ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо спрощення умов доступу на ринок телекомунiкацiйних послуг

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. У Законi України "Про телекомунiкацiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 12, ст. 155, N 48, ст. 526; 2006 р., N 14, ст. 116, N 22, ст. 188, N 30, ст. 258; 2010 р., N 10, ст. 105, N 34, ст. 482, N 38, ст. 504; 2011 р., N 18, ст. 126):

     1) у частинi шостiй статтi 10 слова "Особи, якi вiдповiдно до цього Закону отримали лiцензiю на здiйснення дiяльностi у сферi" замiнити словами "Оператори телекомунiкацiй, якi вiдповiдно до цього Закону внесенi до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй";

     2) у частинi першiй статтi 18:

     доповнити пунктом 41 такого змiсту:

     "41) встановлює Правила здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй";

     пункт 20 викласти в такiй редакцiї:

     "20) встановлює порядок ведення i веде реєстр операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй";

     3) у частинi третiй статтi 38 слова "засобiв телекомунiкацiй до телекомунiкацiйних мереж загального користування" замiнити словами "технiчних засобiв до телекомунiкацiйної мережi оператора";

     4) у частинi першiй статтi 39:

     пункт 1 викласти в такiй редакцiї:

     "1) здiйснювати дiяльнiсть у сферi телекомунiкацiй вiдповiдно до законодавства за умови включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй, а у визначених законом випадках також за наявностi вiдповiдних лiцензiй та/або дозволiв";

     у пунктi 13 слова "вiдповiдно до закону" замiнити словами "в обсягах, порядку i строки, визначенi законодавством";

     5) статтю 42 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 42. Здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй

     1. Дiяльнiсть у сферi телекомунiкацiй здiйснюється за умови включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй, а у визначених законом випадках також за наявностi вiдповiдних лiцензiй та/або дозволiв.

     2. Суб'єкти господарювання, якi бажають здiйснювати дiяльнiсть у сферi телекомунiкацiй, зобов'язанi не менш як за мiсяць до її початку подати до НКРЗ заяву про включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй за формою, що затверджується НКРЗ. До заяви заявник додає витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв.

     У разi якщо вид дiяльностi, що має намiр здiйснювати суб'єкт господарювання, потребує отримання лiцензiї та/або дозволiв, то одночасно iз заявою на реєстрацiю подається заява та пакет документiв на отримання лiцензiї та/або дозволiв.

     3. Рiшення про включення суб'єкта господарювання до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй приймається НКРЗ протягом 10 робочих днiв з дня реєстрацiї вiдповiдної заяви суб'єкта господарювання.

     Повiдомлення про включення суб'єкта господарювання до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй НКРЗ направляє заявнику протягом трьох робочих днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення.

     4. Заява суб'єкта господарювання залишається без розгляду у разi, якщо:

     1) подана (пiдписана) особою, яка не має на це повноважень;

     2) заповнена з порушенням встановленої НКРЗ форми;

     3) не наданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв.

     Про залишення заяви про включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй без розгляду заявник iнформується в письмовiй формi iз зазначенням вiдповiдних пiдстав протягом 10 робочих днiв з дня реєстрацiї заяви.

     У разi усунення причин, що були пiдставою для залишення заяви без розгляду, суб'єкт господарювання може повторно подати заяву про включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй, яка розглядається НКРЗ у порядку, встановленому частиною третьою цiєї статтi.

     5. У разi змiни даних, зазначених у заявi про включення до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй, суб'єкт господарювання зобов'язаний повiдомити про них НКРЗ протягом 30 робочих днiв з дня виникнення змiн. Рiшення про внесення змiн до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй приймається НКРЗ протягом 10 робочих днiв з дня реєстрацiї вiдповiдного повiдомлення суб'єкта господарювання.

     6. НКРЗ має право самостiйно вносити вiдповiднi змiни до реєстру операторiв, провайдерiв телекомунiкацiй у разi припинення дiяльностi суб'єкта господарювання у сферi телекомунiкацiй.

     7. Лiцензуванню пiдлягають такi види дiяльностi у сферi телекомунiкацiй:

     1) надання послуг фiксованого телефонного зв'язку з правом технiчного обслуговування та експлуатацiї телекомунiкацiйних мереж i надання в користування каналiв електрозв'язку:

     мiсцевого;

     мiжмiського;

     мiжнародного;

     2) надання послуг фiксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунiкацiйної мережi з правом технiчного обслуговування i надання в користування каналiв електрозв'язку:

     мiсцевого;

     мiжмiського;

     мiжнародного;

     3) надання послуг рухомого (мобiльного) телефонного зв'язку з правом технiчного обслуговування та експлуатацiї телекомунiкацiйних мереж i надання в користування каналiв електрозв'язку;

     4) надання послуг з технiчного обслуговування та експлуатацiї телекомунiкацiйних мереж, мереж ефiрного теле- i радiомовлення, проводового радiомовлення та телемереж";

     6) статтю 44 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 44. Правила здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй та лiцензiйнi умови

     1. Правила здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй є нормативно-правовим актом, що мiстить перелiк органiзацiйних, квалiфiкацiйних, технологiчних вимог, обов'язкових для виконання при здiйсненнi певного виду дiяльностi у сферi телекомунiкацiй, що не пiдлягає лiцензуванню.

