Документ скасований: Наказ Мінфіну № 751 від 03.09.2015

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.10.2011 N 1289


Про затвердження Положення про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 листопада 2011 р. за N 1271/20009


     На виконання Указу Президента України вiд 12.05.2011 N 584 "Про Положення про Державну податкову службу України" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.08.2001 N 940 "Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв та справлянням акцизного збору" (iз змiнами) наказую:

     1. Затвердити Положення про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової служби України, що додається.

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 10.02.2007 N 71 "Про затвердження Положення про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової адмiнiстрацiї України", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 12.02.2007 за N 116/13383.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) та Департаменту контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової служби України (Радченко А. П.) забезпечити:

     подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра Мярковського А. I.

Мiнiстр Ф. Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
13.10.2011 N 1289
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 листопада 2011 р. за N 1271/20009

Положення
про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової служби України

     1. Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв (далi - Департамент) дiє як самостiйний функцiональний пiдроздiл з правами юридичної особи у складi Державної податкової служби України (далi - ДПС України) i реалiзує державну полiтику у сферi контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, здiйснює мiжгалузеву координацiю у данiй сферi.

     2. Департамент є юридичною особою публiчного права, має самостiйний баланс, печатку iз зображенням Державного Герба України, кодом ЄДРПОУ та своїм найменуванням, iншi печатки i штампи, власнi бланки, рахунки в органах Державної казначейської служби України.

     3. Скорочене найменування Департаменту контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв - Департамент САТ ДПС України.

     4. Департамент у своїй дiяльностi керується Конституцiєю та законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Мiнiстра фiнансiв України, цим Положенням та iншими нормативно-правовими актами.

     5. Основними завданнями Департаменту є:

     5.1. Участь у розробленнi проектiв державних програм, законiв та iнших нормативно-правових актiв з питань виробництва, обiгу (реалiзацiї, експорту, iмпорту, лiцензування, зберiгання та транспортування) спирту етилового, коньячного i плодового, спирту етилового ректифiкованого виноградного, спирту етилового ректифiкованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового (далi - спирт), фракцiї головної етилового спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, виготовлення та використання марок акцизного податку та внесення пропозицiй щодо формування державної полiтики у данiй сферi.

     5.2. Реалiзацiя державної полiтики у сферi контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     5.3. Здiйснення контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та додержанням стандартiв, технiчних умов, рецептур, регламентiв i технологiчних iнструкцiй та iнших нормативних документiв щодо виробництва спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     5.4. Лiцензування дiяльностi суб'єктiв господарювання з виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     5.5. Запобiгання незаконному виробництву та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв на територiї України.

     6. Департамент вiдповiдно до покладених на нього завдань:

     6.1. Виконує роботу щодо здiйснення контролю за:

     виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв;

     зберiганням, облiком та використанням марок акцизного податку;

     лiцензуванням регiональними управлiннями роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами;

     роботою представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств - виробникiв спирту та лiкеро-горiлчаної продукцiї та податкових постах;

     показниками спиртовимiрювальних апаратiв, пломбуванням мiсць можливого доступу до спирту на брагоректифiкацiйних апаратах пiдприємств - виробникiв спирту та спиртовмiсної продукцiї всiх форм власностi;

     вiдвантаженням спирту на виробництво продуктiв органiчного синтезу та за наявнiстю спецiальних технiчних пристроїв, якi фiксують в електронному виглядi данi про обсяг вiдвантаженого спирту та використання денатуруючих домiшок;

     додержанням норм виходу спирту та його втрат при виробництвi алкогольних напоїв;

     дотриманням суб'єктами господарювання, якi провадять оптову або роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями, встановлених мiнiмальних оптово-вiдпускних або роздрiбних цiн на такi напої;

     дотриманням суб'єктами господарювання, якi провадять роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами, максимальних роздрiбних цiн на тютюновi вироби, встановлених виробниками або iмпортерами таких виробiв.

     6.2. Органiзовує роботу, пов'язану iз замовленням, зберiганням, продажем та облiком марок акцизного податку на алкогольнi напої та тютюновi вироби, вiдбором зразкiв з метою проведення експертизи щодо їх автентичностi, здiйсненням контролю за наявнiстю цих марок на пляшках (упаковках) з алкогольними напоями i на пачках (упаковках) тютюнових виробiв пiд час їх транспортування, зберiгання i реалiзацiї.

