ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про нотарiат"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про нотарiат" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383; 2009 р., N 13, ст. 161) такi змiни:

     1. Статтю 10 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 10. Вища квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату та порядок її роботи

     Для визначення рiвня професiйної пiдготовленостi осiб, якi мають намiр займатися нотарiальною дiяльнiстю, та вирiшення питання про анулювання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю при Мiнiстерствi юстицiї України утворюється Вища квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату. Персональний склад Вищої квалiфiкацiйної комiсiї нотарiату затверджується наказом Мiнiстерства юстицiї України.

     Строк повноважень персонального складу Вищої квалiфiкацiйної комiсiї нотарiату становить три роки, починаючи з дня його затвердження.

     Положення про Вищу квалiфiкацiйну комiсiю нотарiату затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Пiсля проходження стажування особи, якi мають намiр скласти квалiфiкацiйний iспит на право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю, допускаються Вищою квалiфiкацiйною комiсiєю нотарiату до його складання на пiдставi подання вiдповiдно Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Порядок допуску до складання квалiфiкацiйних iспитiв та їх проведення встановлюється Мiнiстерством юстицiї України.

     На пiдставi результатiв складеного iспиту Вища квалiфiкацiйна комiсiя нотарiату приймає рiшення про видачу (або вiдмову у видачi) Мiнiстерством юстицiї України свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю.

     Особи, якi не склали квалiфiкацiйний iспит, допускаються до його повторного складання не ранiш як через рiк за поданням вiдповiдно Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi. Особи, якi не склали повторний та наступнi квалiфiкацiйнi iспити, можуть бути допущенi до складання нового квалiфiкацiйного iспиту пiсля проходження додаткового стажування вiдповiдно до вимог цього Закону.

     Особа, приватна нотарiальна дiяльнiсть якої не здiйснювалася протягом трьох рокiв пiсля отримання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю i яка не працювала нотарiусом, консультантом державної нотарiальної контори чи помiчником (консультантом) приватного нотарiуса, не була посадовою особою, яка здiйснює керiвництво та контроль за дiяльнiстю нотарiату, до подання заяви про реєстрацiю нотарiальної дiяльностi повинна пiдтвердити свою квалiфiкацiю шляхом складання нового квалiфiкацiйного iспиту в порядку, встановленому Мiнiстерством юстицiї України.

     Питання про анулювання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю розглядається Вищою квалiфiкацiйною комiсiєю нотарiату за поданням вiдповiдно Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi у випадках, визначених цим Законом.

     Порядок внесення вiдповiдно Головним управлiнням юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головними управлiннями юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi подання про анулювання свiдоцтва про право на зайняття нотарiальною дiяльнiстю та його розгляд Вищою квалiфiкацiйною комiсiєю нотарiату встановлюється Мiнiстерством юстицiї України.

     Рiшення Вищої квалiфiкацiйної комiсiї нотарiату може бути оскаржено до суду".

     2. Частину першу статтi 11 пiсля слова "рiшення" доповнити словом "Вищої".

     3. Абзац перший пункту 2 частини першої статтi 12 викласти в такiй редакцiї:

     "2) за рiшенням Вищої квалiфiкацiйної комiсiї нотарiату, прийнятим на пiдставi подання Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi, у випадках".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю з 1 сiчня 2012 року.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України до 1 сiчня 2012 року:

     прийняти нормативно-правовi акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
21 квiтня 2011 року
N 3271-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.