ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 15.04.2011 р. N 11.1/7-11.2/6264-ЕП

 

Начальникам митних органiв


     З метою запобiгання виникненню проблемних питань при перемiщеннi через митний кордон України громадянами-нерезидентами товарiв в режимi транзиту надаємо роз'яснення щодо безумовного виконання законодавчих та iнших нормативно-правових актiв Державної митної служби України, якi регулюють дане питання, до прийняття нової редакцiї Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до статтi 254 Митного кодексу України товари, що пiдлягають оподаткуванню, якi тимчасово ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України пiд зобов'язання про зворотне вивезення, а також з метою транзиту, пропускаються на митну територiю України за умови надання митному органу гарантiй.

     Статтею 161 Митного кодексу України одним iз заходiв гарантування доставки до митного органу призначення товарiв, що перебувають пiд митним контролем i перемiщуються транзитом, визначено надання власником товарiв (уповноваженою ним особою) гарантiй митним органам.

     Вiдповiдно до статтi 165 Митного Кодексу України рiшення про застосування заходiв гарантування доставки товарiв до митних органiв призначення приймається у кожному конкретному випадку митними органами, розташованими у мiсцях, де розпочинається транзит таких товарiв, за наявностi пiдстав для застосування зазначених заходiв.

     Вид заходу гарантування доставки товарiв, що перебувають пiд митним контролем, до митного органу призначення обирається власником товарiв чи уповноваженою ним особою, якщо iнше не передбачено законом.

     У разi застосування грошової застави як заходу гарантування доставки фiзичними особами товарiв до митного органу призначення при її справляннi митним органом застосовується унiфiкована митна квитанцiя МД-1 згiдно з Порядком застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 4 сiчня 2005 року N 1 та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 20 сiчня 2005 за N 66/10346.

     Пунктом 9 вищевказаного Порядку визначено особливостi заповнення граф УМК i додаткових аркушiв у разi справляння з фiзичних осiб грошової застави.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення, член колегiї Держмитслужби С. М. Сьомка
Директор Департаменту фiнансiв, бухгалтерського облiку та звiтностi М. В. Околiта
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.