Документ скасований: Наказ Мінфіну № 488 від 20.11.2019

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.03.2011 N 167


Про затвердження Порядку визначення сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг за операцiями, якi здiйснюються на митнiй територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 квiтня 2011 р. за N 483/19221


     Вiдповiдно до пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2010 N 1233 "Про затвердження Порядку облiку сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг", пункту 9 Порядку облiку сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг, затвердженого цiєю постановою, та керуючись вимогами Податкового кодексу України, наказую:

     1. Затвердити Порядок визначення сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг за операцiями, якi здiйснюються на митнiй територiї України, що додається.

     2. Департаменту адмiнiстрування податку на додану вартiсть (Лапшин Ю. В.) в установленому порядку:

     2.1 подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї;

     2.2 забезпечити оприлюднення цього наказу.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня офiцiйного опублiкування.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступника Голови ДПА України Любченка О. М.

Голова Комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, Голова ДПС України В. Ю. Захарченко
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф. Ярошенко
Перший заступник Голови - Голова лiквiдацiйної комiсiї Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Г. Яцишина

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
29.03.2011 N 167
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 квiтня 2011 р. за N 483/19221

ПОРЯДОК
визначення сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг за операцiями, якi здiйснюються на митнiй територiї України

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено на виконання пункту 9 Порядку облiку сум податкiв та зборiв, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.12.2010 N 1233.

     2. Цей Порядок є обов'язковим для виконання суб'єктами господарювання, якi вiдповiдно до Податкового кодексу України (далi - Кодекс) не сплачують податки та збори до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг.

     3. Податковi пiльги, порядок та пiдстави їх надання встановлюються з урахуванням вимог законодавства України про захист економiчної конкуренцiї виключно Кодексом, рiшеннями Верховної Ради Автономної Республiки Крим та органiв мiсцевого самоврядування, прийнятими вiдповiдно до Кодексу.

     4. Суми податку на додану вартiсть, не сплаченi платником до державного бюджету у зв'язку з отриманням податкових пiльг, розраховуються залежно вiд особливостей оподаткування.

II. Механiзм визначення пiльг з податку на додану вартiсть залежно вiд особливостей оподаткування

1. Звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з постачання товарiв (послуг)

     1. Перелiк операцiй з постачання товарiв (послуг), що звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, передбачено статтею 197 роздiлу V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX Кодексу, мiжнародними договорами України, ратифiкованими Верховною Радою України.

     2. Сума податку на додану вартiсть, не внесена платниками до державного бюджету за операцiями з постачання товарiв (послуг), що звiльненi вiд оподаткування, розраховується шляхом визначення суми податку на додану вартiсть за встановленою основною ставкою податку вiд обсягiв операцiй з постачання товарiв (послуг), що звiльненi вiд оподаткування, зменшених на обсяги операцiй з придбання товарiв (послуг), якi використанi в операцiях, звiльнених вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

     3. Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартiсть за операцiями з постачання товарiв (послуг), що звiльненi вiд оподаткування податком на додану вартiсть, здiйснюється за алгоритмом:

СП = (V пост. зв. - (V прид. з податком + V прид. без податку)) х розмiр ставки податку,

     де:

     СП - сума пiльг;

     V пост. зв. - обсяги операцiй, звiльнених вiд оподаткування податком на додану вартiсть, - з роздiлу I "Податковi зобов'язання" податкової декларацiї з податку на додану вартiсть;

     V прид. з податком, V прид. без податку - обсяги операцiй з придбання товарiв (послуг), якi використанi в операцiях, звiльнених вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

2. Операцiї з експорту товарiв (супутнiх послуг) та операцiї з постачання товарiв (послуг) на митнiй територiї України, якi оподатковуються за нульовою ставкою

     1. Перелiк операцiй, що оподатковуються податком на додану вартiсть за нульовою ставкою, передбачено статтями 195, 211 роздiлу V, статтею 337 роздiлу XVIII та пiдроздiлом 2 роздiлу XX Кодексу.

     2. Не внесенi платниками до державного бюджету суми податку на додану вартiсть через застосування нульової ставки розраховуються шляхом визначення суми податку на додану вартiсть за встановленою основною ставкою податку вiд обсягiв операцiй з експорту товарiв (супутнiх послуг) та/або операцiй з постачання товарiв (послуг) на митнiй територiї України, оподатковуваних за нульовою ставкою, зменшених на обсяги операцiй з придбання товарiв (послуг), якi використанi в операцiях з експорту товарiв (супутнiх послуг) та/або в операцiях з постачання товарiв (послуг) на митнiй територiї України, якi оподатковуються за нульовою ставкою.

     3. Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартiсть через застосування нульової ставки здiйснюється за алгоритмом:

СП = (V пост, нульов. - V прид.) х розмiр ставки податку,

     де:

     СП - сума пiльг;

     V пост, нульов. - обсяги операцiй з експорту товарiв (супутнiх послуг) та/або операцiй з постачання товарiв (послуг) на митнiй територiї України, оподатковуваних за нульовою ставкою, - з роздiлу I "Податковi зобов'язання" податкової декларацiї з податку на додану вартiсть;

     V прид. - обсяги операцiй з придбання товарiв (послуг), якi використанi в операцiях з експорту товарiв (супутнiх послуг) та/або в операцiях з постачання товарiв (послуг) на митнiй територiї України, якi оподатковуються за нульовою ставкою.

3. Спецiальнi режими оподаткування у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства

     1. Спецiальний режим оподаткування дiяльностi у сферi сiльського та лiсового господарства, а також рибальства передбачено статтею 209 роздiлу V Кодексу.

     2. Сума податку на додану вартiсть, не внесена до державного бюджету сiльськогосподарським пiдприємством, яке вiдповiдає критерiям, визначеним статтею 209 роздiлу V Кодексу, за операцiями з постачання сiльськогосподарських товарiв (послуг) визначається з вiдповiдного рядка податкової декларацiї з податку на додану вартiсть (скороченої або спецiальної) як сума податку на додану вартiсть, яка залишається у розпорядженнi сiльськогосподарського пiдприємства або спрямовується на спецiальний рахунок сiльськогосподарського пiдприємства.

     3. Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартiсть сiльськогосподарським пiдприємством здiйснюється за алгоритмом:

СП = ПЗ декларацiй,

     де:

     СП - сума пiльг;

     ПЗ декларацiй - сума податку на додану вартiсть, яка залишається у розпорядженнi сiльськогосподарського пiдприємства або спрямовується на спецiальний рахунок сiльськогосподарського пiдприємства, вiдповiдно до податкових декларацiй з податку на додану вартiсть (скороченої або спецiальної).

Директор Департаменту адмiнiстрування податку на додану вартiсть Ю. В. Лапшин
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.