     6.3. Забезпечує розподiл спирту, фракцiї головної етилового спирту мiж споживачами в установленому порядку, а також оформлення нарядiв на одержання спирту, фракцiї головної етилового спирту та здiйснення контролю за його цiльовим використанням.

     6.4. Готує матерiали та надає на затвердження норми втрат та виходу спирту та алкогольних напоїв, порядку їх розроблення i застосування.

     6.5. Здiйснює лiцензування дiяльностi суб'єктiв господарювання з виробництва та оптової торгiвлi спиртом, виробництва, оптової та роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами, призупинення дiї та анулювання виданих лiцензiй у випадках, передбачених законодавством.

     6.6. Формує реєстр виданих, анульованих, призупинених лiцензiй.

     6.7. Надає згоду Мiнiстерству економiчного розвитку i торгiвлi України на видачу лiцензiй на експорт та iмпорт спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.8. Погоджує стандарти, технiчнi умови, рецептури, регламенти, технологiчнi iнструкцiї та iншi нормативнi документи на виробництво спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.9. Органiзовує та здiйснює перевiрки роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств - виробникiв спирту i лiкеро-горiлчаної продукцiї та податкових постах.

     6.10. Бере участь у проведеннi атестацiї виробництва спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв.

     6.11. Веде Єдиний державний реєстр мiсць зберiгання спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     6.12. Забезпечує узагальнення та аналiз звiтних даних суб'єктiв господарювання, iнформацiї, одержаної вiд центральних i мiсцевих органiв виконавчої влади, пiдприємств усiх форм власностi, установ та органiзацiй щодо виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.13. Надає методичну та практичну допомогу в органiзацiї роботи регiональних управлiнь, проводить перевiрку стану цiєї роботи.

     6.14. Органiзовує та бере участь у перевiрках дiяльностi суб'єктiв господарювання щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, в iнвентаризацiї спирту, готової продукцiї та сировини.

     6.15. Застосовує у випадках, передбачених законодавством, фiнансовi санкцiї до суб'єктiв господарювання за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.16. Аналiзує ефективнiсть застосування законодавства в межах компетенцiї, бере участь у розробленнi проектiв нормативно-правових актiв з питань виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв та внесеннi в установленому порядку пропозицiй щодо вдосконалення нормативно-правових актiв з питань регулювання виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання, транспортування та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.17. Звертається до суду з позовами, в тому числi про стягнення iз суб'єктiв господарювання сум фiнансових санкцiй у виглядi штрафiв за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.18. Формує iнформацiйно-технiчнi бази даних щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     6.19. Надає у межах компетенцiї консультацiї.

     6.20. Забезпечує прийом громадян, розгляд звернень громадян, пiдприємств, установ, органiзацiй з питань, вiднесених до компетенцiї Департаменту.

     6.21. Вивчає мiжнародний досвiд роботи з питань виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв.

     6.22. Забезпечує збереження iнформацiї з обмеженим доступом у Департаментi i його регiональних управлiннях.

     6.23. Забезпечує ведення дiловодства.

     6.24. Забезпечує iнформування громадськостi про реалiзацiю державної полiтики у данiй сферi.

     6.25. Координує дiяльнiсть регiональних управлiнь та органiзовує їх взаємодiю з органами виконавчої влади та мiсцевого самоврядування.

     6.26. Здiйснює перегляд рiшень регiональних управлiнь пiд час проведення процедури адмiнiстративного оскарження.

     6.27. Забезпечує охорону державної таємницi та захист iнформацiї в Департаментi.

     6.28. Здiйснює iншi повноваження, визначенi законами України та пов'язанi з виконанням покладених на нього завдань.

     7. Департамент з метою органiзацiї дiяльностi:

     7.1. Забезпечує в межах повноважень здiйснення та контроль заходiв щодо запобiгання корупцiї у Департаментi та його регiональних управлiннях.

     7.2. Забезпечує у межах повноважень реалiзацiю державної полiтики стосовно державної таємницi, контроль за її збереженням у Департаментi та його регiональних управлiннях.

