КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 2 лютого 2011 р. N 118


Про затвердження Порядку зарахування сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 грудня 2013 року N 882

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок зарахування сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням, що додається.

     2. Установити, що:

     спецiальнi рахунки, вiдкритi вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 листопада 2006 р. N 1643 "Про затвердження Порядку зарахування сум податку на прибуток пiдприємств на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням" (Офiцiйний вiсник України, 2006 р., N 47, ст. 3136), використовуються для зарахування та використання сум ввiзного мита згiдно з цiєю постановою;

     на зазначенi спецiальнi рахунки у строки, встановленi законодавством, також зараховуються суми податку на прибуток пiдприємств, нарахованi у IV кварталi 2010 р. пiд час реалiзацiї проектiв технологiчних паркiв, що використовуються вiдповiдно до статтi 8 Закону України "Про спецiальний режим iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв";

     технологiчнi парки, їх учасники та спiльнi пiдприємства подають звiтнiсть за 2010 рiк вiдповiдно до Порядку проведення монiторингу та здiйснення контролю за реалiзацiєю проектiв технологiчних паркiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 березня 2007 р. N 517 (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 22, ст. 877), без урахування змiн, внесених до нього згiдно з цiєю постановою.

     3. Внести до Порядку розгляду, експертизи та державної реєстрацiї проектiв технологiчних паркiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 грудня 1999 р. N 2311 "Про нормативно-правовi акти щодо забезпечення реалiзацiї Закону України "Про спецiальний режим iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 51, ст. 2534; 2006 р., N 48, ст. 3199; 2007 р., N 86, ст. 3164), i Порядку проведення монiторингу та здiйснення контролю за реалiзацiєю проектiв технологiчних паркiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 березня 2007 р. N 517 (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 22, ст. 877), змiни, що додаються.

     4. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 листопада 2006 р. N 1643 "Про затвердження Порядку зарахування сум податку на прибуток пiдприємств на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням" (Офiцiйний вiсник України, 2006 р., N 47, ст. 3136).

     5. Державнiй казначейськiй службi у триденний строк поiнформувати Державну митну службу про номери спецiальних рахункiв, вiдкритих вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 листопада 2006 р. N 1643 "Про затвердження Порядку зарахування сум податку на прибуток пiдприємств на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням", а також про дати їх вiдкриття, суб'єктiв (iз зазначенням коду згiдно з ЄДРПОУ), якi їх вiдкрили, та територiальнi органи Державної казначейської служби, в яких такi спецiальнi рахунки вiдкритi.

     6. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 42

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 2 лютого 2011 р. N 118

ПОРЯДОК
зарахування сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки технологiчного парку, його учасникiв та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням

(У текстi Порядку слова "Державна казначейська служба", "Державна фiнансова iнспекцiя", "Державне агентство з питань науки, iнновацiй та iнформацiї" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Казначейство", "Держфiнiнспекцiя", "Держiнформнауки" у вiдповiдному вiдмiнку, а слова "Державна податкова служба" i "Державна митна служба" в усiх вiдмiнках - словом "Мiндоходiв" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 грудня 2013 року N 882)

     1. Цей Порядок визначає механiзм зарахування сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки технологiчного парку - юридичної особи, керiвного органу технологiчного парку - групи юридичних осiб (далi - керiвний орган), учасникiв технологiчного парку та спiльних пiдприємств, використання зазначених коштiв i здiйснення контролю за їх витрачанням.

     2. Технологiчний парк - юридична особа або керiвний орган, учасники технологiчного парку та спiльнi пiдприємства, якi в установленому законодавством порядку зареєстрували проект технологiчного парку (далi - проект), протягом мiсяця пiсля видачi свiдоцтва про державну реєстрацiю проекту вiдкривають в установленому Казначейством порядку спецiальнi рахунки в його територiальних органах для зарахування сум ввiзного мита, що нараховуються згiдно з митним законодавством пiд час ввезення на територiю України для реалiзацiї проектiв нових устатковання, обладнання та комплектувальних виробiв, а також матерiалiв, якi не виробляються в Українi.

