською мiською державними адмiнiстрацiями за погодженням з органами охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi яких вони розташованi.

     Випуск суден рибного господарства, що не пiдлягають нагляду класифiкацiйного товариства, здiйснюється адмiнiстрацiєю пристанi, причалу або пункту базування за належнiстю вiдповiдно до порядку, затвердженого центральним органом виконавчої влади у галузi рибного господарства за погодженням з Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.

     Маломiрнi судна, iншi плавзасоби можуть виходити у межах водного простору на вiдстань до 2 морських миль вiдповiдно до Iнструкцiї без отримання дозволу та iнформування вiдповiдних пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких вони перебувають.

     Випуск маломiрних суден, iнших плавзасобiв за межi 2 морських миль здiйснюється вiдповiдно до Iнструкцiї пiсля належного оформлення їх адмiнiстрацiєю причалу, пристанi або пункту базування та завчасного не пiзнiш як за одну годину iнформування вiдповiдних пiдроздiлiв Державної прикордонної служби, у зонi вiдповiдальностi яких буде здiйснено вихiд за межi 2 морських миль.

     Вихiд маломiрних суден, iнших плавзасобiв за межi 2 морських миль, якi не мають вiдповiдних радiоелектронних засобiв зв'язку та дозволу на їх користування, забороняється.".

     13. У пунктi 35 слова "i перебувають на облiку у вiдповiдних пiдроздiлах Державної прикордонної служби" виключити.

     14. У пунктi 36 слова "перебування самохiдних i несамохiдних суден" замiнити словами "перебування торговельних та маломiрних суден".

     15. Абзац перший пункту 39 пiсля слiв "для пересування по берегу" доповнити словами "i льоду".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.