     7.3. Виконує роботу з укомплектування, зберiгання, облiку та використання архiвних документiв.

     8. Департамент вiдповiдно до покладених на нього завдань i повноважень має право в установленому порядку:

     8.1. Здiйснювати передбаченi законодавством перевiрки дiяльностi суб'єктiв господарювання щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, а також брати участь в iнвентаризацiї спирту, готової продукцiї та сировини.

     8.2. Проводити вiдбiр зразкiв марок акцизного податку з метою проведення експертизи щодо їх автентичностi.

     8.3. Пiд час проведення перевiрок у суб'єктiв господарювання, а також у посадових осiб юридичних осiб перевiряти документи, що посвiдчують особу.

     8.4. Для здiйснення функцiй, визначених законодавством, отримувати безоплатно вiд суб'єктiв господарювання у порядку, визначеному законодавством України, iнформацiю, довiдки, копiї документiв (засвiдченi пiдписом суб'єкта господарської дiяльностi або його посадовою особою та скрiпленi печаткою (за наявностi) з питань додержання вимог законодавства у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     8.5. Отримувати в електронному виглядi документи у випадку, якщо такi документи формуються суб'єктом господарювання в електронному виглядi, у межах, передбачених законом.

     8.6. Вимагати вiд суб'єктiв господарювання, що перевiряються, проведення iнвентаризацiї товарно-матерiальних цiнностей.

     8.7. Пiд час проведення перевiрок запитувати та вивчати первиннi документи, якi використовуються в бухгалтерському облiку, iншi регiстри, фiнансову, статистичну звiтнiсть щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     8.8. Пiд час проведення перевiрок вимагати виготовлення i надання копiй первинних документiв (засвiдчених пiдписом суб'єктiв господарювання або їх посадовою особою та скрiплених печаткою (за наявностi)), якi свiдчать про порушення законодавства, контроль за додержанням якого покладено на Департамент, та отримувати їх у суб'єктiв господарської дiяльностi у встановленому законодавством України порядку.

     8.9. Пiд час проведення перевiрок вимагати вiд посадових або службових осiб суб'єктiв господарювання надання повноважних осiб для спiльного з представниками Департаменту зняття показань внутрiшнiх та зовнiшнiх лiчильникiв, якими обладнанi технiчнi пристрої, що використовуються у процесi провадження ним дiяльностi, що перевiряється.

     8.10. Доступу пiд час проведення перевiрок до територiй, примiщень (крiм житла громадян) та iншого майна, що використовується для провадження господарської дiяльностi.

     8.11. В межах наданих законом повноважень у випадках виявлення порушення вимог законодавства України надсилати суб'єктам господарювання письмовi запити щодо надання засвiдчених належним чином копiй документiв, що безпосередньо пов'язанi з виявленими порушеннями.

     8.12. Вимагати вiд керiвникiв та вiдповiдних посадових осiб фiзичних i юридичних осiб - суб'єктiв господарювання, якi перевiряються, припинення дiй, що перешкоджають здiйсненню законних повноважень службовими (посадовими) особами Департаменту, усунення виявлених порушень вимог законодавства у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     8.13. Застосовувати до суб'єктiв господарювання передбаченi законом фiнансовi (штрафнi) санкцiї за порушення законодавства у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     8.14. Здiйснювати контроль за додержанням умов провадження дiяльностi, що лiцензується.

     8.15. Звертатися у передбачених законодавством випадках до суду.

     8.16. Скасовувати рiшення, прийнятi регiональними управлiннями у разi їх невiдповiдностi актам законодавства.

     8.17. Вчиняти правочини, спрямованi на забезпечення виконання функцiй, передбачених законодавством.

     8.18. Скликати наради, створювати комiсiї та робочi групи.

     8.19. Користуватися вiдповiдними iнформацiйними базами даних державних органiв, державними, в тому числi урядовими, системами зв'язку i комунiкацiй, мережами спецiального зв'язку та iншими технiчними засобами.