     Казначейство у дводенний строк з дня вiдкриття спецiальних рахункiв iнформує Мiндоходiв про номери таких рахункiв, дати їх вiдкриття, суб'єктiв (iз зазначенням коду згiдно з ЄДРПОУ), якi їх вiдкрили, та про територiальнi органи Казначейства, в яких вiдкритi спецiальнi рахунки.

     3. У разi коли керiвний орган не бере участi в реалiзацiї проекту як учасник, вiн вiдкриває один спецiальний рахунок, а коли бере участь - додатково вiдкриває спецiальнi рахунки з урахуванням кiлькостi проектiв.

     Якщо проект реалiзується технологiчним парком - юридичною особою, учасником технологiчного парку або спiльним пiдприємством, вiдкривається один спецiальний рахунок.

     Для реалiзацiї кiлькох проектiв технологiчний парк - юридична особа, учасник технологiчного парку або спiльне пiдприємство вiдкриває вiдповiдну кiлькiсть спецiальних рахункiв.

     Якщо проект реалiзується кiлькома учасниками технологiчного парку та/або спiльними пiдприємствами, кожен з них вiдкриває один спецiальний рахунок.

     4. На спецiальнi рахунки учасникiв технологiчного парку та спiльних пiдприємств, що реалiзують проекти, зараховується 50 вiдсоткiв сум ввiзного мита. Решта 50 вiдсоткiв зараховується на спецiальний рахунок керiвного органу.

     Технологiчний парк - юридична особа, що реалiзує проект, зараховує на власний спецiальний рахунок 100 вiдсоткiв сум ввiзного мита.

     Зарахування зазначених сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки здiйснюється у строки, встановленi законодавством.

     Копiя платiжного доручення, в якому зазначена сума зарахованого ввiзного мита, надається митному органу пiд час митного оформлення.

     5. Зарахованi на спецiальнi рахунки суми ввiзного мита використовуються вiдповiдно до частини першої статтi 8 Закону України "Про спецiальний режим iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв".

     6. Технологiчний парк - юридична особа або керiвний орган подає Держiнформнауки щороку до 15 листопада план використання зарахованих сум ввiзного мита, складений у двох примiрниках за формою, затвердженою Держiнформнауки за погодженням з Мiнфiном i Держфiнiнспекцiєю.

     Держiнформнауки затверджує зазначений план до 15 грудня. Один з примiрникiв плану залишається в Держiнформнауки, iнший передається технологiчному парку - юридичнiй особi або керiвному органовi.

(абзац другий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.12.2013р. N 882)

     7. Територiальнi органи Казначейства здiйснюють перерахування сум ввiзного мита iз спецiальних рахункiв на пiдставi платiжних доручень їх власникiв у межах наявних коштiв.

     У разi коли суми ввiзного мита перевищують обсяги, визначенi у планi використання зарахованих сум ввiзного мита, технологiчний парк - юридична особа або керiвний орган подає Держiнформнауки пропозицiї щодо його коригування, за якими у десятиденний строк пiсля подання приймається рiшення.

     Коригування зазначеного плану може здiйснюватися не частiше одного разу на квартал.

     Контроль за витрачанням сум ввiзного мита вiдповiдно до зазначеного плану здiйснюється власниками рахункiв.

     8. Ведення бухгалтерського та податкового облiку, складення та подання податкової звiтностi технологiчним парком - юридичною особою або керiвним органом, учасниками технологiчного парку та спiльними пiдприємствами здiйснюється в порядку, встановленому законодавством.