     2. Лiцензiйнi умови є нормативно-правовим актом, що мiстить вичерпний перелiк органiзацiйних, квалiфiкацiйних, технологiчних та iнших спецiальних вимог, обов'язкових для виконання при здiйсненнi виду дiяльностi у сферi телекомунiкацiй, що пiдлягає лiцензуванню.

     3. Правила здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй та лiцензiйнi умови встановлює НКРЗ вiдповiдно до цього Закону.

     4. НКРЗ може включати до лiцензiй на здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй для окремих операторiв особливi умови";

     7) у частинi першiй статтi 62:

     пiсля слова "мереж" доповнити словами "фiксованого зв'язку";

     слова "за винятком послуг, що надаються з використанням безпроводового доступу" виключити;

     доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Загальнодоступнi телекомунiкацiйнi послуги можуть надаватися з використанням технологiй проводового та/або безпроводового доступу";

     8) у частинi п'ятiй статтi 64 слова "монопольне (домiнуюче) становище на ринку телекомунiкацiй i дiяльнiсть яких поширюється на всю територiю України" замiнити словами "монопольне (домiнуюче) становище або мають iстотну ринкову перевагу на ринках вiдповiдних телекомунiкацiйних послуг";

     9) частину першу статтi 70 пiсля слiв "вiдповiдної лiцензiї" доповнити словами "а якщо вид дiяльностi не лiцензується - на строк не менше п'яти рокiв".

     2. У Законi України "Про радiочастотний ресурс України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 48, ст. 526; 2006 р., N 18, ст. 155, N 22, ст. 188; 2010 р., N 38, ст. 503; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 7 квiтня 2011 року N 3205-VI):

     1) у пунктi 8 частини третьої статтi 16 слова "i реалiзацiю" виключити;

     2) у частинi дванадцятiй статтi 26 слова "на реалiзацiю, а також" виключити;

     3) у статтi 29:

     у частинах першiй та другiй слова "реалiзацiя" та "реалiзацiї" виключити;

     у частинi четвертiй:

     в абзацi першому слова "або здiйснювати їх реалiзацiю" виключити;

     в абзацах третьому, четвертому та шостому слова "або реалiзацiю" виключити;

     частину четверту пiсля абзацу першого доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "Радiоелектроннi засоби та випромiнювальнi пристрої, що ввозяться з-за кордону, реалiзуються та експлуатуються в Українi, повиннi мати виданий в установленому порядку документ про пiдтвердження їх вiдповiдностi стандартам та бути промаркованими облiковими марками, що пiдтверджують законнiсть їх ввезення, реалiзацiї та експлуатацiї в Українi i забезпечують контроль за їх обiгом.

     Порядок маркування радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв, що ввозяться з-за кордону, реалiзуються та експлуатуються в Українi, а також розмiр плати за покриття витрат встановлює Кабiнет Мiнiстрiв України".

     У зв'язку з цим абзаци другий - шостий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - восьмим;

     в абзацi першому частини п'ятої слова "або реалiзацiю" виключити;

     4) у статтi 31:

     частину другу виключити;

     частини третю та четверту викласти в такiй редакцiї:

     "3. Оператор телекомунiкацiй, який має вiдповiдну лiцензiю на користування радiочастотним ресурсом, може в порядку, передбаченому цим Законом, претендувати на отримання лiцензiй на додатковi смуги радiочастот.

     4. Строк дiї лiцензiї на користування радiочастотним ресурсом України встановлюється НКРЗ, але не може бути меншим п'яти рокiв. У разi якщо на день видачi лiцензiї Планом використання радiочастотного ресурсу України встановлений строк припинення розвитку та використання вiдповiдної радiотехнологiї менше п'яти рокiв, строк дiї лiцензiї не може бути бiльшим за строк, зазначений у Планi використання радiочастотного ресурсу України";

     5) у статтi 32:

     частину другу виключити;

     у частинi одинадцятiй слова "одночасно з копiєю рiшення про видачу або про вiдмову у видачi лiцензiї на здiйснення дiяльностi у сферi телекомунiкацiй України" замiнити словами "протягом п'яти робочих днiв з дня його прийняття";

     6) частину п'яту статтi 33 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Пiдставами для прийняття рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї є:

     1) невiдповiднiсть змiсту поданих документiв Плану використання радiочастотного ресурсу України;

     2) невиконання умов електромагнiтної сумiсностi вiдповiдно до висновкiв УДЦР;

     3) недостовiрнiсть даних у документах, поданих заявником для отримання лiцензiї;

     4) невiдповiднiсть заявника та поданих документiв вимогам лiцензiйних умов користування радiочастотним ресурсом;

     5) ранiше прийняте рiшення щодо видачi лiцензiї на смугу радiочастот, що заявляється (у разi визначення Планом використання радiочастотного ресурсу України виключного права користування частотами), крiм випадкiв, передбачених статтею 38 цього Закону;

     6) ранiше прийняте рiшення про видачу лiцензiї на користування радiочастотним ресурсом, що заявляється, на конкурсних або тендерних засадах, крiм випадкiв, передбачених статтею 38 цього Закону";

     7) у статтi 40:

     у частинi четвертiй слова "новi лiцензiї на вид дiяльностi у сферi телекомунiкацiй та" замiнити словами "нову лiцензiю", а слова "зазначенi лiцензiї" замiнити словами "зазначену лiцензiю";

     у частинi п'ятiй слова "нових лiцензiй на вид дiяльностi у сферi телекомунiкацiй та" замiнити словами "нової лiцензiї".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України в шестимiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
5 липня 2011 року
N 3566-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.