     9. Департамент здiйснює повноваження безпосередньо та через регiональнi управлiння в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (далi - регiональнi управлiння), якi дiють як самостiйнi функцiональнi пiдроздiли з правами юридичної особи у складi органiв державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     10. Регiональнi управлiння Департаменту є юридичними особами, мають самостiйний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням та iншi печатки i штампи, власнi бланки, мають право в межах компетенцiї вчиняти правочини, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки, бути позивачами та вiдповiдачами у судi.

     Регiональнi управлiння дiють на пiдставi положень, що затверджуються директором Департаменту, i Регламенту Департаменту, що затверджується наказом ДПС України, та забезпечують реалiзацiю державної полiтики у сферi контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв у вiдповiдному регiонi.

     11. Департамент пiд час виконання покладених на нього завдань та у межах наданих повноважень взаємодiє в установленому порядку з органами виконавчої влади, допомiжними органами i службами, з органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами, органiзацiями.

     12. Департамент у межах своїх повноважень, на основi i на виконання Конституцiї та законiв України видає акти органiзацiйно-розпорядчого характеру, а також лiцензiї, довiдки, рiшення про застосування фiнансових санкцiй та iншi документи, якi пiдписуються директором Департаменту.

     13. Департамент очолює директор, який призначається на посаду i звiльняється з посади Головою ДПС України за погодженням з Мiнiстром фiнансiв України.

     14. Директор Департаменту:

     14.1. Очолює та здiйснює керiвництво дiяльнiстю Департаменту.

     14.2. У межах компетенцiї органiзовує та контролює виконання в Департаментi та регiональних управлiннях Конституцiї та законiв України, актiв i доручень Президента України, актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, наказiв Мiнiстерства фiнансiв України та ДПС України.

     14.3. В установленому порядку вносить пропозицiї щодо формування державної полiтики у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     14.4. Забезпечує виконання Департаментом актiв та доручень Президента України, актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, Мiнiстерства фiнансiв України та ДПС України.

     14.5. Звiтує перед Головою ДПС України про виконання рiчного плану роботи Департаменту та покладених на нього завдань, про усунення порушень i недолiкiв, виявлених пiд час проведення перевiрок дiяльностi Департаменту, його регiональних управлiнь, а також про притягнення до вiдповiдальностi посадових осiб, винних у допущених порушеннях.

     14.6. Забезпечує дотримання встановленого порядку обмiну iнформацiєю мiж Мiнiстерством фiнансiв України i ДПС України та вчаснiсть її подання.

     14.7. Розподiляє обов'язки мiж заступниками, визначає ступiнь їх вiдповiдальностi.

     14.8. Призначає на посади та звiльняє з посад працiвникiв структурних пiдроздiлiв Департаменту, начальникiв регiональних управлiнь Департаменту в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi та їх заступникiв.

     14.9. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Департаменту та його регiональнi управлiння.

     14.10. Вносить пропозицiї Головi ДПС України про утворення, реорганiзацiю та лiквiдацiю регiональних управлiнь у межах граничної чисельностi працiвникiв.

     14.11. Представляє в установленому порядку ДПС України (вiдповiдно до компетенцiї та доручень керiвництва ДПС України) та Департамент у вiдносинах з iншими державними органами, органами влади Автономної Республiки Крим, органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами i органiзацiями в Українi та за її межами.

     14.12. У межах повноважень дає обов'язковi до виконання працiвниками Департаменту та його регiональних управлiнь доручення.

     14.13. Здiйснює iншi повноваження, передбаченi законодавством.

     15. Директор Департаменту має заступникiв, якi призначаються на посаду за погодженням iз Мiнiстром фiнансiв України i звiльняються з посади Головою ДПС України.

     16. Директор Департаменту несе персональну вiдповiдальнiсть перед Головою ДПС України за виконання покладених на Департамент завдань.

     17. Затвердження та внесення змiн до органiзацiйної структури Департаменту здiйснюються Головою ДПС України за погодженням iз Мiнiстром фiнансiв України.

     Затвердження та внесення змiн до органiзацiйної структури регiональних управлiнь здiйснюються Головою ДПС України.

     18. Штатний розпис, кошторис Департаменту затверджуються Головою ДПС України за погодженням iз Мiнiстерством фiнансiв України.

     Штатний розпис, кошторис регiональних управлiнь затверджуються Головою ДПС України.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України М. О. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.