     Технологiчний парк - юридична особа або керiвний орган, учасник технологiчного парку та спiльне пiдприємство подають Держiнформнауки, Мiнфiну i Держфiнiнспекцiї вiдомостi про цiльове використання сум ввiзного мита за попереднiй звiтний перiод за формою, затвердженою Держiнформнауки за погодженням з Мiнфiном i Держфiнiнспекцiєю.

     9. Контроль за повнотою зарахування сум ввiзного мита на спецiальнi рахунки технологiчного парку або керiвного органу, учасникiв технологiчного парку та спiльних пiдприємств здiйснюють митнi органи.

     Контроль за цiльовим використанням зазначених коштiв здiйснюють органи Держфiнiнспекцiї, а за стягненням їх до державного бюджету в разi нецiльового використання - органи Мiндоходiв.

     10. У разi виявлення факту нецiльового використання сум ввiзного мита складається вiдповiдний акт, який передається Держiнформнауки i Мiндоходiв.

     Органи Мiндоходiв на пiдставi зазначеного акта забезпечують стягнення коштiв, використаних не за цiльовим призначенням, до державного бюджету.

     Акт про виявлення факту нецiльового використання сум ввiзного мита може бути оскаржений вiдповiдно до законодавства.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 2 лютого 2011 р. N 118

ЗМIНИ,
що вносяться до Порядку розгляду, експертизи та державної реєстрацiї проектiв технологiчних паркiв i Порядку проведення монiторингу та здiйснення контролю за реалiзацiєю проектiв технологiчних паркiв

     1. В абзацi другому пункту 9 Порядку розгляду, експертизи та державної реєстрацiї проектiв технологiчних паркiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 грудня 1999 р. N 2311, слова i цифри "Державного казначейства вiдповiдно до його наказу вiд 2 грудня 2002 р. N 221 для зарахування сум податку на прибуток пiдприємств, одержуваного виключно вiд реалiзацiї проекту" замiнити словами i цифрами "Державної казначейської служби вiдповiдно до наказу Державного казначейства вiд 2 грудня 2002 р. N 221 для зарахування сум ввiзного мита, що нараховуються згiдно з митним законодавством пiд час ввезення на територiю України для реалiзацiї проектiв технологiчних паркiв нових устатковання, обладнання та комплектувальних виробiв, а також матерiалiв, якi не виробляються в Українi".

     2. У додатках до Порядку проведення монiторингу та здiйснення контролю за реалiзацiєю проектiв технологiчних паркiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 березня 2007 р. N 517:

     1) у роздiлi 2 додатка 1:

     пункт 12 викласти в такiй редакцiї:

     "12. Отримано цiльовi субсидiї у виглядi ввiзного мита, тис. гривень";

     абзац перший пункту 14 викласти в такiй редакцiї:

     "14. Зараховано на спецiальнi рахунки ввiзного мита, усього, тис. гривень";

     пункт 16 пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "податок на прибуток пiдприємств".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - чотирнадцятий вважати вiдповiдно абзацами шостим - п'ятнадцятим;

     2) у додатку 3:

     пункт 13 викласти в такiй редакцiї:

     "13. Отримано цiльовi субсидiї у виглядi ввiзного мита, тис. гривень";

     абзац перший пункту 15 викласти в такiй редакцiї:

     "15. Зараховано на спецiальнi рахунки ввiзного мита, усього, тис. гривень";

     пункт 17 пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "податок на прибуток пiдприємств".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - чотирнадцятий вважати вiдповiдно абзацами шостим - п'ятнадцятим;

     3) у додатку 4:

     пункт 15 викласти в такiй редакцiї:

     "15. Отримано цiльовi субсидiї у виглядi ввiзного мита, тис. гривень";

     абзац перший пункту 17 викласти в такiй редакцiї:

     "17. Зараховано на спецiальнi рахунки ввiзного мита, усього, тис. гривень";

     пункт 20 пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "податок на прибуток пiдприємств".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - чотирнадцятий вважати вiдповiдно абзацами шостим - п'ятнадцятим.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.