ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" щодо фiнансового монiторингу дiяльностi професiйних учасникiв фондового ринку

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2006 р., N 31, ст. 268) такi змiни:

     1. Статтю 16 доповнити частинами п'ятою i шостою такого змiсту:

     "5. Професiйнi учасники фондового ринку можуть утворювати вiдокремленi пiдроздiли за межами України за погодженням з Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку та у встановленому нею порядку.

     Професiйнi учасники фондового ринку та їх вiдокремленi пiдроздiли, у тому числi тi, що утворенi та дiють в iноземних державах, повиннi дотримуватися вимог щодо органiзацiї фiнансового монiторингу, встановлених законодавством України у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму.

     У разi якщо вимоги щодо органiзацiї фiнансового монiторингу суперечать законодавству iноземної держави, на територiї якої утворено вiдокремлений пiдроздiл, професiйний учасник фондового ринку зобов'язаний повiдомити спецiально уповноважений орган з питань фiнансового монiторингу i Нацiональну комiсiю з цiнних паперiв та фондового ринку про неможливiсть дотримання його вiдокремленим пiдроздiлом зазначених вимог.

     6. Професiйний учасник фондового ринку в установленому законодавством порядку вживає заходiв щодо обмеження дiлових вiдносин або фiнансових операцiй з особами, що дiють на територiї держав, якi не виконують або неналежним чином виконують рекомендацiї мiжнародних, мiжурядових органiзацiй, задiяних у сферi боротьби з легалiзацiєю (вiдмиванням) доходiв, одержаних злочинним шляхом, або фiнансуванням тероризму".

     2. Статтю 27 доповнити частиною другою такого змiсту:

     "2. Умовою отримання лiцензiї та провадження професiйної дiяльностi на фондовому ринку є вiдсутнiсть серед учасникiв (акцiонерiв) юридичної особи (професiйного учасника фондового ринку) фiзичної особи, яка має не погашену або не зняту в установленому порядку судимiсть за злочини проти власностi, у сферi господарської дiяльностi та/або у сферi службової дiяльностi та володiє прямо чи опосередковано акцiями (частками) у статутному капiталi цiєї юридичної особи.

     Пiдставою для анулювання лiцензiї на провадження професiйної дiяльностi на фондовому ринку є встановлення Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку факту прямого чи опосередкованого володiння акцiями (частками) професiйного учасника фондового ринку фiзичною особою, яка має не погашену або не зняту в установленому порядку судимiсть за злочини проти власностi, у сферi господарської дiяльностi та/або у сферi службової дiяльностi, пiсля 30 днiв з дня такого встановлення, але не ранiше 120 днiв з дня набрання законної сили обвинувальним вироком стосовно такої фiзичної особи за зазначенi злочини.

     Державнi органи за письмовим запитом зобов'язанi у межах повноважень надавати Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiдповiдно до закону iнформацiю про наявнiсть або вiдсутнiсть у фiзичної особи, яка прямо чи опосередковано володiє акцiями (частками) у статутному капiталi професiйного учасника фондового ринку, не погашеної або не знятої в установленому порядку судимостi за злочини проти власностi, у сферi господарської дiяльностi та/або у сферi службової дiяльностi. У разi якщо запит передбачає надання iнформацiї з обмеженим доступом, така iнформацiя надається Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку у спосiб, що забезпечує збереження правового режиму доступу до такої iнформацiї".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня його опублiкування.

     2. Протягом одного року з дня набрання чинностi цим Законом юридичнi особи, якi до набрання чинностi цим Законом отримали лiцензiї на провадження професiйної дiяльностi на фондовому ринку, зобов'язанi привести свою дiяльнiсть у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     З дня набрання чинностi цим Законом видача нових лiцензiй на провадження професiйної дiяльностi на фондовому ринку здiйснюється з урахуванням вимог цього Закону.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
6 жовтня 2011 року
N 3831-VI

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.